BMX....ποδήλατο γι' άγρια κόλπα...

Μιάς και αναφέρθηκε στο πρώτο ποστ το Ε.Τ. The Extra Terrestrial, ακόμα με συγκινεί κι ας έχουν περάσει 31 χρόνια από τότε που το είδα για πρώτη φορά. Φοβερή η πιτσιρικαρία του έργου με τα τότε BMX, και αν δεν κάνω λάθος ο Σπήλμπεργκ τότε είχε προσλάβει κάποιον πρωταθλητή του BMX για να γυρίσει τις σκηνές των καταδιώξεων με τα ποδήλατα. Η ταινία με κάνει να θυμηθώ τις απίστευτες σαβούρδες που έτρωγα με το velamos προσπαθώντας να μιμηθώ τους πιτσιρικάδες στην ταινία, όπως και τις απίστευτες φάπες από τη μάνα μου όταν γυρνούσα σπίτι μεσ' τα αίματα :animlaugh: ...Το BMX πάντως το παράτησα γρήγορα το '82-'83 απ' ότι θυμάμαι δεν μου άρεσαν τόσο πολύ, ήμουν πιο πολύ της βόλτας και των μακρινών αποστάσεων, και ασχολήθηκα με ένα κουρσί Mercier που είχα πάρει μεταχειρισμένο τότε, και που σκουριάζει ακόμα κάπου στο πατρικό μου...Ωραία χρόνια ρε γμτ...

DSCN3647%20(Large).jpg

DSCN3639%20(Large).jpg

DSCN3642%20(Large).jpg

DSCN3643%20(Large).jpg

DSCN3644%20(Large).jpg

DSCN3645%20(Large).jpg
 
Φοβερή υπόθεση τα BMX. Ολόκληρη επιστήμη.

Μανέτες, φρένα MX σε απίστευτα χρώματα! Τι μου θύμισες τώρα;

Το δικό μου ποδήλατο όπως έχω γράψει αλλού ήταν Atala BMX ιταλικό..

Οι αλλαγές που είχα κάνει ήταν, MX φρένα μανέτες, σέλα, 5-άστερες πλαστικές ζάντες STAR, τιμόνι, πετάλια.

.. Επίσης θυμήθηκα άλλες 2 μάρκες ποιότητας Red-Line, Mongoose. To επόμενο βήμα μου, που δεν έγινε ποτέ, θα ήταν cromoly σκελετός πιθανότατα Pacific που ήταν value for money εκείνες τις εποχές. Πανέμορφο και πανάλαφρο.
 
Το πρώτο και αγαπημένο μου ποδήλατο. Πολλά χιλιόμετρα μικρός στο χωριό...
 
Θυμαμαι απο καποιο πανηγυρι ειχα πεισει τους δικους μου να παρουν το παρακατω με προσχημα δικο μου οτι το ηθελα για την ασφαλεια μου σαν κορνα,ειχε επιλογη απο 3 tunes οχι αυτα που γραφει το συγκεκριμενο στην φωτο πανω αλλα μουσικα κομματια,το μοναδικο που θυμαμαι ηταν μερος απο το λινκ και αν δεν σας λεει κατι αυτο ειναι το κομματι που σφυριζουν παρελαζοντας οι αιχμαλωτοι στρατιωτες της Γεφυρας του ποταμου Κβαϊ.


Τα υπολοιπα 2 δεν τα θυμαμαι αλλα καμμια φορα οταν τυχαια τα ακουσω μου επανερχονται.



Αnyway πρωτη μουρη με την κορνα μου οταν το βαζα να παιζει.


 


946742_10201199176196113_894750008_n.jpg
 
Aardvark είπε:
Θυμαμαι απο καποιο πανηγυρι ειχα πεισει τους δικους μου να παρουν το παρακατω
Πω πωωωωωωωωωωωω τι θυμηθηκε ο ΑΝΘΡΩΠΑΣ!!!!

Το ειχανε καποια παιδια στην γειτονια. Δεν ειχα παρει ποτε, μου εφτανε ο θορυβος απο το χαρτονι ή το μπουκαλι στον τροχο. :cool:
 
Aardvark, η μνημη σου δουλευει αψογα φιλε. Το συγκεκριμενο μαραφετι το ειχα ξεχασει παντελως που στολιζε το χιλιοταλαιπωρο μου Radiant! Το δικο μου μοντελο ηταν σχεδον ιδιο αλλα αντι για μπουτον για το κορνακι, ειχε σπιραλ καλωδιο με speaker και κουμπι (σαν τα cb), και χρησιμευε για τι αλλο.. για να ερχεται το καθε παιδι στην γειτονια και να κανει ανακοινωση του στυλ "Ελα να παρεις πατατες!". Το speaker θηλυκωνε στην πισω πλευρα της κιτρινης κορνας με ενα κλιπακι. Απιστευτο εξαρτημα για την εποχη του.

Aυτο πρεπει να ηταν..

36.1420.png


36.1420.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτό ακριβώς είχα και γω Phil. Mου το είχε πάρει δώρο ο πατέρας μου κάποιο καλοκαίρι του 80. Είχε όμως άδοξο τέλος και έβαλα και γω το χέρι μου σε αυτό :(

Μια μέρα παίζαμε κυνηγητό με τα ποδήλατα. Το κλιψάκι του είχε χαλαρώσει από τα τόσα βάλε βγάλε στην ντίζα του φρένου. Εκεί λοιπόν που έτρεχα για να μη με πιάσουν, περνάω πάνω από μια λακκούβα και το "μικρόφωνο" βγαίνει και πέφτει. Αναγκαστικά σταμάτησα για να μην το πατήσω (είχε ανοίξει αρκετά και το σπιράλ). Το παιδί που με κυνηγούσε έδωσε fair play και με άφησε να συνεχίσω. Έλα όμως που με το μικρό μου πονηρό μυαλό κάθε φορά που κάποιος με πλησίαζε για να με πιάσει εγώ έβγαζα επίτηδες το "μικρόφωνο" και το έριχνα για να αποφύγω το πιάσιμο. Μια, δυο, τρεις και κάποια στιγμή δεν πατάω έγκυρα τα φρένα και περνάω από πάνω του.... Κομμάτια έγινε.... Κλαψ... Πήρα όμως το μάθημά μου!
 
Καλώς σας βρήκα. Μπήκα στο παρόν ακριβώς μέσα από αυτό το νήμα σε μια νοσταλγική περιπλάνηση έπειτα από το χριστουγενιάτικο δώρο στον γιο μου, που σε ηλικία 7,5 ετών ζήτησε απ' τον Άι Βασίλη ένα ΒΜΧ.

Έπειτα από διαμάχες με την σύζυγο - η οποία χειρίζεται το οικονομικό κομμάτι του σπιτιού (εγώ διαχειρίζομαι το δημιουργικό :) ) - καταλήξαμε σε ένα Mongoose! Πιστέψτε με ήταν πολύ δύσκολο να αφήσω τον γιό μου να το προβάρει πρώτος.




Στα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι πως ο έρωτας ξεκίνησε και σε μένα το 1983 μέσα από το Ε.Τ. και το απίστευτο Kuwahara του πρωταγωνιστή Elliott που μετά την ταινία πούλησε σαν τρελό.

kuwaorg1.jpg

 




Απέκτησα λοιπόν ένα πολύχρωμο μαρκα μ'έκαψες πάνβαρο ΒΜΧάκι στο οποίο και έμαθα τα πρώτα κολπάκια κι έφαγα τις πρώτες μου καλές τούμπες.

 




Μαζέυοντας χαρτζιλίκι για περίπου έναν χρόνο έκανα το μεγάλο βήμα και αγόρασα ένα Redline PL20 Carrera μετά από σχεδόν έναν χρόνο.


Massimo-Vallos-Redline-PL-20-Carrera-II.jpg

 




...συνέχεια...

Το τρίτο και τελευταίο ΒΜΧάκι ήταν ένα συναρμολογημένο, βασισμένο στον σκελετό GT Performer όπως αυτός της φωτο:


Προβολή συνημμένου 122775

Οι ζαντούλες Tuff Wheels της Skyway παρέμειναν φυσικά διακαής πόθος κι έτσι αρκέστηκα σε αλουμινένιες ζάντες της Araya.

 


Στο συνολάκι φόρεσα το - σήμερα cult - τιμονάκι της CW


$_35.JPG

πενταλ DX της Shimano


dxpedsil.jpg

τα οποία αλλάχτηκαν μετέπειτα με τα Bear Claw της Suntour


NS-JAWS-NCL-ANGLE.jpg

Οι φωτογραφίες βεβαίως δεν είναι δικές μου, αλλά από το διαδίκτυο.

Θρυλικές εταιρίες της εποχής ήταν επίσης οι:

- Haro (ο Freestyler ήταν μεγάλο απωθημένο)

- Dyno


- Hutch (φορούσαν Skyway Tuff-Wheels από το εργοστάσιο)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλως ηρθες και καλο ψαξιμο :)

Απ οτι βλεπω ειχες θρυλικα ονοματα και σε ΒΜΧ και σε ανταλλακτικα... :beer:

Καμια φωτογραφια δεν εμεινε απο τα ποδηλατα αυτα;;;
 
Έχω σίγουρα φωτογραφίες, θα ψάξω και θα τις ποστάρω!
 
Ήμουν μικρό παιδάκι με καθαρή καρδιά

είχα τʼ όνειρό μου, το ποδήλατό μου

κι όλα έμοιαζαν σωστά

έγινα δεκάξι, κι όλα ήταν εντάξει

είχα μια ζωή μπροστά

Το ποδήλατό μου, ήταν πάντοτε δικό μου

και με πήγαινε πολύ μακριά

μέσα στη Σαχάρα, σαν την πιο βαθιά λαχτάρα

μʼ οδηγούσε πέρα απʼ τη χαρά

 


attachment.php


 


attachment.php


 


attachment.php


 


attachment.php


 


attachment.php


 


attachment.php
 
Aardvark είπε:
Ήμουν μικρό παιδάκι με καθαρή καρδιάείχα τʼ όνειρό μου, το ποδήλατό μου

κι όλα έμοιαζαν σωστά
Δικο σου;;;;; Θυμαμαι οτι υπηρχαν Turbo BMX αλλα θυμαμαι αλλο λογοτυπο.
 
Ωραία αλλά η τουρμπίνα που είναι; :p
 
Ναι το ποδηλατο μου ειναι,με συντροφευε περι μεσα δεκαετιας του 80 μεχρι τελη που το αλλαξα με ενα tοuring ,με τρωγανε οι δικοι μου αντι για αυτο να παρω ενα mountain bike ,πολυ καινουργια μοδα τοτε που δεν την ηξερα αλλα εγω ειχα ονειρο ενα "αγωνιστικο" οπως τα λεγαμε τοτε με ταχυτητες!


Οσο για το BMX,οriginal ειναι τα μαξιλαρακια τα ασπρα στο τιμονι και στην ραχη τα "χερακια" (grips) με τα αστρακια, τα καλυματα για τον αερα που γραφουνε BMX τα ειχα βαλει εξτρα,οπως και την σελα.



Τιμονι,πηρουνι και κατω απο την σελα που το χρωμα ειναι μαυρο το ειχα βαψει εγω με σπρεϊ μπογια,το μονο που λειπει απο τοτε ειναι η σειρηνα που ειχα βαλει κανα δυο σελιδες πριν.



Το ειχα φτιαγμενο τρελά!



Θα ψαξω καποια στιγμη στο νετ να βρω ινφο για το "BMX TURBO"...


Ωραία αλλά η τουρμπίνα που είναι; :p
Στα ποδια μου lol,ειχα κανει τρελους μυς τοτε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
pardalotzatziki είπε:
Δικο σου;;;;; Θυμαμαι οτι υπηρχαν Turbo BMX αλλα θυμαμαι αλλο λογοτυπο.

Tα BMX Turbo που θυμασαι, ηταν κατα 99% πανομοιοτυπα με το GT Performer στην μορφη που εχω την φωτο. Ελληνικη συναρμολογηση με αυτοκολητα "BMX TURBO" και χωρις μαξιλαρακια. Η μονη διαφορα με την φωτο ηταν οτι ο λαιμος της σελας ειχε αλλη μια βεργα υποστηριξης απο κατω (ειχε τον λαιμο με ακομα μεγαλυτερη κλιση σχεδον 90 μοιρων) και την πιο χαρακτηριστικη σελα ολων των εποχων, την θρυλικη και απιστευτης σχεδιασης Aeroyal. Ιδια μαυρα λαστιχα με την χρυση λωριδα, μαυρες πενταστερες ζαντες με πιο χοντρα μπρατσα απο αυτες στην φωτο, νικελ ολος ο σκελετος και η γραναζιερα και εδιναν και εξτρα βιδωτα "πατητηρια" για την πισω ροδα (τα εδιναν με την αγορα και αν ηθελες τα εβαζες - ηταν κρεμασμενα σε σακουλακι κατω απο την σελα οταν το αγοραζες). Η ειδοποιος διαφορα ηταν στο τιμονι που δεν υπηρχε πια το κοινοτυπο μικρο τιμονακι μορφης Υ με το μικρο μπαρακι για το μαξιλαρακι, αλλα ειχε την καρατιμονα με την εννιαια μπαρα που πηγαινε απο ακρη σε ακρη σε ολο το τιμονι. Μαυρες μανετες και μαυρα φρενα συμπληρωναν το σετ και ηταν το πιο ομορφο και καλοπουλημενο ΒΜΧ που κυκλοφορησε ποτε στην ελλαδα.

Το μονο που δεν μπορουσες να κανεις με αυτο ηταν να κανεις ποδηλατο σαν ανθρωπος, εκτος αν ησουν πανω απο 1.90 οποτε κατι γινοταν. Η τραβηγμενη σελα οσο πιο πισω γινοταν, με την μοδα της εποχης του να ριχνουμε με κλιση το τιμονι μπροστα, δημιουργουσε ενα κενο κοντα 1.5 μετρο που στην καλυτερη επρεπε να οδηγεις στυλ σανιδα για να το πας μονο ευθεια (σε στροφη μαζευες με το ενα χερι, με το αλλο δεν εφτανες με την καμια). Ετσι οποιος το ειχε ποδηλατουσε παντα ορθιος. Σαν ποδηλατο ηταν βαρυ και δεν ειχε εξωτικα/ποιοτικα υλικα (περαν της σελας) αλλα ειχε το look που δεν ειχε κανενα αλλο στην αγορα. Δεν χρειαζοταν ομως να κανεις τιποτα με αυτο, απλα το αραζες και δεχοσουν συγχαρητηρια μαζι με το status του βασιλια. :)

Πρεπει να γεμιζε γυρω στις 40-45.000 δραχμες τελη του 80 οταν το Kuwahara αγγιζε τις 100.000 και ενα μεταχειρισμενο πλατινενιο παπι ειχε περιπου 100-120.000. Ισως για αυτο δεν ειδα ποτε Kuwahara στην γειτονια μου γιατι πρεπει να ησουν τρελος να κανεις ψηστηρι για ποδηλατο με εξαφηφιο ποσο αντι να σπρωξεις τoν πηχη για παπι.

gtperformerbmxbike1988chrome1.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κουκλί το παραπάνω ποδηλατάκι. Αυτή η κεκλιμένη σέλα ειδικά είναι ότι πρέπει για σούζες. Και φυσικά αγαπάμε αυτού του είδους τις ζάντες.
 
phil_vr είπε:
Tα BMX Turbo που θυμασαι, ηταν κατα 99% πανομοιοτυπα με το GT Performer στην μορφη που εχω την φωτο.
:D Δεν ηξερα οτι ηταν Ελληνικα, κατα τα αλλα....οπως τα λες.

Βλεπαμε τα ΒΜΧ και νομιζαμε οτι βλεπαμε Φεραρι. Τρεχανε τα σαλια με τα αξεσουαρ...
 
Ειδα στους ολυμπιακους φετος τα ΒΜΧ και σκεφτομουν αν το ειχα συνεχισει το αθλημα θα γκρεμιζαν τα τειχη σημερα. :(
 
Πίσω
Μπλουζα