Dracula (1992)

Το Dracula ήταν η τελευταία ταινία που είδα με την μεγάλη αδερφή μου πριν φύγει για πάντα για Αγγλία και ήταν και μια από τις τελευταίες εξόδους που κάναμε οι δυό μας όποτε την έχω σε ξεχωριστή θέση στο μυαλό μου. Επί της ουσίας τώρα η ταινία νομίζω πως απεκατέστησε την φήμη του Κόμη μετά από περίπου 4 δεκαετίες διασκεδαστικών αλλά μάλλον γελοίων μεταφορών του βιβλίου στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
 
πραγματικό αριστούργημα ρε μάγκες μακάρι όλες οι ταινίες τρόμου που γυρίζονταν να ήταν τέτοιες παραγωγές
 
Μια πραγματικά υπεροχή ταινία.

Είχε σαφώς διαφορες σε σχέση με το βιβλίο όμως για μενα είναι η πιο αξιόλογη μεταφορά του βιβλίου στην μεγάλη οθόνη.

Ο σκηνοθέτης μηνυθηκε μετά την προβολή της ταινίας απο την οικογένεια του δρακουλα,απογόνους δηλαδη,διότι χρησιμοποίησε γεγονότα που είχαν μείνει κρυφά σαν κειμηλιο.

Ο ριβς μου φαίνεται παντως λίγο άκυρος για τον μεγάλο ρόλο του harker όμως καλύπτεται απο τους άλλους και σαφώς την πλοκή της ταινίας, όπως επίσης και τα άριστα εφφε που έδωσαν μια υπεροχη ατμόσφαιρα στην ταινία.

Ο ολντμαν απλά άριστος.
 
Leon είπε:
Θα διαφωνήσω με τους προλαλήσαντες, αφού βρήκα την ταινία μετριότατη και ιδιαιτέρως συμβατική. Σε καμία περίπτωση στο ύψος του Κόπολα (ο οποίος βέβαια από το '90 και μετά όλο μέτριες ταινίες γυρίζει).
Για καλό Δράκουλα, δείτε το remake του Nosferatu από τον Werner Herzog με Κλάους Κίνσκι, Ιζαμπέλ Ατζανί και Μπρούνο Γκανζ.

Δείτε το ζενερίκ να πάθετε την πλάκα σας! :)
Δεν έχω δει ακόμα την ταινία τού Χέρτσογκ, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα είναι εξαιρετική. Το ζενερίκ όντως καθηλωτικό και αποκρουστικό μαζί, με τις φριχτές μούμιες τού Γκουαναχουάτο να πρωταγωνιστούν έχοντας ως μουσική υπόκρουση μία απλούστατη μελωδία (αποτελούμενη μόνο από δύο νότες) αλλά τόσο αποτελεσματική! Θα το δώ οπωσδήποτε. Και μόνο η τριάδα των πρωταγωνιστών εγγυάται πολλά.

Όσο για την ταινία τού Κόπολα, μπορώ μέχρι ένα σημείο να σε καταλάβω, αλλά είμαι κι εγώ απ' αυτούς που τη βρίσκουν (σχεδόν) αριστουργηματική. Ναι, έχει αδυναμίες, με κυριότερη την επιλογή τού Κιάνου Ριβς για τον ρόλο τού Τζόναθαν Χάρκερ, αλλά το όλο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα είναι από τα πιο γοητευτικά που έχω δει στον κινηματογράφο. Όσο για την εκπληκτική μουσική που έγραψε ο Βόιτσεχ Κίλαρ για την ταινία, εξακολουθεί, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, να με συναρπάζει.

Kambia είπε:
Καλή ταινία με ωραίο SoundtrackΈχοντας διαβάσει το βιβλίο δύο φορές θα έλεγα οτι δεν έχει καμία σχέση με την ταινία παρα μόνο στα ονόματα!
Μα πώς βρε Κάμπια; Το μισό περίπου βιβλίο έχει μεταφερθεί στην οθόνη με πολύ μεγάλη πιστότητα. Μήπως διάβασες καμιά υπερβολικά ελεύθερη μετάφραση; Εγώ πάντως το έχω διαβάσει στο πρωτότυπο, στ' Αγγλικά δηλαδή.
 
Εμένα η ιστορία του βιβλίου μου φάνηκε διαφορετική από αυτή της ταινίας.

Αυτό είναι το βιβλίο που διάβασα
dracula.bmp
dracula.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είχα δει την ταινία του Herzog όταν ήταν φρέσκια, και του Κόπολα πολλά χρόνια μετά. Κι όμως από τη δεύτερη δεν θυμάμαι τίποτε, ούτε καν τι εντύπωση μου είχε κάνει, από την πρώτη πολλά. Αυτό δείχνει ποια θεωρώ ανώτερη. Βέβαια ο Herzog με την ταινία του δεν έφτιαχνε δράκουλα μόνο, αλλά απέτιε και φόρο τιμής στην παλιά ομώνυμη ταινία του Μουρνάου, γι' αυτό και είχε μακιγιάρει έτσι τον Κίνσκι - και γι' αυτό άλλαξε την ιστορία σε σχέση με το βιβλίο σε πολλά σημεία. Αλλά δεν παραβίασε της βασικές αρχές της Δρακουλοσύνης, σε αντίθεση με ένα σωρό άλλες πρόσφατες βαμπιροταινίες και βαμπιροσήριαλ (μέχρι η Αν Ράις τσαντίστηκε, διάβαζα, με αυτά που φτιάχνουν τώρα... ας είχε αλλάξει η ίδια τα φώτα στους βρυκόλακες με τα δικά της μυθιστορήματα).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Την είχα δει τότε που πρωτοπροβλήθηκε στην τηλεόραση. Ήμουν μικρός και με τρόμαξε πολύ μπορώ να πω. Είναι μια από τις καλύτερες όμως ταινίες τρόμου για μένα. Επίσης η παρωδία Dead and Lovin'it με τον Λέσλι Νίλσεν τρελό γέλιο.
 
Όσο κλισέ και να είναι η φράση " δεν γυρίζονται πια τέτοιες ταινίες ", στη συγκεκριμένη περίπτωση, ταιριάζει γάντι...
 
Και το βιβλίο και η ταινία και φυσικά οτιδήποτε σχετικό δεν έχει ουδεμία σχέση με την πραγματική ιστορία ,θεωρείται φίκσιον και ως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται .Θεωρώ λεπτομέρεια ότι η ταινία ξεφεύγει από το βιβλίο γιατί ούτως ή άλλως το βιβλίο έχει ξεφύγει κατά πολύ από την πραγματικότητα του Βλαντ Τέπες.

Ως ταινία πέρα από τις ιστορικές διαστρεβλώσεις (σε βαθμό επιτηδευμένης προπαγάνδας,η καταγωγή του Στόκερ σε σχέση με αυτή του Τέπες αποδεικνύουν τον δόλο) την θεωρώ εξαιρετική ,στα υπέρ η απίστευτη ερμηνεία του Όλντμαν που αδίκως δεν προτάθηκε για όσκαρ τουλάχιστον (ως νικητή δεν ξέρω καθώς έπεφτε πάνω στον εξαιρετικό και νικητή Αλ Πάτσίνο για το άρωμα γυναίκας) ,στα κατά ο τελείως αδιάφορος Κιάνου Ριβς .
 
Για τα σκηνικά, τα κοστούμια και την καλλιτεχνική διεύθυνση και μόνο, η ταινία τα σπάει. Για να μην αναφέρω τις ερμηνείες από Oldman και Hopkins. Απορώ πως ο Coppola είχε διαλέξει τον Reeves...
 
Pinhead είπε:
. Απορώ πως ο Coppola είχε διαλέξει τον Reeves...

Όπως είχε δηλώσει σε κάποια συνέντευξη ο Κόπολα, έπρεπε να υπάρχει και κάποιος , που θα τραβήξει τις κοπελίτσες ( η αλλιώς , πως οι παραγωγοί μπλέκονται εκεί που δεν πρέπει) ...
 
Και ομως ακομα δεν την εχω δει... :eek:

Θα την δω και θα επανερθω για εντυπωσεις. ;)
 
Εμένα δε με συγκλόνισε και τόσο η ταινία. Πολύ αμερικανιά μου είχε φανεί, θυμάμαι. Και μόνο το γεγονός ότι δεν είχα τρομάξει ιδιαίτερα, εγώ η φρικιάρω, μου λέει πολλά.
 
13/15. Έχασα δυο ερωτήσεις, επειδή δεν τις κατάλαβα καλά... :(

Congrats! You are a certified Vampire Historian!

 




62043cae-867a-4ee2-9cb2-7fd01f78e725.jpg
 
11/15. Είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.
 
9/15 όχι ασχημα αλλα ουτε και καλα
 
12 / 15. Μόνο την 13 δεν ήξερα ουσιαστικά.
 
12/15

Congrats! You are a certified Vampire Historian!

Έχασα 5, 6 (κακώς, έπρεπε να το ήξερα) και 11 που είναι ιστορική και δεν έχει σχέση με τον Δράκουλα των βιβλίων
 
Πίσω
Μπλουζα