Boot, Das (1985)

candy

RetroNuts!
Joined
25 Ιουν 2006
Μηνύματα
1.578
Αντιδράσεις
82
Καταπληκτική μίνι σειρά 6 επεισοδίων που προβλήθηκε στην τηλεόραση το 1986 αν δεν με απατά η μνήμη μου.Άψογη σκηνοθεσία, ηθοποιία,επιβλητική μουσική και ένα συγκλονιστικό τέλος...Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος όπως τον έζησαν οι Γερμανοί, μέσα από την προσωπική τους Οδύσσεια η οποία αποδεικνύει πως όποια πλευρά και αν υπηρετείς τελικά, δεν παύεις να είσαι άνθρωπος και να παλεύεις για τα ιδανικά σου μέχρι τελευταίας πνοής...

theme: [ame=http://www.youtube.com/watch?v=pefS5BD_Bv8]U96 - Das Boot

[ame=[URL="http://www.youtube.com/watch?v=Nwc0shJ2aYc&feature=related"]http://www.youtube.com/watch?v=Nwc0shJ2aYc&feature=related[/URL]]http://www.youtube.com/watch?v=Nwc0shJ2aYc&feature=related

[ame=

[MEDIA=youtube]GOB_ZoIxQZg[/MEDIA]
movies_das-boot_original_poster-cover.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μακράν η καλύτερη "υποβρυχιάδικη" ταινία που γυρίστηκε ποτέ !

Μιλάμε για ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΟΣ !
 
Φανταστική σειρά, το soundtrackήταν από τα καλύτερα που έχω ακούσει σε σειρά, ταινία
 
Φανταστική σειρά, και το soundtrack ήταν από τα καλύτερα που έχω ακούσει σε σειρά, ταινία
 
πολυ καλη ταινια και πολυ μα πολυ ρεαλιστικη στο σημειο που εφτιαξαν ολοκληρο το υποβρηχιο και τωρα εκτειθεται σαν μουσειο πλεον..οι χαρακτηρες αψογοι και η κλειστοφοβικη ατμοσφαιρα απιστευτη.....

ALARMMMMM!!!
 
rajaz είπε:
Φανταστική σειρά, και το soundtrack ήταν από τα καλύτερα που έχω ακούσει σε σειρά, ταινία
Η 'σειρά' ήταν η ταινία μονταρισμένη για μίνι-σειρά. Στην ουσία μιλάμε για την ταινία.

...και, όντως, ήταν εκπληκτική. Από τα λίγα ντιβιντί που έχω αγοράσει!

Αν σας ενδιαφέρει γενικά το θέμα αξίζει να διαβάσετε και το βιβλίο πάνω στο οποίο βασίζεται η ταινία και είναι στην ουσία η εξιστόρηση μίας αληθινής περιπολίας από ένα δημοσιογράφο που τόλμησε και πήγε μαζί...
 
Πιστευω πως ειναι η πιο ρεαλιστικη πολεμικη ταινια που εχει γυριστει εως τωρα. Ευτυχως ξαναεπεξεργαστηκαν τον ηχο, την εικονα και εβαλαν και κομμενες σκηνες μεσα. Τωρα πια μπορουμε να την απολαυσουμε οπως πρεπει. Μην το χασετε και μην το δειτε με αγγλικη μεταγλωτιση. Λογικα ειναι σε ολα τα βιντεο κλαμπ.
 
Ρεαλιστική; Δεν ξέρω, μάλλον ο Ράιαν. Αν ήταν ρεαλιστική, πίστεψέ με, θα είχε διπλάσιο-τριπλάσιο μήκος και θα ήταν βαρετή (κάπως έτσι ήταν οι περιπολίες των υποβρυχίων). Απλά ήταν φοβερά σκηνοθετημένη και σε έβαζε μέσα στις στιγμές απίστευτης έντασης που περιέγραφε...
 
Παιδιά δεν την είχα δει ποτέ. Μονο την ταινία το 1981 απ'οπου και η ορίτζιναλ καταπληκτική μουσική.
 
Πραγματικά είναι πολύ ρεαλιστική ταινία χωρίς να είναι μέσα στο αίμα όπως ο Στρατιώτης Ραιαν , αν και έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια απο τότε που το είδα ακόμα θυμάμαι τους θόρυβους που έκανε το υποβρύχιο απο την πίεση του νερού και την αγωνία που σου μετέδιδε.

Όσον αφορά τη καταπληκτική μουσική δεν το συζηταμε , απίστευτα ταιριαστη με την ταινια τουλάχιστον.
 
Με το τέλος να είναι όλα τα λεφτά.

Με το που βγει σε blueray με extra υλικό την έχω χτυπήσει
 
Καταπληκτική ταινία, σε γεμίζει συναισθήματα, την είχε πρόσφατα πάλι στο STAR (δεν την χάνω σχεδόν ποτέ), όσες φορές και να προβληθεί θα κάτσω να τη δω.

Μια ταινία που "μιλάει" το σενάριο και οι ερμηνείες και όχι τα εφέ και που αποτυπώνει το τι βιώνει ο στρατιώτης ψυχολογικά σε καιρό πολέμου.

Και με ένα σάουντρακ που προκαλεί δέος κάθε φορά που το ακούω...

Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο ο exetlaios, από τις καλύτερες πολεμικές ταινίες, μακράν η καλύτερη υποβρυχιάδικη, ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΟΣ!
 
Omega είπε:
Πραγματικά είναι πολύ ρεαλιστική ταινία χωρίς να είναι μέσα στο αίμα όπως ο Στρατιώτης Ραιαν .
Υπάρχει αίμα και αίμα. "Αίμα" του Ράμπο, αίμα και του Ράιαν.

Shock είπε:
Με το τέλος να είναι όλα τα λεφτά.
Το τέλος ήταν η κατάθλιψη η ίδια που σου χτύπαγε την πόρτα. Ειδικά εμένα, που έχω διαβάσει αρκετά βιβλία (λόγω χόμπυ) πάνω στον υποβρυχιακό πόλεμο κατά τον Β'ΠΠ ακόμη με καταστρέφει...

TallMan είπε:
Και με ένα σάουντρακ που προκαλεί δέος κάθε φορά που το ακούω...

Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο ο exetlaios, από τις καλύτερες πολεμικές ταινίες, μακράν η καλύτερη υποβρυχιάδικη, ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΟΣ!
Όντως, και το soundtrack απίθανο...

Αλλά δεν έχουν γυριστεί και πολλές υποβρυχιακές, πόσο μάλλον καλλές! Μάλλον μόνο του παίζει....

Α! Έχει δει κανείς το "on the beach" του '59? Όχι, δεν είναι τσόντα, στην Ελλάδα παίχτηκε με τίτλο "Το τελευταίο ακρογιάλι" και υπάρχει κι ένα αρκετά καλό TV remake του 2000. Πολύ διαφορετικό σενάριο, απλά έχει υποβρύχιο :)
 
Das Boot ( 1981 ) - Το Υποβρύχιο

Das Boot

picture.php


Κατα τη διάρκεια του Β'ΠΠ περί τους 40.000 υπηρέτησαν στα U-Boat της Γερμανίας ... Γύρω στους 30.000 δεν γύρισαν ποτέ σπίτια τους.

Το έργο είναι Γερμανικής παραγωγής και είναι σε σκηνοθεσιά του Wolfgang Petersen ( "Τροία", "Ναυάγιο του Ποσειδώνα" ). Οι ηθοποιοί στη πλοιοψηφία τους είναι ηθοποιοί της τηλεόρασης, και έτσι είναι σχετικά άγνωστοι ( με εξέρεση τον καπετάνιο, Jürgen Prochnow ο οποίος έχει παιξει και σε άλλες παραγωγές του Hollywood ), αλλά παίζουν πολύ καλά τους ρόλους τους. Στη Ελλάδα είχε προβληθεί ώς μίνι-σειρά, μιας και η διάρκεια της ταινίας είναι πολύ μεγάλη ( το directors cut είναι πάνω απο 3 ώρες! )

Η υπόθεση είναι η περιπολεία του υποβρύχιου U-96 στον Ατλαντικό, και το τί έχει να αντιμετωπίσει το πλήρωμα του... Βαρεμάρα, άνχος, κύνδινος, τρέλα και θανάτος. Ολα αυτά μέσα σε ένα μεταλλικό κυλινδρικό κλουβί απο το οποίο δεν μπορείς να ξεφυγείς για να πάς πουθενά. Το έργο βάζει τον θεατή σε αυτό το κλίμα πάρα πολύ καλά... ειδικά στις σκηνές μάχης, οπού οπως και στη πραγματικότητα, το U-Boat έπρεπε να είναι πολύ τυχερό και ο καπετάνιος πολύ επιδέξιος για να καταφέρει να αποφύγει τις επιθέσεις των αντιτορπιλικών συνοδείας... Ενώ άλλες φορές απλά δε μπορούσε να κάνει κανείς τίποτα, και ήταν απλά θέμα τύχης άν το πλοίο θα πήγενε στο πάτο απο ένα τυχερό χτύπημα, η όχι.

Η αγωνιά και η δράση λοιπόν είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου. Βέβαια ώς Γερμανικό έργο, παρουσιάζει τους Γερμανούς να αντιπαθούν ιδιαίτερα τον Χίτλερ κλπ, και να πολεμούν μονάχα επειδή είναι αναγκασμένοι. Στη χρονική στιγμή που τοποθετείται το έργο ( οταν είχαν τελείωσει οι "χαρούμενες μέρες" των U-Boats ) και δεδομένης της ψυχολογίας που πολλοί απο εκείνους τους ναύτες-"ζώα πρως σφαγή" θα είχαν, αυτό δεν είναι και τόσο μη-ρεαλιστικό..

Σε τελική ανάλυση, είναι ένα πάρα πολύ καλό πολεμικό έργο, και απο τα καλύτερα με θέμα το υποβρυχιακό πόλεμο του '40, η και γενικά με υποβρύχια. Πρωτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους δεν το έχουν δεί, και τους αρέσουν τα πολεμικά έργα.
 
Φοβερή ταινία! Αυτή και την επίσης γερμανική ταινία με θέμα το Stalingrad "Stalingrad" τις θεωρώ σαν δύο από τις καλύτερες ταινίες 2ου παγκοσμίου που έχουν βγεί ποτέ.

Το soundtrack δε, είναι αξεπέραστο...

 
Βαλε και το Cross of Iron...

Οντως ταινιαρα. Ο Prochnow δινει ρεστα. Κριμα που ο Petersen δεν σκηνοθετησε κατι εφαμλλο τα επομενα χρονια (αντε, το NeverEnding Story καλο ηταν)
 
Από τα αγαπημένα μου έργα, και από τα πρώτα που βρήκα σε divx κάπου το '96-'97. Κατάφερε κι έφτιαξε κλασσική ταινία... και βέβαια το soundtrack φοβερό. Θυμάται κανείς το ότι το έπαιξε η ΕΡΤ ώς μίνι-σειρά;

Το δε τέλος, κατάθλιψη...
 
O Jürgen Prochnow ηταν απιστευτος ως πλοιαρχος! Τον ειχα δει μονο σε κατι τελειωμενα ψ κατηγοριας τηλεταινιακια, οποτε η ερμηνεια του εδω με ειχε αφησει αφωνο. Οι καλυτερες στιγμες ειναι αυτες που δεν χρειαζεται να πει τιποτα. Μονο απο το βλεμμα καταλαβαινεις τι σκεφτεται ο χαρακτηρας. Ειναι αυστηρος καπετανιος και ταυτοχρονα πατρικη φιγουρα για το πληρωμα του με ενα πολυ ρεαλιστικο τροπο.

Κλασσικα οι μεταπολεμικοι Γερμανοι αγχωνονται να καταδικασουν τον ναζισμο σε καθε ταινια τους. Ευτυχως εδω δεν εχουμε υπερβολες που πληττουν τον ρεαλισμο, πιο πολυ την δικαιολογημενη περιφρονηση που δειχνουν αντρες που βρισκονται στην πρωτη γραμμη, προς υποκριτες φανφαρονους πολιτικους και τα τσιρακια τους. Η σκηνη που μετα απο πολλα βασανα μπαινουν στο κρουαζιεροπλοιο-πλατφορμα ανεφοδιασμου ειναι ολα τα λεφτα. Οι ''ηρωες'' ειναι βρωμικοι, κουρασμενοι και με την αισθηση πως μολις και παρατριχα ζουν, αντιμετωπιζουν με αγενεια και αηδια τους καλοσιδερωμενους αξιωματικους του κρουαζιεροπλοιου και τις εθνικιστικες κορωνες της πορδης που αφηνουν, ανεξοδα. Ενδιαφερουσα ειναι η μεταμορφωση του νεαρου ''ζηλωτη'' αξιωματικου οταν καταλαβαινει πως αλλο πραγμα οι αερολογιες και αλλο οι κακουχιες του πολεμου.
 
Νέα τηλεοπτική σειρά με τον ίδιο τίτλο κυκλοφόρησε σε 8 επεισόδια τον Νοέμβρη που μας πέρασε. Ήδη έχει ανακοινωθεί και δεύτερη σεζόν.


Είδα το πρώτο επεισόδιο αλλά δεν έχω ξετρελαθεί. Βασικό πρόβλημα είναι η απόφαση τους να λένε δυο διαφορετικές ιστορίες, μια στην ξηρά και μια στη θάλασσα. Αν ήθελα να δω κάτι για την γαλλική αντίσταση κλπ υπάρχουν άλλα πολύ καλύτερα...
 
Τελευταία επεξεργασία:
"Γαλλικη αντισταση" αρα θα ειναι και sci-fi ή ακρα μυθοπλασια :)  (κακιες)
 
  • Haha
Reactions: joe
Πίσω
Μπλουζα