Assembly Demos

maxcomgr

Retro Member
Joined
8 Νοέ 2007
Μηνύματα
112
Αντιδράσεις
1
Θυμάστε τα demos από τους διαγωνισμούς Assembly.

Και ιδιαιτέρος τους FutureCrew;

Ε λοιπόν δείτε αυτό το βιντεάκι.

 
Ήταν κάποτε ένα γράμμα αναγνώστη στο PC Master που μου'χε κάνει εντύπωση, νομίζω το 97 το είχα διαβάσει; Θέλω να ψάξω τα παλιά μου τεύχη να το ξαναβρώ αυτό. Και ο τύπος γκρίνιαζε για τις απαιτήσεις και έλεγε "...και το Second Reality στο Assembly Party που έκανε θαύματα που ούτε η microsoft ούτε η Intel θα μπορούν να κάνουν ούτε στον exium και στον eftium ούτε στα όνειρα τους.." κάπως έτσι και μου είχε μείνει αυτή η φράση.

Και τότε έλεγα αν αυτό το Second Reality είναι τόσο τρομερό γιατί δεν το έχω δει ποτέ; Γιατί δεν μου το έδειξε κανείς αν είναι τόσο εξωπραγματικό; Αυτό είναι το παράδοξο με την demoscene πως τα demos είναι τόσο καταπληκτικά και ειδικά παλιότερα στον PC είχαν σαφώς καλύτερα γραφικά και τεχνικά χαρακτηριστικά από τα games (ίσως τώρα πια να μην ισχύει και τόσο αυτό όταν σήμερα έχεις ένα Lifeforce ή ένα Debris στα demos και από την άλλη το Crysis, μόνο που εδώ τα demos έχουν γίνει τώρα πια πιο αρτιστικά από τα παιχνίδια). Ήταν εκπληκτικά για την εποχή τους και όμως ο κόσμος ασχολούταν με χάκερς, χάκινκγ και πράγματα που γενικότερα ήταν πιο πολύ της μόδας.

Όταν εκείνη την εποχή έλεγα "Μα που μπορώ να βρω το second reality και άλλα demos" και δεν είχα internet ανακάλυψα ένα CDακι του περιοδικού multimedia&cdrom (το πρώτο ελληνικό περιοδικό με data CD και είχε πολύ καλά περιεχόμενα τότε) και βρήκα στα descriptions να μιλάει για demos αλλά όχι demos εμπορικών παιχνιδιών και προγραμμάτων όπως λέγονται (έχουν και ίδιο όνομα γμτ) αλλά τα demos που έψαχνα να δω. Τώρα που το σκέφτομαι το περιοδικό user είχε στήλη "τα 8bit δεν πεθαίνουν ποτέ" όπου είχαν αναφέρει τα CPC demos το 1992! Είχε Amiga/PC/Atari disc. Γιατί να μην βάζουν demos στη δισκέτα, τουλάχιστα λόγο χωριτηκότητας βάλε κανά δύο από τα κορυφαία 64kb intros του μήνα για Amiga/PC/Atari. Γιατί δεν το κάναν ποτέ; Δεν πουλούσε;;;

Από την άλλη αυτό που έχω καταλάβει είναι πως η democene είναι από τα λίγα καλά πράγματα που δεν πρόκειται να γίνουν mainstream. Ακόμα και αν προσπαθήσεις να την προωθήσεις. Και ίσως είναι καλό αυτό τελικά. Σήμερα πια οργανώσεις από sceners έχουν κάνει κονέ με μεγάλες εταιρίες όπως intel, ati, nvidia ή έχουν παρουσιάσει demos στην siggraph και αυτό είναι πολύ καλό διότι αρχίζουν και μας γνωρίζουν σαν μια community που από παλιά διαμορφώσε το παλιό καλό computing και τη δημιουργία στους υπολογιστές όπως το ξέρουμε σήμερα. Και παρόλα αυτά μαζεύονται πάλι μόνο όσοι καταλαβαίνουν την αξία και τη μαγία των demos και δεν χαλάει από το mainstream γιατί όποιος μπαίνει στη demoscene το βασικό που πρέπει να κάνει είναι να γίνει δημιουργικός, το 99% του κόσμου που ασχολείται με demoscene έχει συνισφέρει σε κάποια releases, ενώ όσοι απλώς βλέπουν demos τα θαυμάζουν και θα ήθελαν να μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο. Το πολύ καλό που βλέπω είναι ότι δεν πρόκειται η demoscene λόγω της φύσης της να εκφυλιστεί ποτέ από το mainstream, μόνο να προωθηθεί σε αυτούς που την εκτιμούν και εκτιμούν το coding και τη δημιουργία, γιατί το βασικό στοιχείο που προυποθέτει για respect είναι να είσαι δημιουργικός, να προγραμματίσεις κάτι for fun ή for the challenge, ενώ κάτι άλλες communities που έχουν εκφυλιστεί, για να αποκτήσεις το respect αρκεί να κάνεις μια trendy χακεριά χωρίς ουσία.

Και έτσι λοιπόν ανακάλυψα εκείνα τα άγνωστα demos (μάλιστα τα περισσότερα στο CD ήταν κάτι scrollers του 91-92 εκτός από το Second Reality και το Panic και το CD είχε γίνει release το 95 ενώ το βρήκα το 98 σε ένα 486. Τόσο back to the past η κατάσταση αλλά είχα καραεντυπωσιαστεί από την mod music και το ομαλό scrolling από demos του 91 ενώ είχαμε 98!)

Τέλος πάντων θα σταματήσω εδώ το ranting και θα συνεχίσω στο επόμενο post με μερικά assembly demos από κάθε χρονιά που με ενθουσιάζουν.
 
Assembly 94 1st place at PC demo compo


Assembly 97 1st place Boost by Doomsday. Ήταν το αγαπημένο μου demo στον Pentium 1 για καιρό. Δεν υπάρχει youtube link. Πάρτε όμως μια Win32 port

Επίσης πάτε στο link και κατεβάστε όλες τις win32 ports των παλιών dos demos των doomsday.

Assembly 98 win32 port της πρώτης θέσης gateways by trauma, επίσης αγαπημένο demo. link

Και σταματώ εδώ.

Επίσης βρήκα πολλά άλλα κορυφαία ιστορικά και αγαπημένα PC/Amiga/C64 demos στις λίστες των results στα Assembly/The Party και The Gathering parties εκείνα τα χρόνια που είτε δεν βρίσκω youtube links ή win32 ports είτε βαριέμαι να τα αναφέρω όλα. Μα καλά τι γ****τα demos βγαίνανε τότε;;;
 
Ας μην ξεχάσουμε και το κορυφαίο

των Triton που εκείνη την εποχή ήταν το αγαπημένο demo των sceners μαζί με το Second Reality.
Για την ιστορία της δουλειάς που κάνουν ή θα μπορούσαν να κάνουν οι κορυφαίοι sceners στην gaming industry αν δεν είχαν πάει τα πράγματα άσχημα στην περίπτωση των Triton, δείτε το preview του Into the Shadows, ενός commercial game από τους Triton το 1995 στον PC, πριν βγει καν το Quake. http://www.youtube.com/watch?v=GDYRahM_GQM. Είχε φτάσει σχεδόν στο τέλος της παραγωγής αλλά η publishing εταιρία χρεωκόπησε και πήρε μαζί της και τα δικαιώματα ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων (δεν τη θυμάμαι ακριβώς την ιστορία). Δείτε όμως φωτισμούς, πολλαπλά realtime shadows και ειδικότερα animation!!! Μιλάμε για 1995 πριν βγει το Quake. Κρίμα που δεν βγήκε ποτέ το παιχνίδι. Το demo preview (non-playable) μπορείτε να βρείτε εδώ και τρέχει σε DOS (συνιστάται Pentium 1) αν και μετα δυσκολίας γιατί σε ορισμένα PC κρεμούσε για κάποιον λόγο.
 
Πίσω
Μπλουζα