Eπίσκεψη στο Cambridge Centre for Computing History

tantalos

Retro Member
Joined
26 Ιαν 2009
Μηνύματα
180
Αντιδράσεις
25
Kαλησπέρα σε όλους.

Πρόσφατα είχα την τύχη να επισκεφθώ το Κέμπριτζ στην Αγγλία. Εκεί βρίσκεται το "Cambridge Centre for Computing History", ενας πραγματικός παράδεισος για τους φίλους των retro υπολογιστών.

Μαζί με τον παλιό, καλό φίλο Νίκο (kouikaras, εδώ στο forum) ο οποίος έχει την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, λόξα με μένα σπεύσαμε να επισκεφθούμε το εν λόγω μουσείο.

Όταν πήγαμε, ήταν σχεδόν άδειο από κόσμο. Η κυρία στην υποδοχή μας δέχθηκε πολύ θερμά, λέγοντάς μας μάλιστα πως οι περισσότεροι υπολογιστές είναι σε λειτουργία και μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε.... Καταλαβαίνετε τη συγκίνησή μας στο άκουσμα αυτών των λέξεων!

Επειδή μια εικόνα αξίζει όσο 1000 λέξεις, με τον Νίκο βγάλαμε πάνω από 100 φωτογραφίες με σκοπό να τις μοιραστούμε με όλους εσάς, καθώς το μουσείο είναι πραγματικά "κομμένο και ραμμένο" για το site των retromaniax!

Προσωπικά, πάντως, η μεγαλύτερή μου χαρά ήταν η δυνατότητα που είχα να καθήσω, μετά από 24 σχεδόν χρόνια, μπροστά σε έναν AMSTRAD PC 1512 - τον πρώτο υπολογιστή που είχα - αλλά και σε έναν ZX Spectrum στον οποίο δακτυλογράφησα 1-2 εντολές πατώντας τα υπέροχα λαστιχένια του πλήκτρα. Φυσικά αναλωθήκαμε και σε άλλες "δραστηριότητες" όπως πχ όταν ο Νίκος έπαιξε International Karate Plus σε έναν Commodore... αλλά και το text adventure "HitchHiker's Guide to Galaxy" της Infocom ! Επίσης, με εντυπωσίασε η εκπληκτική συλλογή από πρωτότυπες κασσέτες παιχνιδιών που υπάρχει στο μουσείο και μέρος, δυστυχώς, της οποίας μπορείτε να δείτε σε 2-3 φωτογραφίες.

Δεν έκανα την απόπειρα να δημιουργήσω φωτογραφικό album εδώ, μια που οι φωτογραφίες είναι πάνω από 100 και σίγουρα κάθε μία είναι μεγαλύτερη του 1MB. Έχω δημιουργήσει ένα album στο flickr το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ. Δυστυχώς κάποιες από τις φωτογραφίες δεν είναι τόσο καθαρές όσο θα θέλαμε.

Σε περίπτωση πάντως που δεν προβλέπεται η δημοσίευση albums του flickr στο forum ας με ειδοποιήσουν οι mods, ώστε να βρούμε έναν άλλο τρόπο να δημοσιεύσουμε κάπου τις φωτογραφίες και να τις κοινοποιήσουμε στους φίλους και επισκέπτες του forum.

Ακόμα και στο Λονδίνο να βρεθείτε, πηγαίνετε στο Κέμπριτζ (1 ώρα με το τραίνο) και επισκεφθείτε το μουσείο. Πραγματικά δε θα το μετανιώσετε!

Πληροφορίες για το μουσείο μπορείτε να βρείτε εδώ ενώ αυτή είναι η επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου.
 
Παρ' όλο που μένω εδώ και σχεδόν έναν χρόνο στο Cambridge, δεν είχα πάρει πρέφα το εν λόγω μουσείο. Ας είναι καλά ο Θέμης (a.k.a. Τάνταλος) που το εντόπισε.

Το μουσείο είναι σχετικά καινούριο (έχει λιγότερο κάπου ένα χρόνο ζωής αν θυμάμαι καλά). Μπαίνοντας στο κτήριο, το μουσικό θέμα του "Burning Rubber", στην μοναδική κονσόλα που είχε κυκλοφορήσει η Amstrad, μας χάιδεψε τα αυτιά. "Εδώ είμαστε!", λέμε και οι δύο. Η πρώτη αίθουσα είχε το απαραίτητο merchandise, όπου την προσοχή μου τράβηξε ένα t-shirt με το πληκτρολόγιο του παλιού καλού ZX Spectrum (του 48άρη βεβαίως βεβαίως), μερικές ετοιμοπόλεμες κονσόλες από τα πάλαι ποτέ "ουφάδικα", και βέβαια μία σειρά από υπολογιστές/κονσόλες, έτσι για να πάρει ο επισκέπτης μία πρώτη "τζούρα"...

Η δεύτερη αίθουσα φιλοξενούσε μία ντουζίνα BBC micros, στους οποίους πραγματοποιούνται μαθήματα προγραμματισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, 1-2 εκδόσεις του Acorn Archimedes, ένα πρώιμο σύστημα 3D vision και ....δε θυμάμαι τα υπόλοιπα...

Για την τρίτη και μεγαλύτερη (όχι δεν είναι υπονοούμενο) αίθουσα χρειαστήκαμε τα υπογλώσσια.... Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, εκεί μέσα υπήρχε όλη η ιστορία της έννοιας ηλεκτρονικής υπολογιστής, και δεν εννοώ μόνο τους οικιακούς. Υπάρχαν εκπρόσωποι από mainframes (παλιά και νέα), συστήματα που τα έβρισκες μόνο σε πολυεθνικές, τερματικά, συστήματα που χρησιμοποιόντουσαν μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς και βέβαια κονσόλες. Α, να μην ξεχάσω το μονοθέσιο, τροφοδοτούμενο με μπαταρία, όχημα C5 του Θείου (αν δεν ξέρετε ποιος είναι ο Θείος μάλλον διαβάζετε λάθος άρθρο...).

Μερικά highlights: ΖΧ80/ΖΧ81 (το δεύτερο το είχα χρησιμοποιήσει αρκετά όταν ήμουν μικρός), ZX Spectrum 48K (ο μεγάλος μου έρωτας), το C5 που προανέφερα, το πληκτρολόγιο του PET της Commodore, η αριθμομηχανή της Commodore (nerdgasm στιγμή), o 1512 (ο Θέμης ακόμα κλαίει), το σουρρεαλιστικό PONG στην πρώτη κονσόλα της ATARI με τα χειριστήρια-ποτενσιόμετρα (σουρρεαλιστικό, γιατί είχε κάποια μικροπροβλήματα και ενώ μας έβγαζε από δύο ρακέτες στον καθένα, η μπάλα περνούσε από μέσα από τη ρακέτα...χαλάλι όμως), η πρώτη έκδοση του PAC-MAN, ο τοίχος γεμάτος από κασσέτες Spectrum/Amstrad/Commodore, το space invader στον ORIC Atmos και πολλά πολλά άλλα ωραία!
 
Δεν ξέρω τι είναι πιο εντυπωσιακό...

Ο αριθμός των εκθεμάτων ή το οτι ΟΛΑ ήταν ready to play!!!

Μα που τις βρήκαν τόσες οθόνες;

Καταπληκτικό!

Ευχαριστούμε παιδιά γι'αυτό το eye-candy!
 
Δεν ξερω τι θα πουνε τα υπολοιπα παιδια για ολα αυτα τα υπεροχα ρετρομασινια,

αλλα αυτες οι arcade καμπινουλες ειναι....ερωτας!!!!!!!!!:dribble:

Ευχαριστουμε πολυ για τις υπεροχες φωτο!!!! :thanx2:
 
μπράβο παιδιά!

όλα τα εργαλεία ένα και ένα! οι δε καμπίνες... κουφέτο.

ωραίες φωτος!
 
Το τι σας ζήλεψα... το τι σας ζήλεψα! :(

Παιδιά, άπειρα ευχαριστούμε για το φωτορεπορτάζ! Οι φωτόζ είναι η μια καλύτερη από την άλλη! :flower:
 
Αυτά είναι γούστα! Πολύ ωραία πράματα και ανοικτά στο κοινό. Πάντα τέτοιες ανακαλύψεις παιδιά!
 
Παρα πολλα μηχανηματα , τακτοποιημενα και ετοιμα για χρηση, αυτα ειναι!!

Thanks για τις φωτος παιδια :D
 
Εγώ κάθε μέρα εκεί θα ήμουν! Τέλειο το φωτορεπορτάζ.

Στην κυριολεξία κρέμασε η γλώσσα :D

15233229143_d3cbdf67c4_k.jpg
 
Τώρα είδα ότι έχει αναρτηθεί και βίντεο από το συγκεκριμένο μουσείο, και μάλιστα με επίσκεψη του Θείου!
 
Φοβερό το μουσείο, πολύ πράμα και πολύ ωραία η όλη αργάνωσή του. :)
 
Εξαιρετικές οι photos σας, παίδες !! (και βέβαια, το μουσείο και τα εκθέματά του είναι πραγματικά κάτι το εντυπωσιακό. :thumbup: )

Είδα ότι απο games υπήρχαν διαθέσιμα απο Pong και Pitfall, μέχρι πιό μοντέρνα δείγματα (Sonic, Mario 64, Zelda, Virtua Fighter, κλπ) - "κάτι για τον καθένα", δηλαδή.

Βέβαια πιό πολύ τράβηξαν το βλέμμα μου κάποια games που είδα σε υπολογιστές (Zool, Pacmania, ΙΚ+, Hitchhiker's Guide to the Galaxy, κλπ), αρκετά απο τα οποία τα αναφέρατε ήδη. :) (επίσης με χαρά είδα ότι στον 1512 ήταν φορτωμένο το PSI-5 Trading Co. *Εξαιρετική* επιλογή, θα έλεγα. :thumbup: )

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε και η... "ρετρο-φουτουριστική" (!) οθόνη όπου έπαιζε το GX4000 με το Burnin' Rubber !!
 
Εξαιρετικά παρατηρητικός, billy! Το PSI-5 στον 1512 το φόρτωσα εγώ (καμάρι!) - αφού έκανα μετά από πολλά χρόνια "C> dir" (καμάρι!) και βρήκα το directory "Games", και αφού έκανα "C> cd games" (καμάρι!) έτρεξα το πρώτο παιχνίδι που βρήκα. Δυστυχώς το συγκεκριμένο παιχνίδι δε το ήξερα, αν και είχαν περάσει από τα χέρια μου αρκετά παιχνίδια εκείνης της εποχής στον δικό μου 1512...

Όσο για το Burnin' Rubber, όπως είπε και ο Νίκος, η μουσική του "στόλιζε" συνεχώς όλο το μουσείο. Αφού, φεύγοντας, αναρωτιόμασταν πώς και αν αντέχει η υπάλληλος όλη μέρα, κάθε μέρα, το εν λόγω theme. (ΟΚ, όσο καλό και να είναι ένα τραγούδι, αν διαρκεί ελάχιστα λεπτά και επαναλαμβάνεται συνεχώς γύρω σου, πόσο να το αντέξεις...!!)
 
H επομενη εκδρομη σαν φορουμ θα ειναι Αγγλια,παρακαλω δηλωστε συμμετοχες απο τωρα.
 
tantalos είπε:
Εξαιρετικά παρατηρητικός, billy! Το PSI-5 στον 1512 το φόρτωσα εγώ (καμάρι!) - αφού έκανα μετά από πολλά χρόνια "C> dir" (καμάρι!) και βρήκα το directory "Games", και αφού έκανα "C> cd games" (καμάρι!) έτρεξα το πρώτο παιχνίδι που βρήκα. Δυστυχώς το συγκεκριμένο παιχνίδι δε το ήξερα, αν και είχαν περάσει από τα χέρια μου αρκετά παιχνίδια εκείνης της εποχής στον δικό μου 1512...
:thumbup:

Φίλε Tantalos, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο παίγνιον, διότι πραγματικά αξίζει !! :)

Προσωπικά, το PSI-5 το γνώρισα μέσα απο τις σελίδες του Pixel, το οποίο διάβαζα φανατικά. Είχε παρουσιαστεί η έκδοση του CBM (που είναι και η καλύτερη version), αλλά δυστυχώς κανείς γνωστός μου δεν είχε την έκδοση του παιχνιδιού σε CPC (ούτε σε "πειρατική" λίστα με amstrad games το είχα δεί) ώστε να μπορέσω να παίξω στον δικό μου υπολογιστή. :(

Μία προσωρινή λύση ήταν το τοπικό μου CBM club (όπου όμως δεν μπορούσα να κάτσω να παίζω πολλές ώρες). Η πραγματική "λύτρωση", ήρθε με την αγορά PC/XT απο δύο συμμαθητές μου. Εκείνη την περίοδο υπήρξε μία αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το PSI-5, λόγω του ότι το γνωστό περιοδικό "Αγόρι" είχε δημοσιεύσει μία ιστορία με το εν λόγω παιχνίδι το οποίο έπαιζε ο "Πολεμιστής του Κομπιούτερ". :D

Οι δύο αυτοί συμμαθητές μου αγόρασαν το παιχνίδι στα PC τους, όπου μπόρεσα επιτέλους να αφοσιωθώ περισσότερο !! :headbangdude:

To PSI-5 είναι στη βάση του παιχνίδι στρατηγικής / τακτικής. Αν και περιλαμβάνει μόνο τέσσερις αποστολές (τρείς, στην αρχική έκδοση), θα χρειαστεί αρκετή εξάσκηση για να του πάρει κάποιος τον αέρα !! (Η αλήθεια πάντως είναι πως αν κάποιος την σήμερον ημέρα παίξει για πρώτη φορά το παιχνίδι, πιθανότατα θα χαρακτηρίσει "αδέξιο" και "άβολο" τον χειρισμό του καθώς και τον τρόπο που παρουσιάζει τα δεδομένα στον παίκτη).

Οπως και να ΄χει το παιχνιδάκι ήταν εθιστικότατο, και ένα επο τα πλεονεκτήματά του (εκτός απο τις εξωγήινες προσωπικότητες του πληρώματός σου, που πραγματικά "δενόσουν" μαζί τους), ήταν και το -έστω και υποτυπώδες- "energy management" στοιχείο του.

Δηλαδή, το διαστημόπλοιό σου είχε έναν κεντρικό αντιδραστήρα που τροφοδοτούσε με ενέργεια όλα τα υποσυστήματα, και αν είχες πολλά απο αυτά ανοικτά, κάποια υπολειτουργούσαν, μιά και το output της ενέργειας δεν έφτανε για τα πάντα !!

Highly recommended τίτλος. :thumbup:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ ωραίο το φωτογραφικό υλικό! Πραγματικά το χαίρομαι σχεδόν όσο και εσείς που ήσαστε εκεί... :)
 
Πίσω
Μπλουζα