columbia

θανος

RetroJunkie™
Joined
18 Αύγ 2009
Μηνύματα
2.242
Αντιδράσεις
612
με αφορμη το παρακατω αρθρο που βρηκα http://www.lifo.gr/now/news/972 αναρωτιεμαι δεν μπορουσε κανεις να κανει κατι ωστε να σωθουν ολα αυτα τα αρχεια απο την καταστρφη?κριμα πραγματικα
 
Πραγματικα,ειναι πολυ λυπηρο... Τωρα μενουν Λαθρομεταναστες μεσα.Ειχε αναφερθει και το "Ε" της "Ελευθεροτυπιας" παλιοτερα...
 
Α ρε Ελλάδα αγελλάδα....

Εδώ δεν δίνει φράγκο για τους ανθρώπους, θα δώσει για την εθνική κληρονομιά.

Προέχουν άλλα τώρα. Άλλα και άλλοι. Μ' αυτά θα ασχολούμεθα τώρα βεβαίως βεβαίως;
 
Θα μπορουσαν να το κανουν Μουσειο για την Ελληνικη Δισκογραφια...Αλλα,μονο αυτος ο χωρος ειναι παραμελημενος;; Οσοι μενουν Αθηνα θα γνωριζουν για το εργοστασιο στην Ιερα Οδο, το "Ελληνικο Μολυβι",που το εχουν παρατησει απο την δεκαετια του 70...
 
Πολλά ΘΑ μπορούσαν να έχουν γίνει σε αυτή την χώρα. :tsktsk:
 
Έτσι για την ιστορία, επειδή γνωρίζω την υπόθεση από την αρχή της.

Δυστυχώς, αφού κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για το απίστευτο αρχείο και εξοπλισμό που υπήρχε εκεί μέσα, έγινε η κατεδάφιση με τα πάντα μέσα.

Αμέσως μετά την κατεδάφιση, έγινε "πλιάτσικο". Το νέο διέρρευσε πολύ γρήγορα και η κατάσταση κυριολεκτικά αυτό που λέμε "όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε".

Διάφοροι μουσικοί, συλλέκτες και λαμόγια εμποράκοι ....έτρεξαν με μηχανές, φορτηγά, αυτοκίνητα να σώσουν οτιδήποτε μπορούσε να σωθεί από τα ερείπια.

Από αυτά που μπορώ να γνωρίζω, πριν την κατεδάφιση πήραν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες (ευτυχώς) κάποια πολύ ακριβά μηχανήματα. Τα υπόλοιπα έμειναν εκεί.

Δυστυχώς κανείς δεν ξέρει ποιος πήρε και τι.

Το σίγουρο είναι ότι χάθηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής μουσικής ιστορίας. Και πάλι καλά που ήταν όσοι έτρεξαν (για οποιοδήποτε λόγο ο καθένας) και έσωσαν οτι μπορούσε να σωθεί.

Ξέρω πάντως ότι υπήρξαν χιλιάδες μπομπίνες με αυθεντικές ηχογραφήσεις, πληθώρα ακυκλοφόρητου υλικού, τόνοι κενές ή μισοτελειωμένες κασέτες και μπομπίνες. Διάφορα μηχανήματα ηχογραφήσεων, μικρόφωνα κλπ εξοπλισμός.
 
οι πιο παλιοι θα θυμουνται τι ειχε γινει στο σπιτι του μακαριτη του Ιολα,μετα το θανατο του.

το πλιατσικο κρατησε μερικα χρονια,για πραγματα που καλλιστα θα μπορουσαν

να βρισκονται σε διασημα μουσεια της υφηλιου..και μεις μιλαμε τωρα για μπομπινες.. :( :(
 
Σίγουρα υπήρχε ακυκλοφόρητο υλικό,που δεν επρόκειτο όμως να κυκλοφορήσει ποτέ.Όλοι οι τραγουδιστές παλιά για να φτιάξουν ένα δίσκο ηχογραφούσαν 2-3 ακόμη κομμάτια,τα οποία δεν έμπαιναν στο δίσκο.Αυτό γίνεται και σήμερα,αλλά είναι πιο εύκολο και δεν καταβάλλουν κόπο,γιατί υπάρχουν νέες τεχνολογίες,και δεν τους νοιάζει αν πετάξουν 2-3 τραγούδια.Αλλά τα παλιά,έπρεπε να τα σεβαστούν.

Και κάτι λίγο off topic.H Aρλέτα είχε ηχογραφήσει 10 κομμάτια την περίοδο 75-77 και θα προορίζονταν για το εξωτερικό.Ο διευθυντής της εταιρείας,δεν είχε πιστέψει σε αυτό το υλικό,και δεν είχε κυκλοφορήσει.Τελικά το υλικό αυτό κυκλοφόρησε τώρα σε cd,35 χρόνια μετά.

Με το παραπάνω θέλω να πω,πως πολλοί καλλιτέχνες θα είχαν ακυκλοφόρητο υλικό,και είναι κρίμα που χάθηκε.
 
Πω πω, όντως το παράδειγμα με το σπίτι του Ιόλα είναι τρομερό, και ποιος ξέρει πόσα άλλα που δεν θα μάθουμε ποτέ. Παιδιά αυτά δεν μπορεί κάποιος να πάει και να τα μαζέψει; Ή θεωρείται κλοπή; Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
aww.gif
 
Η Κολούμπια δεν θα έπρεπε να κλείσει μετά τον θάνατο του μακαρίτη του Ιόλα και να αφεθεί το ιστορικό εργοστάσιό της στην μοίρα του. Αντίθετα η εταιρεία θα μπορούσε να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που θα της έδινε η τεχνολογία του σήμερα για να να σταθεί στα πόδια της και να περάσει από το παλιό καιρό του βινυλίου και της κασέτας στην σύγχρονη εποχή του compact disc και των ψηφιακών πολυμέσων.

Είναι κρίμα πάντως που ένα ιστορικό κτήριο σαν το παλιό εργοστάσιο της Κολούμπια αφέθηκε στην τύχη του τόσο άδικα.

\ είπε:
Θα μπορουσαν να το κανουν Μουσειο για την Ελληνικη Δισκογραφια...Αλλα,μονο αυτος ο χωρος ειναι παραμελημενος;; Οσοι μενουν Αθηνα θα γνωριζουν για το εργοστασιο στην Ιερα Οδο, το "Ελληνικο Μολυβι",που το εχουν παρατησει απο την δεκαετια του 70...
Φίλε μου, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

Δυστυχώς οι όποιες φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν για την αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου και την μετατροπή του ως μουσείο ελληνικής δισκογραφίας έπεσαν στο κενό.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Shakti είπε:
Πω πω, όντως το παράδειγμα με το σπίτι του Ιόλα είναι τρομερό, και ποιος ξέρει πόσα άλλα που δεν θα μάθουμε ποτέ. Παιδιά αυτά δεν μπορεί κάποιος να πάει και να τα μαζέψει; Ή θεωρείται κλοπή; Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
aww.gif
ψηνεσαι εεε...σε τρωει το νομικον του ζητηματος..χεχε ;)
 
Σφίγγεται η καρδιά μου με αυτά που διαβάζω... Καθ' ότι είμαι συλλέκτης και φαντάζομαι ότι μπορεί να έχει κλαπεί ακυκλοφόρητο υλικό :( Μακάρι να έφτιαχναν ένα Μουσείο Ελληνικής Δισκογραφίας etc.
 
Πράγματι, το θέμα του εργοστασίου της Columbia πονάει και πολλούς από εμάς τους γεννημένους τη δεκαετία του 1980. Που δεν ζήσαμε την εταιρεία στα χρόνια της δόξας της, αλλά γνωρίζουμε την ιστορία που γράφτηκε μέσα στους τοίχους του κτιρίου αυτού! Το αξιοπερίεργο είναι ότι, ενώ τώρα πολλοί βγαίνουν και φωνάζουν "για την κατάντια μας", "για την καταστροφή της κληρονομιάς μας" κλπ., πριν την λήψη της απόφασης για κατεδάφιση δεν έκαναν πραγματικά κάτι για να αποτρέψουν τα όσα συνέβησαν τελικά... Θέλω να πω ότι, στο να φωνάζουμε "κατόπιν εορτής", είμαστε κάλλιστοι. Άλλο ένα στοιχείο του χαρακτηριστικού "ωχαδερφισμού" που διακρίνει τον Νεοέλληνα, κατά τη γνώμη μου... Ίσως θα μπορούσε να ήταν διαφορετική η έκβαση της ιστορίας αυτής, ΑΝ υπήρχε η κατάλληλη παιδεία για το τι έχει δημιουργηθεί κάποτε σε αυτόν τον τόπο... Αλλά, φευ... Και, ναι, τουλάχιστον έπρεπε να υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο για να σωθούν τουλάχιστον τα ιστορικά αντικείμενα που υπήρχαν μέσα εκεί, αν η κατεδάφιση ήταν απαραίτητη, και όχι να γίνει πλιάτσικο... Το να θάβουμε το παρελθόν μας μόνο σε λάθος δρόμο μας οδηγεί...
 
Πίσω
Μπλουζα