Dead Ringers (1988)

iggylebowski

RetroAdept
Joined
10 Mαϊ 2012
Μηνύματα
868
Αντιδράσεις
646
Dead Ringers (1988, David Cronenberg)

http://www.imdb.com/title/tt0094964/

Ηθοποιοί: Jeremy Irons, Genevieve Bujold, Heidi von Palleske, Barbara Gordon, Stephen Lack, Shirley Douglas

Υπόθεση: Τα αδέρφια Mantle είναι επιτυχημένοι γυναικολόγοι και πανομοιότυποι δίδυμοι. Παρά την ολόιδια εμφάνισή τους όμως, διαφέρουν πάρα πολύ στο χαρακτήρα. Ο Elliot είνια γεμάτος αυτοπεποίθηση, γοητευέι τις γυναίκες που έρχονται στην κλινική τους. Όταν τις βαρεθεί, τις "περνάει" στον ντροπαλό Beverly, χωρίς οι γυναίκες να γνωρίζουν τι συμβαίνει. Όλα κυλούν ομαλά μέχρι τη στιγμή που μια ηθοποιός θα μπει στην κλινική τους και ο ντροπαλός Beverly θα είναι ο πρώτος που θα την ερωτευτεί.

Τo Dead Ringes είναι ένα ψυχολογικό δράμα, αλλά επειδή μιλάμε για ταινία του μεγάλου David Cronenberg, μην περιμένετε κάποια συμβατική δραματική ταινία, αφού o Καναδός σκηνοθέτης βάζει στην συνταγή αρκετά στοιχεία που μοιάζουν οικεία στον χώρο του τρόμου, που αφορούν θέματα διεστραμένης επιστήμης, κλινικής παράνοιας και σκοτεινού ερωτισμού. Ο Cronenberg, αυτή τη φορά, σκηνοθετεί εμμένοντας σε μια ψυχρή οπτική, γεγονός που κάνει την ταινία να αποκτά έναν απροσδιόριστα ανατριχιαστικό τόνο, εξαιτίας του κλινικού ύφους με τον οποίο εξελίσσεται η ιστορία. Η ατμόσφαιρα διατηρεί μια λανθάνουσα νοσηρή διάθεση, που σπάνια αποκτά μορφή καθώς αναπτύσσεται η πλοκή, αλλά ο θεατής νιώθει ότι είναι παρούσα πίσω από κάθε πλάνο, κάθε σκηνικό και κάθε ακολουθία εικόνων. Επιπλέον, o Cronenberg εκμεταλλεύεται πολύ καλά, τη δυαδικότητα και την ασάφεια της ταυτότητας των δύο αδερφών, βάζοντας πάντα σε αντιπαράθεση την πολωτική αντίθεση των δυο εμφανισιακά όμοιων χαρακτήρων, οικοδομώντας ένα παιχνίδι ανάμεσα στην αποστροφή και τη γοητεία. Το αποστειρωμένο περιβάλλον που στήνει ο Cronenberg αποτελεί το τέλειο πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα παρουσιάσει την διπλή κατάρρευση, αρχικά της σχέσης που υπάρχει μεταξύ τους κι αργότερα της ψυχικής τους υγείας, των δύο αδερφών. Ο σκηνοθέτης πλέκει πολύ εντυπωσιακά το δράμα, το ειδύλλιο και τον τρόμο, υφαίνοντας μια σκοτεινή αίσθηση απελπισίας, αποξένωσης κι απόγνωσης, αφηγούμενος την ιστορία με ακαδημαϊκό τρόπο, χωρίς να δείχνει καμιά μορφή συμπάθειας προς του δύο αδερφούς, φέρνοντας στο μυαλό την επιστημονικά αντικειμενική ματιά των ντοκιμαντέρ. Η σταδιακή κάθοδος των δύο αδερφών στην παράνοια και η αναπόφευκτη πτώση τους, η οποία διατηρεί έναν τόνο σκοτεινής τραγικότητας, εξελίσσεται με πολύ οδυνηρό τρόπο, μέχρι το δυσάρεστο και αποκαλυπτικό φινάλε. Ο Cronenberg κάνει μια μελέτη πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά και φύση, σκηνοθετόντας μια αλληλουχία γκροτέσκων και υπνωτικών εικόνων, με εξαιρετική χρήση των χρωματικών συνθέσεων και με μια φετιχιστική αντιμετώπιση των αντικειμένων, δίνοντας τελικά ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ο Jeremy Irons, σε μια ερμηνεία ισάξια του ταλέντου του, είναι εκπληκτικός στον διπλό ρόλο των δύο αδερφών. Σίγουρα πιο mainstream από τις προηγούμενες δουλειές του, αλλά εξαιρετικό στο σύνολό του, το Dead Ringes, είναι η αγαπημένη μου ταινία του Cronenberg.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εκπληκτικός στο διπλό του ρόλο, ο Τζέρεμυ Άιρονς.

Σίγουρα η αρτιότερη στιγμή του Κρόνενμπεργκ.
 
Πριν λίγο τελείωσε...

Μου άρεσε αρκετά, δηλαδή ήθελα να δω το τέλος...

Δεν υπήρξε λύτρωση του θεατή, δηλαδή happy end που θα ήθελα..

Πάντως αν και μέχρι τώρα δεν είχα προσέξει πολύ σαν ηθοποιό τον Jeremy Irons, με κάποιες ταινίες που είδα τελευταία και τον φρεσκαρισα (Lolita-1997, Dead Ringers) αρχίζει να αλλάζει προς το καλό ή άποψη μου γι'αυτον...

Υ. Γ. Ο Jeremy Irons είναι κάτοχος ενός βραβείου ΟΣΚΑΡ Α' ανδρικού ρόλου παρακαλω, Το Γύρισμα της Τύχης (Reversal of Fortune) - 1990!!

Υ. Γ. 2: ελληνικός τίτλος της ταινίας Dead Ringers: ΟΙ ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ.. τραγικό, χαχα!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα