Competition Pro USB Joystick

Maddog

Immense Cult RetroFigure
Joined
10 Νοέ 2006
Μηνύματα
4.887
Αντιδράσεις
126
Το αγόρασα πριν από καμμία εβδομάδα από το Saturn της Συγγρού για μόλις 15 ευρώ (είχε ένα καλάθι γεμάτο από δαύτα), αλλά επειδή τις τελευταίες ημέρες ήμουνα πολύ απασχολημένος μόλις σήμερα κατάφερα να το δοκιμάσω λίγο. Σκέφτηκα λοιπόν ότι ίσως ενδιαφέρονται και άλλοι retrogamers, και γι'αυτό είπα να σας ενημερώσω λίγο. Ειδικά για χρήση με emulators τύπου MAME και WinUAE φαντάζει ιδανική λύση, καθώς δεν νομίζω να βρείτε σε αυτό το κόστος τίποτα αντίστοιχο. Επίσης για τους χακεράδες του forum, ίσως η πλακέτα του είναι μια καλή και φτηνή αρχή για να "στήσετε" το δικό σας arcade joystick.

Το joystick είναι αυτό εδώ. Στην σελίδα του κατασκευαστή υπάρχουν εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης για όσους θέλουν να δουν με λεπτομέρεια το προιόν. Απλώς αφού κάντε κλικ στην αρχική εικόνα και σας δείξει την μεγαλύτερη, ξανακάντε κλικ εκεί που γράφει Produktbild Druckansicht και θα πάρετε very high resolution εικόνα. Δείτε επίσης ότι ο κατασκευαστής δίνει τιμή 18 ευρώ, οπότε στο Saturn το παίρνετε και 3 ευρώ κάτω!

Πρόκειται για ένα 2-axis, 4-button USB digital joystick με microswitches που έχει το σχέδιο του κλασσικού joystick των 80s Competition Pro της Kempston. Έχει 2 μεγάλα στρογγυλά primary κουμπιά και άλλα 2 μικρά τριγωνικά στην βάση καθώς και δυνατότητα autofire. Τα Windows XP το αναγνώρισαν άμεσα και σωστά, χωρίς να απαιτηθεί εγκατάσταση επιπλέον drivers από cd. Στο ΜΑΜΕUI32 που το δοκίμασα λειτούργησε άμεσα, το μόνο setting που χρειάστηκε να αλλάξω ήταν το "Enable Joystick Input". Φυσικά δεν ταιριάζει άψογα σε όλα τα παιχνίδια (πχ τα Street Fighters είναι εξάκουμπα ενώ αρκετά ακόμα παιχνίδια δουλεύουν πολύ καλύτερα με αναλογικό μοχλό), αλλά για πολλά από τα πιό κλασσικά παιχνίδια είναι μια χαρά! Ειδικά σε όσα παίζουν με μέχρι 2 κουμπιά (πχ τα περισσότερα shooters) είναι άψογο, καθώς σε όσα θέλουν 3 ή 4 κουμπιά είναι αρκετά δυσκολότερο να πατήσεις τα 2 μικρά που λειτουργούν ως button 3 και 4. Είχα πχ κάποια σχετική δυσκολία να "βγάλω" την αγκωνιά του Double Dragon που απαιτεί ταυτόχρονο πάτημα των button 2+3 ή να ρίξω χειροβομβίδα στο Metal Slug (button 3).

Δεν θα επιχειρήσω να κάνω κανονικό review γιατί από την εποχή του Spectrum ακόμα ήμουνα keyboard-ακιας και ποτέ δεν βολεύτηκα ιδιαίτερα με joysticks. Οπότε και είμαι μάλλον ανεπαρκής για να το κρίνω σωστά ως gaming device. Μπορώ να πω όμως ότι φαίνεται στιβαρή κατασκευή. Πάντως αφού οι "μανιακοί" της Kick Off Association το έχουν στον κατάλογο με τα joysticks, φαντάζομαι ότι το θεωρούν καλό. Αν διαβάζει ο alkis21 ίσως μπορεί να μας πει κάτι σαφέστερο. Να πάντως τι λέει το wiki τους:

A classic Joystick revived for modern Personal Computers. This is the replica of the original Competition Pro joystick from the 80's. The new SPEED-Link Competition Pro is fitted with a USB connector, features four buttons and an autofire function. The shaft is made of metal and extremely robust. This joystick is suitable for any PC game that supports digital input devices. The Competition Pro is certainly the perfect joystick for emulators, e.g. VICE, UAE, WinUAE or MAME. Also available in transparent-blue design.
Features:

Digital joystick with micro switches, four digital buttons with micro switches, two digital axis, autofire function, USB connector, robust shaft, transparent blue design, compatible with Windows 98/ME/2000/XP.
Σαν κερασάκι στην τούρτα, το joystick έχει στην συσκευασία του και ένα CD που περιέχει 185 licensed ή freeware παιχνίδια της Amiga. Τα παιχνίδια τρέχουν μέσα από ένα συμπαθητικό front-end κάτω από το οποίο καλείται ο WinUAE. Μην περιμένετε τίποτα πολύ σπουδαίο από παιχνίδια, τα περισσότερα είναι άγνωστα σε εμένα. Έχει πάντως τα παιχνίδια της Cinemaware (Defender of the Crown, It came from the Desert 1+2, TV Sports Basketball κλπ). Και βέβαια έχει και licensed εκδόσεις των Kickstart 1.3 και 3.0. Όχι ότι δεν έχετε ήδη μερικές από δαύτες στο PC σας, αλλά αν το αγοράσετε θα τις κατέχετε και νόμιμα. ;)
 
Ελα Αλέκο! :D :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D :tease:

Πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί, ή να θέλει να χρησιμοποιήσει, κανείς τη σήμερον ημέραν ένα joystick χωρίς βεντούζες;
 
To Competition Pro το ειχα και παλια, οπως εχω και τωρα την νεα εκδοση του παντα σε 9-pin διαταξη. Μπορω να πω οτι εχει την ιδια ποιοτητα κατασκευης με τα παλια, το ιδιο στιβαρο και με καλη αντοχη, αλλα και με τον ιδιο ηλιθιο σχεδιασμο και αβολη ψηλη βαση που ο λαιμος επιμυκυνει ακομα περισσοτερο και κανει το ολο joystick δυσχρηστο. Βεβαια υπαρχουν χρηστες που το επαινουν και το εχουν σαν holy grail, αλλα του δινω credit μονο για την ποιοτητα κατασκευης (αν και στα κουμπια εχει αρκετα χαλαρoτερη αισθηση απο το παλιο Competition Pro 5000). Φαινεται οι μαγκες που το λατρευουν (κυριως γερμανια/αγγλια) δεν επιασαν ποτε στα χερια τους τα Tomahawk!

Oπως ανεφερα δεν φτανει ουτε στο ελαχιστο σε αποδοση τα Tomahawk/Pacman, αλλα ποιοτικα ειναι πολυ καλο και δεν χαλαει ευκολα και εχει το λουκ που ταιριαζει γαντι σε ψωμιερα commodore 64(παραδοξως οι περισσοτεροι χρηστες που ειχαν commodore 64 ειχαν Competition Pro 5000 στο rig τους)!

Σε ολα τα emulators που το εχω δοκιμασει (Saint, UAE, Speccy, Stella, MAME, CCS64..) λειτουργει μια χαρα, αλλα και παλι υπαρχουν τα "ατυχηματα" στο παιχνιδι, κυριως λογο του αβολου χαρακτηρα που ανεφερα παραπανω περι του υψους του. Σε παιχνιδια στυλ Predator, Exolon, Wizball, 2on2 Basketball, Dragon Ninja, Xenon τα παει μια χαρα. Σε παιχνιδια τυπου Beamrider, Spy Hunter, Nemesis, Armalyte ειναι σχετικα ενταξει. Σε παιχνιδια τυπου Kick Off, SWOS, Space Harrier, ειναι απλα disaster. Ολα προσωπικη γνωμη που εχω αποκομισει απο τα διαφορα joystick που εχω τρελα να δοκιμαζω και να συλλεγω. Aκομα και το CMS εχει κατα πολυ καλυτερη αποκριση αν και η συγκριση σε θεμα ποιοτητας το Competition Pro ειναι πολυ μπροστα. Mια μειξη και των δυο (σχεδιασμος και κοντος γρηγορος λαιμος με μπιλια του CMS με την ποιοτητα κατασκευης και microswitches του Competition Pro) ισως να αποτελουσε ενα πολυ καλο αντιπαλο για το Tomahawk.

Προκειται για ενα καλο joystick, αλλα οσοι αρεσκονται σε τρελα high scores και δεν συγχωρουν "ατυχηματα" θα μεινουν παραπονεμενοι.

Rygar είπε:
Πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί, ή να θέλει να χρησιμοποιήσει, κανείς τη σήμερον ημέραν ένα joystick χωρίς βεντούζες;
Οπως τον παλιο καλο καιρο.. παντα πανω στο γονατο! ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
@Rugar: Εσύ θες βεντούζες, για να στρώσεις........................... ! :tease: :tongue:

Εμένα πάντως μιά χαρά μου 'κατσε στο ZENWALK. Τα 'mulatorια πάνε σύννεφο.......... :cool:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το Σάββατο καθάρισα το πιο βρωμιάρικο και λιγδιασμένο ρετρο σύστημα που έχω δει και έχετε δει ποτέ, ένα Apple IIc μαζί με την 9" πράσινη οθόνη του. Το κατευχαριστήθηκα και το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Το σύστημα δούλεψε ρολόι. Αλλά να δουλέψω joystick χωρίς βεντούζες, ΠΟΤΕ!!! Ειναι ανωμαλία! Δε λυπάστε τα έπιπλα ρε; :D
 
Competition pro usb joystick πρόβλημα

Πρίν λίγο καιρό αγόρασα την έκδοση του Competition pro usb joystick που είχε μαζί στη συσκευασία και ένα cd με 185 παιχνίδια της amiga.Eγκαθιστώ το cd,συνδέω το competition pro,έτοιμος να κολλήσω με τα παιχνίδια μιάς εποχής που δεν πρόλαβα,βάζω ένα τυχαίο παιχνίδι και το πρώτο που διαπιστώνω είναι ότι τα κουμπιά του joystick δεν ανταποκρίνονται σωστά στις λειτουργίες του παιχνιδιού.Τελικά μετά από πολλές δοκιμές με άλλα παιχνίδια εντόπισα το ίδιο πρόβλημα σε ΟΛΑ! δοκίμασα να το ρυθμίσω αλλά τίποτα! Με τρελαίνει το γεγονός ότι και τα δύο ήταν στην ίδια συσκευασία και δεν περίμενα προβλήματα ασυμβατότητας.

Το joystick δεν έχει προβλήματα με άλλα παιχνίδια αφου το δοκίμασα σε mame και άλλους emulators...

cpusbbox.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κοιταξες εαν υπαρχει καποιο update στο site της εταιριας που ισως φτιαχνει την ασυμβατοτητα αυτη....

(Δεν ξερω μιας και το βλεπω πρωτη φορα αυτο το μηχανμα μπορει και να λεω μπουφλες...)

Μηπως μπορεις να βαλεις το site που το αγορασες μιας και θελω να αγορασω και εγω ενα :)
 
Το site είναι το εξής:

http://www.speed-link.com/?p=2&cat=314&pid=18986&paus=1

καλύτερα όμως να το ψάξεις κάπου αλλού γιατι η εταιρία το πουλάει 25 ευρώ,αλλά εγώ το αγόρασα 15 από άλλο κατάστημα (δεν θυμάμαι ποιό).

Επίσης πρέπει να σε προειδοποιήσω ότι κάποια απο τα παιχνίδια που έχει πρέπει να είναι fan-made και λείπουν μερικοί κλασσικοί τίτλοι όπως το shadow of the beast.
 
Αυτά παθαίνουν όσοι δεν διαβάζουν τα manual. :p

If you connected a Joystick or a Gamepad to your computer, then please click on the “Play” button, which shows a Joystick.
Προφανώς εσύ κάνεις κλικ στο μεγάλο "PLAY" με τα κίτρινα γράμματα. Δίπλα του ακριβώς έχει ένα μικρό εικονίδιο με ένα joystick. Εκεί είναι που πρέπει να κάνεις κλικ αν θέλεις να παίξεις με ενεργό το joystick. :)
 
Προφανώς εσύ κάνεις κλικ στο μεγάλο "PLAY" με τα κίτρινα γράμματα. Δίπλα του ακριβώς έχει ένα μικρό εικονίδιο με ένα joystick. Εκεί είναι που πρέπει να κάνεις κλικ αν θέλεις να παίξεις με ενεργό το joystick. :)
Nαι,ε? Ε,μάλλον δεν το πρόσεξα :)

Θα μπορώ όμως να παίξω όλα τα παιχνίδια με το joystick ή κάποια χρειάζονται πληκτρολόγιο?
 
ακριβως αυτό. Πρεπει να πατας το εικονίδιο με το joystick!
 
Πίσω
Μπλουζα