Breakfast Club (1985)

stratos84

RetroMaNiaC
Joined
27 Μάρ 2010
Μηνύματα
769
Αντιδράσεις
213
Σκηνοθεσία: John Hughes

Πρωταγωνιστούν: Emilio Estevez, Molly Ringwald, Judd Nelson, Anthony Michael Hall, Ally Sheedy

Πέντε μαθητές λυκείου, από εντελώς διαφορετικές "παρέες", καλούνται να περάσουν το Σαββατιάτικο πρωινό στο σχολείο για τιμωρία.

Ενώ είναι τελείως διαφορετικοί τύποι και επιφανειακά δεν έχουν κανένα κοινό σημείο μεταξύ τους, στο τέλος της ημέρας θα έχει αλλάξει η ζωή τους για πάντα...

Νομίζω ότι είναι η πρώτη ταινία που εγκαινίασε το είδος των "teen movies"

Trailer

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
δεν ειναι η πρωτη που εγκαινιασε το ειδος καθως υπηρχαν και πιο παλιες ταινιες οπως το porky's και το national lampoon's delta house αλλα ειναι απο τις καλυτερες στο ειδος της και εχει για πρωταγωνιστες ατομα του λεγομενου bratt pack της δεκαετιας του 80 http://en.wikipedia.org/wiki/Brat_Pack_%28actors%29 την θεωρω απο τις καλυτερες σχολικες ταινιες και μου αρεσει παρα πολυ ο judd nelson στον ρολο του john bender (ρολος που αρχικα θα επαιζε ο emilio estevez ομως κατεληξε να παιξει τον andy clark οταν ο hughes δεν μπορεσε να βρει καποιον αλλον να κανει τον συγκεκριμενο ρολο ) την εχω δει παρα πολλες φορες και παντα μου αρεσει παλιοτερα επαιζε συχνα τα σαββατοκυριακα στα καναλια αλλα εχω καιρο να την δω να προβαλλεται η ally sheedy ειχε πει οτι ο hughes ειχε κοψει πολλα πραγματα απο την ταινια και οντως ο ιδιος ειχε πει σε συνεντευξη οτι υπαρχει μια version που κραταει 150 λεπτα αντι των 97 της κανονικης διαρκειας που αλλαζει εντελως ολοκληρη την ταινια ομως δυστυχως πεθανε το 2009 και η μονη ελπιδα να βρεθει ποτε ειναι να την κυκλοφορησει καποιος απο τους κληρονομους του σε αυτο το ερθρο γραφει ποιες ειναι οι σκηνες που περιλαμβανονται σε εκεινη την εκδοση http://newcityfilm.com/2009/08/11/john-hughes-the-directors-cut/
 
Από τις πιο καλές σχολικές ταινίες και με χαρακτηριστικότατο τραγούδι που ακούγεται φρέσκο ακόμα και σήμερα! Προσωπική μου λατρεία η sweetheart Molly Ringwald η οποία μεγαλούργησε εκείνη τη δεκαετία..
 
Παροτι θυμαμαι τον παταγο που εκανε τοτε σαν ταινια,σε περιοδικα (Μανινοκατερινες) μου φαινοτανε chick-flick Και δεν το ειχα δει μεχρι προσφατως.


Καλο με καποια μηνυματα για τοτε.
 
O μόνος λόγος που έβλεπα ταινίες αυτού του είδους , ήταν η παρουσία της ηθοποιού Molly Ringwald. Αυτή εδώ η ταινία όμως , ήταν σοβαρή και καλογυρισμένη.
 
Αυτή η ταινία περιλαμβάνεται συχνά σε καταλόγους καλύτερων ταινιών. Ανατρεπτική για την εποχή της και με υπέροχη μουσική.
 
Παρόλο που δεν είχα δει ποτέ αυτή την ταινία, κατάφερα και την είδα αυτό το ΣΚ.

Μπορώ να πω ότι μου άρεσε αρκετά όντας κι εγώ νοσταλγός των 80s!  Οι χαρακτήρες είναι αντιπροσωπευτικοί αυτής της δεκαετίας με όλες τις ανατροπές και τις συμπεριφορές τους. Αλήθεια έχει παίξει στην ελληνική τηλεόραση καθόλου;

Σαν συνοδευτικό της ταινίας, αφιερώνω το παρακάτω τραγουδάκι σε όλους τους νοσταλγούς της αγαπημένης μας δεκαετίας:

https://www.youtube.com/watch?v=JQqFeCCuwW0
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εχει πολλα χρονια να προβληθει η ταινια..

Οπως σωστα ειπωθηκε, ειχε μηνυματα για τοτε..Σημερα νομιζω ειναι ξεπερασμενη.

Βεβαια, δεν μπορει κανεις να μην σκεφτει πια θα ηταν σημερα η αντιστοιχη γλωσσα και συμπεριφορα των ιδιων νεων σε μια αντιστοιχη περιπτωση..
 
Όταν είχα δει την ταινία σαν έφηβος, μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Αλλά νομίζω είναι από τις ταινίες που πρέπει να δεις στην "σωστή" ηλικία. Την ξαναείδα πρόσφατα με τον έφηβο γιο μου (βλέπουμε ταινίες 80ς κάθε εβδομάδα για να μαθαίνουν οι μικροί και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι!) και μου φάνηκε μέτρια.
 
Πολλές ταινίες κ σειρές προηγούμενων δεκαετιών δείχνουν μέτριες εως και αφελέστατες σήμερα ειδικά αν περιέχουν και τίποτα ''ηθικοπλαστικά'' . Για τους νοσταλγούς σημασία έχει πως ένιωθαν τότε που τις έβλεπαν ,τη σωστή στιγμή δηλαδή μέσα στο πλαίσιο της εποχής τους . Αυτή την ταινία δεν την ειχα στα 80΄ς οπότε δεν έχω λόγο να τη δω τώρα εκτός αν πρόκειται για κάποιο αριστούργημα της 7ης τέχνης που όμως απο τα σχόλια βλέπω πως μάλλον δεν είναι ..
 
Πίσω
Μπλουζα