captain america

θανος

RetroJunkie™
Joined
18 Αύγ 2009
Μηνύματα
2.242
Αντιδράσεις
616
το συγκεκριμενο περιοδικο το ειχα πετυχει πολυ μικρος σε αναδιανομη(ηταν 3 τευχη μαζι)δεν θυμαμαι ουτε ποιος το εβγαζε ουτε ποτε εβγαινε και επισης δεν εχω ξαναπετυχει τευχη πουθενα οσο κι αν εψαξα κανενας αλλος που να το διαβαζε??θυμαμαι οτι μαζι με τις ιστοριες ειχε και καποια του σπαιντερμαν σε συνεχειες
 
Λογικα θα ηταν εκδοσεις Καμπανά
 
Ναι, εκδόσεις Καμπανά ήταν, πρέπει να κυκλοφόρησαν τέλη δεκαετίας 70 / αρχές 80. Είχα βρει και εγώ κάποια τεύχη Κάπταιν Αμέρικα σε αναδιανομή ένα καλοκαίρι μέσα / τέλη δεκαετίας 80 στην Κόρινθο. Εκείνα τα καλοκαίρια που τα πέρναγα στην Κόρινθο θυμάμαι μερικά περίπτερα είχαν πολύ πράγμα από παλιότερες ελληνικές εκδόσεις αμερικάνικων κόμικς, θυμάμαι συλλογές της Μάρβελ από τις εκδόσεις Καμπανά (με Ghost Rider, Howard the Duck και άλλα τέτοια) καθώς και τα Σούπερμαν που είχαν κυκλοφορήσει τέλη δεκαετίας 70 / αρχές 80 στην Ελλάδα.
 
Το διάβαζα και εγώ, από τις εκδόσεις ΚΑΜΠΑΝΑ.

Μικρός, ήμουν πολύ φανατικός με τον Κάπταιν Αμέρικα.

Μου είχε κάνει πολύ εντύπωση ότι αντί να έχει κάνα περίεργο σπαθί, πολυβόλο κλπ, είχε μια ασπίδα !

Και κυρίως τον συμπαθούσα, γιατί είχε απλά "μαγκιά" και όχι κάποια περίεργη

υπερανθρώπινη δυνατότητα (π.χ. πέταγμα, άτρωτος, κλπ).

Συνεχίζω να τον "θαυμάζω" για τα παραπάνω, αλλά λυπάμαι που μου θυμίζει πολύ ... "αμερικανιά" !

Υ.Γ. Να προσθέσω ότι γούσταρα τρελά και Νικόλαο Οργή (κατά κόσμο: Nick Fury).
 
εχω...Το νουμερο 1 τευχος!! απο τα λιγα της Μαρβελ που γουσταρα τρελλα!
 
Ενας ηρωας που βγήκε κατα τον 2ο Παγκοσμιο πολεμο για να πολεμισει τις δυνάμεις του άξονα,μετα το δευτερο παγκοσμιο πόλεμο δεν υπήρχαν γερμανοι/ιάπωνες κατι έπρεπε να κάνει,οπότε "πολεμούσε" μαυρους στα αμερικανίκα γκέτο μεχρι που ηρθε η εποχη οπου κατι τετοιο δέν ήταν political correct αλλαελικα αυτος που και πάλι εγινε το απροσδοκιτο,αυτος τελικα που πολεμουσε τους μαυρους δεν ηταν ο πραγματικος καπτεν αλλα ενας κακος σωσιας του,ο πραγματικος ειχε καταψυχθει μετα τον ww2 και τον βρηκανε τυχεα,τον επαναφερανε και τελικα σκοτωσε τον κακο καπτεν που πολεμουσε τους κακομηρους μαυρους.Ευχαριστω αλλα δεν θα πάρω.
 
:animeek: αυτα ειναι!
 
Α1200 δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα...

Από τις αγαπημένες μου ιστορίες του Καπ είναι τα τεύχη (τέλη δεκαετίας 80) που προτίμησε να παραδώσει την στολή και το όνομα του παρά να δουλέψει για την αμερικάνικη κυβέρνηση (έγινε απλά ο Captain). Τα ιδανικά του Καπ είναι η ελευθερία και η δημοκρατία, δηλαδή παγκόσμια παρά αμερικανικά (και μόνο) ιδανικά και σε πολλές ιστορίες όχι μόνο έχει έρθει αντιμέτωπος με την ίδια του την διεφθαρμένη και ανήθικη κυβέρνηση αλλά έχει κριτικάρει το πως κατάντησε το "αμερικανικο όνειρο".
 
Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες, δίνετε παιδιά.

Δε φαντζόμουν ότι είχε τόσο "βάθος" το θέμα.
 
@Α1200

Σιγουρα δεν ειναι ετσι τα πραγματα - ο Rogers ως παλιος σουπερηρωας (1941) και με βαθια πολιτικοποιημενο σχεδιασμο, περασε μια φαση που οι δημιουργοι του ακολουθουσαν την πεπατημενη οσον αφορα τους "εχθρους" του εθνους. Οι οποιοι εχθροι περιελαμβαναν πολλες φορες μαυρους αρχιγκακστερς - το ιδιο συνεβη και με αλλους υπερηρωες, και για πολλα πολλα χρονια αργοτερα. Θυμιζω τον Κινγκπιν (τον αρχοντα του εγκληματος στο Χαρλεμ) και τις περιπετειες του ακομα και με τον Σπαιντερμαν.

Ο Καπταιν Αμερικα εντελει εγινε "αδερφος" με τον (αφροαμερικανο) Χωκαι - και αρχηγος των Εκδικητων (που τοσο χαρηκαμε στα τελη του 70) και ακολουθει εδω και 40 χρονια τη δικια του πορεια - η οποια καποιες φορες ειναι υπερ και καποιες κατα της Αμερικανικης πολιτικης - αλλα ειναι σιγουρα υπερ του Αμερικανικου Ονειρου - το οποιο δεν ενοχλει (ιδιαιτερα) πλεον.
 
@herco

Δεν διαφωνουμε,το ιδιο λεμε πανω κατω.ΑΠλα δεν μου αρεσει ενα comic που απευθυνετε και σε παιδιά να έχει χειραγωγικο και πολητικο χαρακτήρα ανάλογα με τις πολιτικές της κάθε εποχής,για μένα αυτο είναι τουλάχιστον ανήθικο αν όχι κακούργημα.Δηλαδη τα παιδιά διαβάζοντας καπτεν αμέρικα τότε,μαθένανε οτι οι εχθροι του έθνους είναι οι μαυροι στα γκετο....χμ....I rest my case.

Δε θέλω να νομίσετε οτι δεν μου αρέσουν τα κόμικ της μάρβελ,μια χαρά τα βρίσκω,απλα ο συγκεκριμένος ήρωας ξεκήνισε σαν προπαγανδηστικο εργαλέιο(wanna be modern uncle sam) και ετσι ήταν για πολύ καιρο μετα τον ww2 εξου και η εμπάθια μου.Και άν ρωτήσεις τον μικροαστο ξενοφοβηκό αμερικάνο ποιός είναι ο αγαπημένος του ήρωας της marvel μάντεψε ποιον θα απαντίσει...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τον Σπαϊντερμαν.

Λεπον εκτος απο το 80 το οποιο παραθετω τον πρωτο τομο απο την συλλογη μου ο Καπταιν Αμερικα εκδοθηκε σε δικο του τιτλο και το '91 παλι απο τον Καμπανα τα οποια κατεχω τα 8 πρωτα τευχη.

Δεν νομιζω να εβγαλε και παραπανω.

dsc01666u.jpg


dsc01665w.jpg
 
Όπου είναι και πιο πιθανό να εννοεί την έκδοση αυτή ο φίλος Θάνος και όχι την έκδοση του '70! Τουλάχιστον αυτό δείχνει με το "αναδιανομή τριών τευχών" που αναφέρει (αν και το 1 απ' τα 3 κατά πάσα πιθανότητα ήταν "Σπάϊντερ-Μαν"!). Στην έκδοση που βγήκε γύρω στο '90 υπάρχουν τουλάχιστον 14 τεύχη. Τόσα έχω εγώ πάντως. Οι Rio Blast και herco με καλύπτουν απόλυτα!! Δεν θεωρώ για κανένα λόγο τον Captain America προπαγανδιστικό αντικείμενο. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια με την "Superhero Registration Act" της Αμερικανικής κυβέρνησης, στον εμφύλιο πόλεμο, ο Κάπταιν Αμέρικα τάχθηκε κατά αυτής της αντισυνταγματικής καταγραφής. Τώρα τι θα μας "ξεφουρνίσουν" στον κινηματογράφο μεθαύριο, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο... Ήδη έχουν αλλάξει τα φώτα σε πολλές αντίστοιχες.
 
Οντως ειναι 14 τευχη. Ιδου και η φωτο της συλλογης μου. Τα εβγαλε η Καμπανας απο το 91 ως το 92.

Θυμαμαι οτι οταν αναγγειλε στα Σπαιντερ-μαν οτι θα κυκλοφορησει ξεχωριστο

τευχος Καπταιν Αμερικα, ειχαμε κατενθουσιαστει ολοι.

Μολις κυκλοφορησε ομως το πρωτο τευχος, επεσε το μεγαλο ξενερωμα...

Ενω στα Σπαιντερ-Μαν ειχε ιστοριες του Καπ 1-2 ετων πισω,

στο δικο του κομικ εξεδιδαν ιστοριες του 1983...

Επεσε πολυ κραξιμο στην στηλη αλληλογραφιας. Τελικα αποφασισα και τα

μαζεψα και τα 14. Αλλα δε μου ελλειψε οταν σταματησε να εκδιδεται.

attachment.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις φωτογραφίες που βάλατε :D

DoctorGalifrean είπε:
Οντως ειναι 14 τευχη. Ιδου και η φωτο της συλλογης μου. Τα εβγαλε η Καμπανας απο το 91 ως το 92.Θυμαμαι οτι οταν αναγγειλε στα Σπαιντερ-μαν οτι θα κυκλοφορησει ξεχωριστο

τευχος Καπταιν Αμερικα, ειχαμε κατενθουσιαστει ολοι.

Μολις κυκλοφορησε ομως το πρωτο τευχος, επεσε το μεγαλο ξενερωμα...

Ενω στα Σπαιντερ-Μαν ειχε ιστοριες του Καπ 1-2 ετων πισω,

στο δικο του κομικ εξεδιδαν ιστοριες του 1983...

Επεσε πολυ κραξιμο στην στηλη αλληλογραφιας.
Φίλε Doctor θα διαφωνήσω, ο Καμπανάς επέλεξε να εκδώσει μερικές καταπλήκτικές, κλασσικές ιστορίες του Καπ, καλύτερες από αυτές που κυκλοφορούσαν στην Αμερική εκείνα τα χρόνια. Το σκίτσο του Mike Zeck είναι κλασσικό και ταιριάζει τέλεια στον Καπ, η δε ιστορία με τον Deathlok από τις πολύ αγαπημένες μου!
 
Δεν διαφωνω ως προς την ποιοτητα των ιστοριων. Γι'αυτο και επελεξα να συνεχισω

να τα διαβαζω.

Αυτο που ειπα ηταν οτι μεχρι να βγει το πρωτο τευχος του Καπ, οι ιστοριες του που

δημοσιευονταν στο Σπαιντερ-Μαν ηταν νεες και μαλιστα αν θυμαμαι καλα, ηταν ενα

πολυ ωραιο story arc κατα το οποιο ειχε στο πλευρο του την Diamondback και μαλιστα

υπηρχε και ενα φλερτακι αν θυμαμαι καλα.

Κι ενω περιμενουμε να δουμε πως θα καταληξει στο δικο του πλεον περιοδικο,

ξεκινα η εκδοση του με παλιες ιστοριες. Οσο να'ναι ηταν ξενερωμα. Θυμησου

τις αλληλογραφιες. Τωρα, το οτι ηταν καλες οι ιστοριες που εκδοθηκαν, ειναι

αδιαμφισβητητο. Απλα μας πηγαν 10 χρονια πισω χωρις να το περιμενουμε.
 
Η προπαγάνδα είναι αναπόσπαστο μέρος της τέχνης.

Υπάρχει και στη μουσική και στη ζωγραφική και στον κινηματογράφο και παντού.

Θα ήταν αφύσικο να απουσίαζε από τα κόμικς.

Είναι σημαντικό να αξιολογούμε ένα έργο, όχι βάσει του μηνύματός του, αλλά βάσει της εικαστικής του αξίας.

Είχα ξαναγράψει στο παρελθόν, πόσο πολύ θαυμάζω τις ταινίες του Αιζενστείν.

Αν και πολιτικά διαφωνώ, δε χορταίνω να τις βλέπω.

Θα ήταν κρίμα να στερήσω από τον εαυτό μου την κινηματογραφική απόλαυση, για πολιτικούς λόγους.

Τώρα, για το πόσο "κακό" είναι να υπάρχει προπαγάνδα στα παιδικά κόμικς, πάλι σχετικό είναι.

Υπό αυτό το πρίσμα θα έπρεπε να απαγορευτεί ο Κάπταιν Μαρκ (προπαγάνδα κατά των Άγγλων), ο Αστερίξ (προπαγάνδα κατά των Ρωμαίων), ο Μικρός Ώρωας (προπαγάνδα κατά των Γερμανών), κλπ. Στο τέλος θα έμενε μονο ... η Βαβούρα !

Τέσπα, απ'ότι διαβάζω στη Wikipedia, o "Καπτεναμέρικας" -ανάλογα με την εποχή- τα έβαζε με μπολσεβίκους, αναρχικούς, διεφθαρμένους αμερικάνους πολιτικούς και διάφορους άλλους.

Ίσως πρέπει να παραγγείλω κάτι από play.com ... :cool:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δε διαφωνώ! Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι ακούγοντας ένα όνομα όπως "Captain America" κακώς ανάγουμε αυτομάτως έναν ιμπεριαλιστή υπέρμαχο της Αμερικής. Μπορεί να έχει αυτό το όνομα για εκατό διαφορετικούς λόγους. Μην κολλάμε σε ένα όνομα και μια φανέλα. Και όπως η ιστορία πάντα επηρέαζε κι επηρεάζει την τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της, ενώ δημιουργούνται νέα καλλιτεχνικά ρεύματα, έτσι και στα Αμερικανικά κόμικς την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου βλέπουμε αντίστοιχα τέτοια φαινόμενα, όπως άλλωστε είχαμε κι εμείς έναν "Μικρό Ήρωα" μετά την Γερμανική κατοχή. Η τέχνη ακόμη κι αν επηρεάζει ή πολλές φορές προκαλεί, πιστεύω πως δεν πρέπει να φιμώνεται. Καλά τα λες φίλε! Μόνο η "Βαβούρα" θα έμενε!

DoctorGalifrean είπε:
Οντως ειναι 14 τευχη. Ιδου και η φωτο της συλλογης μου. Τα εβγαλε η Καμπανας απο το 91 ως το 92.Θυμαμαι οτι οταν αναγγειλε στα Σπαιντερ-μαν οτι θα κυκλοφορησει ξεχωριστο

τευχος Καπταιν Αμερικα, ειχαμε κατενθουσιαστει ολοι.

Μολις κυκλοφορησε ομως το πρωτο τευχος, επεσε το μεγαλο ξενερωμα...

Ενω στα Σπαιντερ-Μαν ειχε ιστοριες του Καπ 1-2 ετων πισω,

στο δικο του κομικ εξεδιδαν ιστοριες του 1983...

Επεσε πολυ κραξιμο στην στηλη αλληλογραφιας. Τελικα αποφασισα και τα

μαζεψα και τα 14. Αλλα δε μου ελλειψε οταν σταματησε να εκδιδεται.
Εμένα πάλι μου έλειψε... :( Ίσως έγκειται στο γεγονός ότι δεν αγόραζα Αμερικάνικα τεύχη. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριζα και υποστηρίζω τέτοιες Ελληνικές προσπάθειες, παρόλα τα ελαττώματά τους.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οντως το περιοδικό για το οποίο γίνεται λόγος εδώ είναι αυτό του '90. Υπήρχε βέβαια και η παλιά - και σούπερ συλλεκτική πια - σειρά της δεκαετίας του '70 όταν ο Καμπανάς έβγαζε ένα σωρό περιοδικά με ήρωες της Μάρβελ. Μάλιστα ήταν το τελευταίο από τα μεγάλα μηνιαία περιοδικά που είχε μείνει πριν ενοποιηθούν όλα στο μικρό εβδομαδιαίο Σπάιντερμαν...
 
Η "αναδιανομή", που δεν αναφερθήκαμε ωστόσο, πρόκειται για "τόμους" της σειράς του '90 που το εξώφυλλο δεν είναι συρραμμένο (ή ψαροκολλημένο) και υπάρχουν μέσα 2 τεύχη "Captain America" κι ένα απ' την σειρά "Σπάϊντερ-Μαν" του ίδιο εκδότη. Η έκδοση μυρίζει αρπαχτή των πρακτορείων διανομής, αλλά δε μπορώ να είμαι και σίγουρος. Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε με τους "τόμους" της σειράς "Σπάϊντερ-Μαν" όπου έβρισκες είτε 3 τεύχη "Σπάϊντερ-Μαν", είτε δύο κι ένα "Captain America".
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα