Dune (1984)

noxrider

RetroMaNiaC
Joined
13 Δεκ 2008
Μηνύματα
814
Αντιδράσεις
68
Δεν έχω διάβασει το βιβλίο του Franklin P. Herbert,ούτε κάποιο άλλο από τη σείρα της Dune saga για να γνωρίζω αν έγινε σωστά η μεταφορά...αλλά θεωρώ την ταινία του David Lynch πραγματικό κόσμημα των 80s ταινιών.Καταπληκτικά κοστούμια με ένα ρετροφουτουριστικό ύφος.Μοναδική ατμόσφαιρα,με την βοήθεια της μουσικής του Brian Eno και των Toto όπως και cast ηθοποιών.

Η επίσημη αφίσα της ταινίας.

Duneposter.jpg
Προβολή συνημμένου 129076

Το επίσημο trailer της ταινίας.

YouTube - Dune Trailer (1984)

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ειδικά αν έχεις την τεσσεράμισι ωρών uncut έκδοση!!! Αυτό που είδαμε στο σινεμά τότε ήταν τσεκουρεμένη έκδοση...
 
ενδιαφερουσα ταινια!υπαρχει σε dvd?
 
Ασφαλώς και υπάρχει και είναι κ τέλεια σε σχέση με το box office που είχε κάνει τότε..!!

Αξιόλογη ωστόσο (όσο κ αν δείλιασα στην αρχή) ήταν και το Children Of dune 1999-2000 περίπου, τηλεταινία!

---

2000 ήταν το έτος που βγήκε το remake Dune

2002 ήταν το children of dune!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτό που μου χτυπάει άσχημα στο Dune είναι τα άθλια εφέ(υποτίθεται ότι είχαν πέσει λεφτά), που υστερούν πολύ σε σχέση με τα παλαιότερα Star Wars.

Με τα υπόλοιπα αρνητικά(δομή, σενάριο, χτενίσματα :p ) συμβιβάζομαι αφού η ταινία είναι cult. :p
 
Η ταινία αναδύει μια πολύ έντονη ατμόσφαιρα "steampunk"

ανάμεσα στα φουτουριστικά σκηνικά της, κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα.

Σίγουρα μέσα στις 3 καλύτερες ταινίες Ε/Φ όλων των εποχών.
 
Και γενικως ολο το επος του Dune ειναι καπως ρετρο καθοτι υποτιθεται μετα τη Μπατλεριανη Τζιχαντ και την απαγορευση των ρομποτ και υπολογιστων, ολο το διαστημικο συμπαν αναγκαστηκε να υποταχθεί σε φεουδαρχικό σύστημα για να μπορεσει να κρατηθει
 
exetlaios είπε:
Η ταινία αναδύει μια πολύ έντονη ατμόσφαιρα "steampunk" ανάμεσα στα φουτουριστικά σκηνικά της, κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα.

Σίγουρα μέσα στις 3 καλύτερες ταινίες Ε/Φ όλων των εποχών.
Hell yeah!!!!

Χαίρομαι να ξενυχτάω για να τη δω κάθε φορά που προβάλλεται στη τηλεόραση!!!!
 
Οταν την ειχα πρωτοδει πριν πολλα χρονια ενα βραδυ στην του βου (ουτε καν την ειχαν διαφημισει) ειχα μεινει αναυδος απο τα κοστουμια και τα χτενισματα. Ηταν φουτουριστικα αλλα και ρετρο συναμα χωρις ομως να μπορεις να τα ενταξεις καπου. Δυστυχως ομως η ταινια με αφηνε διαρκως με μια απορια. Δεν το επιανα ολο το σκηνικο, αλλα καλο μου εκανε γιατι ετσι πηρα το βιβλιο και μετα πηρα σβαρνα και τα υπολοιπα. Η τηλεοπτικη βερσιον ειναι πολυ αξιοπρεπης παραμενωντας αρκετα πιστη στο βιβλιο, αν και υστερει αισθητα σε CGI. Πιστευω πως το επος αυτο δεν εχει παρουσιαστει οπτικα ακομη οπως του αξιζει.

Και μια που το συζηταμε ας ριξουμε και το αφιερωμενο στο βιβλιο κομματι

YouTube - Iron Maiden - To Tame a Land

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Επος, η ταινία κατάφερε να βγάλει την ατμόσφαιρα του βιβλίου.

Βεβαια σ'αυτο βοηθάει και το υφος γραφής του Herbert, που εισαι θεατής στον κόσμο του, δεν ταυτιζεσαι ευκολα και καποιον χαρακτήρα.

Το Butlerian jihad σαν βιβλίο (μαλλον τριλογία) ειναι μέτριο και γραμμενο απο τον γιό του Frank, Brian Herbert.
 
Απο Wikipedia (το αποσπασμα ειναι unsourced)

when Steve Harris requested permission from the author to name the song "Dune" and to use a spoken quotation as the track's intro, his request was met with a stern reply from Frank Herbert's agent: "No. Because Frank Herbert doesn't like rock bands, particularly heavy rock bands, and especially rock bands like Iron Maiden". This statement was backed up with a legal threat, and eventually the song was renamed "To Tame a Land" and released in 1983
 
Το οτι εγραψε ενα επος, δεν σημαεινει οτι ηταν και ψυχούλα. Το dune universe ειχε πολύ περιεργο markening και οι αδειες δινοντουσαν με το σταγονόμετρο. Κατα την Brian εποχή αλλαξαν τα πράγματα.
 
Dune (1984)

Dune

Οτι πιο καμπ και καλτ έχει γυρίσει ο αγαπημένος μας Ντέηβιντ Λιντς ο οποίος δυστηχώς και την έχει αποκυρύξει. Δεν έχω διαβάσει το επικό βιβλίο του Χεμπερτ παρά μονο αποσπάσματα (το οποιο έχει φανατικούς που αποκυρήσουν την ταινία μετά βγελυγμίας) αλλά η ταινία προσφέρεται για τρελλό κανιβαλισμό καθώς το έχει κάνει αγνώριστο. Ειδικά που παίζουν ένα σωρό διάσημοι (με τον Στινγκ σε απίθανο λουκ). Ευφημος μνεια στα με φρουδικές αναφορές σκουλήκια της ερήμου. Μετά ο Λιντς ανακάλυψε την υψηλή τέχνη αλλά εξακολούθησε να παιζει με το μυαλό μας.

[.....]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το Dune, λένε οτι έπεσε θύμα της μικρής του διάρκειας. Ιστορία τόσων βιβλίων, δεν θα μπορούσε να χωρέσει σε μια μόνο ταινία. Άκουσα πάντως, οτι ο δημιουργός συμφωνούσε με το πως το αποτύπωσε, ο Λύντς. Κάτι ήξεραν οι του Lord of the rings, που έκαναν τριλογία...
 
To DUNΕ είναι ΣΤΑΘΜΟΣ στον κινηματογράφο.

Για να το καταλάβει κανείς βαθύτερα, αξίζει να δει το extended-version.

Πωλείται (μαζί με το κανονικό) σε πανέμορφο tin-box, σε αρκετά καλή τιμή.

[....]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εδω και χρονια εχει κυκλοφορησει σε HD (και HD-DVD αλλα και Bluray) οπου πραγματικα αστραφτει!! Αξιζει να τη δουν και οι νεωτεροι φιλοι του SciFi.

Η μουσικη επενδυση ειναι απλα καταπληκτικη, τα εφε και τα σκηνικα για την εποχη τους αξιοθαυμαστα και σαν συνολο ξεφευγει αρκετα απο τις

κλασσικες ταινιες επιστημονικης φαντασιας!!

Μια που το θυμηθηκα, λεω σημερα το βραδυ να την κανω μια ωραια προβολη!! :D
 
Τα βιβλία είναι αλλού, η ταινία και η βιντεοταινία δίνουν ένα πολύ μικρό ψίγμα από το dune universe του Φρανκ Χέρμπερτ (και του γιου του).
 
...ακόμα και στα βιντεοπαιχνίδια ουσιαστικά ξεκίνησε τα real time strategy games ο τίτλος dune. (dune 2)
 
Το Βιβλιο παντως ειναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ !!!
 
Πίσω
Μπλουζα