Bob Ross - The joy of painting (1983)

circleag

RetroJunkie™
Joined
14 Οκτ 2008
Μηνύματα
2.405
Αντιδράσεις
517
Bob_at_Easel.jpg


Ποιος δεν θα θυμάται τον Bob Ross την μεγαλύτερη καλλιτεχνική φιγούρα του τότε και του τώρα απο την εποχή των 80's και την εκπομπή The joy of painting η οποία παιζόταν απο το 1983 εως το 1995.

Η εκπομπή του είχε σαν θέμα να μας μεταφέρει στον μαγικό κόσμο του Bob και της ζωγραφικής του, στην οποία ο Bob προσπαθούσε να μας δείξει με τα μαγικά του πινέλα και την φαντασία του τον τρόπο να ζωγραφίσουμε και (εμείς εύκολα και γρήγορα) τοσο όμορφα σαν εκείνον.

Ειχε επινοήσει πολλές τεχνικές για γρήγορη ζωγραφική και ήταν απο τους πρώτους που εργάστηκε πανω στις τεχνικές ""wet-on-wet".

Αγαπήθηκε πολύ απο τον κόσμο μέσα απο την εκπομπή του και τον τρόπο που αφηγουσε αυτό που σκεφτόταν στο μυαλό του για να το αποτυπώσει τέλος και να το κάνει ένα μαγευτικό τοπία.

Πολλές φορές οταν δεν πήγαινε καλά κάποια πινελιά πάνω στον πίνακα έλεγε ότι ήταν απλα ενα "χαρούμενο ατύχημα" και όχι ένα λάθος. Η εκπομπή του δεν ηταν παραπάνω απο μίση ώρα καθώς είχε το χάρισμα να κατασκευάζει παραδεισένια τοπια μέσα σε τόση λίγη ώρα με την εύκολη τεχνική του την οποία και δίδασκε.

Η εκπομπή του κράτησε μέχρι τον θάνατο του το 1995 οπου απο εκεί και μετά παίζεται ακόμα και μέχρι σήμερα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία.

[ame=

[MEDIA=youtube]MghiBW3r65M[/MEDIA]]http://www.youtube.com/watch?v=MghiBW3r65M


Bob Ross Bio and more infο:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Ross

Official site: http://www.bobross.com/
 
Ταλεντάρα! Επινοητικός, ταχύς, ευέλικτος, επιδόθηκε κατά κόρον σε τοπία.

Τον θαυμάζουμε ακόμη και σήμερα, καθώς η εκπομπή του μεταδίδεται καθημερινά από την ΕΤ3 στις 16:00 μμ!

Ώσπου να φας ένα πιάτο φαγητό, ο Bob έχει ολοκληρώσει ένα σύνθετο τοπίο με προοπτική, που εκ πρώτης όψεως φαντάζει απίστευτα λεπτομερές, παρακολουθώντας όμως τα βήματά του , διαπιστώνεις ότι πρόκειται απλά για σοφά εφαρμοσμένες τεχνικές!

Υ.Γ Αφήστε ένα μεσημέρι τη Λαμπίρη και τους λοιπούς, και δείτε λίγο τον Ross, στη "χαρά της ζωγραφικής".......καφέ van dyke ολέ!
 
Εχω γραψει τα περισσοτερα απο τα επεισοδια του, τοσο για τα πιτσιρικια οσο και για το γεγονος οτι και η φιγουρα του και η ζωγραφικη του με ηρεμουνε ασυληπτα.

Μαλιστα μολις πριν 2 χρονια εμαθα οτι εχει πεθανει και ειχα στεναχωρηθει πολυ.

Θυμαμαι και ενα παιχνιδι που πρεπει να ειχε κυκλοφορησει για το SNES...
 
Αν και δεν ανήκει στα κινήματα ζωγραφικής που μου αρέσουν,όταν πέφτω πάνω στην εκπομπή θα την παρακολουθήσω.Μπράβο του που έκανε τη ζωγραφική προσιτή στο ευρύ κοινό μέσω της εκπομπής του.R.I.P. Bob Ross
 
noxrider είπε:
Αν και δεν ανήκει στα κινήματα ζωγραφικής που μου αρέσουν,όταν πέφτω πάνω στην εκπομπή θα την παρακολουθήσω.
Το ίδιο ισχυει και για μένα.

Σε αυτό που του βγάζω το καπέλο είναι το πώς με μια "μπαντανόβουρτσα" μπορεί να δώσει τόση λεπτομέρια.
 
Αν και δεν τη χάνω ποτέ όταν είμαι σπίτι την ώρα που προβάλλεται, δεν ήξερα πως έχει πεθάνει... :(

Τη θεωρούσα πάντα από εκείνες τις παλιές σειρές που επαναλαμβάνονται για να γεμίζουν το πρόγραμμα των καναλιών αλλά με προσεγμένο και διδακτικό περιεχόμενο...
 
5 Things You Didnʼt Know About Bob Ross

2. He Worked for Free
The Joy of Painting ran new seasons on PBS from 1983 to 1994, so even at public broadcasting rates the show must have made Ross quite a bit of loot, right? Not quite. Ross actually did the series for free; his income came from Bob Ross Inc. Rossʼ company sold art supplies and how-to videotapes, taught classes, and even had a troupe of traveling art instructors who roamed the world teaching painting. Itʼs tough to think of a better advertisement for these products than Rossʼ show.

How did Ross find the time to tape all of those shows for free? He could record a season almost as fast as he could paint. Ross could bang out an entire 13-episode season of The Joy of Painting in just over two days, which freed him up to get back to teaching lessons.

3. He Didnʼt Sell His Paintings

Despite being all prolific and popular, Ross didnʼt show his paintings in galleries or sell any of them. In a 1991 interview with the New York Times, Ross claimed heʼd made over 30,000 paintings since he was an 18-year-old stationed in Alaska with the Air Force. When Ross died of lymphoma in 1995, most of his paintings either ended up in the hands of charity or PBS.

Thatʼs not to say there arenʼt any Ross paintings floating around, though. While he generally didnʼt sell his canvasses, Ross did sell some souvenir gold pans during his stint in Alaska. At the time, the amateur artist got $25 a pop for a gold pan with an Alaskan scene painted in the bottom.
 
Καταπληκτικός! Αν και από ζωγραφική είμαι τελείως άχρηστος και δεν μπορώ να πιάσω ούτε τα "ενώστε τις τελίτσες" στα σταυρόλεξα, με το που βλέπω την εκπομπή του κολλάω απίστευτα. Έκανε φανταστικά πράγματα σε ελάχιστο χρόνο και φαινομενικά χωρίς καθόλου κόπο. Δεν ήξερα όμως ότι έχει πεθάνει, κρίμα.
 
ειναι φοβερος ζωγραφος απλος γρηγορος και τα εργα του πανεμορφα...εγω ζωγραφιζω και προσπαθω πολυ ,ολοι μας μπορουμε να Ζωγραφισουμε αρκει ενα μολυβι κι ενα λευκο χαρτι.......εχω ολα σχεδον τα επεισοδια τα βαζω και χαλαρωνω.....ενας υπεροχος ζωγραφος.....
 
Τεράστια μορφή ο Bob Ross, αν και τα περισσότερα που ήθελα να πω τα έχετε αναφέρει ήδη...

Το πιο σημαντικό είναι πως έχω δει ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο να κολλάνε και να μη χάνουν ούτε επεισόδιο. Αφού όσες φορές έχει τύχει να ανοιχτεί συζήτηση, όλοι λίγο-πολύ καταλαβαίνουν ποιος είναι "Ποιος, αυτός ο τυπάς με την αφάνα; Πω-πω, ρε συ, τι κάνει ο τύπος, είναι φοβερός σε 15' σου φτιάχνει έργα τέχνης... αφού τα έχω μάθει όλα απ'εξω... καφέ βαν ντάικ, λευκό τιτανίου... λοφάκια, βραχάκια... να κι εκεί που ζει μόνο του ένα δεντράκι!!!" (πλάκα-πλάκα, μαζί με τη Cinemania, πρέπει να είναι οι μόνες ενδιαφέρουσες εκπομπές της ΕΤ-3 για κάποιον που ζει μακριά από τη συμπρωτεύουσα...)

//Κάποια στιγμή είχαν βγει και φήμες για παιχνίδι στο Wii, αλλά τελικά εγκαταλείφθηκε... Κρίμα, πλάκα θα είχε...
 
Έχω γράψει το 80% των εκπομπών του Ross σε VHS εδώ και χρόνια, και τις κρατώ σαν θησαυρό.

Ήταν εξειδικευμένος στη ζωγραφική χωρίς φόρμα (όπως είναι τα τοπία), αλλά είχε βρει τον τρόπο να δημιουργεί το θέμα του παρακάμπτοντας περιοριστικούς αισθητικούς κανόνες που θα δυσκόλευαν έναν ερασιτέχνη (αν όμως παρατηρούσες προσεκτικά, θα εύρισκες πως τους τηρούσε σε μεγάλο ποσοστό). Στα χέρια του, η τακτική "wet on wet" πέρασε με απλό αλλά πρακτικό τρόπο στον οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο.

Ο Ross με βοήθησε αφάνταστα στη δουλειά μου ως εικονογράφος (από το 1988 ως το 1993) στο RAM, και όχι μόνο...

Του χρωστώ ευγνωμοσύνη γι' αυτό!

Αυτό όμως που με παρέσυρε, ήταν η αγάπη του γιά τα ζώα. Κάποτε, ένας σοφός άνδρας μου είχε πει πως τον πολιτισμένο άνθρωπο τον διακρίνεις από τρία χαρακτηριστικά: Την ευγένειά του, την μακροθυμία του και την αγάπη του γιά τα ζώα. Ο Ross τα είχε...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Olorin είπε:
"[/i] (πλάκα-πλάκα, μαζί με τη Cinemania, πρέπει να είναι οι μόνες ενδιαφέρουσες εκπομπές της ΕΤ-3 για κάποιον που ζει μακριά από τη συμπρωτεύουσα...).
προφανως δεν ετυχε να παρακολουθησεις εκπομπες οπως το εκπληκτικο "Το συμπαν που αγαπησα"(αληθεια αυτο φετος γιατι σταματησε???) ή "Οι ανιχνευσεις" του Π.Σαββιδη.Εξισου αξιολογες ,"Οι αληθινες ιστοριες " ακομα και η "Διασπορα" ή περσι τα "Χωματα με

ιστορια" e.t.c.

Ooopss off topic ,(νομισα οτι ημουν στο mame.gr .....)

Υ.Γ.(on topic)

btw Προσωπικα απο ζωγραγικη δεν ....,ουτε ευθεια γραμμη μπορω να ζωγραφισω ,κακογραφος ολκης (μου εχουν κοψει βαθμους σε διαγωνισματα επειδη δυσκολευτηκαν/παιδευτηκαν να τα διορθωσουν πολυ ωρα ), εχω 2 αριστερα χερια σαν να λεμε.

Παρολα αυτα ο τυπος ( Bob Ross) ,με εχει αιχμαλωτισει αρκετες φορες ,που ετυχε να πεσω πανω στην εκπομπη του κανοντας ζαπινγκ .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Λοιπόν έχουμε και λέμε:

Καφέ Βαν Ντάικ, λευκό τιτανίου, μπλε φθαλίου, κίτρινο ώχρας... τι άλλα χρώματα ήταν τα αγαπημένα του, ρε παιδιά???

//Πάντως δεν μπορώ με τίποτα να φανταστώ πως αυτός ο τόσο ήρεμος και πράος κυριούλης ήταν για μια εικοσαετία στρατιωτικός και μάλιστα όπως έχει δηλώσει κι ο ίδιος σε συνέντευξή του, έβγαζε το λάδι στους στρατιώτες του και τους γκάριζε συνέχεια! Μέχρι που δεν άντεξε, τα βρόντηξε και θέλησε να πάει στο εντελώς άλλο άκρο...

Nemo είπε:
προφανως δεν ετυχε να παρακολουθησεις εκπομπες οπως το εκπληκτικο "Το συμπαν που αγαπησα"(αληθεια αυτο φετος γιατι σταματησε???) ή "Οι ανιχνευσεις" του Π.Σαββιδη.Εξισου αξιολογες ,"Οι αληθινες ιστοριες " ακομα και η "Διασπορα" ή περσι τα "Χωματα με ιστορια" e.t.c.
Για να είμαι ειλικρινής, πλην της "Διασποράς" (που την είχα πετύχει στο ζάπινγκ 3-4 φορές και πράγματι είναι αξιόλογη προσπάθεια), τις υπόλοιπες δεν έτυχε να τις πετύχω... Καλώς ή κακώς δεν μπορώ να πω πως ξημεροβραδιαζόμουν στην τηλεόραση, ενώ εδώ και 2,5 μήνες ελέω συνθηκών (δεν έχω TV!) δεν έχω δει ούτε δευτερόλεπτο... (edit: ψέματα, είχα πάει σε ένα κυπριακό καφέ και είχα δει τον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ Ελλάδα-Ισπανία... Αφού δεν δείραμε τον μαγαζάτορα κάθε φορά που το γύριζε σε αγώνα κυπριακού ποδοσφαίρου Εθνικός Άχνας-Δόξα Κατοκωπιάς, πάλι καλά...)

Για να το διατυπώσω λίγο καλύτερα πάντως αυτό που είπα στο προηγούμενο μήνυμα: ο Bob Ross και η "Cinemania" είναι ίσως οι μόνες από τις εκπομπές της ΕΤ-3 που είναι δημοφιλείς και έχουν μεγάλο σχετικά κοινό και εκτός Β. Ελλάδας...
 
Πολύ καλή η εκπομπή ''Η χαρα της ζωγραφικής'' και πραγματικό ταλέντο ο Bob Ross...δεν γνώριζα ότι εχει ''φυγει''...
 
Πίσω
Μπλουζα