Dictator ( του 1983 )

Spartan_X

RetroActive
Joined
26 Απρ 2009
Μηνύματα
514
Αντιδράσεις
166
DICTATOR

334px-Idi_Amin_caricature2.jpg


Πιστεύω οτι τα εξυπνα και απλά παιχνίδια, είναι αυτά που ο χρόνος δε μπορεί να τα αγγιξεί. Το Dictator είναι ένα απο αυτά. Ξεχασμένο απο τους περισσότερους, και όχι άδικα... Καθώς κυκλοφόρησε το 1983 σε cover κασσέτα περιοδικού.

Νομίζω οτι του αξίζει ενα μικρό review για να το μάθουν περισσότεροι και να διασκεδάσουν με αυτό :)

Στο παιχνίδι λοιπόν έχετε το ρόλο του ... δικτάτορα μιας κλασικής χώρας-μπανανίας ( της Ritimba ), η οποία προφανως αλλάζει τους δικτάτορες σα τα πουκάμισα. Ο στόχος λοιπόν ... είναι να μείνετε στη εξουσία όσο το δυνατών περισσότερο, με κάθε μέσο... θεμιτό η αθέμιτο!

attachment.php


Στη Ritimba υπάρχουν κάποιες "φατριες", ας τις πούμε έτσι, οι οποίες αναλογα με τις αποφάσεις που πέρνετε θα τις ευχαριστείτε η δυσαρεστείτε... Είναι όμως αδύνατο να τους έχετε πάντα χαρούμενους ολους, καθώς έχουν σχεδων πάντα αντικροούμενα συμφέροντα. Οι φατρίες αυτές είναι: Oi απλοί πολίτες ( peasants ), ο στρατός ( army ), οι γαιοκτήμονες ( landlords ), οι ... επαναστάτες ( πως θα μπορούσε να υπάρξει μπανανία χωρίς αυτούς ), η μυστική αστυνομία, οι Αμερικάνοι και οι Ρωσοί - οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν οικονομικά - , και οι γείτονες Leftotans, μια αντίπαλη γειτονική μπανανία.

Στη παρακάτω εικόνα - τη οποία θα μπορείτε να τη έχετε επι πληρωμή κάθε μήνα, με τη προυπόθεση οτι κρατάτε αρκετά χαρούμενη τη μυστική αστυνομία φαίνονται οι μπάρες ικανοποίησης κάθε φατριάς, και η "δύναμη" της κάθε μίας.

attachment.php


Κάθε μήνα, οπως είναι το έθιμο στη Ritimba, κάποια φατρία ( το επιλέγει τυχαία το παιχνιδι ) ζητάει κάτι απο το αρχηγό του κράτους - εσάς δηλαδή.

Αυτοί που μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα είναι οι πολίτες, ο στρατός, και οι γαιοκτημονές. Ομως οι επιλογες σας σε αυτά τα αιτήματα επηρρεάζουν και τους άλλους έμμεσα. Πχ αν δεχτείτε το αίτημα του στρατού να βομβαρδίσει τις βάσεις των επαναστατών, θα κάνει χαρούμενο και ποίο δυνατό το στρατο, θα αποδυναμώσει τους επαναστάτες, άλλα θα κάνει και λίγο ποιο δυσαρεστημένους τους πολίτες. Κάθε επιλογη λοιπόν θέλει σκέψη...

attachment.php


Μετά απο τη υποβολή του κάθε αιτήματος, οπως το παράδειγμα ποίο πάνω, μπορείτε να δείτε τι συνέπειες θα έχει αν δεχτείτε ... αν δεν δεχτείτε, - συνήθως - απλά θα στεναχωρήσετε τους αιτούντες.

attachment.php


Κάθε μήνα που θα περνάει επίσης, θα έχετε στη επιλογή σας και μια λίστα με ... προεδρικές εντολές. Κάθε επιλογή στο μενού, έχει άλλες επιλογές. Επιλογές όπως να ευχαριστήστε η να ενισχύσετε κάποια η κάποιες φατρίες, να ζητήσετε οικονομική βοήθεια, να αγοράσετε ελικόπτερο διαφυγής...κλπ !

Ολα αυτά έχουν επιπτώσεις στη δημοτικότητα σας, στα οικονομικά της Ritimba, και - κυρίως - στις πιθανότητες επιβίωσης σας....

Επίσης πολλές απο αυτές τις επιλογές μπορούν να γίνουν μονό ΜΙΑ φορά σε κάθε παιχνίδι. Οπότε πρέπει να ζυγίσετε καλά πότε θα ζητήσετε απο τους Αμερικάνους λεφτά, η πότε θα πουλήσετε εκείνη τη ναυτική βάση στους Ρωσούς...

attachment.php


Ο σκοπός λοιπόν στο παιχνίδι είναι απλος. Σα καλός δικτατορας που είστε, δε πρέπει να σας νοίαζει ο λαός. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να επιβιώσετε και να γίνετε πλούσιοι. Αργά η γρήγορα, η επανάσταση θα γίνει... η εισβολή απο το Leftoto, η θα προσπαθήσουν να σας δολοφονήσουν. Και αυτό είναι σίγουρο επειδή θα τελειώσουν τα λεφτά κάποια στιγμή, καθώς πέρα απο κάποια "ξεπουλήματα" και "μιζες" στους Αμερικάνους και τους Ρωσούς που μπορείτε να κάνετε, άλλο εισόδημα, δε υπάρχει.

attachment.php


Οταν φτάσει λοιπον η ώρα της Επανάστασης, η δύναμη της ποίο σταναχωρημένης φατρίας με εσάς, θα ενωθεί με τη δύναμη των επαναστατών. Εσεις έχετε 2 επιλογές. Η το σκάτε με το ελικόπτερο ( η απο τα βουνά, αν δε έχετε ελικοπτερο ) η μένετε στο θρόνο και πολεμάτε στο πλευρό μιας φατρίας της επιλογής σας. Αν κερδίσετε το πόλεμο συνεχίζει το παιχνίδι, και θα έχετε τη ευκαιρία να πλούτισετε ακόμη περισσότερο.

Το παιχνίδι τελείωνει πάντως όταν φεύγετε απο τη εξουσία οριστικά ( με τη θέληση σας η χωρίς ). Στο τέλος υπολογίζετε ποσοι μήνες μείνατε δικτάτορας, πόσα λεφτά εχετε στη Ελβετία, και το αν ζήσατε... και σας βγάζει το τελικό σας σκόρ.

Οπως βλεπετε απο τις εικόνες, το παιχνίδι ουσιαστικά δεν έχει γραφικά. Ειναι σκέτο πολύχρωμο κείμενο. Ουτε Και ο ήχος είναι τίποτα αξιοσημείωτο καθώς αποτελείτε απο μερικά "τα-τα-τα-τα" και "βζζζ" που υποτίθεται ότι είναι σφαίρες και βόμβες. Ομως προσωπικά πιστεύω οτι το gameplay αυτού του παιχνιδιού, υπερκαλύπτει και με το παραπάνω αυτές τις ελείψεις.

Αυτό είναι λοιπόν όλο το παιχνιδί. Είναι απο τα ποίο απλά παιχνίδια "διαχειρησης". Πως θα μπορούσε αλλίως αλλωστε, αφου τη εποχή του αυτο ήταν ένα νέο είδος παιχνίδιού ( μη ξεχνάμε ότι είναι του 1983 ). Ταυτόχρονα όμως, έχει και πολύ πλάκα. Σχεδων ποτέ μια παρτίδα δεν είναι ίδια με τη άλλη, και είναι τόσο γρήγορο και απλό στο παίξιμο, ωστε να μπορω να εγγυηθω οτι θα κολλήσετε εύκολα μαζί του. :)

Ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον :)

Το παιχνίδι μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ :

http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0001388
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Απλό παιχνιδάκι, αλλά έχει την πλάκα του. Όπως και να το κάνουμε, όλοι θέλουμε να διοικήσουμε μια μπανανία. :)

Σημειώνω επίσης ότι είναι ένα από τα πρώιμα παιχνίδια του Don Priestley που αργότερα έγινε γνωστός με τα τεράστια sprites των Trap Door, Flunky και Popeye.
 
Φαίνεται ενδιαφέρον !!

Μου θύμισε μεταγενέστερους ρετρο-τίτλους όπως το Hidden Agenda (αν και εκεί ο σκοπός διαφέρει), κ.α.

Θα δοκιμαστεί με την πρώτη ευκαιρία. :thumbup:
 
Και μαλιστα ειναι ο αγαπημενος τιτλος του Don Priestley.

Mαλιστα ειναι σχεδον εξ ολοκληρου γραμμενο σε BASIC!
 
Έγινε και μια προσαρμογή του στα ελληνικά με τίτλο "Πρωθυπουργός της Ελλάδας" http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?13149-Cosmon-Software-%E5%ED%E1-%C5%EB%EB%E7%ED%E9%EA%EF-software-house-%F3%F4%E1-80s&highlight=%D0%F1%F9%E8%F5%F0%EF%F5%F1%E3%FC%F2+%F4%E7%F2+%C5%EB%EB%DC%E4%E1%F2

Δεν το λέω αντιγραφη, αν και η λογική του είναι ακριβώς η ίδια, όπως και το γεγονός ότι ήταν κι αυτο γραμμένο σε basic. Παντως αν το δει κάνεις σημειολογικά, απο dictator σε πρωθυπουργός της Ελλάδας θα έπρεπε να υπάρχει μια κάποια απόσταση...ή μήπως όχι?
 
lpotamianos είπε:
Παντως αν το δει κάνεις σημειολογικά, απο dictator σε πρωθυπουργός της Ελλάδας θα έπρεπε να υπάρχει μια κάποια απόσταση...ή μήπως όχι?
Αναλογα τα μηνυματα που ηθελε να περασει ο δημιουργος, nudge nudge wink wink say no more...
 
Ωστε ήταν τέτοιου είδους "διασκευή/'προσαρμογή" το "Πρωθυπουργός της Ελλάδας";

Βγήκε λαβράκι μου φαίνεται !!
 
Πίσω
Μπλουζα