Capcom ~ Τι ακριβώς συμβαίνει;

Scatman

Retro Member
Joined
28 Σεπ 2012
Μηνύματα
205
Αντιδράσεις
9


Αναζητώντας πληροφορίες για έναν παλιό τίτλο της Capcom, έπεσα επάνω σε μία εξαιρετικά σημαντική είδηση που μάλλον πέρασε στα ψιλά, σχεδόν από όλα τα μεγάλα ενημερωτικά gaming sites του εξωτερικού.. κι αφορά τα οικονομικά της εταιρείας.

Η Capcom λοιπόν, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε μία δραματική κατάσταση.

Τα στοιχεία τα διάβασα σε ειδική ανάρτηση στο επίσημο site :

http://www.capcom.co.jp/ir/english/data/html/result/2014/2nd/1.html

Επειδή κάποιοι ενδεχομένως να μην καταλάβουν τι παρατηρούν, θα κάνω μία σύντομη εξήγηση.

Καταρχάς, παρατηρούμε ότι σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, η μετοχή της ~παρότι κινείται ακόμη σε υψηλά επίπεδα~ έχει υποτιμηθεί κατά 30$ περίπου. Αυτό από μόνο του φωτογραφίζει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Προβολή συνημμένου 117985

Έπειτα, πιο αναλυτικά :

Προβολή συνημμένου 117986

Συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, οι καθαρές πωλήσει (net sales) δηλαδή ο πιο ξεκάθαρος τρόπος για να δούμε τι πέτυχε με τις πωλήσεις προϊόντων της λαμβάνοντας υπόψιν τις πχ επιστροφές, εκπτώσεις κτλ δείχνει μία απίστευτη βουτιά της τάξεως των 51.3 % !!

Έπειτα, το αμέσως επόμενο Operating Income που μας δείχνει τα έσοδα (προ φόρων) απ'την πρώτιστη δραστηριότητα της εταιρείας που δεν είναι άλλη απ΄το gaming software...παρουσιάζει πτώση 41.6% !

To Ordinary Income αν δεν κάνω λάθος αφορά τα καθημερινά έσοδα που έχει η Capcom από διάφορες δραστηριότητές της. Δε μπορώ να γνωρίζω με λεπτομέρεια ποιους τομείς αγγίζει, ωστόσο βλέπουμε ότι κι εδώ υπάρχει πτώση 44.6% .

To Net Income (καθαρό εισόδημα) εξαρτάται απ'τις καθαρές πωλήσεις ~που απ'ότι είδαμε δεν πάνε καθόλου καλά~ συν τα όποια άλλα έξοδα έχει η επιχείρηση. Μειωμένο κι αυτό κατά 40% περίπου...

Η εταιρεία έχει εισέλθει σε μία κατηφόρα που δείχνει να μην έχει σταματημό. Πέρυσι είχε ανάλογα προβλήματα. Το δραματικό όμως είναι ότι η διοίκηση της φαίνεται να υποτιμά την κατάσταση και να προβλέπει καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον :

Προβολή συνημμένου 117987

Όπως και πέρυσι δηλαδή...

Τελικά, τι συμβαίνει με την Capcom;

Πληρώνει άραγε το τίμημα των αποφάσεών της με την προώθηση συγκεκριμένων franchises (πχ RE) κι απόσυρση άλλων (Μegaman); Την αδυναμία εξειδικευμένης προσαρμογής της στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά των videogames (mobile gaming); Tα ελλειπή προϊόντα που προωθεί ή δεν προωθεί σωστά (Street Fighter); Όλα μαζί;

Το μόνο σίγουρο είναι πως αντιμετωπίζει σημαντικότατα προβλήματα που ίσως μελλοντικά θέσουν και προβλήματα βιωσιμότητας..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν ξερω τι πραγματικα συμβαινει και αν ειναι αναστρεψιμη η κατασταση στην οποια βρισκεται τωρα η CAPCOM,

αλλα πραγματικα ειναι κριμα για μια τετοια εταιρια,που μας εχει χαρισει ενα μεγαλο ογκο καταπληκτικων

παιχνιδιων -τοσο σε arcades,οσο σε κονσολες και 8bitους υπολογιστες - να φτανει σε τετοιο σημειο. :(
 
Η Capcom ξεκινησε την 7η Γενια με τους καλυτερους οιωνους και με την εξαιρετικη MT μηχανη.

Μετα ενεπλακει σε πολλα franchises χωρις πολυ σκεψη, επαυσε καμποσα χωρις σκεψη, εδωσε πολλα πραγματα outsourcing σε τριτους που συνηθως βγηκαν χαλια.
 
Γεια οσους ασχολουμαστε με το τι συμβαινει και πισω απο της κουρτινες του χωρου και οχι καθαρα και μονο με το gaming η ειδηση αυτη καθολου στα ψιλα δεν περασε οπως και η καταντια της capcom η καλητερα c®apcom οπως ονομαζεται σχεδον απο το συνολο του κοσμου τα τελευταια χρονια.Η capcom ειναι μια εταιρια με μεγαλη ιστορια που ξεκιναει απο το 1979 μεχρι και σημερα αλλα αυτο απο μονο του δεν λεει τιποτα γιατι απλα ειναι ενα third party studio που πολλες αποτυχιες και κακες πωλησεις δεν μπορει να της αντεξει και σε παρομοιο θεμα καπου αλλου εχω γραψει πως η μοιρα της capcom θα ειναι τελικα να εξαγοραστει απο καποια μεγαλη εταιρια και οποια καταφερει να το κανει αυτο θα κανει μια απο της μεγαλητερες ''μαγκιες'' στον χωρο του gaming.Aσχετα που παρασκηνιακα κατι παιζοταν πριν καιρο μεταξυ NINTENDO και capcom.H σειρα Resident Evil παει κατα διαολου με πολυ μετρια παιχνιδια και διαφορα remakes που καμια σχεση δεν εχουν με το ενδοξο παρελθον της σειρας.H σειρα Devil may cry εχει καταντησει αηδια και μονο το street fighter τα πηγαινει σχετικα καλα με το ultimate street fighter IV το οποιο ειναι εξαιρετικο αλλα δεν φτανει για να σωσει την κατασταση.Στα αζητητα παραμενουν και αλλα φοβερα παιχνιδια οπως ειναι η σειρες παιχνιδιων 1942,Βionic commando,Darkstalkers,capcom vs snk,onimusha,Dino crisis,Ducktales που ευτυχως και ειδαμε το remake,viewtiful joe,x-men vs street fighter,power stone,Mega Man,Ghosts 'n Goblins,Gargoyles quest,okami και αλλα που μπορει να ξεχναω αυτη την στιγμη.Τα breath of fire Που στο παρελθον μεσουρανουσαν και κυριως τα I και ΙΙ στο snes σημερα ειναι για γελια και ακομα και καποιες προσπαθειες για αναβιωση παλιων παιχνιδιων με κυκλοφορια νεων βασισμενα σε αυτα πεφτουν στο κενο και καταληγουν σε αποτυχια ασχετα αν δεν ειναι και τοσο κακα ως παιχνιδια οπως ειναι το νεο strider που το εχω παιξει σε PC μαρεσε αρκετα αλλα απο πωλησεις μεχρι σημερα που μιλαμε εχει πατωσει οπου και αν κυκλοφορησε.Δεν γεινεται παιχνιδια οπως ειναι τα Ghost's 'n Goblins να τα εχεις αφησει στο ελεος του θεου και να κυκλοφορεις κατι αθλια παιχνιδια στα smartphones οπως ειναι το GNG: Gold knights που δεν μας εφτανε το αθλιο πρωτο παιχνιδι κυκλοφορησαν και δευτερο οπως και δεν γεινεται να μην μπορεις να φτιαξεις ενα Mega Man της προκοπης.

Για να μην μιλησω και για τα arcades γιατι θα μιλαω καμια ωρα που εχει τοσο πολυ πραμα κυριως απο beat em ups που αντι να βγαλουν ενα νεο και φερεσκο παιχνιδι συνεχιζουν την μεταφορα ολων αυτων των παιχνιδιων μεσω αθλιων συλογων αλλα και στα smartphones οταν βλεπουν πως δεν ασχολειται κανεις και οποιος θελει να το κανει μπορει να τα παιξει μεσα απο δεκαδες emulators που υπαρχουν σχεδον σε ολατα συστηματα.Το mobile gaming απο την αλλη ειναι ενας χωρος που δεν μπορουν να σταθουν αυτες οι μεγαλες third party εταιριες και ειναι μια πολυ ωραια παγιδα γιαυτες.Ο κοσμος δεν θελει devil may cry στα κινητα δεν θελει resident evil κ.α δεν ασχολειται κανεις μαυτα και τζαμπα χανουν χρονο και χρημα οι εταιριες για να τα κυκλλφορησουν γιατι στα smartphones επιτυχια θα κανουν βλακειες και σαβουρες του τυπου angry birds,minecraft κλκπ και απορω πως δεν μπορουν να το καταλαβουν.Eυτυχως που υπαρχει το monster hunter στο 3DS που κανει πολυ μεγαλη επιτυχια οπου μαζι με μερικα αλλα που μετρουνται στα δαχτυλα του ενος χεριου δεινουν μια μικρη σανιδα σωτηριας για το μελοντικο ναυαγιο που λεγεται capcom.

Oι ανθρωποι της capcom δεν ειναι χαζοι για να μην ξερουν ολο αυτο τον θησαυρο παιχνιδιων που εχουν στην φαρετρα τους αλλα πλεον δεν υπαρχουν και τα απαιτουμενα κεφαλαια για να ασχοληθουν ξανα με ολα αυτα τα παιχνιδια και να δουμε μεγαλες παραγωγες που θα φερουν και μεγαλες πωλησεις η capcom δεν εχει καμια σχεση με αυτη που ηταν καποτε αλλα για την καταντια της φταιει μονο αυτη και κανενας αλλος.Τα επομενα χρονια θα ειναι πολυ σημαντικα για την capcom γιατι οπως ειπα προσωπικα να σωζεται δεν το βλεπω με τιποτα και αυτο που περιμενω να δω ειναι σε πια αγκαλια θα καταληξη μετα την εξαγορα της που την θεωρω σιγουρη ασχετα αν γιννει σε 1,2,5 η 10 χρονια που λεει ο λογος.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πράγματι ανησυχητικά τα στοιχεία αλλά αν δείτε σε αυτό το διάστημα δεν έχει βγάλει νέα παιχνίδια οπότε λογικό είναι να έχουν πέσει τα έσοδα τόσο πολύ. Με το Monster Hunter 4 Ultimate που σαρώνει στην Ιαπωνία θα βελτιωθούν τα πράγματα.

Πάντως οι Ιαπωνικές εταιρίες είναι εδώ και καιρό σε κακή κατάσταση. Έχουν μείνει πίσω τεχνολογικά και τα ηνία τα έχει πάρει η δύση. Η εγχώρια αγορά τους είναι σε τεράστια ύφεση και το μόνο που τους σώζει είναι το mobile gaming. Το οικιακό console gaming σχεδόν δεν υπάρχει πλέον. Η περίοδος αναπροσαρμογής στα νέα δεδομένα είναι και θα είναι επίπονη. Τόσο στο να ξανακερδίσουν τις δυτικές αγορές όσο και να επικεντρωθούν κερδοφόρα στο handheld gaming είτε για το 3DS είτε για τα smart phones.
 
Θα συμφωνησω με τους προηγουμενους και θα αναφερω οτι σκαμπανεβασματα υπαρχουν σε ολες τις εταιριες σε οους τους χωρους ,οχι μονο στα video games .Δεν διαβασα ολο το post του scatman αλλα καταλαβαινω περι τινως προκειται .Και στην τελικη μιλαμε για μα εταιρια που ειναι στο χωρο 3 δεκαετιες με πολυ δυνατα παιχνιδια στην κατοχη της παλια και νεα .Ειναι εποχες αλλαγων οικονομικων και κοινωνικων σε ολοκληρο τον κοσμο οποτε επηρεαζονται οι παντες απο νεες καταστασεις και δεδομενα
 
Πίσω
Μπλουζα