El Zorro - Οι περιπέτειες του Ζορό

metsgr

RetroActive
Joined
1 Οκτ 2008
Μηνύματα
518
Αντιδράσεις
9
Οι περιπέτειες του Ζορό







Ο Ζορό (El Zorro - Ελ Ζόρο, για την ακρίβεια) είναι ένας μασκοφόρος ήρωας που γεννήθηκε από τη φαντασία του Αμερικανού συγγραφέα κόμικ, τον Johnston McCulley, το 1919.

Αποτελεί τη μυστική ταυτότητα του Ντον Ντιέγκο ντε λα Βέγκα, γόνου αριστοκρατικής οικογένειας της ισπανόφωνης Καλιφόρνιας, αποικίας εκείνη την εποχή (γύρω στα 1820) της Ισπανικής Αυτοκρατορίας. Ο νεαρός Ντιέγκο επιστρέφοντας στην πατρίδα του, την Πόλη των Αγγέλων (Los Angeles), από τις σπουδές του στην Ισπανία, έρχεται αντιμέτωπος με την ασυδοσία και την αυταρχική συμπεριφορά των αρχών, που, όντας μακριά από την έδρα της Αυτοκρατορίας, δεν υπόκεινται σε κανέναν ουσιαστικό έλεγχο. Ο κυβερνήτης δρα ανενόχλητος και καταδυναστεύει τους κατοίκους της περιοχής προς δικό του φυσικά οικονομικό όφελος.

Δεξιοτέχνης στην ξιφομαχία, μια τέχνη που έχει διδαχθεί μακριά από την πατρίδα του και για το λόγο αυτό κανείς δε γνωρίζει ότι την κατέχει, ο Ντιέγκο αποφασίζει να βοηθήσει στην εφαρμογή του νόμου με το δικό του τρόπο. Κρυμμένος πίσω από μια μαύρη μάσκα μεταμορφώνεται στον ήρωα Ζορό, τον πιο σημαντικό πολέμιο της αδικίας των αρχών και του αυταρχισμού του Κυβερνήτη, μοναδικό βοηθό των καταπιεσμένων χωρικών.

Εκτός από τη μάσκα, χαρακτηριστικά του γνωρίσματα βπου απέκτησε κατά τη διάρκεια των χρόνων από τις διάφορες ερμηνείες του ήρωα- αποτελούν το μαύρο του ντύσιμο, που τον προστατεύει κατά τις νυχτερινές του εξορμήσεις, η μαεστρία με την οποία χειρίζεται το ξίφος και το χαρακτηριστικό σημάδι, ένα ʽΖʼ, η σφραγίδα που αφήνει πίσω του καθώς αποχωρεί από το χώρο δράσης του. Το παρατσούκλι του Ζορό,που στα ισπανικά σημαίνει αλεπού, αποκτά λόγω του τρόπου με τον οποίο δρα. Κινείται γρήγορα και έξυπνα σαν αλεπού και αυτό δυσκολεύει τις αρχές να τον συλλάβουν.

Σύντροφοί του αχώριστοι είναι το πιστό και πανέξυπνο άλογό του, ο Τορονάντο (η Αστραπή), καθώς και ο βοηθός του, που κατά καιρούς έχει πάρει διάφορες μορφές με πιο συχνή αυτή του Μπερνάρντο (στην αυθεντική του εμφάνιση κωφάλαλος, σε νεότερες ερμηνείες απλά παρίστανε τον κωφάλαλο για να βοηθά το Ζορό).

Ο Ζορό πρωτοεμφανίστηκε το 1919 στο περιοδικό All Story Weekly, όπου περιγράφονται οι περιπέτειές του με τον τίτλο «Η Κατάρα του Καπιστράνο» από τον McCulley.

Από τότε έγινε ήρωας σε διάφορες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ενώ το χαρακτήρα του ερμήνευσαν πολλοί ηθοποιοί, από την πρώτη ερμηνεία του Douglas Fairbanks το 1920, έως την τελευταία του Antonio Banderas (ως Ζορό αλλά όχι ως Ντιέγκο ντε λα Βέγκα) το 1998 και 2005.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε ως ήρωας στην ομώνυμη σειρά σε παραγωγή του διάσημου Walt Disney. Ο ηθοποιός που τον υποδύθηκε ήταν ο Guy Williams. Γυρίστηκαν 78 επεισόδια που προβλήθηκαν σε 2 σεζόν το 1957-1959.

Στην Ελλάδα προβλήθηκαν αρχές της δεκαετίας του ʼ80 (δε γνωρίζω για παλαιότερα, παίρνω τη βοήθεια του κοινού :) )




"]YouTube - Disney's Zorro - 1x01 - Presenting Senor Zorro (1)
Μια άλλη σημαντική τηλεοπτική εμφάνιση του Ζορό, που προβλήθηκε και αυτή στην Ελλάδα, έγινε το 1990 έως 1993 με τον τίτλο βThe New Zorroβ με τον Καναδό Duncan Regehr στον κεντρικό ρόλο. Γυρίστηκαν 88 επεισόδια που προβλήθηκαν σε 4 σεζόν. (Επίσης πολύ καλή ερμηνεία του αγαπημένου ήρωα με πολύ χιούμορ και κομψότητα, όπως αυτή του Guy Williams, κατά τη γνώμη μου)

[edit] To video δεν υπάρχει πλέον

Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά βιβλία, που έχουν ως αντικείμενο τη ζωή και τις περιπέτειές του. Ένα από τα τελευταία βιβλία που πραγματεύεται τη ζωή του Ντιέγκο ντε λα Βέγκα, από τα παιδικά του χρόνια έως τις πρώτες του εμφανίσεις ως μασκοφόρος τιμωρός της ασυδοσίας της εξουσίας, είναι εκείνο της καταξιωμένης ισπανόφωνης συγγραφέως Isabel Allende με τίτλο «Zorro», που με την απαράμιλλη φαντασία και το ιδιαίτερο συγγραφικό της ταλέντο, περιγράφει τη γέννηση του θρυλικού ήρωα μέσα από τα βιώματα του έφηβου Ντιέγκο στην ισπανόφωνη αποικία της Καλιφόρνιας και στη Βαρκελώνη του 18ου αιώνα.

Ο Ζορό αποτελεί έναν ξεχωριστό ήρωα των παιδικών μας χρόνων (ή των δικών μου μόνο; :xm: ) λόγω του αισθήματος δικαίου που τον διακατέχει, της υπεράσπισης των αδυνάτων και κυρίως του σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή. Χρησιμοποιεί ως όπλο μόνο το ξίφος του, εξουδετερώνει τον αντίπαλο ακόμα και όταν πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο κακοποιό, αποφεύγοντας να τον τραυματίσει θανάσιμα. Αν και παράνομος ο ίδιος, παλεύει για την εφαρμογή δίκαιων νόμων που να προστατεύουν τους συμπολίτες του.

 


(Η αναζήτηση των λέξεων zorro, ζορο, ζορρο, δεν απέδωσε καρπούς. Παρακαλούνται οι κ.κ. μοντς να επιληφθούν του θέματος, αν έχω κάνει λάθος)


 


(Eεε.. χμ...επίσης... ξέχασα να βάλω tags...
#) Μα γιατί δεν μπαίνουν με edit??? )


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στην μπάρα των tags στο κάτω μέρος της σελίδας,υπάρχει η επιλογή "edit tags"... (σου έβαλα δύο...)
 
TallMan είπε:
Στην μπάρα των tags στο κάτω μέρος της σελίδας,υπάρχει η επιλογή "edit tags"... (σου έβαλα δύο...)
Thanks!! #)

(δύο? εγώ γιατί τα βλέπω πέντε?? 8) )
 
Ήταν και δικός μου αγαπημένος παιδικός ήρωας. Αν τις αποκριες δεν ντυνόμουν σωματοφύλακας ντυνόμουν σίγουρα Ζορρό :D

Δεν υπήρχε περίπτωση να χάσω επεισόδιο της σειράς...

Υγ. Σου έβαλα τα tags :D
 
Ωραια παρουσιαση Μετς! Ολο νομιζω πως εχουμε καλυψει τα παντα και καθε μερα ξεφυτρωνουν σειρες που ηταν καρφωμενες στα σκοτεινα του εγκεφαλου μας. :)

Απ'ότι βλέπεις, έβαλε το χεράκι της η μοντεράτορας Κάμπια για τα υπόλοιπα...
Η Kambia ειναι κυριολεκτικα παντου. Με τετοια κραση και στο Neogaf να την παιρνανε moderator, παλι στο χαλαρο θα τους "καθαριζε"... ;)
 
Ααααα Ζορρο.... Μετα τους 3 σωματοφυλακες η πιο αγαπημενη ιστορια σε ολες τις μορφες της.
 
Τη σειρά The New Zorro δεν την έχανα με τίποτα...

 


Επίσης σε ταινία Ζορρό έχει πάιξει ακόμα και ο Αλέν Ντελόν!


 


 
Lord_Makro είπε:
Τη σειρά The New Zorro δεν την έχανα με τίποτα... 


Επίσης σε ταινία Ζορρό έχει πάιξει ακόμα και ο Αλέν Ντελόν!


 


Δεν ξερω ποσες φορες την ειχα νοικιασει αυτην την ταινια. Η πρωτη μου με τον Ζορρο. Μαλιστα το στορυ ειχε λιγο σχεση με αυτη του Μπαντερας σχετικα με το οτι ο Αλαιν Ντελον δεν ηταν επισης ο πρωτος Ζορρο αλλα βρηκε τα συνεργα και τον θρυλο ετοιμο και αρπαξε την ευκαιρια.

Βεβαια μετα την ειδα μια μερα στην τουβου και μου φανηκε αθλιο bmovie
 
Η προβολη του 1990 ηταν η αγαπημενη μου με τον Duncan Regehr :)

 


Φυσικα.. για αλλη μια φορα, δεν ειδα το τελος της
:(

 


πως τελειωνει, ξερει κανεις?



 
Παει στην Μπογκοτα και κανει αλλαγη φυλλου χεχεχεχε
 
Λορένα είπε:
Η προβολη του 1990 ηταν η αγαπημενη μου με τον Duncan Regehr :)
Φυσικα.. για αλλη μια φορα, δεν ειδα το τελος της
:(


πως τελειωνει, ξερει κανεις?



Λορένα μου, άστο καλύτερα, μην το ψάχνεις... Χειρότερα και από την Κάντυ... :( Μια ωραία πρωία, ο Ζορό εξουδετερώνει έναν ακόμα αντίπαλο και μετά τους κερνάει πορτοκαλάδες στην ταβέρνα... 8)

Σταμάτησαν δυστυχώς τα γυρίσματα στον τέταρτο κύκλο έτσι απλά και δεν ολοκληρώθηκε η ιστορία με ένα πιο ενδιαφέρον τέλος... :(
 
φοβερη σειρα,παιζει να την βρουμε?
 
δεν νομιζω δυο σεζον ηταν η σειρα αυτη και ηταν και δικη μου αγαπημενη στο you tube ειναι πολλα επεισοδια
 
Θυμαται κανεις με σιγουρια ποια ακριβως σειρα παιζοταν στα 80ς και μας εκανε να κανουμε ζητα στον αερα ντυμενοι σαν τον ηρωα;;


Ενα λινκακι απο την Wiki θα εκτιμηθει.
 
Aardvark είπε:
Θυμαται κανεις με σιγουρια ποια ακριβως σειρα παιζοταν στα 80ς και μας εκανε να κανουμε ζητα στον αερα ντυμενοι σαν τον ηρωα;;
Ενα λινκακι απο την Wiki θα εκτιμηθει.
Η μονη '80s σειρα που αναφερεται στην wiki ειναι αυτη....

The New Adventures of Zorro (1981 TV series)
 
Τhnx σταυρο αλλα απο τα ελαχιστα που θυμαμαι δεν νομιζω να ηταν καρτουν αλλα με ηθοποιους,για να παιζοταν στην κρατικη στα 80ς μιας και ποτε δεν συμβαδιζαν λογω κοστους αυτα που παιζοντουσαν εξω με τα δικα μας πρεπει να ηταν σειρα απο τα 70ς ,ισως και απο τα 60ς και μαλλον πρεπει να ειναι μπολικες για αυτο δεν το ψαχνω wiki αλλα ισως καποιος να το θυμαται απο τοτε.
 
και εγω εβλεπα την σειρα των 90s και θα συμφωνησω οτι το τραγουδι τα σπαει ασχημα

 
θανος είπε:
και εγω εβλεπα την σειρα των 90s και θα συμφωνησω οτι το τραγουδι τα σπαει ασχημα
Οντως υπέροχο το τραγούδι των τίτλων.ωραίες εποχές

Στάλθηκε από το SM-G920F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Πίσω
Μπλουζα