Amstrad 1640 δεν κάνει reset με [alt]+[del]+[control]

Panagiotis1974

RetroNoob
Αντιδράσεις
7
Καλησπέρα.
Έχω ένα πολύ περίεργο πρόβλημα στον amstrad 1640 μου.
Δεν κανει reset όταν πατάω τα πλήκτρα [alt]+[del]+[control], για την ακρίβεια δεν κάνει τίποτα.
Τα πλήκτρα δουλεύουν όλα , τα έχω τεστάρει.
Ξέρει κανένας αμστραντάς τι μπορεί να παίζει ;;;

Διάβασα στην Wikipedia ότι αρχικά ήταν ctr+Alt+Del και μετά το άλλαξαν.

Είχα και εγώ τον 1512 αλλά δεν θυμάμαι αν έκανα reset και πώς γινόταν αυτό (αν ήταν αυτά τα πλήκτρα που πατούσες). Δοκίμασε με τον παραπάνω σύνδεσμο που γράφει στη Wikipedia αλλά και με τον συνδυασμό με το Esc μήπως έτσι κάνει reset .Πολλοί υπολογιστές της εποχής εκείνης είχαν διαφορετικό τρόπο reset πχ. Όπως η Amiga που πατάτες ctr και τα 2 πλήκτρα Α που είχε αριστερά και δεξιά στο πληκτρολόγιο.

Τελευταία επεξεργασία:
Το έχω κάνει,δε δουλεύει.
Στο manual του λέει οτι γίνεται.
Κάτι πάει λάθος.
Έκανα τεστ με διάφορα προγράμματα και δεν αναφέρει σφάλμα.
Για τις amiga το ξέρω , αμιγκάς είμαι.

Τελευταία επεξεργασία:
μήπως τρέχει τίποτα TSR που απενεργοποιεί το C-A-DEL , ναί υπήρχαν κάτι τέτοια utils, για δοκίμασε vanilla DOS boot, ακόμα : τσέκαρε NVRAM (voltage και κατάσταση μπαταρίας/ες (ΑΑ αν θυμάμαι ) / κάνε ένα defaults reset , γράψε πριν σε χαρτί τις παραμέτρους του HDD -αν έχει) δεν έχω δουλέψει με αυτά τα amstrad, αλλά με διάφορα ΧΤ (olivetti κυρίως)

Το 3.2 που δοκίμασα απο τις δισκέτες τις γνήσιες κάνει το ίδιο με το 6.22 που τρέχω απο το σκληρό . Το trs δεν ξέρω τι είναι και πως σταματάει αν τρέχει. Το ίδιο κάνει και με το GEM.

> Το trs δεν ξέρω τι είναι και πως σταματάει

τσέκαρε AUTOEXEC.BAT / CONFIG.SYS αν τρέχουν κάτι έξτρα εκεί, αλλά αν δοκίμασες με τις γνήσιες δισκέτες δεν νομίζω να τρέχει τίποτα έξτρα, btw φαντάζομαι το σύστημα είναι virus-free ..;

αν μπορείς να μεταφέρεις αρχεία στο 1640, τότε κατέβασε το keykill.zip απο εδώ , έχει μερικά BASIC προγράμματα που σου κάνουν μερικά πράγματα, πχ ενα κατάργει το CTRL-ALT-DEL / CTL-SYSReq * και remap του reset σε LEFT SHIFT-ALT-DEL - διάβασε το README, έχει και ένα άλλο για να δεις τα scancodes στα πλήκτρα αυτά (C-A-DEL εννοώ)

απο οτι διαβάζω το 1640 έχει ειδικό πρόγραμμα (NVRAM.EXE) για πρόσβαση στο NVRAM - προσοχή εκεί τι αλλάζεις- μπορείς να το βρείς πχ εδώ

αν είχα τέτοιο πρόβλημα αυτό που θα έκανα θα ήταν να δοκιμάσω ένα απο αυτά τα διαγνωστικά ROM, δεν το συνιστώ αν δεν έχεις τις τεχνικές γνώσεις και εργαλεία -πάνω από όλα, γιατί χρειάζεται ένα ROM/EPROM programmer

* είχα ξεχάσει εντελώς το CTL-SYSReq και το διάβασα στο README ! για δοκίμασε αν παίζει με το 1640 , θυμάμαι κάτι πατάτες ΧΤ έκαναν reboot με αυτό.

edit: έχεις τσεκάρει τους πυκνωτές στο μηχανάκι ;

Τελευταία επεξεργασία:
Ευχαριστώ φίλε μου.
Θα δοκιμάσω.
οι πυκνωτές καλοί φαίνονται, δεν έχουν σημάδια οτι έχουν σκάσει.

δυστυχώς μόνο με το μάτι δεν μπορείς να δεις αν ένας πυκνωτής έχει πρόβλημα, βοηθάει ενα ESR meter που κάνει μέτρηση πάνω στο κύκλωμα

Ευχαριστώ φίλε μου.
Θα δοκιμάσω.

Να ρωτήσω κι εγώ; Επαιζε και ξαφνικά σταμάτησε; Μηπως τον είχες αποθηκευμένο καποιο αρκετά μεγάλο διάστημα; Και αν ναι, σε τί περιβάλλον; Πατάρι; Υπόγειο; Αυτό θα ηταν ενα πιθανό γεγονός που θα υποδείκνυε και καποια φθορά στο hardware.

Ναι τον είχα πατάρι πολλά χρόνια και τον κατέβασα.
όλα τα τεστ που έχω τρέξει δε βγάζουν πρόβλημα, επιπλέον παίζω παιχνίδια απο δισκετες και απο το XT/IDE που πήρα απο έναν βούλγαρο και όλα παίζουν καλά.
Έχω βρει και μια VGA ISA 16bit και δουλεύει και με αυτή αυτή μια χαρά.
Θυμάμαι οτι έκανε reset με τα 3 πλήκτρα.

Eυχαριστώ για την πληροφορία , θα την αφαιρέσω αυριο και θα σας πω το αποτέλεσμα.
EDIT: Δοκίμασα και κάνει το ίδιο και χωρίς την κάρτα, δοκίμασα και χωρίς τη VGA ,και πάλι τα ίδια.

Τελευταία επεξεργασία:
δοκίμασε εκείνο που έγραψα παραπάνω, έχει ένα BASIC πρόγραμμα που κάνει remap το ρεσετ σε άλλα πλήκτρα, αν δεν μπορείς να το μεταφέρεις (μάλλον ναι μέσω του XT/IDE) δεν είναι και μεγάλο -- type-in όπως παλιά χαχα

Τζίφος, ούτε πάλι κάνει reset
Ούτε δείχνει σημάδια οτι συγκινείται καν το αφιλότιμο το μασίνι.

το σύστημα σου υποθέτω, θα κάνει reboot, αν τρέξεις μια γραμμή στο debugger:
G =FFFF:0

1734629788727.png

σίγουρα έκανες reset στο nvram , + μπαταρίες οκ ;
δεν μπορώ να δω σε emulator 1640 (box86) τι παραμέτρους έχει για το nvram και αν το πρόγραμμα nvram.exe κάνει ' reset'
επιμένω εκεί γιατί μερικά BIOS/nvram κρατάνε στοιχεία για IRQ,

στο net έχει το service manual για 1640 αλλά αναφέρει μια ειδική test card, (ISA υποθέτω) , απο κίνα πουλάνε μια ISA diagnostics card (PCI/ISA)
οχι ακριβή <= 10ε αλλά διαβάζω διάφορα σχόλια, δεν παίζει με όλα, υπάρχουν και τα διαγνωστικά ROM που ανάφερα παραπάνω...

μπορεί να έτρεξες διαγνωστικά απο s/ware αλλά αυτά δεν μπορούν να καταλάβουν αν πχ ενα clock signal στο KBD controller είναι εσφαλμένο λόγω κάποιου πυκνωτή , μήπως να ρώταγες και το φόρουμ που ανέφερα παραπάνω (με το diag rom) δεν υποτιμώ το retromaniax, αλλά εκεί μου φαίνονται πιο πολύ "μέσα" στο h/ware,

Πίσω
Μπλουζα