Amstrad Laptop ALT-386SX

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.330
Αντιδράσεις
2.407
Το καινουργιο μου παλιο λαπτοπακι δεν εχει και πολυ καιρο που το απεκτησα ,με το που το ανοιγω ακουγεται ανεμιστηρας ,το γκρρρρφρ του σκληρου ,μαλλον και αυτο ,βγαζει μια ωραιοτατη μπλε οθονη,ουτε κερσορας ουτε τιποτα. :(

Δεν εχω δισκετες,δεν εχω μανουαλια,δεν εχω τιποτα...........

Μακαρι να το λειτουργουσα.

Ενα απο τα λιγα λινκ που βρηκα με το συγκεκριμενο.

http://www.amstradcg.nl/ealt386s.html

Δειγμα

The ALT-386SX dates from 1988 and is a laptop computer based on the Intel 80386SX (so without the mathematical coprocessor built-in) with a clock speed of 16 megahertz. There is version on the market that is almost identical to the 386SX but based on the Intel 80286 (AT) processor, with the type designation ALT 286.

I obtained one during the HCC!dagen 2006 and will investigate it (to be continued). The facts and figures on this page only relate to the 386SX version, although these can also apply to the ALT-286.

The computers look identical and use, at least, the same battery pack and share the User manual and even the Service manual (that we also have) which indicates that many parts can be exchanged between the two models. The 286 comes with a 20 megabytes hard disc and the 386SX with an 80 or a 170 megabytes hard disc.
 



Amstrad Laptop computer ALT-386SX






 

Εδω ανοιχτος και εν λειτουργια....

picture.php


fetch


picture.php


picture.php


Σε αυτην την πλευρα φαινεται και η δισκετα....

fetch


picture.php


Οπισθεν ,αυτο που εξεχει ειναι το dvd drive,πλακα κανω η μπαταρια ειναι και μπαινει εκει ακριβως.

picture.php
fetch


Η μπαταρια του ,τουβλο.

picture.php


fetch


Παλι η μπαταρια του ,made in japan παρακαλω. ;)

picture.php


fetch


Ορθιος και με τα χερουλια του ,ετοιμος για το αεροδρομιο,οχι οτι θα σε αφηναν να το περασεις αλλα λεμε.

picture.php
fetch
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

vangel

Banned
Joined
26 Ιαν 2009
Μηνύματα
168
Αντιδράσεις
4
Πρώτα δες αν έχει κάπου στην οθόνη κανένα διορθωτικό τριμεράκι διότι η οθόνη είναι LCD και ίσως να χρειαστεί ρύθμιση για να δεις οτιδήποτε στην οθόνη. Αν όχι, σύνδεσέ του μια άλλη οθόνη (στην έξοδο της 5ης φωτό). Δες στην οθόνη τι μηνύματα βγάζει και που κολάει έτσι ώστε να δούμε αν φταίει η εσωτερική μπαταριούλα που κρατάει τις ρυθμίσεις του bios. Γράψε εδώ αυτά που θα σου βγάλει και αργότερα αν όλα είναι οκ, βρίσκουμε τρόπο να του περάσουμε dos 5 και win 3.x
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.330
Αντιδράσεις
2.407
Τhanks Vangel....

Καταρχην να πω οτι δεν περιμενω πολλα εξαρχης (ειμαι παιδι των windows 98 ) αν και η ανακαλυψη της VGA θυρας απο εσε μου εδωσε καποια ελπιδα. :xm:

Τα τριμερακια τα δοκιμασα ,δεν νομιζω να υπαρχει θεμα με αυτα μιας και σε σκοτεινο περιβαλον το μονιτορ οπως ειπα δειχνει μια πενατακαθαρη μπλεδιζουσα οθονη.

Αλλα μονο αυτο. :(

Το συνδεσα με την LCD μεσω της Vga αλλα δεν βλεπω εικονα στην TV,το λαπτοπι μου το κανονικο θελει εναν συνδυασμο πληκτρων για να δειξει εικονα,μηπως πρεπει και εδω;;;;

Στο λινκ που εβαλα πανω πανω μιλαει για καποια dip switches,μηπως βγαλει ακρη κανεις.....

  1. ALT DIP switch settings (Bank A):
  2. Sw1=Off, Sw2=On, Sw3=On 512K memory
  3. Sw1=On, Sw2=Off, Sw3=On 1MB memory (default)
  4. Sw1=Off, Sw2=On, Sw3=Off 2MB memory
  5. Sw1=On, Sw2=Off, Sw3=Off 4MB memory
  6. Sw4 (ALT386SX Only) - Page mode - ALWAYS On
  7. Sw5 - Wait states - ALWAYS Off
  8. Sw6 - 8/16MHz clock - Off = 16MHz
  9. Sw7 - Mono/Colour - On = Colour
  10. Sw8 - Enable/Disable serial - On = Enable
  11. Sw9 - (ALT386SX Only) - Pipeline - ALWAYS ON
  12. Sw10 - Drive B: - type II - ALWAYS OFF ALT DIP switch settings (Bank B) are as follows:
  13. Sw1 and Sw2 ON = Onboard VGA enabled
  14. Sw1 and Sw2 OFF = Onboard VGA disabled
Ειπες και για windows και με πορωσες πιο πολυ να το κανω workable. :D
 

manos426f

The King of Retro®
Joined
9 Οκτ 2006
Μηνύματα
5.388
Αντιδράσεις
104
To τσιγάρο τι ρόλο παίζει βρε Aardy ;;; :p :p
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.330
Αντιδράσεις
2.407
Για να καταλαβεις το size της μπαταριας και τα 7 κιλα του λαπτοπ. :D

Βοηθα τωρα.
 

Gryzor

Human RetroDatabase
Joined
8 Ιαν 2006
Μηνύματα
2.758
Αντιδράσεις
49
Aλλοι βαζουν αξινες διπλα στα πετρωματα. Εμεις παλι...
 

vangel

Banned
Joined
26 Ιαν 2009
Μηνύματα
168
Αντιδράσεις
4
Το manual είναι εδώ: http://www.amstradcg.nl/alt.pdf


To είχε στην σελίδα που έγραψες στο πρώτο post.


 


Επίσης κατέβασε το
altprg.zip (The DISPLAY and SWITCHER programs for ALT), από εδώ:

http://web.ukonline.co.uk/cliff.lawson/files.htm




αποσυμπίεσέ το και γράψτο σε μια δισκετούλα σε άλλον υπολογιστή, απλά μην ξεχάσεις να βάλεις σελοτειπ για να την δει σαν 720kb. Κράτησέ το γιατί ίσως χρειαστεί για "τυφλό σύστημα" αν ο υπολογιστής σου ξεκινάει σε win 3.x.



Αν ξεκινάει και απλά δεν βλέπεις τίποτα στην οθόνη (μιας και γράφεις ότι ακούς θόρυβο του δίσκου) άφησέ το λίγο μήπως και φορτώνει και αν είσαι τυχερός και έχει auto load στα win 3.x με resident memory προγραματάκι (display,switcher) πάτα Ctrl-Alt-D.


Διαφορετικά:

Σημείωσε σε ένα χαρτί τις θέσεις στα switches και από τις 2 banks.

Αφού τα σημειώσεις, κάνε τα εξής:

ΒΑΝΚ Α

1. Sw1=On, Sw2=Off, Sw3=On 1MB memory (default)


2. Sw6=Off = 16MHz


3. Sw7=On = Colour

 

 


ΒΑΝΚ Β

 


Sw1 and Sw2 ON = Onboard VGA enabled

 


Αν δεν έχει επιτυχία το παραπάνω, συνέδεσε μια οθόνη στο vga και ξαναδες τι παίζει. Παίξε και με τα switches της BANK B (sw1 and Sw2 OFF) μήπως και...(αν και δεν νομίζω καθώς τα switches δεν είναι για εναλλαγή)





 


Αν η αποτυχία συνεχίσει, τότε συμβαίνουν τα εξής:


 


1. Κάποιος έχει προσθέσει παραπάνω από 1ΜΒ μνήμη και δεν έχει αλλάξει τα switches. Οπότε χωρίς να βλέπει το bios την αντίστοιχη memo δεν ξεκινάει το boot.



2. Η μικρή μπαταρία στο εσωτερικό είναι τελείως off και δεν δίνει καν δυνατότητα να διαβαστούν ούτε οι default ρυθμίσεις του bios. Πιθανή λύση να το αφήσεις στην πρίζα για 8,9 ώρες
με την μπαταρία επάνω του!

 


Πιθανές λύσεις:


1. Πρέπει να δεις πόσες μνημούλες είναι επάνω στο laptop. Επίσης να δείς αν είναι 3chip. Αν μια μόνο δεν είναι 3chip αφήνεις αυτήν και αφαιρείς τις άλλες. (ίσως αυτός που πρόσθεσε παραπάνω να μην γνώριζε ότι οι 3chip δεν κάνουν για επέκταση. Αφού αφήσεις την μια πας στα switches και ρυθμίζεις ως εξής:


 


1. Sw1=On, Sw2=Off, Sw3=On 1MB memory (default)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Alan Hicks in Sydney at 7:54:51 Monday November 24 97

""increase memory to 4 MB using 3 chip sims usually doesn't work. I just get a blank screen" Thanks for the advice, I will give up now.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2. Ανοίγεις το laptop να αλλάξεις την μικρή μπαταριούλα.


 

 


Δεν πιστεύω να υπάρχει κάτι άλλο.


 

 





 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.330
Αντιδράσεις
2.407
Thanks Vangel για την προσπαθεια,ελπιζω αν δεν κανω δουλεια εγω τουλαχιστον τουτα τα γραφομενα να βοηθησουν αλλους με τις ιδιες αποριες.

Επαιξα με τα dip switches μανικι ,πρωτη φορα τα εβλεπα ,εβαλα μια οδοντογλυφιδα και δωστου πανω κατω. :D

Οποιος ειχε την ιδεα για τα ντιπ σουιτσις πρεπει να ηταν μεγαλο μυαλο μικροτερα δεν τα εκανε,ποιο μεσα δεν τα εβαζε,no wonder που καταργηθηκαν.

Αποτελεσμα Not good ,κατι μπλιπ μπλιπ ακουγωντουσαν ,σε μια φαση η οθονη αναβοσβηνε σε μια αλλη εμεινε μαυρη και τιποτα αλλο.

Αυτο με την δισκετουλα ειναι λιγο δυσκολο καθοτι λαπτοπας ανευ disk drive αλλα σε περιπτωση το παλευουμαι.

Εβγαλα φωτο απο αυτο που πιστευω οτι ειναι memories ,για δετε και πετε,εσεις που κατι παραπανω γνωριζετε.

Κατι τσιπακια βλεπω που γραφουν Amstrad. :xm:

picture.php
 

vangel

Banned
Joined
26 Ιαν 2009
Μηνύματα
168
Αντιδράσεις
4
Μια χαρά που άρχισε να σου μιλάει :) , και η φωτό super. Έχουμε λοιπόν 4 3chip ΜΒ μνήμη απ'ότι βλέπω στη φωτό και το πρώτο είναι κ αυτό 3chip. Διαβάζοντας περισσότερο, το 3chip upgrade είχε επιρροή αποτυχίας μόνο στο 286SX. Οπότε πάμε πάλι switches και αλλάζουμε τα παρακάτω: (με κλειστό τον amstrad!!)


ΒΑΝΚ Α


1. Sw1=On, Sw2=Off, Sw3=Off --> 4MB memory


2. Sw6=Off = 16MHz


3. Sw7=On = Colour

 


Επίσης καλό θα ήταν μιας και δεν ξέρουμε τι παίζει με τον σκληρό δίσκο να τον αφαιρέσουμε προσωρινά μέχρι να δούμε φως. Αν σου δίνει χέρι όπως στις μνήμες, αφαίρεσέ τον. Μπορείς να τον τοποθετήσεις σε κάποιο desktop και να πάρεις ένα image με το acronis true image 11. Αν δεν δέχεται, πάρε image sector by sector. Αν δεν έχεις desktop, βγαλε μια φωτό τον δίσκο να δούμε αν μπαίνει σε εξωτερική θήκη, ώστε να τον συνδέσεις μέσω usb στο laptop σου και να δούμε αν έχει μόνο dos ή και κάποιο υποκατάλογο με win3.x.

 


O λόγος: Τοποθετώντας τα προγραματάκια που είπαμε παραπάνω (display, switcher) στον σκληρό δίσκο (στο c:\) μέσω του desktop pc μας, διευκολύνουμε την μεταφορά εφόσον μπορεί να μην δουλεύει το floppy του amstrad μας, και με την επανατοποθέτηση στο amstrad laptopάκι τα έχουμε ήδη μέσα οπότε μένει να βρούμε τρόπο να ενεργοποιήσουμε το resident για την αλλαγή σε εξωτερική οθόνη. Προς το παρόν (αν δεν βαριέσαι) απλά κάνε τα πρώτα βήματα (αλλαγή στα switches και αφαίρεση του δίσκου) και για τα επόμενα βλέπουμε.



 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.330
Αντιδράσεις
2.407
Tα υπολοιπα που δεν αναφερεις switch πρεπει να ειναι οφ (κατω) η δεν παιζει ρολο.

Aπο οτι τα βγαζω εγω εχω στην πρωτη πορτα 10 σwitch και στην 2η 2. :xm:

Θα ψαξω να βρω τον σκληρο........ :)

Που να'ναι τωρα ,κατω απο το Keyboard η κατω απο το σασι,στην φωτο παντως δεν ειναι ετσι;;;;;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

vangel

Banned
Joined
26 Ιαν 2009
Μηνύματα
168
Αντιδράσεις
4
  1. ALT DIP switch settings (Bank A):
  2. Sw1=On, Sw2=Off, Sw3=Off 4MB memory
  3. Sw4 (ALT386SX Only) - Page mode - ALWAYS On (έχεις τον 386sx)


  4. Sw5 - Wait states - ALWAYS Off (δεν παίζει ρόλο)


  5. Sw6 - 8/16MHz clock - Off = 16MHz


  6. Sw7 - Mono/Colour - On = Colour
  7. Sw8 - Enable/Disable serial - On = Enable (δεν παίζει ρόλο, είναι η σειριακή)


  8. Sw9 - (ALT386SX Only) - Pipeline - ALWAYS ON έχεις τον 386sx)


  9. Sw10 - Drive B: - type II - ALWAYS OFF ALT DIP switch setting


  10. (Bank B) are as follows:




  1. Sw1 and Sw2 ON = Onboard VGA enabled
  2. Sw1 and Sw2 OFF = Onboard VGA disabled

Τα ένα και 2 από την bank B δεν είναι για εναλλαγή. Ρύθμισε πρώτα τα παραπάνω (bank a), και απλά αν δεν δουλέψει κάνε τα off ή on αντίστοιχα.

Μπορείς να έχεις και το monitor σου συνδεμένο ταυτόχρονα, δεν έχει σημασία. Όπου βγάλει σήμα καλό είναι.

Τώρα για το δίσκο δεν έχω ιδέα. Συνήθως βρίσκεται στο κάτω μέρος όπως σε όλα τα notebooks (σε siemens και toshiba παλιά που έχω) ή κάτω από το πληκτρολόγιο.

Άντε να μας πεις ότι δούλεψε :) ;)

Συνοπτικά για να τα έχεις πρόχειρα να μην σου βγουν τα μάτια:

ΒΑΝΚ Α (10 switches)

1=on, 2=off, 3=off, 4=on, 5=off, 6=off, 7=on, 8=on, 9=on, 10=off

BANK B (2 switches)

Είτε και τα 2 επάνω είτε και τα 2 κάτω. Προτείνω και τα 2 on σε περίπτωση που δεν έχεις συνδέσει ταυτόχρονα και το άλλο monitor.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
7.992
Αντιδράσεις
2.449
Πανέμορφο!!!

Ξεχασες να ανάψεις το τσιγάρο :p
 

cauldron

RetroActive
Joined
9 Αύγ 2007
Μηνύματα
419
Αντιδράσεις
12
Μόλις απέκτησα ένα... :D Πραγματικό φορητό-θηρίο το μηχάνημα! Θα ανοίξω νέο thread για να το παρουσιάσω αλλά βάζω εδώ φωτό από τα dip switches μήπως σε βοηθήσουν.

attachment.php


attachment.php


attachment.php
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.330
Αντιδράσεις
2.407
Κoυκλι και λειτουργικος ειναι ακομα καλυτερα,με την πρωτη ευκαιρια θα ξανασχοληθω με τον δικο μου μπας και τον φτιαξουμε.


Με γειες!
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.330
Αντιδράσεις
2.407
Αυτα ειναι..Κατσε Ααρντυ εσυ και μην τον φτιαχνεις.

Οutrun

 

circleag

RetroJunkie™
Joined
14 Οκτ 2008
Μηνύματα
2.405
Αντιδράσεις
465
Τεράστιο είναι ή εμένα μου φαίνεται έτσι... :xm:

Ο θείος μου είχε ένα Amstrad ppc laptop :

maxresdefault.jpg

Ήταν φοβερό μηχάνημα!! Εκεί Έπαιξα πρώτη φορά Wolfenstein & Doom σε Dos μαζί με τα ξαδέρφια μου. Είχαμε πορωθεί!!

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν βγήκε πριν ή μετά το μηχάνημα που παρουσιάζεται στο αρχικό ποστ;
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.330
Αντιδράσεις
2.407
Iδια χρονια νομιζω και τα 2..το '88.
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.198
Αντιδράσεις
6.284
Τα PPC ειχαν επεξεργαστη Nec V30, κλασης 8086 δηλ. οποτε αποκλειεται να επαιξες wolfenstein και doom εκει.
 

circleag

RetroJunkie™
Joined
14 Οκτ 2008
Μηνύματα
2.405
Αντιδράσεις
465
freaktmp είπε:
Τα PPC ειχαν επεξεργαστη Nec V30, κλασης 8086 δηλ. οποτε αποκλειεται να επαιξες wolfenstein και doom εκει.
Έχεις δίκιο μάλλον δεν θυμάμαι και τόσο καλα.. (λόγω ηλικίας μου φαίνεται ότι έχω αρχίσει και ξεχνάω:what:).

Αμυδρά θυμάμαι να έπαιζα σε λαπτοπ με τέτοια μονοχρωμη οθόνη το Doom & το Wolfenstein που αναφέρω παραπάνω όμως από ότι φανίζεται όχι σε Amstrad λαπτοπ!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Uskoke

RetroAdept
Joined
9 Φεβ 2011
Μηνύματα
2.327
Αντιδράσεις
3.355
μήπως circleag έπαιζες text based wolfenstein & doom; :p πέρα απ την πλάκα βλέπουμε την πρόοδο της τεχνολογίας και πόσο πιο user friendly είναι τα μηχανήματα, οποιοσδήποτε (λίγο σχετικός) ερασιτέχνης μπορεί να στήσει ένα PC και λοιπά. Το Wolfenstein:the new order είναι πολύ ωραίο αν και όχι τόσο τρομακτικό όσο θα ήθελα, ίσως το καινούριο doom να είναι.
 
Μπλουζα