CD32 Emulation / Made in..Greece

Scatman

Retro Member
Αντιδράσεις
24
Εδώ και αρκετό καιρό δουλεύω πάνω σε ένα προσωπικό πρότζεκτ ~ έναν emulator για το Amiga CD32.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική προσπάθεια, γεμάτη τεχνικές προκλήσεις και εμπόδια αλλά το μεράκι είναι πάντα μπροστάρης.

Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για κάτι ολοκληρωμένο. Είναι περισσότερο ένας λειτουργικός σκελετός με κάποια extras, που θα χρειαστεί χρόνο και σημαντική δουλειά για να φτάσει στο σημείο που οι περισσότεροι φαντάζονται, να τρέχει δηλαδή homebrew παιχνίδια χωρίς προβλήματα.

Το προσωρινό όνομα είναι Pond32, εμπνευσμένο από το "κλασσικό" James Pond . Βέβαια αυτό θα αλλάξει 100%, καθώς θέλω να αποφύγω κάθε πιθανή παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Με την ίδια λογική, δεν υποστηρίζω ούτε ενθαρρύνω τη χρήση ROMs ή BIOS. Ο στόχος μου είναι να τρέχει δικά μου homebrews.

Κλείνω με μερικές εικόνες από το UI. Θέλω να πιστεύω δε θα ξεχαστώ να ενημερώνω.

Αυτά προς το παρόν!

RESPECT!!! :worship:

Εξαιρετικό πρότζεκτ!

Αναμένουμε παραπάνω πληροφορίες, εξελίξεις και φυσικά πότε θα είναι διαθέσιμος ο emulator για δοκιμή! :thumbup:

Τελευταία επεξεργασία:
Ευχαριστώ για τη θετική διάθεση :thanks:

RESPECT!!! :worship:

Εξαιρετικό πρότζεκτ!

Αναμένουμε παραπάνω πληροφορίες, εξελίξεις και φυσικά πότε θα είναι διαθέσιμος ο emulator για δοκιμή! :thumbup:

Φίλε Somewhere, η ερώτησή σου δεν είναι εύκολο να απαντηθεί ούτε μπορώ να την προσδιορίσω χρονικά.
Η ανάπτυξη ενός emulator είναι πολύ πιο περίπλοκη απ’ όσο περίμενα κι εγώ ο ίδιος.
Με αφορμή το σχόλιό σου, παραθέτω μερικές γενικές ενημερώσεις που κανονικά θα έπρεπε να είχα κάνει στο εισαγωγικό thread.

Συντοπτικά:

- Διατηρώ αυτό το site όπου κάνω τακτικά posts για την πρόοδο και προβλήματα που αντιμετωπίζω : https://devdiaries101.pages.dev/
- Τον δουλεύω σχεδόν έναν χρόνο. Δεν είναι έτοιμος αλλά ούτε και ολοκληρωτικά ανέτοιμος.
- Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 3000 γραμμές κώδικα.
- Δεν θα είναι open source για διάφορους λόγους (σίγουρα όχι εμπορικούς).
- Περί κώδικα και διανομής: ίσως κάποια στιγμή τον κάνω πιο προσβάσιμο αλλά πρέπει να εξελιχθεί πολύ περισσότερο πριν συμβεί αυτό.
- Δυστυχώς, Windows only. Δεν υπάρχει σχέδιο για Linux ή Mac.
- Η δομή του κώδικα ξεκίνησε φιλόδοξα αλλά έχει εξελιχθεί σε χάος.

Σε αυτό το σημείο να κάνω μία παρένθεση για ένα επίκαιρο ζήτημα: την ΑΙ!
Έκανα το λάθος να “αφεθώ” δύο φορές στη διαχείριση ζητημάτων που δεν μπορούσα να λύσω μόνος μου και το αποτέλεσμα ήταν να καταστρέψω σχεδόν το project. Οι παρεμβάσεις έκαναν τον κώδικα μη εκτελέσιμο και ακατανόητο. Ευτυχώς κρατάω αντίγραφα και σημειώσεις προόδου, οπότε μπόρεσα να επαναφέρω τη δουλειά, χάνοντας όμως χρόνο.
Δεν θέλω να παρεξηγηθώ: η ΑΙ είναι εξαιρετικός βοηθός όταν σου δίνει κατευθύνσεις και σπάει ένα πρόβλημα σε κομμάτια. Οτιδήποτε πέρα από αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφή. Με προσγείωσε πολύ απότομα.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζω αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τα λύσει τίποτα. Οπότε για για μία ακόμη φορά θα ανατρέξω σε βιβλιογραφία. Η ελπίδα μου είναι το *Complete Amiga CD32 Manual* του Peter Hutchison που ελπίζω να δώσει λύση σε αυτό που φαντάζει άλυτο προς το παρόν. Όλα αυτά τα αναφέρω και το site μου.
Μπορεί να φταίει και το bios.

Στο θέμα μας: αν καταφέρω μέχρι τις αρχές του έτους να κάνω την 68k να διαβάζει το BIOS, θα έχει μπει η πρώτη σοβαρή βάση για εξομοίωση.

Στα άλλα νέα, ο emulator δεν θα λέγεται πλέον Pond32 :

Ο Pond είναι copyright protected χαρακτήρας και δεν θέλω τρεξίματα απο σπόντες.

Η τελική (μάλλον) ονομασία είναι Paula32, από το ομώνυμο soundchip της κονσόλας. Νομίζω είναι μια χαριτωμένη επιλογή αλλά είμαι και ανοιχτός σε άλλες προτάσεις.

Αυτά!

Τελευταία επεξεργασία:
Ο Pond είναι copyright protected χαρακτήρας και δεν θέλω τρεξίματα απο σπόντες.
"Pond" είναι κανονική λέξη και σημαίνει μικρή λίμνη. Κανένας δεν θα σου πει κάτι γιατί ονόμασες το project σου (το οποίο δεν είναι καν εμπορικό) έτσι. Σε κανέναν δεν ανήκουν οι απλές, καθημερινές λέξεις.

Βέβαια αν ήθελες να χρησιμοποιήσεις και την εικόνα του χαρακτήρα τότε αλλάζει το θέμα. Θα μπορούσες όμως να κρατήσεις το όνομα και να αλλάξεις το logo.

Τελευταία επεξεργασία:
χμ.. δεν υπήρχε ενα CD32/CDTV κάποτε με αυτό το όνομα; (win9x/2K εποχές)
Akiko ήταν το chip στο CD32 όπου η δουλειά του ήταν ο έλεγχος του cd-rom και άλλες λειτουργίες.

Το Pond32 ακούγεται πολύ καλό για emulator παρά το Paula32. Κατά την γνώμη μου.

To pond σαν λέξη προφανώς δεν ανήκει σε κανένα, ωστόσο η τοποθέτησή του σε amiga related emu + το logo που είχα βάλει, οδηγούν εμφανέστατα προς τα εκεί. Αλλά για να λέμε την αλήθεια αυτό που είναι επίφοβο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η άμεση χρήση προϊόντος που παραπέμπει σε κάτι προστατεύομενο.

Κι αυτό το CD32 ρε παιδί μου είναι μία κονσόλα χωρίς ιδιαίτερη ταυτότητα. Δεν έχει πολλές αποκλειστικότητες, μασκότ ή τέλος πάντων κάτι πολύ συγκεκριμένο - δικό της στο οποίο μπορείς να πιαστείς.

Το Akiko ήταν το πρώτο που σκέφτηκα κι εγώ αλλά υπάρχουν ήδη κάποια Amiga projects με αυτή την ονομασία όπως πχ το Akiko32. Επίσης, ο πρώτος "επίσημος" CD32 emu λεγόταν Akiko.

Θα το ξαναδώ πάντως το ζήτημα του ονόματος.

Paula32 Emulator!!! Σκέτη γλύκα είναι! :thumbup:

Δεν είμαι ειδικός άλλα αυτό που θέλεις να δημιουργήσεις δεν είναι και εύκολη υπόθεση και μιλάμε για emulator Amiga.. που θα παίζει όλα τα παιχνίδια απο τα προηγούμενα θρυλικά μηχανήματα (A500/600/1200 κτλ) μαζί φυσικά με του CD32!!!

Πάντως μέχρι τώρα έχεις κάνει σπουδαία δουλειά! Congrats!

Ευχαριστώ.

Όμως δεν αναπτύσσεται ως εξομοιωτής για όλα τα Amigas που ανέφερες. Θα χρειαζόμουν 2 ζωές για να τον τελειώσω! :help:

Είναι μόνο για CD32.

Πίσω
Μπλουζα