Enter the dragon (1973)

Jackie dragon

RetroMaNiaC
Joined
29 Οκτ 2010
Μηνύματα
736
Αντιδράσεις
402
Προβολή συνημμένου 135601

Ενα απο τα μεγαλύτερα όνειρα του Bruce Lee ηταν μια καριέρα στο Hollywood κατι που για το αμερικανικο κινηματογραφικό δίκτυο των αρχών της δεκαετίας του '70 ηταν εντελώς απαγορευτικό μιας και κανεις δεν ηθελε να δώσει πρωταγωνιστικό ρολο σ'εναν ασιάτη.. Οι μέχρι τοτε ρόλοι που του ειχαν προτείνει τα μεγάλα χολιγουντιανά στούντιο ηταν του κλασσικού ασιάτη τίγκα στα κλισέ στερεότυπα (π.χ. ρόλοι κακών ή υποτακτικών) τους οποίους φυσικά ο Lee αρνείται κατηγορηματικά.. Οι μεχρι - εκεινη τη περιοδο - συμμετοχές που ειχε ο Lee στην αμερικανικη τηλεόραση ηταν ο ρόλος του Kato στη σειρά «Green Ηornet» (1966-67)και κάποια περάσματα απο τη σειρά «Longstreet» (1969). Σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, η έγκριση της δικής του ιδέας για μια τηλεοπτική σειρά με τίτλο «Kung fu», αλλά με πρωταγωνιστή τον David Carradine. Στο χείλος της οριστικής απογοήτευσης, ο Lee βλεποντας πως δεν εχει ελπίδες να κατακτήσει τον αμερικανικο κινηματογράφο στρέφεται στο κινηματογράφο του Hong Kong οπου τον κατακτά ολοκληρωτικά, αδιαμφισβήτητα και υπερβολικά γρήγορα.. Προκαλεί μαζικό παροξυσμό με την πρώτη ταινία (Big boss - 1971) διπλασιάζει τη δημοτικότητά του με την επόμενη (Fist of fury - 1972), γίνεται άνθρωπος - ορχήστρα στην τρίτη (Way of the dragon - 1972).

Κι ενω ο Lee ξεκινά τα γυρίσματα της τέταρτης ταινίας του (Game of death) το καλοκαίρι του 1972, έρχεται το πολυπόθητο κάλεσμα του Hollywood το οποίο δε μπορούσε πλεον να αγνοήσει τη τρομακτική επιτυχία των ταινιών του Lee.. Το ονομα της ταινιας που του προσέφερε πρωταγωνιστικό ρολο η Warner bros ειχε τον αρχικό τιτλο "Blood and steel" κατι που ο Bruce Lee κατάφερε να τους πείσει να το μετονομάσουν στο πασίγνωστο πλεον "Enter the dragon"!

Ο Βruce Lee διακόπτει στη μέση τα γυρίσματα του "Game of death" και ξεκινά τα γυρίσματα του "Enter the dragon" το Φεβρουάριο του 1973..

To "Εnter the dragon" ειναι ιστορική ταινια για πολλους λόγους κι ενας απ'αυτους ειναι οτι σηματοδότησε τη πρώτη κινηματογραφική συμπαραγωγή μεταξύ Hollywood και Χονγκ Κονγκ και αλλαξε μια για παντα τη μετέπειτα πορεία του είδους!

Υπόθεση:


O Bruce Lee υποδίεται το Lee, ενα μαθητή της σχολής Σαολίν που τον πλησιάζει ενας πράκτορας της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας ζητώντας του να αναλάβει μια επικίνδυνη αποστολή παίρνοντας μέρος στο τουρνουά του Χαν, ενος πρωην μοναχού Σαολίν και νυν αδίστακτου αποστάτη ο οποιος εχει αποκτήσει ανεξαρτησία σ'ενα δικο του νησί διοργανώνοντας καθε χρονο ενα τουρνουά πολεμικών τεχνων με τους καλύτερους μαχητές απ'ολο το πλανήτη.. Οι ερευνες της μυστικής υπηρεσίας δείχνουν πως αυτο το τουρνουά αποτελεί "βιτρίνα" παράνομων δραστηριοτήτων του Χαν οπως εμπόριο ναρκωτικών και λευκής σαρκός κατι που ο Lee καλείται απο την μυστική υπηρεσία να ξεσκεπάσει με αποδείξεις..

Προβολή συνημμένου 135596

O Lee αναλαμβάνει την αποστολή στο νησί του Χαν απο πράκτορα βρετανικής μυστικής υπηρεσίας

Προβολή συνημμένου 135595

Bruce Lee και Roy Chiao (Αρχιδιδάσκαλος Σαολίν) Αυτη η σκηνή με το μεταξύ τους διάλογο κόπηκε στην αρχική έκδοση της ταινίας αλλα αποκαταστάθηκε πλήρως οταν κυκλοφόρησε σε dvd.. Περιέχει απο τα πιο κορυφαία φιλοσοφικά αποφθέγματα ολων των εποχών για τις πολεμικές τεχνες..

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα φιλμ του Lee βλέπουμε οτι η ταινία - ελέω αμερικανικής παραγωγής - αγγίζει το σύνδρομο του "James Bond" με το Bruce Lee να εχει μεταβληθεί σ'ενα πηθείνιο πράκτορα στα χέρια μιας μυστικής υπηρεσίας, μια κλασσική συνταγή εγγύηση για τους αμερικανους κεφαλαιοκράτες δημιουργούς της με πρότυπα οικεία στους δυτικούς θεατές..

Οι 2 συμπρωταγωνιστές του Bruce Lee ειναι ο John Saxon (Roper) ενας τυχοδιώκτης και νυν τζογαδόρος που τον κυνηγούν οι πιστωτές του και ο Jim Kelly (Williams) ενας αφροαμερικάνος καρατέκα πρωην βετεράνος του Βιετνάμ ο οποιος καταζητείται απο την αστυνομια..

Επιπλέον ο χαρακτήρας του Lee αποκτά το μεγαλύτερο κίνητρο εκδίκησης ενάντια στο Χαν οταν μαθαίνει απο το πατέρα του πως η αδερφή του έχασε τη ζωή της (αυτοκτόνησε) προκειμένου να γλιτώσει το βιασμό απο το σωματοφύλακα του Χαν και τους μπράβους του σε παλαιότερο τουρνουά..

Προβολή συνημμένου 135602

Roper και Williams

Προβολή συνημμένου 135597

Ο αδίστακτος Χαν

Φτάνοντας λοιπον στο νησί εκτος απο τους αγώνες που δίνονται στο τουρνουά του Χαν ο χαρακτήρας του Bruce Lee ψάχνει παράλληλα και στοιχεία ενοχής των παρανομων δραστηριοτήτων του και άθελα του σε μια νυχτερινή εξερευνηση στο νησί γίνεται υπάιτιος του θανάτου του Williams (Jim Kelly)

Κατα τη διάρκεια της νύχτας ο χαρακτηρας του Lee εξορμεί κινούμενος μυστικά στο νησί.. Ανακαλύπει πως ο Χαν διαθέτει ενα αχανές υπόγειο παραγωγής ηρωϊνης καθως κρατα και φυλακισμενες διαφορες κοπελες που προωθεί για εμπόριο λευκής σαρκός..

Την επομενη μερα στο τουρνουά ο Lee διαγωνίζεται ενάντια στον O'Hara, το δεξί χέρι του Χαν και τον ανθρωπο που ηταν υπαίτιος για το θάνατο της αδερφής του..

Η μεταξύ τους σύγκρουση ειναι επικά μεγαλειώδης οπως θα δειτε και στο παρακατω βιντεο:


Την επόμενη νύχτα ο Lee ξαναεισχωρεί στο υπόγειο εργαστήρι του Χαν οπου αυτη τη φορά τον ανακαλύπτουν οι φρουροί και εκει ξεκινά μια εκρηκτική σεκάνς συγκρούσεων με τη δράση να αγγίζει το υψηλότερο όριο δόξας και αδρεναλίνης! Αξίζει να πουμε πως ενας απο τους φρουρούς ηταν ο τοτε άσημος Jackie Chan (18 ετων εκεινη τη περιοδο) οπου εχει μια πολυ συντομη σύγκρουση με το Bruce Lee!

Προβολή συνημμένου 135591

Bruce Lee εναντίον Jackie Chan στο Enter the dragon!

 


Προβολή συνημμένου 135600 Προβολή συνημμένου 135603



Ο Bruce Lee
κινούμενος σαν αστραπή συγκλονίζει στο "Enter the dragon" με τις απίστευτες σκηνές δράσης που προσφέρει

Μετα το πέρας των συγκρούσεων ο Lee παγιδευεται και συλλαμβάνεται, ενω την επομενη μερα στο τουρνουά ο Han προτείνει στον Roper να ταχθεί με το μερος του και να αντιμετωπίσει τον Lee.. Ο Roper αρνείται και τάσσεται στο πλευρό του Lee και στη συνεχεια οι 2 τους θ'αντιμετωπισουν τους πολυάριθμους άντρες του Χαν.. Στο μεταξύ μια Κινέζα πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών που ηδη βρισκοταν στο νησί, θα απελευθερωσει ολους τους κρατούμενους που ειχε ο Χαν στα μπουντρούμια του κι ετσι ξεκινα μια μαζική μάχη.. Ο Χαν αναγκάζεται να υποχωρήσει και κρύβεται στο παλάτι του.. Ο Lee τον κυνηγά και αφου τον αντιμετωπίζει αρχικά σ'ενα δωμάτιο υστερα ο Χαν το σκάει και πηγαίνει σ'ενα περίεργο λαβύρινθο γεμάτο καθρέφτες οπου εκει διαδραματίζεται η τελική μάχη με το Lee νικητή..

Προβολή συνημμένου 135598 Προβολή συνημμένου 135599

Αυτη η σκηνή μάχης με τους καθρέφτες δημιουργεί ενα flashback απο την αρχη της ταινίας απο το δάσκαλο Σαολίν που ελεγε το εξης φιλοσοφικό αποφθεγμα στον Lee: "Ο εχθρός χρησιμοποιεί ψευτικα προσωπεία (καθρέφτης στη προκειμένη περίπτωση) οπου εκει κρύβει τα πραγματικά του κίνητρα.. Καταστρέφοντας τα προσωπεία καταστρέφεις και τον ιδιο τον εχθρο"..

Στο τέλος καταφθάνει με ελικόπτερα ο στρατός της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας..

Παρασκήνια:

Η ευκαιρία για τον Lee να πρωταγωνιστήσει σε μια χολιγουντιανή παραγωγή ηταν όνειρο ζωής΄ στα γυρίσματα αρχικά ηταν καπως αγχωμένος (η παραγωγή στην αρχή των γυρισματων εξάντλησε τα πλανα στα οποια δεν συμμετείχε ο Lee και στο τέλος γύρισε ολα τα δικα του) ενω ανακατευθηκε με τα πάντα, ειχε χασει και καποια κιλά και απο την υπερένταση ορισμενες φορες δε μπορουσε να κοιμηθει..

Επίσης εκτος απο τη κυρίως ταινία γυρίστηκαν και 5 ολόκληρες ωρες πλάνα με τα backstage με σκοπο να φτιαχτεί ενα ειδους ντοκιμαντερ τυπου "making of" αλλα απο τις 5 αυτες ωρες φίλμ κράτησαν μονο 10 λεπτά (!!!) αφου το υπολοιπο ανεκτίμητο υλικό καταστράφηκε κατ'εντολή της Warner bros! Φυσικα μετα τη παγκόσμια επιτυχία του "Enter the dragon" οι υπέυθυνοι της εταιρίας τράβαγαν τα μαλλια τους απο την εντελώς ανόητη κινηση τους να εξαφανίσουν αυτο το υλικο..

Τον Απρίλιο του 1973 τα εξωτερικά πλανα της ταινιας ειχαν ηδη ολοκληρωθει και οταν ξεκίνησε το μονταζ ο Bruce Lee ηταν παντα παρων.. Ενω βρισκόταν στο στούντιο σε καποια φάση χάνει της αισθήσεις του και καταρρέει.. Οι συνεργάτες του τον βρισκουν στο πάτωμα σχεδον αναίσθητο κι ο Bruce υποκρίνεται οτι δήθεν έψαχνε τα γυαλιά του που επεσαν κατω..

3 μήνες αργότερα (Ιούλιος του 1973) πεθαίνει κατω απο μυστηριώδεις συνθήκες, 3 μέρες πριν την κινηματογραφική προβολή του "Enter the dragon"! Λογω του ξαφνικού θανατου του η ταινια προβλήθηκε 1 μηνα αργότερα σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ εισπράξεων καταρίπτοντας εμπορικα οποιαδηποτε αλλη ταινια στην ιστορια του τότε κινηματογράφου!

Σπάνιο trailer της ταινίας:

https://www.youtube.com/watch?v=4oUvNMlCLD8
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ενδιαφεροντα για αλλη μια φορα τα γραγομενα σου, μπραβο φιλε!

Γιατι κατεστρεψαν το υλικο ομως, εχουμε καμια ιδεα?
 
viking4a είπε:
Ενδιαφεροντα για αλλη μια φορα τα γραγομενα σου, μπραβο φιλε!Γιατι κατεστρεψαν το υλικο ομως, εχουμε καμια ιδεα?
Ευχαριστω πολυ! Οπως αναφερω και στο κειμενο το υλικο αυτο καταστράφηκε επειδη η παραγωγή δεν ειχε προβλέψει τη τεράστια επιτυχία της ταινίας οπότε δε θεώρησαν οτι θα ειχε αξία να κρατήσουν τοσο μεγάλο αρχείο 5 ολόκληρων ωρών.. Παρ'ολα αυτα αρκετο backstage υλικό ειχε καταγράψει με τη προσωπική της κάμερα μια κοπέλα που επαιζε στη ταινια, το υλικο αυτο εχει ανεβει μαλιστα και στο youtube!
 
Οσο κι αν το προσπάθησα,ποτέ δεν μου άρεσαν οι ταινίες του master Bruce.

Στάλθηκε από το SM-G920F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Ούτε και μένα.

Μου φαινόντουσαν πολύ ψεύτικες, με εκείνο το ατελείωτο κουγκ φου, τους ψεύτικους ήχους στις γροθιές και κλωτσιές του ξύλου....

Νομίζω ότι πρέπει να έχω φύγει από σινεμά πριν τη μέση του έργου σε ταινία του είδους.
 
Η αλήθεια είναι ότι πολλά κλασσικά και ιστορικά πράγματα που θειποιηθηκαν από εκατομμύρια ανθρώπους, δεν άξιζαν τόσο πολύ και δεν εξηγείται εύκολα η επιτυχία και η δόξα που γνώρισαν.

Ένα από αυτά τα πράγματα είναι και ο Bruce Lee και ο μύθος του...
 
Ασε πού μου φαίνονταν σαν κωμωδίες

Στάλθηκε από το SM-G920F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Εμένα είναι από τις λίγες ταινίες του Μπρους που μου αρέσουν !
 
Παιδιά, σε σχέση με τις κινέζικες παραγωγές,που έχουν το κλασσικό "ατελείωτο" ξύλο, το "Enter the dragon" είναι κλάσεις ανώτερο. Ένα συμμαζεμένο σενάριο,μια αρκετά καλή περιπέτεια,με πινελιές κατασκοπικού θρίλερ και με εκπληκτική αξέχαστη μουσική!
Μην ξεχνάμε ότι βλέπουμε ταινία με πολεμικές τέχνες. Και να σκεφτούμε και τα χρόνια που είναι γυρισμένες αυτές οι ταινίες.
Για μένα η ταινία είναι από τις καλύτερες στο είδος της,ξεπερνάει ακόμα και σημερινές αντίστοιχου περιεχομένου,με γνωστούς ηθοποιούς καρατέκα, που τις βλέπουμε και σε ενάμισι χρόνο τις ξεχνάμε!
Την ταινία την πρωτοείδα στο σινεμά,γύρω στο 1985 (έχω γράψει και σε άλλο post ότι στα σινεμά του χωριού μου,δεν έδειχναν μόνο καινούριες ταινίες αλλά έφερναν και παλαιότερες-δεν ξέρω το λόγο ή αν γινόταν και αλλού αυτό).
Την νοίκιασα και την ξαναείδα σε βίντεο, την αγόρασα από βίντεοκλαμπ όταν έκλεινε αυτό αρχές των 90s,την πήρα σε dvd από περιοδικό αρκετά χρόνια αργότερα. Είναι ταινία που την έχω στην ταινιοθήκη μου και δεν την βαριέμαι ποτέ όταν την βλέπω.
Στη βιντεοκασέτα που είχα,είχε κομμένες σκηνές, π.χ. η σκηνή με τα κρόταλα στα υπόγεια λίγο πριν πιάσουν τον Λι δεν υπάρχει,ούτε υπάρχει όταν του μιλάει ο Χαν από ψηλά και κάθεται αυτός οκλαδόν,όταν αιχμαλωτίζεται.
Έχουμε Μπρους, έχουμε τον Τζον Σάξον,έχουμε Τζιμ Κέλι και έχουμε τον Lalo Schifrin που η μουσική του "μοσχοβολάει" 70τίλα..Τι άλλο να θέλουμε?

Οι τίτλοι αρχής της ταινίας:


 
Η ταινία είναι άνθος 70ίλας και ωμής βαρβατίλας!

Εξωτικά τοπία, σασπένς, διαφθορά και καράτε!

Νομίζω ότι μια απομίμηση έχει γυρίσει και ο Βαν Ντάμ.
 
Πρίν λίγες μέρες (30 Ιανουαρίου) έφυγε απο τη ζωή ενας απο τους τελευταίους εναπομείναντες πρωταγωνιστές του Enter the dragon o Bob Wall ο οποίος στην εν λόγω ταινία ειχε γυρίσει τη παρακάτω φοβερή σκηνή μάχης με το Bruce Lee:
707ffccd49553.jpg
O Bruce Lee μαζι με τον Βοb Wall στα γυρίσματα του Way of the dragon το 1972

Για την ιστορία ο Βοb Wall γεννήθηκε το 1939 και ηταν Αμερικανός πρωταθλητής του καράτε ενω συμμετείχε σε 3 ταινίες του μεγάλου θρύλου των πολεμικών τεχνων Bruce Lee, το Way of the dragon, το Enter the dragon και το Game of death.
O Βοb Wall μαθήτευσε το στίλ Okinawan karate ενω κατείχε μαύρη ζώνη στο Tang Soo Do, στο Kyokushin Budokai και στο βραζιλιάνικο Jiu Jitsu. Το 1970 κέρδισε το αμερικάνικο professional karate championship και εξελέγη επίτιμο μέλος στο hall of fame ενω ηταν και στενος φίλος με το Chuck Norris και το θρύλο του kick boxing Joe Lewis
 
Πίσω
Μπλουζα