Apple Unix (A/UX)

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.151
Αντιδράσεις
2.891
Δασκάλα: "Για να δω τώρα, ποιό παιδάκι έχει εγκαταστήσει το unix της Apple..."

Μαθητές: "Κυρίακυρίακυρίακυρίακυρία....."

Δασκάλα: "Για πες μου εσύ Rygar....."

............

To Apple Unix ή A/UX για συντομία ήταν μια προσπάθεια της Apple να μπει στον χώρο των Unices όπως πολλοί άλλοι, καθότι ήταν και της μοδός εκείνη την εποχή. Η Commodore ας πούμε είχε βγάλει μια έκδοση της 3000 με όνομα Α3000UX, η οποία μάλιστα ήθελε και αυστηρά συγκεκριμένο hardware για να τρέξει, χώρια το ότι η εγκατάστασή του γινόταν από tape το οποίο μετά επιστρεφόταν στην εταιρία που το εγκαθιστούσε (ας μας πει καποιος γνώστης περισσότερες λεπτομέρειες σε αλλο θρεντ). Για την εγκατάσταση της εκδοσης AUX 1.0 χρειαζόταν όντως πολύ συγκεκριμένο hardware και η εγκατάστασή του γινόταν επίσης από ταινία. Η AUX 2.0 κυκλοφόρησε και σε έκδοση για CD. Απλώς η Apple τίμησε το unix περισσότερο από την Commodore, φτάνοντας μεχρι την έκδοση 3.1.1 (περίπου το 1995), με χρήση CDROM και μόνο. Βέβαια και στην έκδοση 3, θες συγκεκριμένα μηχανήματα, συγκεκριμένες κάρτες δικτύου και περιορισμένο αριθμό cdrom που υποστηρίζονται. Εχεις όμως σίγουρα πολύ περισσότερες επιλογές.

Εχοντας πέσει στα χέρια μου μια εγκατάσταση A/UX v3.0 σε μορφή toast image παρέα με το 3.1 update, και έχοντας διαβάσει το FAQ για τις προϋποθέσεις, είπα να το τολμήσω. Το πρώτο πρόβλημα ήταν πώς στο καλό θα κάψω την εγκατάσταση σε δισκάκι. Με τί πρόγραμμα, με τί ρυθμίσεις αφου δεν ήταν ISO και περιείχε ενα HFS volume και ενα AUX volume (καπου είχα διαβάσει ότι έπρεπε να γραφεί ως RAW), σε τί ταχύτητα και σε τί μαρκας CD. Μετά από αρκετές προσπάθειες να το κάψω ως RAW μέσω Nero, τελικώς το μετονόμασα σε ISO;) και το έκαψα σε δισκάκι Verbatim σε 8x ταχύτητα. Με πιο μεγαλη ταχύτητα δεν ξέρω τί θα γινόταν, αλλά νομίζω εξαρτάται και από το πόσο σύγχρονο είναι το cdrom που διαθέτει κανείς. Εφτιαξα και την Boot δισκέτα μεσα από το OS 7 μεσα από το μακάκι για να είμαι σίγουρος ότι γράφτηκε σωστά. Για τη δική μου εγκατάσταση, χρησιμοποιήθηκε ενα Mac IIci με τον στοκ 030, 32ΜΒ μνήμης, μια καρτα δικτύου 10mbit Farallon RJ45 και, τελικά, ενα δίσκος Fujitsu 9GB UW SCSI SCΑ-80 και ενα SCSI CDROM TEAC 32x (μοντελο 1999) το οποίο μου έλυσε τα χέρια με την ταχύτητά του. Και πιο πάνω λέω "τελικά", γιατί, αντί για τον εν λόγω δίσκο, αρχικά χρησιμοποιούσα εναν ανταπτορα SCSI-to-IDE στον οποίο είχα τοποθετήσει εναν 44Pin IDE-to-SD ανταπτορα και εκεί μεσα μια microsd, αλλά εκτός του ότι ηταν πάναργη, είχα σοβαρό θέμα στην εγκατάταση (πιο κάτω θα δείτε φωτό), και επίσης χρησιμοποιούσα ενα SCSI YAMAHA recorder με το οποίο η εγκατάταση δε συνεργαζόταν εμφανίζοντας συνεχώς μηνύματα ότι δεν αναγνωρίζει CD εγκατάστασης στο cdrom.

Αρκετά όμως με τα λόγια. Σειρά έχουν οι Αποδείξεις! .

Οπως είπα πιο πάνω, αρχικά χρησιμοποίησα εναν 44Pin IDE-to-SD αντάπτορα, όπως ο πιο κάτω:
fetchΑλλα όπως βλέπετε πιο κάτω, στο φόντο, προέκυπταν πολλά σφάλματα κατά την εγγραφή:


Οταν τελείωσε η εγκατάσταση μετά από ~2 ώρες και πάρα πολλά σφάλματα, ξεκίνησα την εγκατάσταση του 3.1.0 update. Οταν άρχισε να αντιγράφει αρχεία, εμφάνισε πάλι τα πιο πάνω σφάλματα, και στο τέλος πήρα και ενα ωραίο kernel panic και η εγκατάσταση καταστράφηκε.


Οπότε και χρησιμοποίησα ενα σκληρό δίσκο Fujitsu 9GB SCA-80 από ενα παλιό AS/400. Εδώ χρησιμοποίησα εναν αντάπτορα από SCA-80 σε SCSI-2 (το SCA-80 εχει ρεύμα και δεδομένα στο ίδιο βύσμα και με τον αντάπτορα, αυτά διαχωρίστηκαν σε SCSI-2 50pin και ρεύμα), oπως φαίνεται πιο κάτω:
fetchΚαι αυτός είναι ο αντάπτορας:

Η πλήρης εγκατάσταση δεν απαιτεί χώρο πανω από 1GB.


Γίνεται πρώτα δημιουργία ενός partition για να ξεκινά μια μίνι έκδοση OS 7.1 και με ένα shortcut που βρίσκεται στο φακελο Startup Items μεσα στο System Folder, ξεκινά το Unix. Στην ουσία η Apple έχει φτιάξει ενα Unix που κάθεται πάνω στο OS7.1 και έτσι έχετε κλασσικό unix shell και παράλληλα βλέπετε το παλιό γνώριμο OS, όσοι τουλάχιστον έχετε δουλέψει πανω σε εκείνες τις παλιές εκδόσεις. Μπορείτε να κάνετε browsing και στο Mac OS volume και σε όλα τα Unix volumes που έχετε ορίσει. Δε θα παραθέσω how-to της εγκατάστασης , γιατί πιο κάτω εχω 1 λινκάκι που εξηγεί πάρα πολλά και από το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε πολλές πληροφορίες και προγράμματα gnu (αλλά ΟΧΙ το ίδιο το A/UX γιατί η Apple εχει ακόμα το copyright και δε θεωρείται abandonware). Το μόνο που θα πω είναι ότι επειδή δεν ήθελα να έχω ενα δίσκο μόνο με το unix και εναν άλλο μόνο με το OS 7.5.5 που ήδη έτρεχα και είχα φορτωμενα ενα σωρό, και να μπαίνω κάθε τόσο στη διαδικασία του βγάλε/βάλε δίσκους, αποφάσισα να εχω και τα 2 αυτά λειτουργικά σε ένα και μόνο δίσκο. Ετσι δημιούργησα ενα μεγαλο partition 4GB όπου κοπιάρησα τα πάντα από τον παλιό μου δίσκο(που ηταν 2GB), ενα partition πολύ μικρό(περίπου 50MB) για το OS7.1 στο οποίο θα ξεκινά ο υπολογιστής καθε φορά που θέλω να τρέχω Unix και ενα AUX partition με τα υπόλοιπα περίπου 4.5GB. Η Apple δίνει ενα εργαλείο που λέγεται System Picker, το οποίο τρέχω καθε φορά που θέλω να αλλάζω από το ένα λειτουργικό στο άλλο. Επειδή όμως το εργαλείο αυτό κάνει αμεσως επανεκκίνηση μετά τη ρύθμιση που κάνει κανείς, κάτι που δεν είναι έγκυρο για το AUX που θέλει "ευγενικό" shutdown όπως όλα τα Unices (γιατί αλλιώς κανει έλεγχο του filesystem όταν ξεκινά και αυτό παίρνει πολύ ώρα), η μόνη αλλαγή που χρειάστηκε να κανω στο OS 7.1 μετά την εγκατάσταση του Unix, ήταν να αφαiρέσω το shortcut που αναφέρω πιο πάνω από το Startup Items και να το τοποθετήσω στο desktop, ώστε να ξεκινά το 7.1, να μπορώ να αλλάζω το volume από το οποίο θα ξεκινήσω με τη χρήση του System Picker, χωρίς όμως απαραίτητα το σύστημα να μπουτάρει και στο AUX.

To mini OS 7.1 πριν ξεκινήσει ακόμα το Unix:

fetch

Κανοντας διπλό κλικ στο "AU/X Startup alias" εικονίδιο ξεκινά το A/UX:
fetch


Εάν το προηγούμενο shutdown δεν ήταν καλό (όπως π.χ. θα γινόταν με το System picker εάν έτρεχε μεσα από το AUX), τότε ο έλεγχος θα ηταν ιδιαίτερα χρονοβόρος!

Η πιο κάτω οθόνη δε φαίνεται μετά την εγκατάσταση, γιατί υπάρχει ρύθμιση με αυτόματο login ως root. Στο λινκάκι που βαζω στο τελος θα βρείτε πώς εμφανίζεται η οθόνη αυτή (όσοι το τολμήσετε :mitsotakis: ):

fetchMac OS και Unix ταυτόχρονα. Τα εικονίδια με τη μεγαλη κουκίδα στα αριστερά τους είναι τα κρυμμένα (όπως όταν τρέχετε την ls και βλέπετε π.χ. τα .profile, .login κλπ κλπ)
fetchΝα και ενα παράθυρο shell:
fetch....και η τρανή απόδειξη ότι έχω δίκτυο:
fetchΓια περισσότερες φωτογραφίες, δείτε το αλμπουμ
fetch
.

Δεν είναι πανέμορφο γενικώς; Εν έτει 1994 δε συναντούσες ευκολα τόσο όμορφο Unix. Εάν εξαιρέσει κανείς την προυπόθεση του να διαθέτει το κατάλληλο hardware, κατά τα άλλα η εγκατάσταση είναι πανεύκολη. Ευτυχώς καποιοι έχουν κανει compile για το AUX 3.x διάφορα καλούδια, όπως π.χ. το bash και τη gcc. Δοκίμασα να τρέξω και samba αλλά παίρνω memory fault, στο readme όμως αναφέρει ότι είναι compile για 3.1.1 όχι κατώτερο. Sources δίνονται, και με τη gcc κανετε compile ό,τι μπορεί να τρέξει εκεί, αφου πρώτα προμηθευτείτε με 1-2 λίτρα καφέ της αρεσκείας σας και πολύ υπομονή. :D Η όλη διαδικασία μου πήρε περίπου 2 μήνες, και αφορούσε το να βρω το λειτουργικό, να βρω faqs/how-to, συμβατό CDROM, να καταλήξω στο δίσκο, να περιμένω τον αντάπτορα, να δοκιμάσω να κάψω την εγκατάσταση σε διάφορα δισκάκια με διαφορετικές ταχύτητες καθε φορά (περίπου 10 "κάηκαν") και ο χαμένος χρόνος (απ'ο,τι αποδείχτηκε) με τον 44pin ανταπτορα αλλά τουλάχιστον απέδειξε ότι παίζει έστω και ...κουτσά.

Ολες τις πληροφορίες για την εγκατάσταση τις (εξ)άντλησα από εδώ.

Το zip αρχείο περιέχει την ιστοσελίδα www.aux-penelope.com. Μετά την αποσυμπίεση, κάντε διπλό κλικ στο αρχείο index.html για να την προβάλετε

Αφτά...

(σίγουρα θα έχω κανει λαθάκια, διορθώστε με όπου είναι)

Για ακόμα μια φορά, ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΩ το ΙΙci, ειδικά που τώρα η αξία του ανέβηκε κατακόρυφα! (ναι shock, σε σένα το λέω)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Gryzor

Human RetroDatabase
Joined
8 Ιαν 2006
Μηνύματα
2.757
Αντιδράσεις
65
Wow... τί να πω! Χαρά στην επιμονή και την υπομονή σου!

Πολύ ενδιαφέρων ο τρόπος που το σηκώνεις - μου θύμησε το Android που σηκώνω μέσα από Windows Mobile :D
 

Shock

Retired Admin
Joined
13 Ιουν 2006
Μηνύματα
5.315
Αντιδράσεις
226
LOL

Δε το παίρνω ρε φίλε!*

Έίχα γράψει ένα κείμενο αλλά κάτι έκανα και.... > /dev/null

Τεσπα πήγαινε και σήκωσε έναν Apache, κάνε ένα fwd στον router σου και πες μας την IP σου να δούμε τι φορτίο τραβάει :)

Please, please please....
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.151
Αντιδράσεις
2.891
Βρε καλώς το μικρό! Κι ελεγα θα ποστάρει δε θα ποστάρει. :p Υπαρχει Απάτσης compiled για v3.0, και θα τον δοκιμάσω μεσα στο ΣΚ. Κρίμα όμως που δεν παίζει το samba. Ή θα προσπαθήσω να το κανω εγώ compile, ή θα πρέπει να βρω το 3.1.1 upgrade.
 

dadmin

Banned
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.698
Αντιδράσεις
114
Ωραιος !! Δεν σου το χα (οχι λογω γνωσεων αλλα ως διαθεση απεναντι στο *nix) . Με εντυπωσιασες πραγματικα. Με το συστημα αυτο σε λειτουργια εισαι ο πιο retro unixας στο φορουμ - και χωρις αντιπαλο :D

Οποτε μετα απο αυτο μια πιθανη εγκατασταση Archlinux θα σου φανει παιδικο παιχνιδι ;)
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.151
Αντιδράσεις
2.891
Εάν η δουλειά μου, δηλαδή τα προγράμματα που χρησιμοποιώ, έτρεχαν στο Unix, πίστεψέ με, θα ημουν μακριά από τα windowz. Εάν εξαιρέσεις το Labview που τρέχει σε Linux, δυστυχώς τα υπόλοιπα όχι.... :(
 

aseim

RetroN00b
Joined
19 Ιουν 2008
Μηνύματα
24
Αντιδράσεις
1
Α ρε Apple! Ήσουν και θα είσαι μπροστά!
 

sotosoul

RetroN00b
Joined
30 Ιουν 2009
Μηνύματα
27
Αντιδράσεις
3
Πωπωωω!! Συγχαρητήρια!! Απολαμβάνω φώτος±±±±!!! :)
 

divined

RetroNuts!
Joined
2 Σεπ 2009
Μηνύματα
1.702
Αντιδράσεις
41
Δεν είχα ιδέα για Apple Unix προσωπικά! Πανέμορφο το AUX. Ευχαριστούμε για άλλη μία άγνωστη γνώση (για πολλούς) που μας πρόσφερες!!
 

sotosoul

RetroN00b
Joined
30 Ιουν 2009
Μηνύματα
27
Αντιδράσεις
3
Μπράβο Rygar! Ρε παιδιά, όμορφο gui δεν έχει για τα χρόνια του?
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.151
Αντιδράσεις
2.891
Rygar είπε:
Ολες τις πληροφορίες για την εγκατάσταση τις (εξ)άντλησα από εδώ.
Διαπίστωσα σημερα ότι το πιο πάνω λινκ δεν υπάρχει πια. Μετά από ψάξιμο βρήκα σε κάποιο μακοφόρουμ ότι ο άνθρωπος που το συντηρούσε, το έκλεισε πριν 6 μήνες και προέτρεψε τους πάντες να τραβήξουν μία κόπια.

Εγώ βεβαίως το έμαθα σήμερα. Ομως υπάρχει κόπια στο archive.org και συγκεκριμένα εδώ. Καθότι περιέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες, θα προσπαθήσω να το "κατεβάσω" ολόκληρο και αν επιτρέψουν οι αντμινς, θα το

ανεβάσω στο παρόν θρεντ. Δεν περιέχει τίποτε copyright δεδομένα, είναι απλώς ενα how-to με φωτογραφίες.

Κατέβασα το σάιτ από το archive.org αλλά καθότι είναι 17ΜΒ, δε θα το ανεβάσουμε εδώ. Οποιος το χρειαστεί, του το στέλνω. Οι αντμινς συγχωνεύστε μου τα 2 συνεχόμενα μηνύματα :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Shock

Retired Admin
Joined
13 Ιουν 2006
Μηνύματα
5.315
Αντιδράσεις
226
Διορθώθηκε το πρώτο post, μεταφέρθηκε το zip που κατέβασε ο Rygar στον server μας.
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.151
Αντιδράσεις
2.891
Σούπερ μέγκα φένκς!!!!! :thumbup:

Στο τέλος του αρχικού πόστ λοιπόν θα βρείτε ενα συμπιεσμένο αρχείο των περιεχομένων της σελίδας www.aux-penelope.com (μην το κλικάρετε, δε μπαίζει :D ) όπως κατέβηκε από το archive.org.
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.151
Αντιδράσεις
2.891
Πείτε μου ότι χάθηκαν οι φωτογραφίες από το αρχικό μου ποστ!!!!!!!
 

Kambia

Retired Admin
Joined
11 Ιαν 2008
Μηνύματα
13.657
Αντιδράσεις
1.326
Rygar είπε:
Πείτε μου ότι χάθηκαν οι φωτογραφίες από το αρχικό μου ποστ!!!!!!!
8817765.gif


Οχι, ήταν στο άλμπουμ σου. Μόνο πες μου πως σου τις έβαλα σωστά γιατί δεν τις πόσταρες με τη σειρά που τις βλέπω στο άλμπουμ μέσα. :)
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.151
Αντιδράσεις
2.891
Βασικά δεν το είπα σωστά. Δεν εννοούσα να χάθηκαν εντελώς, αλλά ξεσυνδέθηκαν από το ποστ μου. Σωστά τις έβαλες, αφου βοήθησαν τα σχόλιά μου. Και εννοείται δε θα τις ποστάριζα με τη σειρά που τις τράβηξα αφου το πώς θα τις ποστάρω εξαρτάται από το τί έχω στο νου μου να γράψω εκείνη τη στιγμή.

Φενκς!
 
Μπλουζα