Atari 7800 video mod

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.261
Αντιδράσεις
3.235
Κάποτε, προ αΠΟμνημονεύτων χρόνων, καπου το 2007 το Νοέμβρη στη μακρινή Αθήνα στο Bios διεξαγόταν το ετήσιο Amigathering. Είχα παει και εκτός των άλλων, είχα μαζί μου και ενα Atari 7800. Το'χα πάρει κανα δίμηνο πριν και ομολογώ ότι το'χα δουλέψει ελάχιστα. Καποια στιγμή ένας νεαρός ονόματι Γουώλης, ξέφυγε από το χέρι της μάνας του και δειλά δειλά με ρώτησε αν μπορούσε να παίτσει (έτσι το'πε, αληθεια!). Του βάζω ενα Galaga και ξεκινάει. Μετά από ενα μισάωρο με φωνάζει κλαίγοντας. Τον ρωτάω τί τρέχει και μου δείχνει την οθόνη (ηταν μια 20" TFT τηλεόραση). Διαπιστώνω ότι είχε χαλάσει δραματικά το σήμα RF. Τόσο δραματικά που τα πάντα κυμάτιζαν. Κάνω να βγάλω και ξαναβάλω το βύσμα του RF μπας και...... και αντιλαμβάνομαι υψηλή (υπερυψηλή για την ακρίβεια) θερμοκρασία στο πανω μερος, δίπλα στην έξοδο του RF. Το πλαστικό είχε ζεσταθεί πολύ. Το κλείνω (ο Γουώλης εξακολουθούσε να κλαίει) και μετά από ενα μισάωρο το ξανανοίγω (ο Γουώλης εξακολουθούσε να κλαίει). Το σήμα ηταν ΟΚ και ο Γουώλης συνέχισε το παιχνίδι του, αφού σταμάτησε να κλαίει. Αφου πέρασε το 2ήμερο και επέστρεψα τα μηχανήματα, άνοιξα την κονσόλα για να δω τι υπάρχει κατω από εκείνο το σημείο που είχε θερμανθεί. Υπάρχει ενα τρανζίστορ το οποιο προφανώς σταθεροποιεί την τάση και πάνω στο οποίο είναι βιδωμένη μια τεράστια, ας την πούμε, ψύκτρα. Αυτή λοιπόν είχε υπερθερμανθεί και προφανώς επηρέαζε το σήμα του RF. Χρόνια αργότερα και αφου αποφάσισα ότι σταδιακά έπρεπε να βρω εναν πιο πρακτικό τρόπο ώστε να απαλαγώ από τη χρήση του RF, έπεσα εδώ. Αγόρασα το κυκλωμα πριν κάτι μήνες, πρόσφατα εκανα τη δοκιμή και απόψε το τοποθέτησα μόνιμα στην κονσόλα. Βγάζει προς τα έξω composite video, δηλαδή τρία βύσματα, κίτρινο για το βίντεο και κόκκινο/ασπρο για τον ήχο. Εγώ εβγαλα μονο το κόκκινο (ή το άσπρο, το ίδιο κάνει), γιατί δε μ'ενοιαζαν τα ελάχιστα παιχνίδια που υποστηρίζουν στερεο (σύνδεση με τον pokey). Το αποτέλεσμα είναι εξωπραγματικό σε σύγκριση με το RF πάντα. Ασφαλώς και δεν είναι τέλειο, έτσι; Ομως είναι καλύτερο κατά 80%.

Παραθέτω και φωτογραφίες για του λόγου το αληθές:

85612.jpg

Στο σάιτ που εχω βαλει, ο τύπος δείχνει τοποθέτηση του κυκλώματος στα αριστερά. Εμένα μ'αρεσε στα δεξιά. Κατω από το κυκλωμα εχω βαλει σιλικόνη για πατούρα ώστε να μη βραχυκυκλώσει το pcb της κονσόλας, αν και

τα καλώδιάκια είναι σκληρά και λειτουργούν ως ελατήρια σπρώχνοντας το κυκλωμα προς τα πάνω. Αποκλείεται δηλαδή να ακουμπήσει ποτέ στην πλακέτα, αλλα αν γίνει αυτό, θα μεσολαβήσει η σιλικόνη.

Δυστυχώς θα απαιτηθεί η αφαίρεση της μικρής πλακέτας του RF η οποία εξέχει από το μεταλικό κουτί που βλέπετε. Μικρό το κακό, το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

85613.jpg

Τα βύσματα βγαίνουν εδώ. Οπως είπα εβγαλα μονο τα 2, θα εχω δηλαδή μονοφωνικό ήχο, αλλα μπορώ ανα πάσα στιγμή να κολλήσω και το ασπρο.

85614.jpg

Δυστυχώς έχω δανείσει τη φωτογραφική μου μηχανή οπότε ό,τι βλέπετε, είναι από το κινητό μου. Η ποιότητα της εικόνας είναι 100% καλύτερη απ'αυτή που φαίνεται πιο κάτω:

85615.jpg85616.jpg

Το κόστος είναι 24 δολάρια + κάτι ψιλά μτφ. Για μένα αξίζει, γιατι μου έλυσε και το πρόβλημα με την υπερθέρμανση. Ναι μεν ζεσταίνεται πολύ, αλλά δε βλέπω πλέον καμία παρεμβολή στο σήμα.

Πολύ σημαντικό να προσθέσω ότι το κύκλωμα αυτό παίζει και σε 2600 (όλα τα μοντέλα) και υπάρχουν οδηγίες για όλα στο πιο πάνω σάιτ. Βέβαια δοκίμασα στο δικό μου 2600 και κάτι δεν πήγαινε καλά. Ενώ είχα καθαρή εικόνα, είχα περίεργους χρωματισμούς. Ομως τους είχα και πριν, με τη χρήση του RF. Σε επικοινωνία μου με το παληκάρι που το πουλάει, μου είπε ότι αν είχα κακό σήμα και πριν, η μόντα αυτή δε μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο. Πρέπει να είναι κανείς σίγουρος ότι η κονσόλα του παίζει καλά. Η δική μου 2600 είχε μια πλακέτα σε κακό χάλι, σε σχέση με το 7800 που είναι πεντακάθαρη.

Αφτα..... :fafoutis:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν σκαμπάζω και πολλά από hardware modding πάντως κάτι μου έμεινε από το post... πολύ κλαψιάρης αυτός ο Γουώλης αδερφάκι μου :baby2:
 
ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!

Ζηλεύω πραγματικά τους ανθρώπους που κατέχουν τα του hardware...

Αν σκάμπαζα κι εγώ, θα μου είχε λύσει τα χέρια αρκετές φορές...
 
Πολυ καλη η παρουσιαση Νικο!!! :bow:

Δυο παρατηρησεις:

1)Πραγματι πολυ κλαψιαρης αυτος ο Γουαλης βρε παιδι μου!!

2)Πολυ απατεωνας ο τυπος με την πλακετιτσα..24 δολλαρια για ενα κυκλωμα με 2 αντιστασεις και ενα τρανζιστορ???? :banghead: Δεν μου ελεγες βρε Νικο να στο φτιαξω και να στο στειλω δωρεαν???(και μετα λεω τον Lotharek ακριβο!!)
 
1) Μα εντελώς! Πού να φανταστώ ότι θα τον είχα στο σβέρκο μου για 5 χρόνια (όσο ημουν μοντ)! Πωπω!

2) Φιλε θα το'φτιαχνα κι εγώ, αλλα τόσο μικρό δε θα το κατάφερνα και επιπλέον ήθελα να είμαι σίγουρος ότι θα δουλεύει γιατί η "ζημιά" που κάνεις στην κονσόλα είναι ανεπανόρθωτη (αφαίρεση RF και τρύπες για τα βύσματα). Δεν ήθελα να μείνω με μια κονσόλα άχρηστη στο χέρι. Πάντως ευχαριστώ για την προσφορά.
 
Μου αρέΖουν τρεΛΛά αυτές οι μοντιές !!! Μπράβο Νικ !!! Τώρα ζούλεψα νυχτιάτικα και θα πάρω κι εγώ .... ;)
 
Πλάκα πλάκα, σ'εχω ικανό να σε στείλει η γυναίκα να πετάξεις τα σκουπίδγια και να μπεις μετά στο φόρουμ και να ποστάρεις το στόρι "είχα παει...μπλα μπλα...και στο γκάδο ηταν μια γάτα με ενα pcb στο στόμα....με δυσκόλεψε.....μπλα μπλα....αλλα την κατάφερα...."

ΥΓ. Μου κάνει εντύπωση που ο κλαψιάρης ακόμα δεν έχει ποστάρει :D
 
Πίσω
Μπλουζα