Commodore 1084 SD -1 -2...Τελος Ζωης Μετασχηματιστη Υψηλης

santosp

RetroActive
Joined
25 Νοέ 2008
Μηνύματα
298
Αντιδράσεις
1
Οπως ξερετε τα μοντελα των μονιτορ της Commodore, ειναι πολλα και διαφορα. Το τελευταιο και (κατ εμε) καλυτερο απο αυτα που κατασκευασε, ειναι το μοντελλο 1084 SD με καποια variations στον κωδικο, οπως -1 ή -2 . Αυτο εχει εισοδους για αναλογικο rgb, ψηφιακο rgb, composite video, s-video, καθως και στερεοφωνικο ηχο. Οι εισοδοι rgb, ειναι σε επιπεδο cga.

Το συγκεκριμενο μονιτορ, κατασκευαστικα, εχει ενα τροφοδοτικο το οποιο παραγει μια ταση για τον μετασχηματιστη υψηλης, και μια ταση για την τροφοδοσια του ενισχυτη ηχου. Αυτο εχει ως αποτελεσμα τις υπολοιπες τασεις που εχει αναγκη για να λειτουργησει, να τις παραγουν τα τυλιγματα του μετασχηματιστη υψηλης. Επισης ο τελευταιος, παραγει υψηλη της ταξης των 25,5 kv περιπου. Αυτο ειναι αρκετα τραβηγμενο για την μολις 14αρων ιντσων οθονη του μονιτορ, αν αναλογιστουμε οτι αντιστοιχα μονιτορ της ιδιας εταιρειας, αλλα και αλλων κατασκευαστων, κυμαινονται στα επιπεδα των 17 εως 19 kv περιπου.

Αυτο λοιπον ανεβαζει το κοστος του συγκεκριμενου μετασχηματιστη αρκετα, παροτι απευθυνετε σε ενα απλο μονιτορ, με CGA προδιαγραφες.

Προσφατα το δικο μου 1084SD, σταματησε να λειτουργει. Το μονο που ακουγοταν, ηταν κατι σαν εκρηξη, καθε φορα που πατουσα τον διακοπτη εναυσης. Ο εν λογω μετασχηματιστης λοιπον , αφενος μας αφησε χρονους μετα απο 17 χρονια εργασιας, και αφαιτερου αρχισε να εχει διαροη προς το σασι. Εξ' ου και οι εκρηξεις.

Αν κρινω απο την κατασταση που το παρελαβα, πρεπει να ειναι ενα απο αυτα που εχουν λιωσει στην δουλεια. Παρολα αυτα και ενω θα επρεπε η οθονη να ειναι αρκετα πεσμενη, αυτη στεκετε στο υψος της, με πολυ καλα χρωματα και φωτεινοτητα. Αλλωστε αν διαβασει καποιος παλαιοτερο post μου στο retromaniax, σχετικα με το restoration αυτου, θα διαπιστωσει οτι αυτος ηταν και ο λογος που με εκανε να ασχοληθω παιρετερω μαζι του.

Ο σκοπος τωρα που γραφω αυτο το post, ειναι για να επισημανω οτι ο τελευταιος κατασκευαστης στον πλανητη, αντιστοιχιων μετασχηματιστων HR DIEMEN, σε προσφατο mail που του εκανα για την διαθεσιμοτητα του μοντελου της HR46045, απαντησε οτι δεν υπαρχει διαθεσιμος, αλλα και ουτε σκεφτετε να τον ξαναπαραγει.

Αυτην την απαντηση την ελαβα σε απταιστα ΙΣΠΑΝΙΚΑ :eek: , απο καποια κυρια που την εχουν υπευθυνη στην εξυπηρετηση πελατων.

Το αν πρεπει καποιος τωρα, να σπευσει να δωσει περιπου 80 ευρω (ναι τοσο κανει στην Ελλαδα δυστηχως -και για οσο υπαρχει διαθεσιμος ακομα-), για ενα τοσο παλαιο μονιτορ, αυτο δεν το γνωριζω.

Ισως να εχει να κανει, με το κατα ποσο εχει δεθει με αυτο, ή σε ποσο καλη κατασταση ειναι, ή τελικα απλως να μην κανει την παρακατω σκεψη. <<Ρε ουστ που θα δωσω 80 ευρω, με τοσα παιρνω ενα καινουριο>>. :p

Απο την αλλη ειναι και το μονο εξαρτημα που οταν το χρειστειτε και δεν το βρειτε, το μονιτορ ειναι ολοκληρωτικα για πεταμα.

Θελω να σημειωσω οτι με το παραπανω post, δεν θελω να προκαλεσω την διαθεση σε καποιους να σπευσουν να αγορασουν τον εν λογω μετασχηματιστη, αλλα απλα να ενημερωσω.

Επισης μην ξεχνατε οτι η ζωη ενος μετασχηματιστη υψηλης, δεν μειωνετε με την παλαιοτητα, αλλα με την χρηση. Μπορει δηλαδη να εχει καποιος ενα τετοιο μονιτορ απο το 1992, και λογω μικρης χρησης, να εχει την σημερον, αλλα τοσα χρονια λειτουργιας.

Τελος παραθετω το email που ελαβα απο την HR DIEMEN.

atd@hrelectronica.es

προς Εμένα


Señor,



El HR 46045 no lo tenemos disponible ni tampoco lo fabricaremos.



Muchas gracias.



Ana Terradellas



ATD SERVICE



HR ELECTRONICA.S.L.



TEL.+34938507694-902210049



FAX.+34938506248



www.hrelectronica.es
 
Φίλε είναι πολλά τα λεφτά, αλλά θα απαντήσω στο πρόβλημά σου με ένα απόσπασμα από τον Μικρό Πρίγκηπα, όπου ο πρίγκηπας απευθυνόμενος στα τριαντάφυλλα, καταλαβαίνει γιατί το δικό του τριαντάφυλλο είναι διαφορετικό. :flower:

...Ένας κοινός διαβάτης, βλέποντας το δικό μου τριαντάφυλλο θα νόμιζε πως σας μοιάζει.


Μα αυτό είναι πιο σημαντικό από όλα εσάς,



αφού είναι αυτό που πότισα.



Αφού είναι αυτό που έβαλα κάτω από τη γυάλα.



Αφού είναι αυτό που προστάτεψα με το παραβάν.



Αφού είναι αυτό που το άκουσα να παραπονιέται



ή να κομπάζει ή καμιά φορά και να σωπαίνει.



Αφού αυτό είναι το δικό μου τριαντάφυλλο.



Και ξαναγύρισε στην αλεπού.



- Aντίο, της είπε...



- Αντίο, είπε η αλεπού. Να το μυστικό μου.



Είναι πολύ απλό: Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά.



Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια.
Ο χρόνος που έχεις χάσει για το τριαντάφυλλό σου είναι που το κάνει τόσο σημαντικό.
 
Λοιπον αυτο ειναι το βασικοτερο προβλημα που αντιμετωπιζουν οι 1084 SD-SP και δυστυχως τα πραγματα εχουν ετσι οπως τα λεει ο santosp. Αν και η καταστροφη του μετασχηματιστη υψηλης δεν ειναι ευκολο να συμβει, τα συγκεκριμενα μονιτορ ειναι εξαιρετικα ανθεκτικα, αλλα καποτε μπορει να χαλασουν. Εγω προσφατα αγορασα μια Α500+1084 για 140ευρω, περισσοτερο για να κρατησω το 1084SD που ηταν σαν καινουργιο. Ετσι εχω back-up 4-5 λειτουργικες οθονες και 1-2 χαλασμενες για ανταλλακτικα. Και η τιμη που δινεται ο μετασχηματιστης (80ευρω) ειναι μεγαλυτερη απο την τιμη αγορας ενος ολοκληρου μεταχειρισμενου 1084. Γιαυτο, προσοχη στα αγαπημενα σας 1084;)
 
@Cauldron

Ευχαριστω για το αποσπασμα. :cool:

@Mike

Απλα να συμπληρωσω Μιχαλη, οτι ο μετασχηματιστης στα SP, δεν κοστιζει παραπανω απο 25 ευρω. Και επισης υπαρχει διαθεσιμος. :)
 
Ειχα επισκευασει το 1084SP μου πριν 3 χρονια και ειχα δωσει 30 ευρω.

Δηλαδη η σπανιοτητα αφορα τα 1084 της Daewoo (1084SD) και οχι τα Phillips (1084SP).
 
Με 80 ευρώ βρίσκεις καλό 1084 στο ΕΒΑΥ. Το καθαρίζεις, το γυαλίζεις και το αντικαθιστάς με έναν scandoubler είτε για Α500 είτε για Α1200. Το χρησιμοποιείς μονο σε κάποιο event. Ετσι κανω εγώ δηλαδή.
 
Με τη διαφορα οτι αλλη αισθηση σου παρεχει η εικονα μεσω scandoubler και αλλη ενα 1084. Φυσικα μετα απο αρκετη ωρα κουραζει τα ματια αλλα ετσι κι αλλιως ποιος εχει πλεον τοσο χρονο για να περασει μπροστα στο κατα τ'αλλα πολυαγαπημενο αμιγκακι ;)

Εγω προσωπικα εχω δυο εκ των οποιων το ενα μαλλον θελει ενα ρετουσαρισμα. Ενω αναβει κανονικα και φαινεται να περνει ρευμα βγαζει μια κιτρινη οθονη και κολλαει εκει. Καμια ιδεα btw;
 
Καποια στιγμή, δε θα ανάβει κανένα απο τα δυο :D
 
Rygar είπε:
Καποια στιγμή, δε θα ανάβει κανένα απο τα δυο :D
Ατιμη φυσικη εξελιξη των πραγματων! :cry:

@ portarinos

Βαλε καμια φωτο να καταλαβουμε τι ακριβως εννοεις?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα