Dire Straits

Joined
30 Σεπ 2008
Μηνύματα
667
Αντιδράσεις
92
Πριν 2 χρόνια ο Mark Knopfler, η κιθάρα και η ψυχή των Dire Straits ήρθε στην Αθήνα και έδωσε συναυλία στο Λυκαβηττό.

dire_straits.jpg



Οι Dire Straits ξεκίνησαν την καριέρα τους στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το group αποτελούσαν οι Mark Knopfler (κιθάρα, τραγούδι), John Illsley (μπάσο, φωνητικά), David Knopfler (κιθάρα) και Pick Withers (drums). Η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία τους είναι το Sultans of Swing.

Dire+Straits+Live+-+On+The+Night+.jpg



Αν και το group γεννήθηκε σε μια εποχή όπου επικρατούσε ο “δυνατός ήχος” (punk rock και stadium rock κουλτούρα), οι Dire Straits πήγαν κόντρα στο ρεύμα υιοθετώντας έναν πιο συμβατικό ήχο. Φημολογείται ότι στις αρχές τα αδέρφια Knopfler ζητούσαν από τους ιδιοκτήτες να έχουν χαμηλά τη μουσική ώστε να μπορούν να υπάρχουν συζητήσεις όσο η μπάντα έπαιζε.

PhilPalmer_2.jpg



Παρά την εκκεντρικότητά τους οι Dire Straits γρήγορα γνώρισαν τρομακτική επιτυχία, με τον πρώτο τους δίσκο να γίνεται πολλαπλά πλατινένιο παγκοσμίως. Σήμερα οι Dire Straits (και ο Mark Knopfler) έχουν πουλήσει πάνω από 120 εκατομμύρια δίσκους.

source: http://www.newsfilter.gr/2009/11/09/to-nf-thimate-dire-straits/

Το Sultans of Swing, το Money for Nothing και το Telegraph Road είναι 3 από τα αγαπημένα μου κομμάτια. Σας παραθέτω ένα απόσπασμα από την συναυλία που έδωσαν οι Dire Straits στο Knebworth House στις 30 Ιουνίου του 1990. Μαζί τους ο Eric Clapton και ο Elton John.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ήμουν κι εγώ τότε στη συναυλία στο Λυκαβηττό και πέρασα πολύ καλά.

Ανάμεσα στους μουσικούς και ο Pick Withers στη γνώριμη θέση του ντράμερ
 
Η μόνη απογοήτευση στο Λυκαβηττό ήταν που δεν έπαιξε το Money for Nothing, παρ' όλο που το ζητούσαμε πολύ πολύ επίμονα...
 
το πρωτο ροκ γκρουπ που ακουσα και μ εκανε φαν της ροκ μουσικης. στη συναυλια δεν πηγα γιατι δεν μ ακολουθουν οι παρεες.
 
Πήγαν 2 φίλοι μου και απογοητεύτηκαν πάρα πολύ. Μου είπαν ότι έπαιξε μόνο δικά του κι αγνόησε αδικαιολόγητα τις κλασικές επιτυχίες της μπάντας.
 
Ας γράψω και τη δική μου άποψη για τη συναυλία του Knopfler στο Λυκαβηττό τον Ιούλιο του 2008 : Από τις καλύτερες συναυλίες του που έχω δει !!! Σε κάποιο άλλο φόρουμ έγραψα, μετά τη συναυλία, τις εντυπώσεις μου από αυτήν !!! Επιτρέψατέ μου να αντιγράψω το κείμενό μου στο παρόν ποστ :

"Πολύ ωραίοι οι μουσικοί που πλαισίωναν τον Knopfler !!! Ξεχώρισα καταρχήν τον τύπο που έπαιζε ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ !!! Ήμουν αρκετά μπροστά και ... ρούφηξα όσο μπορούσα τους περίπλοκους - περίτεχνους δαχτυλισμούς του σε αυτό το υπέροχο μουσικό όργανο. Μιλάμε ότι .... το κοντραμπάσο κέντησε !!! Επίσης, μού άρεσε κι ο άλλος μουσικός που έπαιξε βιολί και ξύλινο φλάουτο [έτσι λέγεται ??? Πάντως ο Knopfler μάς συνέστησε το εν λόγω όργανο ως "whistler"]. Και, αν πρόσεξες, όποτε έπιανε να παίξει whistler, ο Knopfler συνόδευε με εκείνη την μαύρη ακουστική κιθάρα με το περίεργο σχήμα και με τον ιδιότυπο ήχο, ο οποίος .... θύμιζε πολύ κέλτικη άρπα [το όργανο αυτό απεικονίζεται στο ιρλανδέζικο ΕΥΡΩ] !!! Ω ναι, όταν άκουσα τα αρπίσματα αυτής της κιθάρας πρώτη φορά, έψαχνα ποιος μουσικός παίζει αυτή τη στιγμή κέλτικη άρπα [κατάλαβα, όμως, ότι αυτός ο ήχος προέρχεται από την ιδιότυπη κιθάρα του Μαρκ].

Γενικά, ο ήχος της συναυλίας ήταν ..... να τον πιεις στο ποτήρι !!! Καθάριος, κρυστάλλινος, ακουγόντουσαν όλα τα όργανα όπως έπρεπε, η επί σκηνής ενορχήστρωση κάτι παραπάνω από τέλεια .... Το δε ύφος της συναυλίας .... Κάντρι - ροκ κυρίως, με πινελιές από ιρλανδέζικη παραδοσιακή μουσική, με μπλουζ και ροκενρόλ αναφορές .... Κι όλα μέσα σε ένα κλίμα ηρεμίας και ηπιότητας [ακόμη κι όταν σε κάποιο τραγούδι οι εντάσεις ανέβηκαν, το κλίμα συνέχισε να παραμένει έτσι]. Κι από πάνω απ' τα κεφάλια μας είχε έεεεεενα πανέμορφο αττικό φεγγάρι .... Ω ναι, η χθεσινή υπέροχη καλοκαιρινή βραδυά - με οδηγό τον Knopfler - μάς ταξίδεψε πολύ - πολύ μακριά ....

Δυο λόγια για τον Knopfler .... Την εποχή που ξεκινούσε η έκρηξη του πανκ, που χαρακτηριζόταν από οργή και επαναστατικότητα, αυτός παρέμενε ήρεμος και γαλήνιος και, με την ηπιότητα που τον διακρίνει, ανίχνευε τις μπλουζ κλίμακες και εντρυφούσε στις κιθαριστικές τεχνικές του B.B. King. Και ... δικαιώθηκε !!!! Όσο κι αν αγαπάμε τις άγριες "πτυχές" της ροκ μουσικής, άλλο τόσο πρέπει να αγαπάμε και τις "ήρεμες / ήπιες" πτυχές της. Η καθεμιά έχει την ξεχωριστή ομορφιά της. Αυτό προσπαθούσα εχθές να εξηγήσω στους φίλους, που ανεβήκαμε μαζί στον Λυκαβηττό, οι οποίοι - όντες μεγαλωμένοι με πανκ και χέβι μέταλ ακούσματα - κάποια στιγμή δυσανασχέτησαν από την "υπέρ το δέον" γαλήνια παρουσία του Μαρκ ....."
 
Απλά το καλύτερο ροκ τραγούδι που έχει γραφτεί στην καλυτερη του ετκέλεση.
 
πωπωπωπωπω φοβερή έκδοση live που δεν είχα ακούσει ποτέ....ευχαριστώ!!!!!
 
Ήμουν κι εγώ στη συναυλία του Knopfler στο Λυκαβηττό τον Ιούλιο του 2008 και τα γραφόμενα του "Καίσαρα" με καλυπτουν απόλυτα!
 
Το Sultans of swing ειναι πολυ ωραιο τραγουδι! Και χαιρομαι πραγματικα που υπαρχουν ακομα σταθμοι που βαζουν παλια τραγουδια. Εχω βαρεθει να ακουω συνεχεια ολα τα εμπορικα κομματια... Αυτος πιστευω ειναι και ο λογος που πολλοι εχουν γυρισει στη vintage μουσικη.
 
Για όποιον ενδιαφέρεται

DIRE STRAITS

 


Dire Straits



Την Κυριακή 27/5 πρόκειται να κυκλοφορήσει το πρώτο άλμπουμ των Dire Straits με τίτλο «Dire Straits» ως συνέχεια της προσφοράς της «Καθημερινής» The Big Come Back. Το θρυλικό συγκρότημα που άλλαξε τον ήχο της ροκ. Οι Dire Straits, στα 18 χρόνια πορείας του συγκροτήματος στη διεθνή μουσική σκηνή, κέρδισαν αναρίθμητα βραβεία μεταξύ των οποίων 4 Grammy Awards, 3 Brit Awards και 2 MTV Video Music Awards, ενώ πούλησαν πάνω από 120 εκατ. δίσκους. Μας κέρδισαν από το πρώτο τραγούδι, παίζοντας μελωδικό ροκ, groovy, χορευτικό με blues αναφορές σε μια εποχή που το new wave και το punk κυριαρχούσαν στα charts. Ο χαλαρός «αμερικάνικος» ήχος τους, τα λιτά φωνητικά και το χαρακτηριστικό παίξιμο της κιθάρας του Mark Knopfler -που θύμιζε J. J. Cale- σε συνδυασμό με τις ιστορίες των εμπνευσμένων από καθημερινές σκηνές τραγουδιών τους, σημάδεψαν τις ζωές μας με τις αξεπέραστες επιτυχίες των Dire Straits: Sultans of Swing, Lady Writer, Tunnel of Love, Romeo and Juliet, Private Investigations, Money For Nothing, Brothers in Arms.


 


Ο Mark Knopfler μπήκε στο πρώτο μπαρ που βρήκε μπροστά του ένα βροχερό βράδυ στην Αγγλία, ενώ μια μπάντα τελείωνε το πρόγραμμά της και ο τραγουδιστής καληνύχτιζε τους πέντε θαμώνες του μαγαζιού, λέγοντας: Goodnight and thank you... We are the Sultans of swing». Αυτό ήταν! Το «Sultans of Swing» ήταν το πρώτο single και η πρώτη μεγάλη επιτυχία των Dire Straits.





http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_20/05/2012_482645
 
Πίσω
Μπλουζα