Arcade που μάθαμε να παίζουμε με joystick, ενώ τα γνήσια είχαν εντελώς διαφορετικά controls.

telonio

Retro PaTRi@RcH
Joined
19 Ιουλ 2006
Μηνύματα
4.487
Αντιδράσεις
2.294
Κατά την διάρκεια του 1980, θα θυμάστε φαντάζομαι πως ξεπήδαγαν σχεδόν σε κάθε γειτονιά μικρά μαγαζιά που γέμιζαν με καμπίνες arcades. Θυμάμαι από μεγάλα μαγαζιά μέχρι χώρους που χώραγαν 1 ή 2 καμπίνες (συνήθως μαύρες αλλά μπορεί να συναντούσες και κόκκινες, άσπρες κτλ). Καφενεία, καφετέριες, χώροι που ήταν ψιλικατζίδικα έβαζαν και μια καμπίνα. Αυτό φυσικά γιατί έβγαιναν πολύ καλά χρήματα από αυτό το μηχάνημα. Φυσικά ήταν όλες αυτές μαύρες κατά κύριο λόγο, που θυμάστε ή μπορεί να έχετε στην κατοχή σας. Εντυπωσιακές γνήσιες καμπίνες έβλεπες συνήθως σε μεγάλα καταστήματα που είχαν και μερικά φλίπερ μέσα. Αυτοί οι κερματοφάγοι λοιπόν μας ξυπνάνε εποχές που οι περισσότεροι εδώ τουλάχιστον ήμασταν παιδιά. Μας έμοιαζαν τέλειες, ιδανικές παιχνιδομηχανές, ασχέτως βέβαια που στην πραγματικότητα ήταν πρόχειρα κασώματα της πλάκας από μελαμίνες ή κόντρα πλακέ θαλάσσης, με pcb αντίγραφα τα οποία ήταν συνήθως Κορεάτικης κατασκευής (όχι βέβαια πως είχε και σημασία).

Μερικές καμπίνες λοιπόν, είχαν τα controls διαφορετικά από τις γνήσιες, αφού έτσι και αλλιώς δεν είχαν σχέση με αυτές. Ας δούμε μερικά παιχνίδια που μερικοί από εμάς τύχαμε να μάθουμε τα συγκεκριμένα παιχνίδια με joystick αποκλειστικά.

Cabal

Προσωπικά δεν έχω δει την γνήσια καμπίνα που είναι με trackball. Το έπαιζα τότε με joystick που είχε η καμπίνα της γειτονιάς και ήταν πολύ εύκολο.

IMG_9777.jpg


Tehkan World Cup Soccer

Ένα ακόμη παιχνίδι που χρησιμοποιεί trackball (και πάω στοίχημα το 95% των 40+ Ελλήνων αγνοεί πως το παιχνίδι είναι κανονικά με trackball). Αυτή η καμπίνα ήταν must τότε για κάθε μαγαζί που σεβόταν τον ευατό του. Στην τελευταία έκθεση vintage gaming που έγινε είχαν φέρει μια Ελληνική καμπίνα με αυτό το παιχνίδι. Από τα άτομα που ήταν εκεί κανείς δεν με πίστεψε όταν ανέφερα σε μια συζήτηση πως αυτό το παιχνίδι κανονικά παίζεται με trackball και όχι με joystick. Εμ βέβαια, γιατί νομίζεις πως νικάς με 30 γκολ κάθε ομάδα;

twccabinet.jpg


Arkanoid

To συγκεριμένο το είχα πετύχει και με joystick και με aftermarket spinner. To παιχνίδι απλά δεν παίζεται με joystick και χρειάζεται αποκλειστικά spinner.

DSC07758.jpg


Asteroids

Και αυτό το είχα πετύχει και με joystick. Φυσικά για να μπορείς να παίξεις με joystick το παιχνίδι ήταν ρυθμισμένο στο easy mode. Κανονικά είναι με απλά leaf switch κουμπιά η κάθε κατεύθυνση και το fire.

asteroids.jpg
 
Aυτό με το Tehkan το ανακάλυψα πρόσφατα. Είχε πέσει στα χέρια μου ένα Retropie setup όπου στο Tehkan ψιλοδουλευαν τα αναλογικά σαν να ειναι αναλογικά, δηλαδή οι παίκτες έτρεχαν πιο γρήγορα ανάλογα πόσο τα έσπρωχνες. Λίγο janky βέβαια με σπασίματα στο animation και γενικά όχι πολύ καλά, αλλά δούλευε κάπως έτσι. Και λέω δεν μπορεί, αφού το παιχνίδι δεν είχε αναλογικούς μοχλούς. Και το έψαξα λίγο και είδα τι παίζει.

Πάντως το μόνο που είχα πετύχει με τον σωστό χειρισμό από αυτά ήταν το Arkanoid. Tα άλλα πες παίζονται και μαλιστα ποιο εύκολα με joystick αλλά το Arkanoid με τίποτα. Πως έπαιζε ο κόσμος τα δεκάδες home ports και clones στα σπίτια τους δεν κάθομαι να το σκεφτώ.
 
Το Tehkan με trackball ?!, δεν θα το πίστευα αν δεν το έβλεπα :shocked:
 
Eγω ειλικρινά δεν θα πέρναγα ουτε 3 πίστες με Trackball στο Cabal. Ευτυχως που στην Ελλάδα είχαμε την παγκοσμια
πρωτοτυπία να έχουμε μαύρα νανάκια μελαμίνης και mdf.

Για το Arcanoid έχω να πώ οτι μάλλον το Spinner είναι καλύτερο από το joystick καθώς
χρειάζεται και ...επιτάχυνση για να είσαι ακριβής.

To Tehkan το ειχα προλάβει μέσα σε ενα ψιλικατζίδικο μαζί με το Golden Axe :headbangdude: . Kαι το είχα ευχαριστηθεί όσο δεν πάει

Φανταστείτε τώρα ψιλικατζίδικο με το Tehkan και το GoldenAxe...
Εντάξυ! Πόσο πιο γαμάτη μπορεί να είναι αυτή η φάση... :award:
 
Φανταστείτε τώρα ψιλικατζίδικο με το Tehkan και το GoldenAxe...
Εντάξυ! Πόσο πιο γαμάτη μπορεί να είναι αυτή η φάση... :award:
Στην θεωρία ναι, αλλά στην πράξη δεν συμφέρει πλέον εκτός και αν έχεις θέσει το μηχάνημα στο free play και δεν χρεώνεις για να παίξουν. Αν έχει κερματοδέκτη όπως παλιά, τότε πρέπει να έχει και ενσωματωμένο μηχανισμό φορολογικής απόδειξης βάση νόμου.
 
Tehkan world cup με trackball;;; Ημαρτον! Θα πηδηχτώ από το παράθυρο!

Εγώ προσωπικά το μόνο που θυμάμαι ήταν το 1982 να παίζουν οι μεγαλύτερης ηλικίας φίλοι μου Phoenix με τρία κουμπγιά, δύο για κίνηση αριστερά/δεξιά και ένα για να πυροβολά. Αργότερα είχαν βαλει Joystick, όμως δε μπορώ να ξέρω αν τα δύο κουμπιά ήταν από κατασκευής ή εκείνη η παρτίδα ήταν έτσι επειδή ο αντιπρόσωπος στην Ελλάδα δεν είχε Joystick να βάλει.

Α, θυμήθηκα καποτε ένα Arkanoid με joystick. Δεν παιζόταν από μία πίστα κι έπειτα. Μάλλον ήταν bootleg του αισχίστου είδους.
 
Μάλλον κάτι τέτοιο θα έλεγαν και οι ξένοι αν έβλεπαν το tekhan world cup με joystick όπως το μάθαμε εμείς εδώ. Ελληνικό δαιμόνιο να βγάλει εύκολο και γρήγορο χρήμα. Με αυτές τις καμπίνες (και ειδικά τα φρουτάκια που βασίστηκαν σε αυτά τα κασώματα) φτιάχτηκαν διαμερίσματα και πολυκατοικίες. Έβγαινε τρελό χρήμα εκείνες τις εποχές.
 
Εγώ πάντως με το joystick στο tehkan ήμουν εξπέρ, δε νομίζω να μπορούσα να το παίξω με trackball.
 
Tehkan θα έλεγα κι εγώ και βέβαια εξεπλάγην όταν το έμαθα πριν μερικά χρόνια.
 
Το Ikari warriors παιζόταν με περιστροφικό joystick 8 κατευθύνσεωνεγβ το είχα συνάντηση με την περιστροφή του κομάντο να γίνεται με δύο πλήκτρα
Ένα για αριστερόστροφη κ ένα για δεξιόστροφη
 
Όπως πολύ σωστά ανάφερες το Ιkari Warriors κανονικά ήταν με περιστροφικό joystick και όχι 8 way joystick.

Ikari_Warriors_-_1986_-_SNK_Corporation.jpg
 
Επίσης το fighting soccer από τη snk, κανονικά ήταν με περιστροφικό joystick. Άλλου να τρέχεις και αλλού να σουτάρεις/πασάρεις. Και εννοείται ότι η ελληνική πατέντα όριζε να σουταρει ο παίχτης εκεί που κοιτάει. Σε αντίθεση όμως με το Tehkan ήταν πανδύσκολο και απαράδεκτο. Το πρωτοείδα στο electric dreams στη Χαλκίδα και από τότε το σιχάθηκα.
Arkanoid με joystick δεν είδα πουθενα. Μόνο κάτι τσοντοκλώνοι που όμως είχαν κουμπί για πιο γρήγορα και πιο αργά. Άρα μάλλον είχε γίνει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο. Ακόμα και το thunder and lighting είχε κουμπί για να πηγαίνει πιο γρήγορα η ρακέτα.
 
Eσεις στης πολεις ολο και καπου υπηρχε η πιθανοτητα να δειτε καμια αυθεντικη καμπινα εμεις στα χωρις ουτε μια στο εκατομμυριο.Ποιος να φανταζοταν τοτε δηλαδη δεκαετια του 80 μεχρι και το 1998 για παραδειγμα πως το Cabal και το Tehkan παιζοταν με trackball και να μας το ελεγε καποιος θα τον περνουσαμε για βλαμενο.Το μονο απο τα παραπανω που εχω δει ειναι το Arkanoid με spinner σε κλασσικη ελληνικη καμπινα φυσικα και οχι καποια original καμπινα και αυτο ολο κι'ολο μια φορα μονο γιατι ολες της υπολοιπες φορες που πετυχα arkanoid ηταν με joystick και μαλιστα σε καμπινα που πριν ειχε Tetris η Pac-Man.

To Μidnight Resistance επισης ειχε Rotary Joystick στην original καμπινα κατι που οι μπαγλαμαδες στην ελλαδα ιδεα δεν ειχαν και το εβαζαν σε καμπινα με κανονικο joystick και αντε να παιξεις μετα.

φφφ.jpg
 
Όπως πολύ σωστά ανάφερες το Ιkari Warriors κανονικά ήταν με περιστροφικό joystick και όχι 8 way joystick.

Προβολή συνημμένου 222361
Οπως και το midnight resistance το οποίο όταν είχα πρωτοπαίξει σε arcade, δεν είχα πάρει χαμπάρι ότι ο μοχλός ήταν περιστροφικός......Οκ ρε παιδιά, ντάξει τί να κάνουμε, τότες δεν είχα περιστροφικό μνυαλό, αλλά 4-way.
 
Επίσης στο Bubble Bobble τα joystick έχουν 2 κατευθύνσεις αυστηρά, δεξιά και αριστέρα και όχι 8 way. Είχε και 2 κουμπιά fire και jump. Εδώ θυμάμαι το είχαν με 8 way και κουμπία για jump και fire. Έπαιζες κανονικά αλλά οι διαγώνιες, απλά δεν έκαναν τίποτα. Με 2 κατευθύνσεις είναι πιο άμεσος ο χειρισμός.
 
Βρέθηκε βίντεο με τη γνήσια καμπίνα Tehkan με το trackball. Την ιδρώνεις τη φανέλα κανονικά.
 
Εχει καταφερει κανεις να εξομοιωσει το Tehkan World Cup με trackball τελικα?
 
Τελικά λάθος θυμάμαι. Δεν ήταν σε Retropie ο αναλογικός χειρισμός του Tehkan αλλά το ανακάλυψα από εκείνο το topic που λίνκαρες και προσπάθησα να το φτιάξω έτσι ο ίδιος.
 
Στο χωριο τελη δεκαετιας του 80 το Arkanoid το ειχε ενα καφενειο κανονικα με spinner δεν θυμαμαι αν ηταν γνησια καμπινα, με τα αυτοκολλητα κλπ, θυμαμαι οτι επαιζε ενας Γιουγκοσλαβος μεταναστης που εργαζοταν στα χωραφια στην περιοχη η σε κατι φορτηγα που εκαναν μεταφορες (τοτε δεν ειχαν ανοιξει συνορα και ερχοταν λιγοι απο συγκεκριμενες χωρες) και εκανε οργια με το Spinner. Το παιχνιδι ηταν πανδυσκολο και ο τυπος εφτανε πιστα 14-15, κλασικα τσιγαρο και μπιρονι πανω στην καμπινα, μπορει να ειχε και τιποτα μεζεδες. Τα Arkanoid χαθηκαν, ο συγκεκριμενος Γιουγκοσλαβος τελευταια φορα που τον ειχα δει πριν καμια 10ρια χρονια γυρω στα 55- 60 χρονων ακομα ηταν στο χωριο μονιμος.

Στα υπολοιπα

Cabal μονο με joystick
Midnight Resistance ουτε καν το ειχα δει
Tehkan world cup χμμ πιθανον καπου να το ειχα πετυχει με trackball, σιγουρα και με joystick την ελληνικη πατεντα.
Ikari Warriors ποτε δεν το ειχα δει πουθενα
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το Arkanoid 2 Revenge of Doh με spinner που παίζω συχνά το φτάνω το πολύ μέχρι την 9 πίστα. Βελτιώνομαι όμως με τον καιρό. Είναι πολύ ενδιαφέρον με το spinner και πολύ πιο εύκολο από το joystick, εφόσον βέβαια το συνηθήσεις.
 
Πίσω
Μπλουζα