Crimson Tide (1995)

stratos84

RetroMaNiaC
Joined
27 Μάρ 2010
Μηνύματα
769
Αντιδράσεις
213
Σκηνοθεσία: Τόνι Σκοτ

Πρωταγωνιστούν: Τζην Χάκμαν, Ντένζελ Ουάσινγκτον

Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ο Ρώσος εθνικιστής Ρατσένκο καταλαμβάνει μια εγκατάσταση πυρηνικών όπλων και απειλεί με πυρηνικό ολοκαύτωμα τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας εαν αποπειραθούν να τον εμποδίσουν. Το υποβρύχιο USS Alabama, το οποίο είναι εξοπλισμένο με πυρηνικές κεφαλές, στέλνεται (εκτός των άλλων υποβρυχίων) για περιπολία. Διοικητής του υποβρυχίου είναι ο Πλοίαρχος Ράμσεϊ, στρατιωτικός της "παλιάς σχολής" από τους λίγους που έχουν εμπειρία στη μάχη. 2ος στην ιεραρχία είναι ο Πλωτάρχης Χάντερ, ο οποίος έχει πανεπιστημιακή μόρφωση πάνω στον πόλεμο, αλλά καθόλου εμπειρία στη πραγματική μάχη. Στο υποβρύχιο φτάνει διαταγή για να χτυπήσουν τη βάση του Ρατσένκο με πυρηνικά. Τη στιγμή που φτάνει ένα δεύτερο σήμα, κόβεται απότομα καθώς το υποβρύχιο δέχεται επίθεση από ένα άλλο υποβρύχιο, προσκείμενο στις δυνάμεις του Ρατσένκο. Με κομμένες τις επικοινωνίες στο υποβρύχιο, ξεκινά η σύγκρουση ανάμεσα στους 2 άνδρες, καθώς ο πρώτος εμμένει στην διαταγή του 1ου σήματος για επίθεση υποθέτωντας ότι όλα τα άλλα συμμαχικά υποβρύχια στην περιοχή έχουν καταστραφεί, ενώ ο δεύτερος, πιο επιφυλακτικός, υποθέτει πως το σήμα μπορεί να είναι η ακύρωση της εκτόξευσης και πως αν κάνουν λάθος, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την ανθρωπότητα.

Μια καλογραμμένη ταινία που φέρνει στην επιφάνεια το ερώτημα (αν και λίγο αργά) για το αν μπορεί να υπάρξει σωστή κρίση για την χρήση των πυρηνικών όπλων. Κατά την προσωπική μου άποψη είναι από τις λίγες φορές που μια ταινία ξεφεύγει από τη προπαγανδίστικη φιλοσοφία των ταινιών αυτού του είδους και ασχολείται με το πραγματικό πρόβλημα, την ίδια την ύπαρξη του πολέμου. Πολύ καλή σκηνοθεσία και ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές.

Εξαιρετικό το soundtrack του Hans Zimmer.

 
Νομίζω ότι το σενάριο το είχε γράψει ο Ταραντίνο, αλλά διαφώνησε με τον σκηνοθέτη για το φινάλε και τελικά δεν μπήκε το όνομα του στους τίτλους...
 
Ο Ταραντινο σιγουρα εχει γραψει καποιες γραμμες απο τον σεναριο και συγκεκριμενα τον διαλογο μεταξυ των ναυτων για τα κομικς και ακομα πιο συγκεκριμενα για τον Silver Surfer.
 
Aπίθανη ταινία, που είδα στο σινεμά την "κατάλληλη περίοδο" (πήγαινα στρατό), ενώ λίγα χρόνια πριν ξετίναζα σχετικά games, όπως το Τhe Hunt for Red October (απο το ομώνυμo βιβλίο που έκανε γνωστό τον "armchair-general" Τομ Κλάνσυ), το 688 Attack Sub, το Red Storm Rising (το πλέον αγαπημένο μου !!), καθώς και το SSN-21 Seawolf.

Δυνατή η "κόντρα" των δύο αντρών (Xάκμαν - Ουάσινγκτον), και αγωνιώδης η ατμόσφαιρα. (και εννοείται ότι η Zimmeromουσική τσακίζει κόκκαλα !! :headbangdude: )

Αν και η τηλεόραση το έχει ήδη παίξει πάμπολλες φορές, θα το ξαναέβλεπα ευχαρίστως.
 
Πίσω
Μπλουζα