Bootable Spectrum σε στικακι USB (Free Dos με ηχο) με instant loading (σχεδον)

Shinobi

RetroMasteR
Joined
26 Ιουλ 2006
Μηνύματα
2.188
Αντιδράσεις
742
Διαβαζα τις προαλλες για τον bare metal Spectrum emulator σε Raspberry Pi και σκεφτομουν τροπους να κανουμε το ιδιο σε x86 PC. Εφοσον πρακτικα οποιοδηποτε μηχανημα τα τελευταια 15-20 χρονια πιστευω μπορει ανετα να τρεξει ενα εξομειωτη Spectrum με πληρη ταχυτητα, αυτο που χρειαζομαστε ειναι ενα γρηγορο minimal OS πανω στο οποιο θα "καθεται" ο emulator. Σκεφτηκα το Linux αλλα επειδη το εχω ξανακανει με Amiga emulator θελει γυρω στα 30-40 δευτερολεπτα να ξεκινησει. Οποτε σκεφτηκα το Free Dos το οποιο ομως εχει ενα θεμα: Δεν υπαρχουν drivers για τον ηχο. Ψαχνοντας επεσα σε μια σελιδα στο github στην οποια ο προγραμματιστης προσφερει δωρεαν το προγραμμα sbemu που οπως καταλαβαινουμε κανει emulation μια Soundblaster σε FreeDos περιβαλλον! Οπως λεει και ο ιδιος "Emulate Sound Blaster and OPL3 in pure DOS using modernPCI-based (onboard and add-in card) sound cards." Ετσι λυθηκε το μεγαλυτερο προβλημα.

Χωρις πολλα λογια οι οδηγιες σε Windows περιβαλλον:

1) Μπαινουμε εδω
https://github.com/crazii/SBEMU
πανω παταμε στo tags εκει βρισκονται τα releases που εχει κανει, τα οποια ενιοτε περιεχουν compiled το προγραμμα.
Εκει λοιπον βρισκουμε το τελευταιο και παταμε επανω. Στα assets κατω υπαρχει ενα αρχειο img.xz που ειναι ενα image με FreeDos ετοιμο με οτι θελουμε! Το κατεβαζουμε στον υπολογιστη μας.

2) Μπαινουμε εδω
https://rufus.ie/en/
Κατεβαζουμε αυτο που ειναι καταλληλο για την αρχιτεκτονικη του PC μας.

3) Επομενο βημα να κατεβασουμε τον Χ128 emulator 0.94 τις roms και τo DOS4GW
https://worldofspectrum.net/x128/index.html

Οπως λεει και η περιχγραφη στο wikipedia
"DOS/4G is a 32-bit DOS extender developed by Rational Systems (later Tenberry Software). It allows DOS programs to eliminate the 640 KB conventional memory limit by addressing up to 64 MB of extended memory on Intel 80386 and above machines."

Κατεβαζουμε

Παμε στο rufus που κατεβασαμε και διαλεγουμε το image που κατεβασαμε απο το sbemu

rufus.png

το περναμε μεσα παταμε START και οταν τελειωσει ανοιγουμε το usb. Αποσυμπιεζουμε μεσα το dos4gw στο root του usb. Φτιαχνουμε ενα φακελο με ονομα emu πχ και αποσυμπιεζουμε μεσα τον x128 και τα 2 σετακια ρομς.

Μια τελευταια κινηση που κανω εγω ειναι να μπω στο αρχειο fdauto.bat και να σβησω τις γραμμες που περιεχουν το cdrom.bat γιατι καθυστερει την εκκινηση τζαμπα.
Και το πιο σημαντικο: στο τελος του fdauto.bat γραφουμε dos4gw.exe emu\x128.exe

Φτιαχνουμε ενα φακελο πχ games και πεταμε μεσα οσα ρομς του spectrum θελουμε.

Κανουμε επανεκκινηση και διαλεγουμε ως πρωτο boot device το usb (σε μενα πρεπει να ειναι legacy - non-uefi στο bios για να ξεκινησει)
Σε 9-10 δευτερολεπτα σε ενα καλο usb ειμαστε στην οθονη ενος spectrum! Παταμε F1 και μας δινει οδηγιες ποια κουμπια χρησιμοποιουμε στον emulator

Enjoy

Η ιδια δουλεια μπορει να γινει με οποιονδηποτε emulator του DOS θελουμε αντι για Χ128 αντικαθιστουμε με τον emulator που θελουμε πχ CCS64 που επιμενει να μην παιζει ηχο για καποιο λογο.

Επισης οσα dos games εβαλα παιζουν με ηχο εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων! Ουτε dosbox ουτε τιποτα, παιζουν σε καθαροαιμο DOS περιβαλλον χωρις πολλα πολλα ;)

x128img.png
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ειχα κανει ενα μεγαλο αφιερωμα στο SBEmu προ καιρου.

Τουλαχιστον εκεινη την εποχη που το ειχα δοκιμασει ηταν πολυ επιλεκτικό στο τι θα hardware θα παιξει σωστα. Αμα κατσει ειναι πολυ εντυπωσιακό, αλλα γενικα ειναι δεν πετυχε, ετυχε.

Οσο για τα RPI barebone Spectrum emulator ειχα ριξει μια ματια πριν κανα δυο χρονια.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ωραιος δεν το ειχα δει. Γενικα ναι αν πας να φορτωσεις αλλα emulators του Spectrum φρικαρουν και γινονται διαφορα. Πχ το DreamSpec δεν εχει ηχο η δεν ξεκινα και αλλοι κρασαρουν. Αυτος ειναι ο πιο σταθερος με 48/128 mode, tap/tzx/sna/z80 και ηχο, νοσταλγικο ας πουμε interface, αρκετα πιστος σε οτι κανει για αυτο τον προτεινω.
 
Καλη φαση.

Ασχετο: το ZXBaremulator δεν παιζει σε Pi4/Pi5
 
Για όποιον ενδιαφέρεται, και οι CCS64 και CPCE 1.94 που δοκίμασα δουλεύουν εξαιρετικά καλά και με ήχο. Είναι μια καλή λύση για όποιον θέλει instant loading σε περιβάλλον cpc/c64/spectrum σε κανένα PC που δεν χρησιμοποιείται.

Θα δούμε περαιτέρω τι τρέχει καλά από emulators.
 
O ccs64 για να παίξει ήχο θέλει εκκίνηση όπως το χ128 δηλαδή με dos4gw
 
Πίσω
Μπλουζα