Donkey Kong Land review

johnny19818

Retromaniax Thread Excavator!
Joined
18 Απρ 2010
Μηνύματα
7.711
Αντιδράσεις
1.924
Το Donkey Kong Land είναι το "μικρό" παιχνίδι της πιθηκοοικογένειας Donkey Kong το οποίο κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1995. Έτσι, για να μην μείνουν παραπονεμένοι και οι κάτοχοι του Game Boy η Nintendo με τη Rare έκαναν πάλι το θαύμα τους.

Το παιχνίδι φυσικά κινείται στην μηχανή του "μεγάλου αδερφού" του από το SNES με το οποίο υπάρχουν αρκετές ομοιότητες. Έτσι κι εδώ έχουμε να μαζεύουμε μπανάνες όπου όταν μαζέψουμε 100 κερδίζουμε μια ζωή. Οι κρυφές πίστες έχουν κι εδώ την τιμητική τους όπου ο παίκτης είτε από καθαρή τύχη είτε από καλή παρατηρητικότητα μπορεί να εισχωρήσει σε κρυφές σπηλιές ή να μπει σε βαρέλια που τον εκτοξεύουν σε άλλα επίπεδα. Η ολοκλήρωση των επιπέδων δηλώνεται με ποσοστό % και εδώ όπως και στο DKC. Στο δρόμο μας θα βρούμε και τους παλιούς γνωστούς όπως τον ρινόκερο, τον ξιφία και τη στρουθοκάμηλο που μας βοηθάνε να προχωρήσουμε επίπεδα και να κερδίσουμε ζωές μαζεύοντας επιπλέον μπανάνες. Εδώ βέβαια όταν αποκαλύπτουμε το χαρακτήρα, μεταμορφωνόμαστε σε αυτόν τον οποίο και ελέγχουμε και δεν ανεβαίνουμε πάνω του. Στην οθόνη βλέπουμε όλη τη δράση χωρίς να εμποδίζεται από πληροφορίες οι οποίες εμφανίζονται μόνο όταν χρειάζεται. Έτσι, όταν παίρνουμε μπανάνες, πάνω αριστερά εμφανίζεται ο αριθμός τους και όταν παίρνουμε τα γράμματα K O N G αυτά εμφανίζονται για λίγο στο κέντρο της οθόνης. Στο παιχνίδι τα γράμματα είναι απαραίτητα για να σώσουμε την πρόοδό μας. Στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχουν οι ζωές μας. Στο παιχνίδι μπορούμε να έχουμε στη διάθεση μας και τον Donkey Kong αλλά και τον Diddy Kong σπάζοντας το βαρέλι που γράφει DK. Με το πλήκτρο select εναλλάσουμε τους χαρακτήρες.

Το παιχνίδι αποτελείται από 4 επίπεδα και τα οποία περιέχουν αρκετές πίστες το καθένα. Οι πίστες ποικίλουν όπως και στο DKC από τη ζούγκλα, μέσα σε σπηλιές, χιονισμένα βουνά αλλά και στην πόλη. Η λεπτομέρεια των γραφικών είναι εκπληκτική για τα δεδομένα του Game Boy και δε θα δυσκολέψουν τον παίκτη στο να αναγνωρίσει το background. Ακόμη και το game over έχει μείνει ίδιο από την έκδοση του SNES. Οι αντίπαλοι αλλά και σύμμαχοι έχουν σχεδιαστεί επίσης πιστά όπως τους είδαμε στο SNES.

Στον τομέα του ήχου επίσης έχει γίνει πολύ καλή δουλειά με ωραία ηχητικά εφέ που κάνουν τη δουλειά τους περίφημα. Είναι τόσο όσο δηλαδή. Λείπουν φυσικά οι κραυγές των μαϊμούδων όταν χάνουν κάποια ζωή ή σε άλλη περίσταση καθώς το hardware του Game Boy είναι περιορισμένο. Παρόλαυτα ο ήχος δεν κουράζει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Το gameplay είναι ένα πολύ δυνατό σημείο του εν λόγω τίτλου καθώς οι κινήσεις έχουν μεταφερθεί από τη μεγάλη έκδοση με μεγάλο ποσοστό. Έτσι οι χαρακτήρες μας κάνουν άλματα, τούμπες ώστε να κατατροπώσουν τους εχθρούς τους και δε διστάζουν να αρπάξουν βαρέλια που θα συναντήσουν στο δρόμο τους για να τα πετάξουν στους ανυποψίαστους αντιπάλους τους ή να ανοίξουν τρύπες και να ανακαλύψουν κρυμμένες σπηλιές. Όπως στο DKC κάνουμε άλμα από ψηλά και αποκαλύπτουμε βαρέλια, στο DKL αποκαλύπτουμε σχοινιά που ανεβαίνουν προς τον ουρανό και όταν τα αρπάξουμε μας οδηγούν σε κρυφά επίπεδα. Ευτυχώς η ρόδα που μας βοηθάει να ανέβουμε σε υψηλότερα σημεία μέσα στην πίστα διατηρήθηκε και σε αυτή την έκδοση. Το επίπεδο δυσκολίας είναι αρκετά εύκολο για κάποιον που απλά ενδιαφέρεται να το τελειώσει χωρίς να ψάξει να βρει τα κρυφά επίπεδα. Τουναντίον αν θέλει να δει το 100% στην οθόνη των saves. Το παιχνίδι παίζει και στο Super Game Boy εκμεταλλευόμενο τις δυνατότητες του add-on με ποικίλους χρωματισμούς.

Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι μοιάζει πολύ με την έκδοση της 16μπιτης κονσόλας της Nintendo κάτι το οποίο χαροποιεί τους κατόχους του φορητού εφόσον είναι και φαν του DKC. Προσωπικά είναι από τα αγαπημένα μου παιχνίδια που δε χορταίνω να παίζω ακόμη κι αν το έχω τερματίσει αρκετές φορές. Η εταιρία έκανε την κίνηση να κυκλοφορήσει το cartridge σε κίτρινο χρώμα για να το παρομοιάσει με το χρώμα της μπανάνας. Αν το βαθμολογούσα θα του έδινα 8,5/10.

Το εξώφυλλο του παιχνιδιού.

Προβολή συνημμένου 118505

Το οπισθόφυλλο.

Προβολή συνημμένου 118506

Το κίτρινο cartridge.

Προβολή συνημμένου 118507

Υ.Γ. Τις προάλλες, εντελώς τυχαία βρήκα ένα κόλπο για να περάσω την πιο δύσκολη (κατά τη γνώμη μου) πίστα του παιχνιδιού. Στο βίντεο που ακολουθεί.

Donkey Kong Land glitch (Game Boy)

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ωραίος. Πολλές αναμνήσεις από αυτό...

Το πρώτο μου παιχνίδι σε επίσημο Nintendo σύστημα ~κι όχι famiclone~ ,το διαφανές Game Boy.

Απίστευτο τεχνολογικό επίτευγμα για τα δεδομένα του Game Boy κι εξαιρετικό platform παιχνίδι γενικώς.
 
Μπράβο για την όμορφη παρουσίαση.Το παιχνίδι το έχω παίξει λίγο σε emu αλλά γενικά δεν μπορώ να ασχοληθώ με την σειρά DKC στο game boy.Προτιμώ να ξαναβάλω για πολλοστή φορά την σειρά στο snes και να απολαύσω το παιχνίδι όπως πρέπει.
 
Eιχα παθει πλακα οταν το ειχα δει για πρωτη φορα στο game boy ενος μαγαζιου που το ειχαν για να το βλεπει και να το δοκιμαζει ο κοσμος.Τελικα αφου το καταευχαριστηθηκα στο Game Boy εκει που το ελιωσα πραγματικα ηταν οταν αγορασα το super Game Boy για το SNES οποτε και το ελιωσα ξανα σε μεγαλητερο βαθμο και με μεγαλητερη ευχαριστηση.
 
Λιώσιμο και από μενα, confirmed. Είναι και το μόνο κουτάτο παιχνίδι που μου έμεινε από την κονσόλα μαζί με το metroid 2 .
 
Πολυ καλη παρουσίαση! Το ειχα πρωτοπαίξει το καλοκαίρι του '97 σε κατασκήνωση, αν και το πρώτο donkey kong land για το gameboy ηταν το τελευταίο που τερμάτησα με πρώτο το land 2 και μετα το land 3! Κορυφαίο αποτελεί το κομμάτι που ακούγεται σε μερικές απο τις υποθαλάσσιες πίστες με τα αρχαία ερείπια στο 2ο κόσμο (Kremlantis) που δυστυχώς δε το επανέφεραν σε κανένα απο τα επόμενα παιχνίδια της σειράς.. Επίσης μια απο τις πιο άδικες ιδιοτροπίες του παιχνιδιού ειναι οτι οταν πέφτεις απο ενα μεγάλο ύψωμα σ'ενα πιο χαμηλό και καθώς το sprite του χαρακτήρα χάνεται σταδιακά απο την οθόνη, χάνεις αυτόματα ζωή.. Ευτυχώς αυτο διορθώθηκε στις επόμενες 2 συνέχειες..

[video=youtube;w_N7__8-9r0]

 
Τα Donkey Kong Land παντα τα θεωρουσα "φτωχους συγγενεις" του Donkey Kong Country! Τα εχω παιξει ελαχιστα...
 
Σας ευχαριστώ όλους :) .

Φυσικά και το παιχνίδι είναι υποδεέστερο της έκδοσης του SNES αλλά αν συγκρίνουμε ας πούμε (τυχαία εντελώς) το Mortal Kombat 2 στο SNES και το αντίστοιχο στο Game Boy, εδώ μιλάμε για πραγματικό θαύμα το πως κατάφεραν να συμπιέσουν τέτοιο μεγάλο παιχνίδι στο ταπεινό cartridge του GB. Αντίστοιχο παράδειγμα το Killer Instinct στην ίδια κονσόλα από την ίδια φυσικά εταιρία (Rare). Όπως σε πολλές κονσόλες, τα καλύτερα παιχνίδια βγαίνουν πάντα στη δύση τους.
 
Πίσω
Μπλουζα