Awakenings (1990)

perlastar

RetroJunkie™
Joined
30 Αύγ 2013
Μηνύματα
2.077
Αντιδράσεις
1.080
O Malcolm Sayer είναι ένας γιατρός που καλείται να επιμεληθεί μία ομάδα κατατονικών ασθενών, οι οποίοι έχουν έρθει σ'αυτήν την κατάσταση λόγω εγκεφαλίτιδας. Ο γιατρός έχει μεγάλο ζήλο για το αντικείμενό του, και θέλοντας να τους βοηθήσει, πειραματίζεται με ένα νέο φάρμακο, το οποίο χορηγεί σε έναν από τους κατατονικούς ασθενείς, ο οποίος είναι έτσι πολλά χρόνια, από την εφηβεία του. Το φάρμακο φαίνεται όντως να πετυχαίνει, δίνοντας την ευκαιρία στον συγκεκριμένο ασθενή και μετέπειτα σε άλλους να γευτούν μία ζωή που ποτέ δεν έζησαν. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα για τον φιλόδοξο γιατρό και τους ασθενείς του και σύντομα προκύπτει πρόβλημα.

Η βραβευμένη ταινία είναι μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του συγγραφέα και γιατρού Oliver Sacks, ο οποίος μετέφερε συχνά στα έργα του τις πραγματικές κλινικές περιπτώσεις που έβλεπε. Μεγάλη επιτυχία της ταινίας, το απίθανο δίδυμο που συμπρωταγωνιστεί-Ο αγαπητός μας, προσφάτως χαμένος Robin Williams στο ρόλο του γιατρού και ο καταπληκτικός Robert De Niro στο ρόλο του βασικού ασθενή. Η χημεία που βγάζουν στην ταινία στη σχέση γιατρού-ασθενή και οι ερμηνείες τους είναι φοβερές. Οι ίδιοι πέρασαν κάποιο καιρό παρατηρώντας τον Sacks και τους ασθενείς του για την προετοιμασία του ρόλου. Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα δραματική ταινία της εποχής, γεμάτη συγκίνηση, ανθρωπιά και νόημα για τη ζωή που περνάει και την αξία που πρέπει να της δίνουμε.

[video=youtube;JAz-prw_W2A]


Προβολή συνημμένου 113372
 
Μια από τις ωραιότερες ερμηνείες του αξέχαστου Robin Williams. Και ο Robert De Niro είναι, επίσης, πολύ καλός.
 
Πολύ συγκινητική ταινία, με εξαιρετικές ερμηνείες!
 
Ιδιαιτερα αγαπημενη ταινια .

Την πετυχα εντελως τυχαια στην tv πριν ~15 χρονια και με καθηλωσε .
 
Ήταν μια απ΄τις πρώτες ταινίες που είδα φοιτήτρια στη Ρώμη, μεταγλωττισμένη στα Ιταλικά φυσικά. Με συγκίνησε απίστευτα, οι ερμηνείες όλων ήταν συγκλονιστικές. Την θυμήθηκα πριν λίγες μέρες όταν διάβασα ένα κείμενο του γιατρού εκείνου, σήμερα στα 81 του χρόνια, που έμαθε πως έχει λίγους μήνες ζωής μπροστά του. Ξαφνικά γύρισαν όλα τα συναισθήματα που είχα νοιώσει εκείνο το απόγευμα που πρωτοείδα την ταινία. Αν έχετε λίγο χρόνο, διαβάστε το, είναι από τα ωραιότερα πράγματα που μου έτυχε να δω τα τελευταία χρόνια!

http://www.nytimes.com/2015/02/19/opinion/oliver-sacks-on-learning-he-has-terminal-cancer.html?smid=tw-share&_r=1

I cannot pretend I am without fear. But my predominant feeling is one of gratitude. I have loved and been loved; I have been given much and I have given something in return; I have read and traveled and thought and written. I have had an intercourse with the world, the special intercourse of writers and readers.
Above all, I have been a sentient being, a thinking animal, on this beautiful planet, and that in itself has been an enormous privilege and adventure.
 
Γλυκόπικρη ταινία...είχε δοθεί με κυριακάτικη εφημερίδα το dvd...

O ελληνικός τίτλος ειναι ''Ξυπνήματα''
 
Υπέροχη ταινία με βαθειά νοήματα που σε να κάνει να φιλοσοφείς γύρω από τη ζωή..Μου κάνει εντύπωση που κανένας από τους δύο πρωταγωνιστές δεν τιμήθηκε με βραβείο ερμηνείας....Είναι συγκλονιστικοί και οι δύο!!
 
Πίσω
Μπλουζα