EDGE - 150 classic game reviews

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.794
Αντιδράσεις
4.286
To EDGE ανεβασε στο δικτυο 150 reviews απο αυτα που θεωρουσε πιο κλασικα. Δεν ειναι ακριβως retrogaming αφου η περιοδος ειναι 1993-2008.

Παντως εχει ενδιαφερον να διαβαστουν απο το παλιοτερο στο νεοτερο. Δινουν μια γευση "gaming ταξιδιου"...αδικα, σωστα, παραξενα, δικαια.

150 Classic Reviews

BTW υπαρχει ανεπισημη βαση δεδομενων για ολες τις βαθμολογιες του EDGE εδω
 
Κάθησες και διάβασες και τα 150 ρε θηρίο;
 
Καλά, το EDGE ήταν λίγο άκυρο με τις βαθμολογίες του. Ενα από τα καλύτερα games που είχαν βγει ποτέ (Super Metroid) πήρε ένα "συνηθισμένο" 8/10 (και αν διαβάσετε το review θα δείτε ότι είναι πολύ ερασιτεχνικό και λίγο άκυρο σε αυτά που λέει)... Γιατί το Doom? Έλεος μόνο 7/10?

Και μετά μου βαθμολογούν το Halo με 10/10, λέγοντας ότι φτάνει, ή ακόμα και ξεπερνάει, πολύ ανώτερα games. Προφανώς το Halo ήταν πιο σημαντικό παιχνίδι το 2001 (που τότε ήδη υπήρχαν πολύ ανώτερα FPS) από το Doom το 1993, που τότε δεν υπήρχε κάτι που να το πλησιάζει σε τίποτα. Επίσης ήταν πιο σημαντικό από το Goldeneye και το Halflife το 1997 (ούτε αυτά άξιζαν το 10άρι του Halo) τα οποία ήταν ότι ανώτερο υπήρχε στο genre τότε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κάθε review περιέχει αναγκαστικά μεγάλη δόση υποκειμενικού στοιχείου.

Για την ιστορία, εγώ στο Super Metroid ούτε 5/10 δεν θα είχα δώσει. Δεν μου γουστάρει το είδος. Κάτι σαν τον manos426f με τα strategy.

Και είμαι βέβαιος ότι ο Wally συμφωνεί απόλυτα με το 10/10 στο Halo. ;)
 
Maddog είπε:
Κάθε review περιέχει αναγκαστικά μεγάλη δόση υποκειμενικού στοιχείου.
Δεν θα έπρεπε. Το σωστό είναι οι επαγγελματίες reviewers να αφήνουν στην πάντα τις προσωπικές τους προτιμήσεις και να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί γίνεται. Αν ήθελα να διαβάζω για την άποψη του καθενός, θα διάβαζα user reviews. Ξέρω ότι δεν γίνεται να είναι πάντα 100% αντικειμενικοί αλλά πιστεύω ότι το συγκεκριμένο περιοδικό ήταν από τα λιγότερο αντικειμενικά, σε σχέση με άλλα, που διάβαζα προσωπικά.
 
Βασικά έχω πάρει 3-4 τεύχη, αλλά δε με κράτησε...

Το γιατί; ίσως να βρίσκεται στις βαθμολογίες του...

Ας δούμε μερικές:

GTA Vice City --> 8!!!! Οχτώ;;;!!!! Μάλλον το έκανε review 20χρονο....

Silent Hill 2 --> 7!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Για πολλούς, το καλύτερο της σειράς!

Final Fantasy X --> 6....... ΕΞΙ!!!! :eek: (DINO is dancing tsamiko)...

ICO --> 8..........

Μάλλον θα σταθώ στο "άδικο", απ'όλα αυτά που γράφει επάνω ο Wally....
 
Καλά ορισμένα reviews, αν τα κρίνεις με βάση τα σημερινά δεδομένα και νόρμες, κρίνονται άκυρα. Π.χ. το review του Doom και η κριτική που του κάνουν (Όχι ότι τους αδικώ, για ορισμένα που γράφουν). Όπως και να το κάνουμε επαναπροσδιόρισε το είδος των fps. Μπορεί το Wolfenstein 3D να είναι ο παπούς αλλά το Doom είναι ο μπαμπάς!!

:D
 
To θέμα είναι να γράφονται ωραία κείμενα, εμπεριστατωμένα, καλογραμμένα και να σου δίνουν να καταλάβεις τί αίσθηση έχει το κάθε παιχνίδι. Μιλάμε για το Edge που καλώς ή κακώς, είναι απο τα μεγαλύτερα, άν όχι το μεγαλύτερο περιοδικό του χώρου, και όχι τυχαία. Εκεί διαβάζεις αρκετές φορές πολύ καλογραμμένα άρθρα, χωρίς μισόλογα, και στην γλώσσα του gamer, χωρίς να σε ζαλίζουν με ανόητες εισαγωγές και περιττές διευκρινίσεις

Η ιστορία με τις βαθμολογίες είναι μέν αναγκαίο κακό, αλλα όπως συμβαίνει και στην μουσική, και στον κινηματογράφο δέν γίνεται να κρίνεις κάτι απο ένα καθαρά υποκειμενικό και ξερό νούμερο. Κακώς κατα την γνώμη μου κολλάμε στο 8, ή στο 90% και πάει λέγοντας. Εννοείται πως κάθε "κριτής" καταθέτει την άποψή του, άλλες φορές ειλικρινώς και άλλες όχι -άλλη κουβέντα αυτή-, όμως. όπως ακριβώς εκτίθεται στο κοινό των κριτών ένας dev/σκηνοθέτης/μουσικός, αντίστοιχα εκτίθενται και τα γραπτά των κριτών στους αναγνώστες.

Δέν υπερασπίζομαι σε καμμία περίπτωση το Edge, και φυσικά διαφωνώ σε πάρα πολλά reviews.Όμως τα "σκόρ" των παιχνιδιών νομίζω μπαίνουν σε δέυτερη μοίρα, ειδικά στο συγκεκριμένο έντυπο.
 
Αν και το διαβάζω ανελλιπώς εδώ και χρόνια, δεν μπορώ να πω πως έχω την καλύτερη άποψη για τα reviews του EDGE. Παρόλο που οφείλω να παραδεχτώ πως ήταν ένας από τους φορείς που έκαναν τον κόσμο να πάρει τα videogames λίγο πιο σοβαρά και να τα δει ως κάτι παραπάνω από μια παιδιάστικη ενασχόληση για να περνά ανάλαφρα ο χρόνος, ορισμένες φορές αυτή η στάση γυρίζει σε ψευτοκουλτουριάρικο ελιτισμό και κριτικολαγνεία, αφού θεωρούν πως όσο πιο πολύ αρνητισμό βγάλουν για ένα παιχνίδι, τόσο πιο πολύ αρεστοί θα γίνουν στο ψευτοδιαννοούμενο κοινό τους...

Και δεν αναφέρομαι μόνο στις συνειδητά χαμηλές βαθμολογίες (γιατί όπως σωστά λέει ο Other_Reality είναι λάθος να κολλάμε μόνο εκεί και δυστυχώς είναι πολλοί αυτοί που το κάνουν, όπως βλέπω και από τα δικά μου reviews), αλλά και στο ίδιο το κείμενο. π.χ. αν διαβάσει το review του Ico κάποιος που έχει παίξει το παιχνίδι θα νομίζει ότι γράφτηκε για άλλον τίτλο. Στην ταυτότητα χαρακτηρίζει το παιχνίδι ως platformer(!) και λίγο-πολύ κοντεύει να το βγάλει κλώνο του Tomb Raider! Μου θυμίζει μια φορά που κατά λάθος είχαν δώσει ένα action παιχνίδι στον Τσουρινάκη για review (νομίζω πως το prequel του ήταν adventure αν θυμάμαι καλά ή αυτό ήταν spin-off κάποιου RPG... κάτι τέτοιο τέλος πάντων) και έγραφε για το "άκρως εντυπωσιακό και προσεγμένο σύστημα μαχών με την απίστευτη ποικιλία κινήσεων", γιατί νόμιζε πως το παιχνίδι ήταν RPG και ο ίδιος προφανώς δεν είχε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο αφού ασχολούνταν αποκλειστικά με adventures και RPGs...

Προς θεού, δεν λέω πως είναι κακογραμμένα και πρόχειρα ή αβάσιμα όλα τα reviews τους (ούτε φυσικά πως εγώ είμαι καλύτερος από τους συντάκτες του, μην το πάμε εκεί...). Απλώς έχοντας διαβάσει όλα αυτά τα χρόνια πολλές παρουσιάσεις παιχνιδιών που έχω παίξει ο ίδιος ή ακόμα και να έχω γράψει το review τους, θεωρώ πως είναι ίσως το πιο αδύναμο κομμάτι του περιοδικού. Αντίθετα, το προτιμώ για πιο ιδιαίτερα αφιερώματα, στήλες άποψης, συνεντεύξεις κ.λπ. και φυσικά για το όλο layout και την παρουσίαση, το οποίο πάντα φέραμε ως παράδειγμα όταν ισχυριζόμασταν πως τα ελληνικά περιοδικά ήμασταν 100 χρόνια πίσω...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ένα άλλο κλασσικό παράδειγμα ασχετοσύνης των συντακτών του EDGE:

Street Fighter III: Third Strike --> 6/10

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι ένα περιοδικό που ξεκίνησε πολύ καλά, αλλά αρκετά σύντομα εξελίχτηκε στο χειρότερο του είδους: ψευτοκουλτουρέ. Τους παραδέχομαι σε παραγωγή που είναι πολύ καλή, αλλά υποφέρουν σε περιεχόμενο. Έχουν παραδεχθεί κάποιες απο τς χοντράδες τους, αλλά μετά απο χρόνια. Παλιά αφιερώματα σε κλασσικά παιχνίδια άξιζαν την αγορά κάποιων τευχών αλλά ακόμα κι εκείνα τα δεδομένα μπορείς να τα βρείς σε καλύτερη ανάλυση στο διαδίκτυο. Έχω μεγάλη συλλογή EDGE και να δώ τι θα την κάνω, γιατί δεν θέλω να την κρατήσω.
 
Πίσω
Μπλουζα