"BS 1363" vs "CEE 7/4 Schuko"

glaros

Retro Member
Joined
22 Οκτ 2011
Μηνύματα
114
Αντιδράσεις
1
Ρευματολήπτες,βύσματα και καλώδια ... όλα παράξενα και μπερδεμένα.


:eek:


Πιο είναι καταλληλότερο για τις συσκευές μας...το κλασικό εγγλέζικο με την ασφάλεια ή το "ντόπιο" που βρίσκουμε (σχεδόν) σε οποιοδήποτε ελληνικό σπιτικό ?


 


http://en.wikipedia.org/wiki/BS_1363


http://en.wikipedia.org/wiki/AC_power_plugs_and_sockets


http://en.wikipedia.org/wiki/Schuko

 


Θεωρώ το εγγλέζικο πιο προστατευτικό,ειδικά για τις πολύτιμες ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές αγάπες μας.



Δεν είναι τόσο κομψό αλλα με την εσωτερική ασφάλεια που διαθέτη μας δίνει μια επιπλέον σιγουριά.


 


Πιστεύετε θα ήταν φρόνιμο να αντικατασταθούν όλα τα "σούκο" βύσματα με τα εγγλέζικα ?



Το κόστος δεν υπολογίζεται αν είναι να γλιτώσουμε "τσαφ" και "τσιφ".


 

 

 

 

 

 


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εκτός από αυτά που λες, τα εγγλέζικα φις είναι πολωμένα (polarized) που σημαίνει ότι μπαίνουν μόνο κατά ένα τρόπο, ενώ τα σούκο με 2 διαφορετικούς τρόπους (σωστά και ανάποδα). Έτσι ξέρεις σίγουρα που πάει η φάση και που ο ουδέτερος, ενώ με τις σούκο όχι! (Schuko-από γερμανικά Schutz Kontakt-προστατευτική επαφή). Εδώ πάρα πολλά σπίτια είναι τίγκα στις τριπολικές πρίζες ακόμα, το τι βλέπω δεν μπορείς να φανταστείς! (Είμαι ηλεκτρολόγος). Τελευταία είδα αντιηλεκτροπληξιακό συνδεμένο ανάποδα, που όταν τον δοκίμασα με το ειδικό μηχάνημα δεν έπεφτε, ακόμα και όταν τον σύνδεσα σωστά.
 
Oχι βρε γλαρε μη μας το κανεις αυτο!!! :banghead: Αν ειναι να αντικαταστησουμε κατι γιατι να μην παρουμε το αμερικανικο συστημα?Επειδη εχω ζησει ενα μικρο διαστημα στην Αγγλια να αναφερω ολα αυτα που με εκνευριζαν σε αυτη την χωρα:

α)Οι πριζες:ογκωδεις και ασχημες-επισης πουθενα δεν ειδα πινακα με ασφαλειες (δεν ξερω αν υπαρχει αλλα εκει που εμενα δεν ειδα)

β)Οι πριζες τηλεφωνου:για να πρωτοτυπησουν και εκει δεν εχουν το RJ11 αλλα το δικο τους τυπο

γ)Οι βρυσες:αν θελεις σαν ανθρωπος να χρησιμοποιησεις ζεστο νερο..ατυχησες-εχουν δυο ανεξαρτητες βρυσες μια για καυτο και μια για κρυο που δεν συνδεονται μεταξυ τους :xm:

Και για να μην βγω τελειως off topic ολες οι συσκευες εχουν εσωτερικη ασφαλεια-αν θελεις extra προστασια βαζεις ενα UPS ή ενα σταθεροποιητη τασης και τελειωσες-επομενως ΔΕΝ χρειαζεται η Αγγλομπριζα :rant:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
@ Uskoke : Αφού είσαι ο πρώτος σχετικός...τελικά αξίζει η αλλαγή σε ή η διατήρηση των εγγλέζικων φις?


'Η τσάμπα καίει η ασφάλεια ? (λάμπα κολλούσε εδώ)


 


Έχω ήδη Vectrex και CD32 με τα εγγλέζικα βύσματα,καλό είναι να ενισχύσω και τις υπόλοιπες συσκευές ή να τα "πάρτα όλα" το "σούκο" ?






@
angel_grig δεν είναι πάντα διαθέσιμα ένα UPS ή σταθεροποιητης τασης σε σπίτια φίλων/εξοχικό.

 


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Γιατί δεν αγοράζεις απλώς ένα ΚΑΛΟ surge protector πολύμπριζο και να συνδέεις τα μηχανήματα σου εκεί; Αυτά που δεν είναι της συμφοράς, μέχρι και χρηματική εγγύηση αποζημίωσης δίνουν σε περίπτωση βλάβης συνδεδεμένης συσκευής από overvoltage...

Και βέβαια, σαφώς και ισχύει ότι για συσκευή που δεν θέλεις με τίποτα να την "χάσεις" από τέτοια προβλήματα, μόνο το UPS μπορεί να προσφέρει επαρκή προστασία-με το ανάλογο κόστος βέβαια. Αν και νομίζω ότι το να δώσεις 200 ευρώ για να προστατέψεις μηχάνημα τύπου Vectrex/CD32 που μάλλον φθηνότερα είναι, είναι τουλάχιστον υπερβολικό.

Εντωμεταξύ, θεωρώ ότι ασφάλειες συμβατικού τύπου είτε είναι στον πίνακα (όπως εδώ) είτε είναι στην ίδια την μπρίζα (όπως στις Αγγλικές) δεν προστατεύουν έτσι και αλλιώς από μικρά (χρονικά) spikes της τάξης των μερικών χιλιοστών/εκατοστών δευτερολέπτου, αφού ο χρόνος αντίδρασης τους μέχρι να διακόψουν το ρεύμα είναι μεγαλύτερος. Αυτό το κάνουν μόνο ειδικές συσκευές surge protection που "αντιδρούν" πολύ γρηγορότερα σε στιγμιαίες υπερτάσεις, που είναι και ο συνήθης ένοχος για την βλάβη ηλεκτρονικών συσκευών.
 
@maddog:μα οι ασφάλειες του πίνακα έτσι κι αλλιώς δεν προστατεύουν από υπέρταση αλλά από βραχυκύκλωμα και υπερένταση. Δηλ έχουν ένα μαγνητικό στοιχείο που "ρίχνει" την ασφάλεια αν γίνει βρραχυκύκλωμα, και ένα θερμικό στοιχείο που την ρίχνει αν γίνει υπερφόρτωση. Βασικά οι ασφάλειες προστατεύουν το καλώδιο. Δηλ. σε ένα κύκλωμα 10 Α το καλώδιο είναι διατομής 1.5μμ^2. Αν περάσει ρεύμα μεγαλύτερο απο 10 Α για πολλή ώρα τοτε το καλώδιο κινδυνέυει να λιώσει και να αρπάξει φωτιά, και γι'αυτο υπάρχει η ασφάλεια, να "απαγορεύει" το ρεύμα να γίνει πολύ μεγάλο. Τώρα σε βραχυχκύκλωμα μπορεί να είναι πχ 500 Α και η ασφάλεια πέφτει σε χρόνο ms. Υπάρχουν όμως στοιχεία που μπαίνουν στον πίνακα σαν ασφάλειες και προσφέρουν κάποια προστασία από υπέρταση. Επίσης σε κάθε υπόσταθμο της ΔΕΗ (από υψηλή-μέση και από μέση χαμηλή τάση) υπάρχουν αλεξικέραυνα που είναι βασικά μια μη γραμμική αντίσταση με ένα σπινθηριστή. Πάντως ένα αντιηλεκτροπληξιακό διακόπτει το κύκώμα σε 30 ms, το ξέρω γιατί το έχω μετρήσει με το εδικό όργανο που μετράμε όταν υπόγράφουμε.

@glaros:εεε... δεν είμαι ο πρώτος σχετικός..ένας ταπεινός ηλεκτρολόγος είμαι μόνο. Πάντως για την ερώτηση σου δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω. Θες όταν ξαναπάω στο ΤΕΙ να ρωτήσω κανέναν καθηγητή;
 
Αφού μπορούμε να έχουμε πληροφορίες καλό είναι να τις ζητάμε,είμαι σκαλιστήρι...τι να κάνω ?
 
Πίσω
Μπλουζα