Apple Mac Classic

freaktmp είπε:
Η αποψη μου ειναι οτι οι Robert X. Cringely και Σια επαιξαν ενα μεγαλο ρολο στο να ξαναγραφτει η ιστορια της πληροφορικης με την Apple σαν πρωταγωνιστη, αντι για το δευτερο βιολι που παντα ηταν.
Αν δεις το άρθρο στη wikipedia για τον τύπο, θα δεις ότι είναι από το Apple Creek του Οχάϊο... είδε ο γύφτος τη γενιά του και αναγάλιασε η καρδιά του.

Αν έκανε κανένας υπολογιστή και τον ονόμαζε "Αρναία" θα είχα και εγώ να λέω τα καλύτερα !

Μπράβο freaktmp, ωραίος ο classic και πολύ καλή η τιμή του. Βέβαια εμένα μου στοίχισε κάπως φτηνότερα :

"-Βίλμα, τον έβγαλές για πέταμα;

-Ναι, θα τον ήθελες;

-Βεβαίως!

-Πάρτον. Πάρε και τον imagewriter LQ (ΣΤΜΦ: εκτυπωτής dot matrix, 132 στύλων)

-Άσε, είναι βαρής, έχω παρκάρει και στο πίσω πάρκινγκ..."

Ο διάλογος αυτός είχε γίνει στην Πολυτεχνική του ΑΠΘ πριν 5-6 χρονάκια...

Πιστεύω μετά από το Falcon του geoanas, είναι το δεύτερο καλύτερο τζαμπαντάν απόκτημα!

Από τότε ο classic κοσμεί το γραφείο μου, αλλά με αυτά που βλέπω στο θέμα αυτό, μάλλον θα τον ξαναβάλω στην μπρίζα σύντομα.
 
Καλορίζικο και εύχομαι να περάσεις ατελείωτες ώρες ευχαρίστησης. Μπορείς να δεις και το [edit] παρά την καλή σου πρόθεση, το site έχει roms που θεωρούνται copyrighted υλικό [/edit] για πολλά παιχνίδια, utilities κλπ. Από κει κατεβάζω εγώ ότι θέλω. performa 6116.jpg

Στη φωτογραφία είναι ο Mac Performa 6116 εξοπλισμένος με Roland MT32 και το παιχνίδι είναι το King's Quest 5
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να ΄σαι καλα... το site το εχω πετυχει φυσικα.

Παντως το mac retrocomputing ειναι λιγο μπελάς, ειδικά αν δεν εχεις αλλα mac ή στην χειρότερη, δεν εχεις ασχοληθεί και με τους mac emulators....

Καποια στιγμη θα επανέλθω δριμύτερος.
 
Ναι είναι λίγο πακέτο διότι αυτά τα μηχανήματα δεν έχουν και θύρες usb. Φαντάσου ότι έχω κι έναν Imag G3 μοντέλο 2001 και ένα Powerbook 540c μοντέλο 1994 το πρώτο laptop με trackpad και ethernet. Δεν έχει cd rom και περνάω τα αρχεία από τον Performa 6116 με zip drive. Με τον Imac G3 όμως όλα καλά αφού έχει usb port.
 
Για το Plus, αν δεν είχα καποιο αλλο παλιο Μακ (το IIci ή το LCII) για να φτιάξω δισκέτες, δεν ξέρω τί θα είχα κάνει. Τώρα εχω φτιάξει zip δισκετες και τα μπουταίρνω από zip drive scsi ;) και εχω εκεί μεσα όλα τα utilities που χρειάζονται. Μονο μείον είναι ότι το zip μου είναι αυτό των 100ΜΒ και όχι των 250. Και δε βρίσκεις ευκολα 250ΜΒ scsi zip. Τεσπα, κατι θα κανουμε στο μελλον γι'αυτό. Νομίζω παντως ότι και τα iomega jazz παίζουν,
 
Μεταφορα αρχειων απο PC σε κλασσικους Mac με την βοηθεια του vmware.

Επανέρχομαι στο θεμα (δριμύτερος).

Τον τελευταίο καιρο ασχολήθηκα καμποσο με virtual machines και ειπα να σκοτώσω με ενα σμπάρο δυο τρυγόνια και να φτιαξω και κατι που θα με βοηθησει στο να μεταφερω ευκολα και γρηγορα διαφορα παιχνιδια απο το pc στο Mac Classic.

Αρχικα χρησιμοποίησα το virtual box, αλλα ενω ειναι οκ για τα πολυ βασικα και συνηθισμένα, οταν ζοριζει το πραγμα χρειαζεται ενα πραγματικα επαγγελματικό εργαλειο, δηλαδη vmware.

To mac os x στο vmware για windows ειναι μια ελαφρώς πολύπλοκη υποθεση, ειδικα απο την στιγμη που η vmware επέλεξε να αφαιρέσει απο το πρόγραμμα τις ρυθμίσεις για mac os x emulation. Βεβαιως αυτο που συμβαινει στη συγκεκριμενη περιπτωση ειναι οτι απλα καταργησαν τις επιλογες απο τα μενου, αλλα η λειτουργικότητα μενει στο προγραμμα (αφου ειναι crossplatform με την εκδοση για mac που εχει την δυνατοτητα αυτη ενεργοποιημένη). Μια αναζήτηση στα σκοτεινά μονοταπια του internet μας δινει ενα hack (VMware Unlocker - Mac OS X Guest) που απλα ξαναβάζει στις θεσεις τους τις ρυθμισεις για mac os x.

Και εδω αρχιζουν να γινονται ενδιαφέροντα τα πραγματα. Αν νομίσατε οτι θα τρεξετε την πιο προσφατη εκδοση του mac os x (10.8) για την δουλεια που θελουμε, δυστυχώς πεσατε εξω. Το mac os x εδω και μια δεκαετια δεν υποστηριζει floppy controllers (απο την εκδοση 10.3 και μετα) και εδω και μερικα χρονια (απο την εκδοση 10.6 και μετα) δεν υποστηρίζει ουτε HFS (το filesystem των mac μεχρι την εκδοση System 8).

Συνεπως θα χρειαστουμε ενα usb floppy και την εκδοση 10.5 του mac os x. Το πρωτο το ειχα ηδη, το δευτερο το βρισκει κανεις με μια ακομα επισκεψη στα σκοτεινα μονοπατια που αναφεραμε νωριτερα. Προσοχη, μεινετε μακρια απο hackintosh εκδοσεις και χρησιμοποιήστε το απειρακτο κανονικο image του λειτουργικού οπως το δινει η Apple.

Αφου ολοκληρωθεί η εγκατασταση κανουμε οτι ρυθμισεις θελουμε και ενα πληρες update, που θα μας παει στην εκδοση 10.5.8. Μην ξεχαστε να εγκαταστησετε τα vmware tools, που κανουν την ζωη μας ανεκτη και ρυθμίστε και ενα shared folder με τα windows για να μπορειτε να ανταλλάσσετε αρχεια με τα windows γρηγορα και απλα. Τελος εγκαθιστούμε δυο προγραμματακια που θα μας κανουν την ζωη ευκολη, stuffit free expander και mucommander. Και τα δυο ειναι εντελως δωρεαν, το πρωτο θα μας βοηθησει με ολες τις αποσυμπιεστικες μας αναγκες, το δευτερο (ενας two pane filemanager) θα μας λυσει τα χερια στις αντιγραφες αρχειων, 10000 φορες καλυτερο απο τον αθλιο finder.

Εχοντας πλεον ολοκληρώσει την προετοιμασία μπαίνουμε στο ψητο της υποθεσης. Εφοσων τρεχει η εικονικη μηχανη μας, συνδεουμε το usb floppy και βαζουμε μια δισκετα μεσα.

Ελεγχουμε να δουμε οτι το vmware το εχει συνδεσει με την εικονικη μηχανη.

/monthly_2018_02/large.image_52256.jpg.9768670f5a2d99e769ab437be65754ad.jpg

Ανοιγουμε ενα terminal και δινουμε την εντολη

Κώδικας:
diskutil list

Αν ολα εχουν παει καλα, θα δουμε το usb floppy παρει ενα ονομα της μορφης /dev/diskX, οπου Χ ενας αριθμος (συνηθως 1).

Για να κανουμε format σε HFS, χρησιμοποιουμε το disk utility. Σε αντιθεση με το transmac, κανει format σε ελαχιστο χρονο.

/monthly_2018_02/large.image_52815.jpg.274355e91a8d2ccbeb86cca7ef56e8c9.jpg

Αν θελουμε να γραψουμε ενα raw disk image σε δισκετα, απο το terminal γραφουμε τις εξης εντολες

Κώδικας:
diskutil umount /dev/diskX
dd if=ονομα αρχειου image of=/dev/diskX

/monthly_2018_02/large.image_52811.jpg.496bfb732b7cf95849287ef57c3e9b6f.jpg

Για να επιβεβαιώσουμε οτι εγινε σωστα η αντιγραφη, δινουμε την εντολη

Κώδικας:
diskutil mount /dev/diskX

/monthly_2018_02/large.image_52812.jpg.98d1cd8f10e5da5714203c54932190d5.jpg

Αν ολα ειναι καλα, τo mac os x θα κανει mount την δισκετα και θα μας εμφανισει το εικονιδιο της στο desktop.

/monthly_2018_02/large.image_52813.jpg.b9c84a026e10234b92437e83725efd8a.jpg

/monthly_2018_02/large.image_52814.jpg.af4952688b4a85c42c299241162f2dfa.jpg

Βεβαιως το απολυτο τεστ ειναι η δοκιμη της δισκετας στον κλασσικο μας Mac

2012-09-02-21h25m21.JPG

Αν τωρα τα image μας ειναι σε μορφη disk copy (οπως αυτα που δινει η Apple) η εντολη που θα δωσουμε τροποποιείται ως εξης:

Κώδικας:
dd if=ονομα αρχειου image of=./dev/diskX bs=84 skip=1

Αν το παιχνιδι μας ερχεται σε ενα συμπιεσμένο αρχειο με τα αρχεια του παιχνιδιου χυμα, τοτε το αποσυμπιεζουμε με το stuffit, φορμαρουμε την δισκετα μας σε HFS και απλα αντιγραφουμε τα αρχεια στη δισκετα μας.

/monthly_2018_02/large.image_52813.jpg.b9c84a026e10234b92437e83725efd8a.jpg

Και μετα απο ολη αυτη την δουλεια, λιγο παιχνιδι!

2012-09-02-21h26m43.JPG

2012-09-02-21h27m47.JPG

Βεβαιως τιποτα δεν ειναι απλο στον κοσμο του retrocomputing. Απο την τελευταια φορα που χρησιμοποιησα το mac μεχρι τωρα, ανεπτυξε ενα πολυ εκνευριστικο ελλατωμα. Δεν κανει αυτοματα mount τις δισκετες οταν τις βαζω στο drive. Περιεργως ομως αυτο γινεται μονο στο εγκατεστημενο λειτουργικο στο δισκο και οχι στο System 6.0.3 που εχει στην rom.

Στην αρχη ειπα οτι μαλλον κατι εχει στραβωσει με το λειτουργικο (που ετσι κι αλλιως σκοπευα να ξαναστησω γιατι εβαλα κατα λαθος ελληνικα). Ομως οταν το ξαναστησα με αγγλικο System 7.0.1 το προβλημα παραμενει!

Η μονη περιπτωση για να διαβασει δισκετα ειναι να την βαλω την ωρα που φορτωνει το λειτουργικο (οταν γραφει "Welcome to Macintosh"). Αλλα αμα την βγαλω την δισκετα δεν κανει mount αλλη.

Ενα work around που ανακαλυψα ειναι να τρεχω μονιμα το προγραμμα disk first aid της apple. Οσο τρεχει το μηχανημα λειτουργει πανω κατω φυσιολογικα.

Ενα πολυ παλαβο προβλημα, γιατι ουτε 100% software μπορω να πω οτι ειναι (με τις ταπεινες μου γνωσεις), αλλα ουτε και hardware (αφου δουλευει φυσιολογικα στο System 6 και με autoboot δισκετες).

Καποιος στο vintage computer forum προτεινε την πιθανοτητα να ειναι προβλημα με τους πυκνωτες στο motherboard, αλλα δεν σκοπευω να το εγχειρισω στο αμεσο μελλον για να το διαπιστωσω. Αυτο παει στα μακρυπροθεσμα σχεδια, οπως και η συνδεση μοντερνων media (πιθανοτατα με scsi card reader), η συνδεση με ethernet κλπ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@freaktmp

Πολύ καλή παρουσίαση και με όλα τα βήματα αναλυτικά!!! Congrats για την υπομονή σου!!!

Δεν γνωρίζω απορία είναι... Με το MacDrive δεν μπορείς να κάνεις ανταλλαγές αρχείων από Classic Mac σε Windows? Όπως γίνεται με το Mac Os?

Τον τελευταίο 1+ χρόνο έχω εγκαταστήσει σε ένα μηχανάκι μου το Mac Os X v10.6 (Hackintosh) και δουλεύει απροβλημάτιστα. Το μόνο τρέξιμο που είχε ήταν με τα kexts (άντε να βρείς τα σωστά...) και η ανταλλαγή αρχείων με τα Windows, το ΜacDrive μου έλυσε τα χέρια...

Και τώρα το αντίστροφο ερώτημα.... Υπάρχει δοκιμασμένος emulator που να τρέχει εφαρμογές Mac πριν intel εποχής? Δηλαδή, με ποιόν τρόπο θα μπορούσες να τρέξεις το Prince of Persia από το Mac Classic στο Mac Os? Έχω βρεί κάποιους αλλά δυστυχως δεν είναι λειτουργική.
 
Βασικα δεν μπορω να θυμηθω γιατι ειχα απορριψει το macdrive... οποιος κι αν ηταν ο λογος, ετσι κι αλλιως θα ειχε το ιδιο προβλημα που ειχα αντιμετωπισει και με το transmac, δηλ. πως να μεταφερεις στο mac classic aρχεια συμπιεσμενα με συγχρονη εκδοση του stuffit. Δεν μπορεις να αντιγραψεις το sit αρχειο στον mac classic, γιατι η εκδοση stuffit που εχει δεν μπορει να το αποσυμπιεσει και αν αποσυμπιεσεις το αρχειο με stuffit για windows, χανεις τα metadata και μετα τα αρχεια δεν τρεχουν στο mac classic. Εξαλλου εχει μεγαλες ευκολιες οπως να αποσυμπιεζεις macbin, sea, hqx, κλπ κλπ στην εικονικη μηχανη και να γραφεις τα αποσυμπιεσμενα αρχεια κατεθειαν σε δισκετες, γιατι η αποσυμπιεση στον 680000 8MHz ειναι δραματικα αργη.

Τελος για το 68k emulation υπαρχουν διαφοροι emulators, δεν εχω ασχοληθει προσωπικα. Δες εδω.
 
Ωραίος!!! Εγώ το Mac drive χρησιμοποιώ εδώ και 4 χρόνια. Μ'αυτό εχω στήσει όλα μου τα Μακ. Ομως το plus το'στησα φτιάχνοντας δισκέτες από το iici, δε δοκίμασα δηλαδή να τις γράψω στο πισί και να τις δοκιμάσω μετά.

Κατι τετοιες πενιές μ'αρέσουν πολύ. Να το ψάχνει δηλαδή κανείς και να βρίσκει λύση από εκεί που λες ότι μπα δε γίνεται.
 
Μιλάμε για πολύ πείσμα!!! Όχι αστεία!!! :headbangdude:

Μπράβο του!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Θα επανελθω εν συντομια για να σχολιασω για το κουσουρι που ειχε αναπτυξει ο Mac σε σχεση με τις δισκετες.

Αν και δεν πιστεψα ποτε οτι εχει σχεση, ειχα παραγγειλει μια καθαριστικη δισκετα 3.5''.

2012-11-13-21h14m44.JPG

Ειχε ερθει προ καιρου, βρηκα και εγω λιγο χρονο για να στησω το Mac.

Επειδη η σωστη σειρα του troubleshooting ειναι να επιβεβαιωσεις το προβλημα πριν δοκιμασεις να το διορθωσεις, απενεργοποιησα το disk first aid και δοκιμασα διαφορες και δισκετες.

Και φυσικα το προβλημα ειχε ως δια μαγειας λυθει. Δεν χρειαστηκε καν να βαλω την καθαριστικη δισκετα (οκ την εβαλα ετσι κι αλλιως μετα, μιας και υπαρχει)! :bash: :shake: :frypan: :points: :banghead:

Οχι η ιδανικη λυση (διατι αν δεν ξερεις γιατι χαλασε κατι και πως εφτιαξε, τοτε μπορει ευκολα να ξαναεμφανιστει) αλλα απο το ολοτελα...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλημερα φιλε πολλα συγχαρητηρια γι αυτο το αριστουργημα. Να βλεπουν οι παλιοι να θυμονται και να μαθαινουν οι νεοτεροι. ευχομαι να δουλευει ακομα. Σκεφτομαι να παρω και εγω ενα απο ebay συλλεκτικο κομματι να το εχω ομως δεν ξερω αν θα δουλευει.
 
Πίσω
Μπλουζα