(Atari 16bit) ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ JOYSTICK ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΜΕ ATARI 16BIT COMPUTER

santosp

RetroActive
Joined
25 Νοέ 2008
Μηνύματα
298
Αντιδράσεις
1
Καποια στιγμη ψαχνωντας την <<αποθηκη>>, επεσα επανω σε ενα παλαιο joystick για PC, της CMS. Αυτη η εταιρεια πρεπει να ηταν μια Ελληνικη παρουσια στο χωρο των home και personal υπολογιστων, με αντικειμενο περιφεριακα αυτων, και αλλα. Αν θυμαμε καλα, πισω στις ημερες ακομα του Amstrad, πρεπει να ειχε φτιαξει ενα μεταλλικο joystick τυπου pacman, το οποιο ειχε γραψει ιστορια. Μαλιστα αργοτερα ειχε κυκλοφορησει και σε αλλα φορμα, οπως Αmiga κ.λ.π.

Εδω τωρα εχουμε μια (πολυ μεταγενεστερη) πλαστικη υλοποιηση του joystick για PC, και μαλιστα με 4 fire boutton, και autofire switch. Η συνδεσμολογια του ηταν η κλασσικη 15pin σε δυο σειρες, που συνδεετε σε ενα PC στην αντιστοιχη, που τις περισσοτερες φορες ηταν επανω στην καρτα ηχου. Οπως καταλαβαινετε το ειχε φαει η αχρησια, μιας και το τελευταιο που θα εκανα ποτε ειναι να παιξω παλια καλα arcade και αλλα στο PC. Ολα τα αλλα γυρω-γυρω, τι τα εχουμε? :cool:

picture.php


Ψαχνωντας στο διαδυκτιο για καποιο διαγραμμα τους πως δουλευει ενα joystick σε home micro, και ειδικοτερα σε Atari STE, στην καλυτερη περιπτωση βρηκα τα pin out της 9pin θυρας του Atari. Ετσι πειραματιζομενος με την εν λογω θυρα, ανακαλυψα οτι το μονο που κανεις, ειναι να κλεινεις συγκεκριμενα pin ως προς το μειον, και να εχεις τις κινησεις! Τοσο απλα.

Αν καποιος δηλαδη βαλει 5 μπουτον σε ενα τραπεζι, και κανει την συνδεσμολογια, μπορει απλα πιεζοντας τα, να δει τις κινησεις σε ενα παιχνιδι.

Παρακατω παραθετω ενα σχεδιο, που εφτιαξα για γνωση:

picture.php


Μετα απο αυτο αρχισε η τροποποιηση. Κοψιμο γραμμων, ξυλωμα αντιστασεων, και επανασυνδεσμολογηση των καλωδιων οπως πρεπει. Απο τα 4 μπουτον που εχει εγω χρησιμοποιησα τα 2 ουσιωδη. Τα μικρα τα αφησα στη μοιρα τους. Επισης το εν λογω joystick, εχει και ενα μικροκυκλωμα (με ενα timer ΝΕ 555), το οποιο με την καταληλη συνδεσμολογηση και χρησιμοποιωντας τα 5 volt που δινει το Atari, μπορει να επιτευχθει autofire.

Τελος μενει η αλλαγη του 15 pin φις, με ενα 9 pin. Το προβλημα που αντιμετωπιζει βεβαια καποιος οσον αφορα το Atari, ειναι οτι τα γνησια φις ειναι λιγο ποιο μακρυα σε σχεση με αυτα των υπολογιστων, και ετσι για να μπορεσει να εφαρμοσει σωστα, χρειαζεται μια μικρη τροποποιηση. Θα πρεπει να κοπουν τα 2 εμπροσθια αυτακια συγκρατησης, απο τα καπακια, και επειτα να κοληθει με κολλα ταχειας συγκολησης η <<φατσα>> του φις, στο υπολοιπο <<σωμα>>.

picture.php


picture.php


Τελος να πω οτι (ακομα και μετα απο τοσα χρονια) οι αισθησεις που αφηνει το συγκεκριμενο joystick, ειναι αντοχη, και ακριβεια ως προς τις κινησεις. Το μονο που ισως θα ηθελε, ειναι ενα ζευγαρι καλυτερες βεντουζες and thats all.
 
Πολυ ενδιαφερον,εχω ακριβως το ιδιο joystick για pc και ηθελα να το μετατρεψω για Amiga αλλα κολλουσα μηπως και κανω καμια ζημια στην Amiga.Λογικα πρεπει αυτο το mod να δουλευει και για Amiga.
 
Φιλε santosp η CMS υπαρχει ακομα και βγαζει joysticks για 8/16bit (εκτος των PC)
 
Wally είπε:
Φιλε santosp η CMS υπαρχει ακομα και βγαζει joysticks για 8/16bit (εκτος των PC)

Α! Ωραια. Τοτε θα πρεπει να τους επισκεφτω για ενα set βεντουζες. :D
 
Πολύ ωραίο! να πω ότι εγώ παλιότερα είχα το χειρηστήριο από ενα τηλεκατευθυνόμενο με καλωδιο που είχα μικρός και είχε χαλάσει. Με αυτό λοιπόν κατάφερα και το έκανα να παίζει στον Atari STfm μου. Δεν το έχω πλέον αλλά ο τρόπος είναι αυτός που λες. Αυτό που λες με την κόλλα, αν έχεις καλώδια-προεκτάσεις των θυρών του Αταρι δεν χρειάζεται να το κάνεις, εφαρμόζει μια χαρά, τουλάχιστον εμένα δεν έχει πρόβλημα. Αν ανοίξουμε ενα απλο joystick από πχ atari 2600 θα δούμε πόσο απλό είναι! εγώ έχω ένα joypad που δεν το χρειάζομαι, είναι για pc σε παράλληλη θύρα και μοιάζει με αυτό του PS1 και θέλω να το κάνω να παίζει στον atari st. Mόλις βρω χρόνο θα το κοιτάξω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα