Casio VL-1

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.366
Αντιδράσεις
9.533
Εκανα μια αναζητηση στο forum και δεν βρηκα τιποτα σχετικο οποτε ειπα να αναφερω μερικα πραγματακια για ενα ακομα gadget τις παιδικης μου ηλικιας.

Προκειται για το μινι synthesizer, sequencer και calculator Casio VL-1, το πρωτο μελος της οικογενειας VL-Tone. Κυκλοφορησε το 1980 και στα 5 χρονια που παραγοταν καταφερε να πουλησει πανω απο 1000000 κομματια, πραγμα που σημαινει οτι μια γενια μουσικων μεγαλωσε μαζι του. Δυστυχως οχι εγω, που ποτε δεν ειχα την πειθαρχεία να ασχοληθω να μαθω καποιο μουσικο οργανο. :banghead:

Συνεπως καλυτερα να αφησω τις φωτογραφιες και τα links να πουν περισσοτερα!

Το VL-1 μου με την πληρη συσκευασια!

2011-03-01-20h54m39.JPG

Προσοχη στην λεπτομερεια: πανω απο τα πληκτρα εχω γραψει σκονακι τα ονοματα των νοτων. Ετσι καταφερα να παιξω τα καλαντα και κανα δυο ακομα πραγματα που μας μαθαιναν στο γυμνασιο.

2011-03-01-20h54m58.JPG

Περισσοτερες πληροφοριες:

http://en.wikipedia.org/wiki/Casio_VL-Tone

http://www.hollowsun.com/vintage/casio_vl1/

Emulator και VSTi plugin:

http://www.polyvalens.com/vl1/index.html

Μια καλη γενικη επιδειξη:

 
Τελευταία επεξεργασία:
Σύμπτωση? Πριν 2-3 βδομάδες σε μια επίσκεψη που είχαμε πάει, το έδωσε η οικοδέσποινα στις μικρές μου για να σκοτώσουν τον χρόνο τους.

Φυσικά το περιέλαβα και εγώ αργότερα όταν βαρέθηκαν και μου θύμισαν τα νιάτα μου.

Ήταν Hi end gadgetάκι για την εποχή του με χαρακτηριστικό ήχο, αλλά και θόρυβο :)
 
Οσο για θορυβο, στα χερια μου εκανε μπολικο! Ειχα ταλαιπωρησει πολυ κοσμο με δαυτο! :D
 
Το Casio VL-Tone ήταν το καλύτερο low-budget synth της εποχής του.

Οι θρυλικές Ελβετίδες Vyllies στο πρώτο τους - εξαιρετικά σπάνιο και ακριβό πλέον - άλμπουμ που ηχογραφήθηκε στην Ελλάδα και κυκλοφόρησε από την Creep χρησιμοποίησαν ένα VL-Tone ως το βασικό τους synth. Επίσης το έχουν χρησιμοποιήσει άπειρα άλλα γνωστά - άγνωστα συγκροτήματα, κυρίως του minimal-synth, dark-wave χώρου των 80's.

Το Calculator που αναφέρθηκε προηγουμένως ως μία εκ των δυνατοτήτων του, δεν ήταν ένα απλό calculator. Ήταν η εκπληκτική λειτουργία σύνθεσης ήχων. Μέσω του calculator καταχωρούσες παραμέτρους και δημιουργούσες το δικό σου ήχο....!!!
 
Plink είπε:
Το Calculator που αναφέρθηκε προηγουμένως ως μία εκ των δυνατοτήτων του, δεν ήταν ένα απλό calculator. Ήταν η εκπληκτική λειτουργία σύνθεσης ήχων. Μέσω του calculator καταχωρούσες παραμέτρους και δημιουργούσες το δικό σου ήχο....!!!
Ειναι το γνωστο ADSR, με το οποιο μπορει κανεις να φτιαξει ιδιαιτερα ενοχλητικους ηχους, με απειρο sustain!
 
ναι απλά να πω ότι το ADSR δεν είναι synthesizer αλλά ένα χαρακτηριστικό από synthesizer. Το envelope δεν αλλάζει τη χροια του ήχου
 
Και μια φωτογραφία με τον "διάδοχο" το υπέροχο OP-1

Casio-VL-1-Teenage-Engineering-OP-1.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα