Amstrad 1512/1640 και GEM

CountRaven

Retro Member
Joined
3 Σεπ 2007
Μηνύματα
182
Αντιδράσεις
14
Όλα τα λεφτά στα μηχανάκια 1512 και 1640 ήταν το GEM:

Ο 1512 καθότι συμβατός έτρεχε MS DOS 3.20 από τη μάνα του. Το ίδιο και το αδελφάκι του ο 1640. Το GEM ήταν ένα θαυμάσιο GUI (Graphics User Interface) κάτι σαν πρόγωνος των Windows (για τα PC μιλάμε τώρα) και ήταν ουσιαστικά ξεσηκωμένο από το αντίστοιχο GUI του ... ATARI ST! (Είναι γνωστό πως οι ST είχαν το GEM για μπροστιάρη με παραθυράκια και εικονάκια για να κρύβει το δύστροπο TOS τους).

Η έκδοση για PC συμβατά του GEM δεν θα έλεγα ότι είχε και τρελή εμπορική επιτυχία, υιοθετήθηκε σαν stanadard συνοδευτικό shell (κέλυφος) για τις σειρές των Amstrand PC 1512 και 1640, οπότε όσοι αγόραζαν αυτά τα μοντέλα το αποκτούσαν. Οι υπόλοιποι PCδες της εποχής μάλλον το αγνοούσαν. Ήταν θαυμάσιο στο μάτι και αρκετά γρήγορο αλλά αρκετά μνημοβόρο, όταν το έτρεχες με δυσκολία μπορούσες να τρέξεις κάπιο άλλο πρόγραμμα ή παιχνίδι μέσα από αυτό. Είχε και μερικές θαυμάσιες εφαρμογές όπως το GEM OutPut για εκτυπώσεις και την BASIC2 της Locomotive Software.

Είχα καταφέρει να το τρέξω στο 8088 PC XT μου και μάλιστα χωρίς σκληρό δίσκο και το να βλέπω παράθυρα και εικονίδια αντί για το ασπρόμαυρο DOS ήταν για μένα κάτι μαγικό. Δεν ξέρω πως τα κατάφερνε το άτιμο αλλά μπορούσε να βγάλει γραφικό περιβάλλον ακόμα και στην Hercules (την πρώτη κάρτα γραφικών των PC ή έστω από τις πρώτες η οποία έδινε καλή ανάλυση αλλά όχι χρώματα και γραφικά).

Πραγματικά είχα πάθει τη πλάκα μου με το GEM τότε -γύρω στο 92-93 ή και λίγο αργότερα.

Με τα 1512 / 1640 δίνονταν η έκδοση 2.χ (δε θυμάμαι νούμερο), αργότερα η "μαμά" του GEM Digital Research είχε βγάλει και έκδοση 3 αλλά πήγε άπατη...

Η τελευταία επίσημη έκδοση του GEM ήταν η 3.13 και κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 1989.

Υπάρχει και το FreeGEM/XM το οποίο ουσιαστικά είναι η open source συνέχεια του GEM φτιαγμένη από ανθρώπους που γούσταραν την GEM φάση και όχι από την Digital Research.

Τέλος να σημειωθεί πως το επόμενο επίσημο GUI της Digital Research μετά το GEM ήταν το ViewMAX (το οποίο ήταν βασισμένο στο GEM και ουσιασιτκά ήταν η επίσιμη εξέλιξη του). Το ViewMAX εμφανίστηκε στο DR DOS 6.0 της Digital Research, θα υπήρχε επίσης και ως κομμάτι του PANTHER (η κωδική ονομασία για το DR DOS 7) το οποίο δυστυχώς δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ ακριβής η περιγραφή σου CountRaven!! Να συμπληρώσω ότι η έκδοση που δινόταν με τον 1512 ήταν η 2.0. Eπίσης, το GEM v1.0 είχε υιοθετήσει πολλά στοιχεία από το αντίστοιχο GUI της Apple (πχ κάδος ανακύκλωσης κα.), γεγονός το οποίο οδήγησε σε μηνύσεις, οπότε η Digital research αναγκάστηκε να κάνει ένα lifting στο GEM και να καθιερωθεί στη μορφή που το γνωρίζουμε. Το GEM κυκλοφορεί ακόμη και σήμερα ως FREEGEM με σχετική "επιτυχία".
 
Σημείωση - το GEM ΔΕΝ ήταν ξεσηκωμένο από τους ST, απλά ήταν... το GEM! Περίμενε δηλαδή κανείς επειδή είναι γι άλλο μηχάνημα η DR να φτιάξει και άλλο GUI? Μάλλον όχι...
 
Η μεγαλη πλακα με τους PC χρηστες ηταν που νομιζαν οτι επειδη εβαλαν το GEM αυτοματως θα ετρεχαν και το software του ST! Ειδικα οτι εβλεπαν να τρεχει μεσα απο GEM και δεν ηταν bootable. Ομως.. ηταν γραπτο της μοιρας τους να μενουν με το.. GEM στο χερι! :) Την ιδια ωρα εμεναν να αναρωτιουνται πως στα κομματια ο ST καταφερνε να τρεχει οτιδηποτε δικο τους με το PC ditto! Μιλαμε για μεγαλεια!

Το μονο που μπορουσαν να κανουν ηταν ανταλαγη αρχειων με δισκετες που ηταν φορμαρισμενες σε pc format και περιειχε αρχεια του ST. Kυριως αρχεια κειμενου, εικονες κλπ.
 
Ορίστε και ένα μεταφρασμένο βιβλίο των εκδ.Παρατηρητής για το GEM/1

picture.php
 
Πίσω
Μπλουζα