Death Rides a Horse (1967)

Fulci

RetroMaNiaC
Joined
18 Μάρ 2018
Μηνύματα
553
Αντιδράσεις
902
Death Rides a Horse 1967 ( Da uomo a uomo )

Υπόθεση : Ένας νεαρός ψάχνει να ανακαλύψει αυτούς πους σκότωσαν τους δικούς του όταν ήταν σε μικρή ηλικία. Τους ίδιους κακοποιούς αναζητεί και ένας πρώην κατάδικος,επειδή ήταν αυτοί που τον έστειλαν στη φυλακή.. Θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πάρουν την εκδίκηση που θέλουν?..

Σκηνοθεσία : Giulio Petroni
Παίζουν : Lee Van Cleef, John Phillip Law..
Μουσική : Ennio Morricone

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ καλό γουέστερν.Πιστεύω οι φαν του είδους το ξέρουν.
Ο Giulio Petroni, δεν είναι ένας από τους διάσημους σκηνοθέτες των spaghetti western. Έχει σκηνοθετήσει 4-5 γουέστερν,με ποιο γνωστό από αυτά το "Tepepa (1969)"..
Το "Death Rides a Horse", είναι γενικά από τα καλά του είδους. Η ιστορία θα ξεκινήσει,όταν μια συμμορία που μόλις έχει κάνει μεγάλη ληστεία,θα εισβάλει σε ένα σπίτι, εκεί όπου μένει ο πιτσιρικάς Μπιλ μαζί με τους γονείς του και τη μεγάλη του αδερφή. Οι ληστές θα σκοτώσουν τον πατέρα και στη συνέχεια θα βιάσουν και θα σκοτώσουν τη μάνα και την κόρη.Ο Μπιλ,αν και κρυμμένος, είναι αυτόπτης μάρτυρας των εγκλημάτων.Τα εγκλήματα χαράζονται στο μυαλό του έντρομου Μπιλ.Όπως και κάποια χαρακτηριστικά των κακοποιών.. Όπως ένα τατουάζ με το " καρέ των άσσων" στο στήθος του ενός ,μια τεράστια ουλή στο πρόσωπο ενός άλλου,ένα χαρακτηριστικό σκουλαρίκι. Οι κακοποιοί φεύγοντας βάζουν φωτιά στο σπίτι. Ξαφνικά,κάποιος αρπάζει τον πιτσιρικά και τον βγάζει έξω.Το μόνο που βλέπει από αυτόν τον άντρα είναι είναι ένα κρεμαστό που έχει στο λαιμό του,μια μικρή νεκροκεφαλή. Έξω από το φλεγόμενο σπίτι,θα βρει και κάποιο σπιρούνι ενός άλλου κακοποιού.
Ο Μπιλ ( Τζον Φιλιπ Λο) μεγαλώνει στο μίσος.Έχει γίνει πολύ γρήγορος στο πιστόλι.Το σπίτι του είναι ένα μικρό οπλοστάσιο.Το μόνο που τον νοιάζει είναι να βρει αυτούς που σκότωσαν τους δικούς του και να πάρει εκδίκηση.Αυτός είναι ο σκοπός της ζωής του..
Σε μια κοντινή φυλακή, ο Ράιαν (Λι Βαν Κλιφ) αποφυλακίζεται μετά από 15 χρόνια στα κάτεργα.. Ο Ράιαν,αυτό που σκέφτεται να κάνει είναι να βρει αυτούς που τον έστειλαν στη φυλακή.Οι οποίοι είναι οι ίδιοι που είχαν επιτεθεί στο σπίτι του μικρού Μπιλ.
Μια επίσκεψη του Ράιαν στο απομονωμένο ράντσο του Μπιλ,για να τιμήσει τους τάφους των νεκρών συγγενών του Μπιλ,θα βάλει σε σκέψεις τον Μπιλ για τον άντρα που ήρθε στο σπίτι του.Και λίγο αργότερα,ο Μπιλ θα μάθει ότι ο Ράιαν,είναι κάποιος που γνωρίζει ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τον θάνατο των δικών του.
Ράιαν και Μπιλ έχουν τον ίδιο στόχο..Θέλουν να πάρουν εκδίκηση και να σκοτώσουν τα ίδια άτομα.Ο καθένας όμως για διαφορετικούς λόγους.Αυτό όμως είναι ανασταλτικό για να συνεργαστούν.Και έτσι ο καθένας ακολουθεί το δικό του τρόπο,βάζοντας και τρικλοποδιές ο ένας τον άλλον.Θέτοντας έτσι σε κίνδυνο και τη δική τους ασφάλεια αρκετές φορές.
Θα μπορέσουν να καταλάβουν το γνωστό : "ο εχθρός του εχθρού μου,είναι φίλος μου"?..

Ένα υπέροχο γουέστερν.Από την αρχή θα μας βάλει στο πνεύμα και το θέμα μας που είναι η " εκδίκηση".. Από τις πρώτες σκηνές,θα μπούμε στο κλίμα.Ο Petroni, θέλει να μας προκαλέσει,να μας αναστατώσει,έτσι ώστε να μην έχουμε ενδοιασμούς για αυτά που θέλει να κάνει αργότερα ο Μπιλ.
Το εύκολο ερώτημα που τίθεται είναι : "Να πάρει εκδίκηση"?..ή "να κοιτάξει προς το μέλλον και να φτιάξει τη ζωή του" όπως τον προτρέπουν και κάποιοι συντοπίτες του.
Και η απάντηση : "Φυσικά να πάρει και να είναι όσο πιο επώδυνη για τους κακοποιούς. Αργή και επώδυνη τιμωρία.Αυτό τους αξίζει.. Δεν υπάρχει συγχώρεση!Δεν υπάρχουν συγγνώμες!..Εκδίκηση για χάρη της δικαιοσύνης!"

Η ταινία θα κυλήσει χωρίς βαρετά σημεία,κάθε κομμάτι της έχει το δικό της ενδιαφέρον και φυσικά την ανάλογη σχέση για να πάει η ιστορία παρακάτω.Οπότε έχουμε μια δεμένη ιστορία,που δεν λείπουν τα κυνηγητά,οι μονομαχίες,το σασπένς,οι εναλλαγές συναισθημάτων.
Ο Λι βαν Κλιφ είναι στα καλύτερα του,από τις πολύ καλές ερμηνείες του. Ο Τζον Φιλιπ Λο, δεν μπορώ να πω ότι είναι εκπληκτικός,αλλά ταιριάζει στο ρόλο του Μπιλ.Έχει αυτά τα χαρακτηριστικά μάτια,που στα κοντινά ζουμαρίσματα,εκφράζουν αυτή τη βλοσυρότητα που πρέπει να έχει αυτός που ψάχνει εκδίκηση. Στην ταινία συμμετέχει και ο Luigi Pistilli,γνώριμος μας από πολλά άλλα γουέστερν και giallo, στο ρόλο του τραπεζίτη Γουόλκοτ.Και με μικρή συμμετοχή και ο Μάριο Μπρέγκα, ο γνωστός εύσωμος στα spaghetti του Λεόνε και όχι μόνο.
Η μουσική είναι φανταστική. Έννιο Μορικόνε!..Και είναι άφθονη μες στη ταινία . Και αρκετά γνώριμη! Ο Ταραντίνο την έχει χρησιμοποιήσει στο Kill Bill 1, όταν η Ούμα Θέρμαν είναι στο γιαπωνέζικο κλαμπ και φωνάζει την O-Ρεν Ισί να εμφανιστεί (πριν αρχίσει το "μακελειό").

Την ταινία την είχα νοικιάσει μόνο μία φορά τέλη των 80s,αλλά δεν θυμάμαι τον ελληνικό τίτλο..Την ξαναείδα μετά από χρόνια σε τοπικά βορειοελλαδίτικα κανάλια.τελικά την αγόρασα σε dvd από εφημερίδα πριν 10 χρόνια περίπου. Την βάζει κάπου-κάπου η TV100 και κάποια τοπικά κανάλια τα τελευταία χρόνια.
Το τρέιλερ

 
Πίσω
Μπλουζα