Κλασικό σώου της παρακμιακής δεκαετίας του ΄'90, όπου παντού κυριαρχούσαν η υπερβολή, η δηθενιά, το κωστοπουλικό lifestyle, η εποχή του ΚΛΙΚ και του NITRO, που επέβαλε με καθεστωτική νοοτροπία μια μόδα και ένα τρόπο ζωής που όποιος δεν τον ακολουθούσε ήταν στο περιθώριο, εποχή της πλαστής ευημερίας με δανεικά, του νεοέλληνα "πουλμουρ" με διακοποδάνεια και εορτοδάνεια που οδήγησε ταχύτατα στο έγκλημα του χρηματιστηρίου και νομοτελειακά στην οικονομική καταστροφή μια χώρας και ενός λαού. Εξαίρεση φυσικά δεν μπορούσε να αποτελέσει το και καλά φαντασμαγορικό σώου "CIAO ANT1" μια πολυδάπανη παραγωγή, με διαφημίσεις πολλών εκατομμυρίων από χορηγούς που τα έσκαγαν χοντρά για να διαφημιστούν στα μάτια των ματαιόδοξων τηλεθεατών του σώου {άραγε τίνος ήταν τα λεφτά?}. Μάλλον δεν προέρχονταν από την παραγωγική ευμάρεια της Ελλάδας. Αχ κατακαημένε νεοέλληνα που να ήξερες ότι όταν απολάμβανες το λαμπερό σώου κάθε weekend το κοντέρ στις Βρυξέλλες έγραφε και τελικά το σώου που παίζεται ήδη εδώ και 12 χρόνια και θα παίζεται για δεκαετίες ακόμα λέγεται "ADIOS GREECE".
Δεν διαφωνώ αλλά δεν ήταν μόνο αυτά.
Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμασταν σε εποχές δραχμής με τα θετικά και αρνητικά τους. Ένα από τα προβλήματα ανέκαθεν είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή κατά κύριο λόγο λόγω της υψηλής φορολογίας, της ατιμωρησίας αλλά και για την εκ μέρους του κράτους μη διαμόρφωσης φορολογικής συνείδησης στους πολίτες του.
Ακολουθεί η κατεξοχήν φοροεισπρακτική πολιτική με επιβολή έμμεσων φόρων σε πάρα πολλούς τομείς και η απουσία σοβαρού ελεγκτικού μηχανισμού. Ενδεικτικά αναφέρω την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και τα οινοπνευματώδη ποτά το οποίο έχει οδηγήσει σε εκτετασμένες νοθείες και λαθρεμπορία.
Κατόπιν αναζήτησης στο διαδίκτυο, παραθέτω το ακόλουθο:
"Οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) εντάσσονται στους έμμεσους - επιρριπτόμενους φόρους. Επιβάλλονται σε επιλεγμένα προϊόντα σε αντίθεση με το Φ.Π.Α. που επιβάλλεται σε όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Οι έμμεσοι αυτοί φόροι προβλέπονται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εναρμονίστηκαν σε κοινοτικό επίπεδο από 1.1.1993 με την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς και την κατάργηση των ενδοκοινοτικών συνόρων. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του φόρου είναι ότι καταβάλλεται όταν τα εμπορεύματα διατίθενται στην κατανάλωση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, μαζί με τον Ε.Φ.Κ. βεβαιώνεται και εισπράττεται, κατά την ίδια χρονική στιγμή, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), καθώς και κάθε άλλη σχετική επιβάρυνση."
Αν παρατηρήσετε στις αποδείξεις των πρατηρίων καυσίμων η καθαρή αξία των καυσίμων είναι μικρότερη από εκείνη των φόρων και δασμών. Η άρνηση μείωσης του ΦΠΑ και των ΕΦΚ εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων είναι χαρακτηριστική (εύκολα και οριζόντια έσοδα για να υπάρχει κατασπατάληση και απουσία έργων υποδομής βλ. πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπών).
Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση από τις αρχές τις δεκαετίας του '90 έχει χάσει το δρόμο της και έχει μεταβληθεί σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό με χαρακτηριστικά μειωμένα αντανακλαστικά και κωλυσιεργία λήψης αποφάσεων στις διάφορες κρίσεις (οικονομική, ενέργειας κλπ) .
Μην ξεχνάμε τις χαρακτηριστικές δηλώσεις το 1995 του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου περί "Διευθυντηρίου των Βρυξελλών".
Συνυπολογίζοντας και την ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ όπου η χώρα απώλεσε την δυνατότητα νομισματικής πολιτικής με όλες τις ελληνικές οικονομικές και όχι μόνο παθογένειες, ήταν τελικά νομοτελειακή η κατάληξη της χώρας (προσωπικά δεν ήμουν κατά της ΕΕ και της ένταξης στο ευρώ). Η πρωτογενής παραγωγή υποφέρει (μόνο με τον τουρισμό δεν γίνεται δουλειά) και υπάρχει και η διαρροή στο εξωτερικό αρκετών επιστημόνων γιατρών κλπ ιδιαιτέρως την προηγούμενη δεκαετία.
Τα παραπάνω γράφτηκαν χωρίς διάθεση κομματικής τοποθέτησης παρότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.
Πάντως δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι η χώρα μας είναι τελειωμένη. Αλίμονο αν σταματήσουμε να ελπίζουμε.
Επειδή το θέμα είναι τεράστιο και όχι του παρόντος νήματος, σταματώ εδώ και ελπίζω να μην κούρασα.