Combos στα Arcades των 90ς

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.853
Αντιδράσεις
3.778
Ειχα συνομιλια με fellow συμφορουμιτη ο οποιος με κατηγορουσε για το οτι εφαγα μια δεκατια στα arcades παιζοντας MK και Street Fighter χωρις να γνωριζω ουτε να μαθω ποτε να κανω combos και η διαφωνια μου ηταν οτι σε εποχη που δεν υπηρχε νετ και κανεις δεν ασχολιουταν περα απο τους χαρντοκοραδες που ξημεροβραδιαζοντουσαν εκει να κατσουν να τα μαθουν.

Υπηρχαν τα περιοδικα οκ αλλα καθοταν κανεις να τα αποστηθισει;;

Ισως οι κονσολαδες των 90ς να τα μαθαναινε και απο τα μανουαλς των cartridges..

Εγω οσα διπλα επαιζα τα επαιζα με ατομα που και αυτα δεν κατειχαν τα >> ^ x < ,εσεις;;

Δε ξερω τα βλεπα εφετζιδικα κατι τετοια..

maxresdefault.jpg
 
To προβλημα αυτο δεν υπηρχε στις κονσολες μεχρι την ελευση των CD οπου παιζαμε ολοι κοπιες αβερτα.

Και εκει ομως, τα περισοτερα ξυλικια ειχαν tutorials οπου εξηγουσαν τα combos.

Στα arcades τα μαθαιναμε κατα τυχη ή μας τα εδειχνε καποιος που ειχε ταισει το μηχανημα περισσοτερο
 
Nαι και αυτοι που μας δειχνανε απορω που τα μαθανε ,μιας και η εποχη δεν σηκωνε πολλα πολλα απο πληροφορηση,οσο και να τα ταϊζες περισσοτερο απο τον αλλο τυχαια δεν γινοταν να τις μαθαινες..
 
Noμίζω ότι κάποτε είχα διαβάσει πως υπήρχαν και cabinets που πάνω στο ταμπλώ (ή στο πλάι, μαζί με το artwork) σου έγραφαν, αν όχι combos, τότε κάποιες special κινήσεις (?).  (...αν και προσωπικά, ποτέ δεν είχα δεί τέτοια καμπίνα στα τοπικά arcades). 

Απο εκεί και πέρα, είναι όπως τα είπε ο Aardvark:  Δηλαδή, η εκμάθηση γινόταν είτε μέσω συζητήσεων απο-στόμα-σε-στόμα, ξεκινώντας απο όσους είχαν πειραματιστεί αρκετά με το παιχνίδι ώστε να ανακαλύψουν κάποια πράγματα παραπάνω, είτε μέσω οδηγιών απο home εκδόσεις κονσολών & υπολογιστών όταν κυκλοφορούσαν λίγο καιρό μετά τις arcade versions.  (Θυμάμαι χαρακτηριστικά το Uchi Mata [δεν ήταν arcade αλλά σίγουρα αρκετοί θα το θυμούνται απο τις διαφημίσεις του Pixel], το πρώτο fighting game στο οποίο χρησιμοποίησα "τεταρτοκύκλια" & "ημικύκλια" στο μοχλό του joystick, και τα οποία **δεν** υπήρχε περίπτωση να ανακάλυπτα αν δεν είχαν πέσει στα χέρια μου οι... κλασσικές φωτοτυπημένες οδηγίες της εποχής !! :) )

Τελικά, ίσως να εξαρτώνται όλα απο το πόσο ενδιαφέρει κάποιον αυτό το είδος παιχνιδιού:   Οι πιό "casual" gamers έπαιζαν απλά κουνώντας μοχλούς και πατώντας κουμπιά στην τύχη (και όποιον πάρει ο χάρος... :p ),  ενώ όσοι "κολλούσαν" με αυτά τα παιχνίδια, προσπαθούσαν να εμβαθύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο, μαθαίνοντας κινήσεις, combos, και λοιπά "μυστικά"...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τελικά, ίσως να εξαρτώνται όλα απο το πόσο ενδιαφέρει κάποιον αυτό το είδος παιχνιδιού:   Οι πιό "casual" gamers έπαιζαν απλά κουνώντας τον μοχλούς και πατώντας κουμπιά στην τύχη (και όποιον πάρει ο χάρος... :p ), 
To αυτο lol ,ετσι ημουνα και εγω και οι φιλοι μου!
 
Πραγματικά καυτό ερώτημα!

Η "μυστική γνώση" των combos και των ειδικών κινήσεων τον καιρό εκείνο θεωρώ ότι μεταδιδόταν με τους κάτωθι τρόπους:

1) Ξένα περιοδικά.

2) Ελληνοαμερικανούς καλοκαιρινούς επισκέτες, που είχαν πρόσβαση σε ξένα περιοδικά είτε είχαν δει Arcades με εντυπωμένες οδηγίες. ("Φίλε ο Κεν να ξέρεις είναι πιο δυνατός από τον Ryu" Ανώνυμος Ελληνοαμερικανός, αρχές 90s)

3) Από τις οικιακές εκδόσεις αν βέβαια αυτές υπήρχαν έγκαιρα! Τρανταχτό παράδειγμα το πρώτο MK που με το που το είδαμε στα ουφάδικα, έσκασε και στον PC. Μακάρι να γινόταν το ίδιο και με το Street Fighter II ώστε να παίρναμε και κανέναν άλλον χαρακτήρα εκτός από το γνωστό δίδυμο...

4) Καθαρή τύχη: Π.χ. Η ηλεκτροπληξία του Blanka, τα κλωτσίδια της Chun Li και τα μπουνίδια του Honda βγαίνουν απλά "σπαμάροντας" το αντίστοιχο κουμπί.

Απίστευτες εποχές πάντως, ταΐζαμε μηχανήματα χωρίς να ξέρουμε πλήρως τον χειρισμό, και χωρίς να ζητούμε ευθύνες από κανέναν! :D  
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
...αλλά όμως την αγκωνιά στο double dragon την ξέραμε όλοι, λολ. κι εγώ αναρωτιόμουν πως γίνονταν όλες αυτές οι κινήσεις χωρίς οδηγίες, όπως φαίνονταν στο demo του ηλεκτρονικού, όταν δεν έπαιζε κανείς. τελικά κανείς δεν ήξερε!εκτός από αυτούς που λέει ο omenforever.
 
Απο την δικεια μου εμπειρια παντως που μεγαλωσα και ζω σε χωριο ολη μου την ζωη της ειδικες κινησεις στα fighting games και διαφορα αλλα τετοια κατα καιρους της ανακαλυπταμε απο της χιλιαδες ωρες που γραφαμε στα arcades κυριως ηταν θεμα τυχης δηλαδη αλλα και απο παιδια που ζουσαν και μεγαλωσαν σε μεγαλες πολης η ακομα και στο εξωτερικο και ερχοταν χριστουγεννα η καλοκαιρι να δουνε τους παππουδες τους στο χωριο και μπορει να ηξεραν κατι παραπανω γιατι και σε περιοδικα για Videogames ειχαν προσβαση μεγαλητερη απο μας στα χωρια και γενικοτερα οσο περισσοτερος κοσμος στα μαγαζια με τα ηλεκτρονικα τοσο μεγαλητερες ηταν και οι πιθανοτητες να μαθεις και να δεις κατι παραπανω.Φυσικα για αλλου ειδους κρυφα και μυστικα περα απο κινησεις στα Fighting games πολλες φορες ακομα και αυτα τα παιδια που περιεγραψα παραπανω δεν τα γνωριζαν.Για παραδειγμα στο χωριο μου στα γυρω χωρια και γενικα σε ολη την περιοχη που οργωναμε τα μαγαζια με ηλεκτρονικα ο πρωτος που τερματισε κανονικα το wonder boy με ολες της κουκλες και ειδε πρωτη φορα τον τελικο ογδοο κοσμο και τον κανονικο τερματισμο ημουνα εγω.Δεν ηταν κατι τυχαιο φυσικα αλλα ηταν λογο των χιλιαδων ωρων που ειχα φραψει στην καμπινα με το παιχνιδι αυτο αν και το μονο σιγουρο ηταν πως κανεις δεν ειχε ιδεα ουτε περιμενε πως υπαρχει και αλλος κοσμος.Απλα οταν βρηκα ολες της κουκλες που φυσικα δεν ειχαμε ιδεα ποσες ηταν παθαμε πλακα εγω που επαιζα και ολοι οι τριγυρω που εβλεπαν καμια 15αρια ατομα οταν ειδαμε πως το παιχνιδι δεν τελειωνε στον ελεφαντα αλλα συνεχιζε και στον ογδοο κοσμο οποτε απο τα στοιχεια που ειχαμε συμπερανα πως βρηκα ολες της κουκλες οποτε μετα καταλαβαμε τι παιζει κλπ.
 
Noμίζω ότι κάποτε είχα διαβάσει πως υπήρχαν και cabinets που πάνω στο ταμπλώ (ή στο πλάι, μαζί με το artwork) σου έγραφαν, αν όχι combos, τότε κάποιες special κινήσεις (?).  (...αν και προσωπικά, ποτέ δεν είχα δεί τέτοια καμπίνα στα τοπικά arcades). 
Νομιζω ο βασικος ρολος που μερικοι παιζαμε "στα τυφλα" τα arcades ειναι και αυτος,οτι δεν ειχαμε τις μαμισιες καμπινες των εταιριων αλλα τις κλασσικες ελληνικες...

Το ιδιο πραμα γινοταν σε μενα και με τα του 6128 τα πειρατικα,lol.

0bf88a4eaa2250639326fb088444b888.jpg
 
Να μιλησει και ο "fellow" συμφορουμιτης που αναφερεται στο αρχικο ποστ :p

Eγω θυμαμαι να κανουν κανονικα special moves αρχες-μεσα 90s , δηλαδη και εγω αν και μικρος ειχα μαθει καποια....  δεν ηταν τιποτα το ψαγμενο.
Επισης θυμαμαι στο σχολειο να λεμε για αυτα ,  πχ  ακομα και τα fatality του Mortal Kombat 2 που δεν τα εγραφε μεσα στο manual απο καπου τα ξεραμε(κατα 99% περιοδικα) γιατι τα ειχα γραμμενα σε σχολικο τετραδιο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Combos όσο θυμάμαι τον εαυτό μου στο Killer Instinct έχω καταφέρει να κάνω. Στο Street Fighter μόνο σε μεταγενέστερες εκδόσεις όπως του Gameboy Advance και NDS. Θυμάμαι να βλέπω του συνδυασμούς κουμπιών στα περιοδικά και με έπιανε η καρδιάς μου! Πως θα μπορέσω να τα κάνω όλα αυτά έλεγα. Γι'αυτό παιχνίδια τύπου Virtua Fighter, Tekken κτλ ακόμη και τώρα με δυσκολεύουν. 
 
Πίσω
Μπλουζα