Bart vs the Space Mutants (Review)

johnny19818

Retromaniax Thread Excavator!
Joined
18 Απρ 2010
Μηνύματα
7.711
Αντιδράσεις
1.924
Βρισκόμαστε κάπου στο 1998 όταν ο έφηβος τότε Johnny19818 μετά από ανταλλαγές επί ανταλλαγών παίρνει στα χέρια του ένα Game Gear. Έπειτα λοιπόν από την απόκτηση της κονσόλας, σειρά είχαν τι άλλο από μερικά παιχνίδια. Το Bart vs the Space Mutants ήταν ένα από τα παιχνίδια που έπεσαν στα χέρια μου την περίοδο αυτή. Αν και ποτέ δεν ήμουν φανατικός της σειράς Simpsons μπορώ να πω ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι με τράβηξε να ασχοληθώ. Η ιστορία έχει ως εξής: Μια φυλή εξωγήινων εισβάλλει στη γη και προσγειώνεται στο Springfield. Σκοπός της είναι να κατασκευάσει ένα υπερμηχάνημα για να κυριαρχήσει στη γη. Τα αντικείμενα που χρειάζονται οι εξωγήινοι διαφέρουν από πίστα σε πίστα. Έτσι στην 1η πίστα συλλέγουν μοβ αντικείμενα, στη 2η καπέλα, στην 3η μπαλόνια, στην 4η πινακίδες εξόδου και στην 5η και τελευταία ραδιενεργούς ράβδους γιατί μην ξεχνάμε ότι ο Όμηρος (πατέρας του Bart) δουλεύει σε πυρηνικό εργοστάσιο. Έτσι λοιπόν πρέπει να εμποδίσουμε τους εξωγήινους να καταστρέψουν τη γη, συλλέγοντας τα παραπάνω αλλοπρόσαλλα αντικείμενα .

Ας δούμε όμως κομμάτι κομμάτι τους τομείς του παιχνιδιού.

Αν αναλογιστούμε τις περιορισμένες δυνατότητες του Game Gear, τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πολύ καλά σχεδιασμένα και με λεπτομέρειες, τόσο στο χαρακτήρα Bart Simpson όσο και στους υπόλοιπους που εμφανίζονται στο παιχνίδι. Έτσι, μεταφερόμαστε από τους δρόμους του Springfield, στο εμπορικό κέντρο, το λούνα παρκ, το μουσείο της πόλης και τέλος το πυρηνικό εργοστάσιο. Η εισαγωγική οθόνη του παιχνιδιού μας δείχνει την οικογένεια Simpsons καθισμένη στον καναπέ να παρακολουθεί τηλεόραση όταν έξω συμβαίνουν σημεία και τέρατα. Δυστυχώς στην έκδοση αυτή λείπουν κάποιες σκηνές όπως τον Bart να γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της καθόδου του ιπτάμενου δίσκου και της έλευσης των εξωγήινων. Στον τομέα των γραφικών μπορώ να πω ότι το παιχνίδι με τράβηξε τότε καθώς είναι πολύχρωμο και με όμορφα γραφικά.

Ο ήχος δεν είναι το δυνατό σημείο του παιχνιδιού μιας και γενικά είναι εκνευριστικά επαναλαμβανόμενος και ενοχλητικός. Υπάρχουν τα στοιχειώδη ηχητικά εφέ όπως όταν ο χαρακτήρας εκτελεί κάποιο άλμα ή όταν χάνει μία από τις 2 ενέργειες που διαθέτει. Καθώς προχωράμε τα επίπεδα θα πιάσουμε τον εαυτό μας να χαμηλώνει το volume ώστε να μην ακούμε κανένα ήχο πια. Επιπλέον δεν ακούμε το γνωστό εισαγωγικό τραγουδάκι της σειράς.

Στο κομμάτι του gameplay το παιχνίδι προσφέρει μεγάλη ποικιλία αφού κάθε πίστα έχει τον δικό της τρόπο παιξίματος και εμείς καλούμαστε να βρούμε τρόπους να μαζέψουμε τα αντικείμενα που χρειάζονται οι εξωγήινοι. Έτσι στην 1η πίστα για παράδειγμα πρέπει να καταστρέψουμε οτιδήποτε είναι μοβ με κάθε τρόπο, είτε ψεκάζοντας τους πυροσβεστικούς κρουνούς με κόκκινο σπρέι, είτε σκεπάζοντας μοβ αντικείμενα ρίχνοντας τους πάνω απλωμένα ρούχα από μπουγάδα ακόμη βάφοντας και τα ρούχα πολιτών κόκκινα! Στην τρίτη πίστα επίσης θα χρειαστεί να παίξουμε μερικά παιχνίδια με σκοπό να κερδίσουμε νομίσματα και φυσικά να σκάσουμε τα μπαλόνια για να προχωρήσουμε. Ένα κοινό στις 4 πρώτες πίστες είναι ότι στο δρόμο μας συναντάμε πολίτες μερικοί από τους οποίους όμως έχουν καταληφθεί από εξωγήινους. Για να καταλάβουμε ποιοι είναι αυτοί, έχουμε στη διάθεση μας γυαλιά ακτίνων Χ. Φορώντας λοιπόν τα γυαλιά μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους αθώους από τους μεταλλαγμένους. Αν κτυπήσουμε έναν μεταλλαγμένο κερδίζουμε ένα ειδικό νόμισμα το οποίο αντιστοιχεί σε ένα από τα γράμματα από το όνομα ενός μέλους της οικογένειας με την ακόλουθη ανά πίστα σειρά Maggie, Marge, Lisa, Homer. Το μέλος αυτό της οικογένειας μας βοηθάει στο τελικό boss της αντίστοιχης πίστας. Ο Bart επιπλέον μαζεύει νομίσματα τα οποία χρειάζεται για να αγοράσει όπλα που θα τον βοηθήσουν να συγκεντρώσει τα αντικείμενα που θέλουν οι εξωγήινοι. Ο χαρακτήρας μας έχει μια ευκαιρία για να κτυπηθεί από αντίπαλο, ενώ στη δεύτερη χάνει μια ζωή. Δυστυχώς δεν υπάρχουν continues. Το παράδοξο είναι ότι το άλμα και το τρέξιμο γίνονται από το ίδιο κουμπί και αυτό είναι πραγματικά πρόβλημα. Επίσης η κίνηση του μικρού μας φίλου είναι κάπως σπασμωδική, ειδικά στα άλματα, και πολλές φορές αλλού θες να πας και αλλού καταλήγεις.

Τα παραπάνω αρνητικά που ανέφερα συν το ότι δεν είχα ακριβώς καταλάβει το σκοπό του παιχνιδιού τότε, καθώς το manual δεν είναι πολύ κατατοπιστικό, με εκνεύρισαν πολύ εκείνη την εποχή όπου δεν κατάφερα να περάσω καν στη 3η πίστα. Με τον καιρό όμως και παίζοντας ξανά και ξανά το παιχνίδι, μπορώ να πω ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον κυρίως η 3η πίστα με όλα αυτά τα παιχνίδια του λούνα παρκ. Τέλος να πω ότι βλέπουμε κι ένα πολύ ωραίο τερματισμό όπου οι εξωγήινοι τιμής ένεκεν του Bart φτιάχνουν στο όρος Ράσμορ ανάμεσα σε Ουάσινγκτον, Ρούσβελτ, Τζέφερσον και Λίνκολν το πρόσωπο του.

Eat my shorts man!

Προβολή συνημμένου 111347

Προβολή συνημμένου 111348

Πολύ ωραίο και το artwork του κουτιού.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το έχω κ εγω στο master system..Μου φαινόταν πολύ δύσκολο το παιχνίδι..Μεχρι 2 πιστα έφτανα..Θυμαμαι κ ένα bug(?)που είχα βρει στην πρώτη πιστα όπου είχα μπει σε ένα supermarket καταλαθος κ δεν έβγαινες απο κει με τίποτα οποτε έπρεπε να κανεις reset..
 
spirosp είπε:
ΤΘυμαμαι κ ένα bug(?)που είχα βρει στην πρώτη πιστα όπου είχα μπει σε ένα supermarket καταλαθος κ δεν έβγαινες απο κει με τίποτα οποτε έπρεπε να κανεις reset..
Ναι, έχεις δίκιο για το bug που ήταν μαύρο φόντο με χρωματιστά πίξελ εδώ κι εκεί...
 
Eιχα παιξει ενα simpsons στον CPC,αυτο πρεπει να τανε δεν βλεπω να χει βγει και αλλο στον 6128,συμπαθητικο ητανε.


Συμπαθητικα γραφικα.
 
metalcandyman είπε:
To κορυφαιο παιχνιδι simpsons για μενα ειναι αυτο που παιζαμε στα ηλεκτρονικα.
Εχω γραψει review γιαυτο πριν κατι μηνες και εχω ανεβασει και video walkthrough http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?27766-The-Simpsons-%28Review-Video-Walkthrough%29
Το οποίο περιέργως δε μεταφέρθηκε σε καμία κονσόλα... Είναι ένας κλώνος των TMHT με χαρακτήρες Simpsons δε βλέπω κανένα λόγο που δεν το είδαμε σε καμιά 16μπιτη κονσόλα.
 
Πίσω
Μπλουζα