Amstrad CPC USB floppy emulator (budget version)

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.311
Αντιδράσεις
9.410
Ας δουμε εν συντομια τον Amstrad CPC USB floppy emulator (budget version). Παρολο που η σχεδιαση και κατασκευη ειναι του γνωστου homebrew hardware enthusiast Zaxon (του οποιου εχουμε ξαναδει κατασκευες στο παρελθον) τα βασικα στοιχεια της συσκευης ειναι η δουλεια που εκανε ο Jean-Francois DEL NERO (HxC floppy emulator) με το STM32 (gotek) usb floppy emulator καθως και το freeware firmware FlashFloppy του Keir Fraser (εξου και το "budget").

Τι ειναι ακριβως ο Amstrad CPC USB floppy emulator; Ειναι μια συσκευη που διαβαζει disk images για Amstrad CPC απο ενα usb stick και εξομειωνει ενα εξωτερικο floppy συνδεδεμενο στον Amstrad με μια δισκετα με τα περιεχομενα του disk image που εχουμε επιλεξει. Το συγκεκριμενο μοντελο ειναι για Amstrad που εχουν ενσωματωμένο floppy controller (664 και 6128), αλλα δεν βλεπω κανενα λογο να μην δουλεψει και με ZX Spectrum +3. Επισης ειναι για τα μοντελα εκεινα με edge connector.

Στην συσκευασια μας θα βρουμε εκτος απο τον ιδιο τον emulator και ενα y-splitter που μας επιτρεπει να τροφοδοτησουμε τον emulator απο την οθονη.



Ο ιδιος ο emulator βρισκεται σε ενα 3d printed κουτι μετριας ποιοτητας που αφηνει εκτεθειμένη την πανω μερια της συσκευης. Στο μπροστινο μερος συνανταμε εκτος απο τον edge connector μια οθονη OLED. Στο πλαι υπαρχει η υποδοχη για την τροφοδοσια. Στο πανω μερος εχουμε τα κλασσικα 3 κουμπια που συνανταμε και στον HxC SD floppy emulator, καθως και δυο jumpers και την υποδοχη για usb stick. Τα jumpers ειναι για να ρυθμισουμε την συνυπαρξη του floppy emulator με το εσωτερικο drive, αν αυτο ειναι κατι που θα επιθυμουσαμε.



Υποστηριζει usb sticks εως 16gb (ισως και μεγαλυτερα, αλλα δεν εχει δοκιμαστει). Κλασσικα εχουμε υποστηριξη FAT16/32 με folders και long filenames. To Flashfloppy firmware ειναι εντελως διαφανο και κανεις δεν προκειται να καταλαβει οτι δεν χρησιμοποιει το HxC. Για του λογου το αληθες, χρησιμοποιησα τα HxC STM32 configuration files και manager χωρις κανενα απολυτως προβλημα.

Αφου φτιαξουμε το στικακι μας, τοποθετουμε την συσκευη στον Amstrad και συνδεουμε τα καλωδια καταλληλως. Μολις αναψουμε τον υπολογιστη, ο emulator συμπεριφερεται αναλογα πως εχουμε ρυθμισει το configuration file μας. Εγω επελεξα την autoboot λειτουργια οπου φορτωνει το autoboot image με τον manager ταυτοχρονα και μας επιτρεπει να φορτωσουμε παιχνιδια σε slots επιλεγομενα απο τα πληκτρα.



Δυο παρατηρησεις εδω. Η οθονη παρολο που ειναι μικρη, εχει εξαιρετικη ευκρινεια. Η συσκευη περιεχει και ηχειακι που εξομειωνει τον ηχο του floppy drive, στοιχειο πολυ βοηθητικο στην καθημερινη χρηση.



Ο manager.





Rampage.




Εν κατακλειδι. Μια πληρης ολοκληρωμενη πρακτικα επαγγελματικη λυση για το θεμα floppy emulation σε CPC 664/6128 και ZX Spectrum +3. Επισης λογω της εξαιρετικα χαμηλης τιμης του ειναι οικονομικοτερο απο οποιαδηποτε αλλη εναλλακτικη. Absolute must have!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μαλiστα ,πολυ εξυπηρετικο ,μακαρι να ειχε βγει νωριτερα να γλυτωναμε το 100αρικο+ που δωσαμε στον Lotharek..
 
Πολύ ενδιαφέρον! Ερωτήσεις:

  1. Απαξ και συνδεθεί ως Α, καταργεί το ενσωματωμένο floppy;
  2. Διάβασα στα σχόλια του link του sellmyretro για "Device load and save". Δεν είναι ξεκάθαρο τί ακριβώς εννοεί, σώζει κανονικά; Δηλαδή μπορείς να  έχεις φορτωμένο παιχνίδι και να κάνεις save μεσα στο image όπως θα έσωζες στη δισκέτα ας πούμε; Αυτό εννοεί;
 
  1. Δεν ειμαι σιγουρος, το εχω αποσυνδεσει το εσωτερικο για να μην με ενοχλει.
  2. Ναι
 
Επειδη οι αρχικες φωτογραφιες ειχαν χαθει τοσο απο το forum οσο και απο το backup μου, τις αντικατέστησα με φρεσκες. Αυτο δεν ηταν δυσκολο γιατι το Amstrad CPC USB floppy emulator (budget version) ειναι μονιμα συνδεδεμένο με τον Amstrad μου ολα αυτα τα χρονια.
 
Επαναφέρω τη συζήτηση γιατί αν κι έχω στα χέρια μου εδώ και καιρό το συγκεκριμένο μαραφετακι, δεν του έδωσα ακόμα την αγάπη που του πρέπει. Η απορία μου είναι σχετική με τα αρχεία που πρέπει να έχει το usb για να λειτουργεί άψογα. Επειδή έχω διαβάσει διάφορα, ποια είναι ακριβώς τα αρχεία που πρέπει να γίνουν copy; Επίσης, διαβάζει απευθείας .dsk αρχεια ή χρειάζονται κάποια μετατροπή σε κάτι άλλο; Συγγνώμη για τις "νιούμπικες" ερωτήσεις αλλά πουθενά δε βρίσκεται συγκεντρωμένη πληροφορία αναφορικά με αυτο.
 
Don't panic! Ειναι απλα τα πραγματα. Το Amstrad CPC USB floppy emulator χρησιμοποιει το flashfloppy firmware, το οποιο εχει καλο documentation.

Αν δεν σε ενδιαφερει να εμβαθυνεις στο θεμα, μπορεις πολυ απλα να χρησιμοποιησεις το HxC Floppy Emulator Manager. Θα το κατεβασεις απο εδω και να το αποσυμπιεσεις. Απο τον φακελο Amstrad_CPC θα χρειαστεις τα αρχεια HXCSDFE.CFG και AUTOBOOT.HFE. Θα φορμαρεις ενα usb stick σε FAT32 και θα αντιγραψεις αυτα τα αρχεια στο root.

Απο κει και περα απλα προσθετεις τα images που θες και εισαι ετοιμος. Υποστηριζονται φακελοι και long file names. Λογικα δεν θα εχεις προβλημα με .dsk images. Αν καποιο δεν σου δουλευει δοκιμασε να το μετατρεψεις σε HxC. Αν δεν μπορεις να βρεις πως, εδω ειμαστε.
 
Thanks! Δεν υπάρχει πανικός απλά δυστυχώς ενώ έχω κάνει όλα όσα προτείνεις, αποτέλεσμα μηδέν. Κοινώς, με το φλασάκι και τα συναφή αρχεία συν κάποια .dsk images, απλά φαινεται να διαβαζει το φλασακι (εφοσον βλεπω τα autobot & HFE στην οθονη) αλλά κανένα άλλο αρχειο. Επίσης αυτο που δεν κατανοω ειναι το πώς ο CPC βλεπει τα drives αφου το εσωτερικο το δικό του ειναι κανονικά λειτουργικο. Καποια χαζομαρα ειναι αλλά ειναι σπαστικη. Να σημειωθεί οτι και με διαφορετικα φλασακια δοκιμασα
 
Δεν χρησιμοποιώ δισκετες 3'' και ετσι εχω αποσυνδέσει το εσωτερικό drive.

Απ' οσο μπορω να καταλαβω, για να λειτουργήσει μαζι με το εσωτερικο drive πρεπει να αφαιρεσεις το αριστερο jumper. Και ετσι θα δουλευει σαν B. Για να δουλεψει σαν A θα πρεπει ειτε να αποσυνδέσεις το εσωτερικό drive ή να παρεμβάλλεις καποιο διακόπτη ABBA σαν αυτο που παρουσιάζω εδω.

Εκανα μια γρηγορη δοκιμη για να φρεσκαρω την μνημη μου και οντως ο Manager υποστηριζει και .dsk images.
 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου! Όντως, έτσι είναι! Το έχω σκεφτεί και αυτό αλλά έχω "σκουριάσει" με τα της επιλογής drive και πέρα από το |DRIVE δε θυμάμαι τι αλλο κανω μετά. Πώς επιλέγω το floppy emulator ως drive B;
 
Το δοκίμασα κι αυτό αλλά τίποτα. Μετά από CAT, δεν υπάρχει καμία απόκριση....Σορρυ για το πρήξιμο παιδιά!
 
Για να μην χτυπας το κεφαλι σου στον τοιχο, δοκιμασε με αποσυνδεδεμενο το εσωτερικο floppy για να εισαι σιγουρος οτι ο emulator ειναι ok.
 
Πίσω
Μπλουζα