ERGO SYSTEM MACRO-B PC/XT

ergosystem87

RetroNoob
Αντιδράσεις
15
Καλημερα σε ολους και καλο Καλοκαιρι!
Επανερχομαι μετα απο καποιο χρονικο διαστημα για παρουσιασω και εγω το πρωτο μου PC με το οποιο για πρωτη φορα μπηκα στο χωρο της Πληροφορικης. Το ERGO SYSTEM MACRO-B PC/XT(*),αξιας 135.000δρχ, αγοραστηκε το Φεβρουαριο του 1987. Η συνθεση του ηταν η ακολουθη:

CPU: NEC V20 8MHz
Math CPU: 8087 8MHz
RAM: 512KB
Monitor:12", green
Graph.Card: on-board Hercules με 730x350
Floppy drive: 5,25" 360KB(1)
Floppy Controller: on-board.
Keyboard: mechanical ΧΤ 5-pin
Expansion Slot: 8-bit ISA(4)
Real-Time Clock: Yes
Serial Port: 25-pin COM(1)
Printer Port: Parallel(1)

Το PC αυτο βγηκε καλο και δυνατο παροτι δεν ηταν φιρμα. Η ποιοτητα κατασκευης του ηταν εκπληκτικη. Ακομα και σημερα 38 χρονια μετα ειναι σε αριστη λειτουργικη και εμφανισιακη κατασταση λες και βγηκε τωρα απο την παραγωγη. Το δυνατο του σημειο ηταν ο επεξεργαστης NEC V20 στα 8MHz, βελτιωμενη και ενισχυμενη εκδοση του intel 8088 που εδινε στο PC τη δυνατοτητα να εκτελει ακομα και εφαρμογες που ενας κλασικος 8088 θα εκτελουσε οριακα ή καθολου. Σε αυτο συνεπικουρουσε και ο μαθηματικος συνεπεξεργαστης 8087 που ειχε. Επιπλεον, η RAM των 512ΚΒ ηταν πολυ καλη για τα δεδομενα των 80s. Απο την αλλη, τα μειονεκτιματα του ηταν τα εξης:

1. Η μονοχρωμη οθονη/καρτα γραφικων που δεν αφηνε περιθωρια για εκτελεση πολλων εφαρμογων/παιχνιδιων που απαιτουσαν εγχρωμο περιβαλλον.
2. Η αδυναμια απενεργοποιησης του ob-board floppy controller απετρεπε την εγκατασταση ISA ΗD floppy controller card.
3. Η παροχη μονο ενας οδηγου δισκετας περιοριζε πολυ τη περεταιρω δραστηριοτητα.

Ετσι τον πρωτο χρονο ασχοληθηκα εκτεταμενα με τον προγραμματισμο σε GW-BASIC και με καποια εκπαιδευτικη εφαρμογη πανω στην αγγλικη γλωσσα που και αυτη ετρεχε απο δισκεττα. Παραλληλα επαιζα και αρκετα παιχνιδια, οπως PAC-MAN, Grand-Prix Circuit, Test Drive, Chess88, Shinoby, Xenon, NBA Playoffs, κλπ, που δεν ηθελαν εγκατασταση. Αυτα τα παιχνιδια ειτε ηταν συβατα με Hercules card ειτε επαιζαν μεσω του SimCGA emulator οπου αυτο ηταν δυνατο.Παντως ηταν πικρα τοτε να θες να παιξεις παιχνιδια που τεχνικα ηταν συμβατα με το PC(cpu,ram) και να μη μπορεις επειδη απαιτουσαν χρωμα(CGA κατ'ελαχιστο). Και το χειροτερο ηταν δεν μπορουσα να το παρακαμψω αυτο το προβλημα αγοραζοντας εγχρωμη οθονη 14" και μια εστω CGA καρτα διοτι το κοστος τοτε ηταν πολυ υψιλο(γυρω στις 170.000δρχ κατ'ελαχιστο τοτε).Φυσικα το ιδιο προβλημα ειχα και με τον ηχο καθως μια απλη 8-bit καρτα ηχου AdLIb τοτε εκανε γυρω στις 30.000δρχ τοτε(με αυτα λεφτα θα αγοραζα ενα καλο PC/AT 286 τοτε). Ετσι περιοριστηκα στο ηχειο του PC και στη μονοχρωμη οθονη του. Παρολαυτα, ειχα περασει απειρες ωρες μπροστα στην οθονη διασκεδαζοντας και δημιουργοντας.
Τον Ιουνιο του 1988 εκανα την μοναδικη τοτε σημαντικη προσθηκη στη βασικη συνθεση εγκαθιστωντας ενα σκληρο δισκο Seagate MFM 20MB αξιας 50.000δρχ. Αυτο εγινε στη μοναδικη αντιπροσωπια της ERGO SYSTEM στην Αθηνα οδο Στουρναρη σε μια πολυκατοικια κοντα στο Πλαισιο. Και με την εγκατασταση αυτη μου δωσαν δωρο και το αυθεντικο RTC της ERGO SYSTEM που υπαρχει μεχρι σημερα. Δυο μηνες αργοτερα αγορασα και ενα dot-matrix εκτυπωτη που ολοκληρωσε το σετ των 80s(PC+Printer). Ο εκτυπωτης ηταν ο LC10 της STAR αξιας 80.000δρχ και πολυ δυνατο μηχανημα για οικιακη χρηση.
Με την προσθηκη του σκληρου δισκου δισκο ειχα τη δυνατοτητα να ασχοληθω πιο συστηματικα με τον προγραμματισμο καθως μπορουσα να ασχοληθω με γλωσσες, περα απο τη GW-BASIC, οπως COBOL,C,PAscal, που απαιτουσαν χωρο μεγαλυτερο απο αυτο της δισκεττας, οπως επισης και με εφαρμογες βασεων δεδομενων οπως DBASE III+, R-Base,κλπ, που ηταν τεχνικα συμβατα με αυτο το PC.

*Η εταιρια που το πουλουσε ηταν η Ergo System International Inc με εδρα τη Νεα Υορκη των ΗΠΑ, η οποια ιδρυθηκε στις Ιουλιο του 1986 και δυστυχως εκλεισε περιπου 6 χρονια μετα στις 25/3/1992 λογω απαιτησης των οικονομικων Αρχων της Νεας Υορκης. Ετσι δεν προλαβε να καθιερωθει στην αγορα οπως αλλες φιρμες. Η εταιρια που κατασκευαζε τις μητρικες αυτων των συστηματων και αλλα ηλεκτρονικα μερη ηταν Ergo Electronics LTD με εδρα στο Hong Kong.Αυτη τροφοδοτουσε την Ergo System στις ΗΠΑ. Ομως δυστυχως και αυτη η εταιρια εκλεισε 2 χρονια μετα την Ergo System International.
photo1.jpgphoto2.jpgphoto3.jpgphoto4.jpgphoto5.jpgphoto6.jpg

Πολυ ωραιο και δεν φαινεται να ειναι ενας απο τους κλασσικους κλωνους που συναντάμε συχνα.

Εχεις καποια μελλοντικα σχεδια για αυτο; Καποια αναβαθμιση ισως;

Το πληκτρολογιο ειναι πολυ ιδιαιτερο. Μπορεις να βγαλεις φωτογραφια και απο το κατω μερος;

Επισης ενδιαφερον θα ειχαν καποιες πιο καθαρες φωτογραφιες απο το quick reference table και απο το motherboard.

Σε ευχαριστω πολυ!!! Ναι πραγματι ειναι κατι σχεδον μοναδικο.
Οσο για την αναβαθμιση του, εχω κανει καποιες κινησεις ηδη. Πιο συγκεριμενα, εγω αγορασει τα εξης:
1.Μια εχγρωμη οθονη 14" VGA μεταχειρισμενη αξιας 25Ε(τοπικη αγορα)
2.Μια καρτα γραφικων VGA 512K 8-bit μεταχειρισμενη αξιας 15Ε(ebay)
3.Μια καρτα ηχουν SoundBlaster 8-bit καινουργια αξιας 15Ε(τοπικη αγορα)
4.Ενα XT-IDE hard disk controller with emboddied memory expantion card καινουργια αξιας 90Ε(Ν.Ζηλανδια)
5.Ενα σκληρο δικο IDE 1.28GB σχεδον καινουργιο αξιας 10Ε(τοπικη αγορα)
6.Ενα Combo Floppy Drive 3.5"/5.25" μεταχειρισμενο αξιας 160Ε(ebay)
7.Μια καρτα Parallel Port 8-bit καινουργια αξιας 15Ε(ebay)
Συνολικα ξοδεψα 330Ε γιαυτη την αναβαθμιση. Φυσικα με αυτα τα χρηματα στην εποχη του σε αντιστοιχες δραχμες θα αγορα μονο την οθονη:confused: Σημερα τα περισσότερα απο αυτα τα αγορασα ευκολα αλλα το 4 και το 6 μου πηρε δυο χρονια να τα αποκτησω λογω κοστους και αναζητησης. Ομως τα καταφερα!:D Και ειμαι πολυ ικανοποιημενος διοτι αυτο PC εχει μεγαμη συλλεκτικη αξια για μενα!
  • Με τη VGA καρτα θελω να αντικαταστησω την onboard Hercule MDA αφου απενεργοποιηθει η δευτερη πρωτα πανω στη ΜΒ.
  • Με την 14" εγχρωμη οθονη VGA θελω να αντικαταστησω την 12" πρασινη οθονη και να δουμε λιγο χρωμα εστω και ετεροχρονισμενα;)
  • Με τη καρτα ηχου θελω να απολαυσω ετεροχρονισμενα τα παιχνιδια που δεν μπορεσα τοτε να παιξω οπως επρεπε λογω περιορισμων:confused:
  • Με τον XT-IDE controller θελω να αντικαταστησω τον MFM controller και ταυτοχρονα θα αυξησω την RAM στα 640ΚΒ ενω θα προστεθει και Expansion Memory(upper memory) 350KB, η οποια θα ειναι διαχειρισιμη μεσω δικου της driver-κατι αντιστοιχο με το HIMEM.SYS του MS-DOS 5.0 και πανω αλλα για XT μηχανημα.
  • Με τον IDE σκληρο δισκο θελω να ατικαταστησω τον υπαρχοντα MFM σκληρο δισκο και ετσιι να αυξησω πολλαπλασια τη χωριτικοτητα του. Ο IDE δισκος θα χωριστει σε τρια partitions: 2 των 512ΜΒ και 1 των 256ΜΒ στα πλαισια του MS-DOS 3.31 φυσικα.
  • Με το Combo Drive θα αντικαταστησω το υπαρχον 5.25" floppy drive 360KB ωστε να εχω προσβαση προβαση και σε 3.5" flopp disks παντα σε αντιστοιχια 360ΚΒ/720ΚΒ, παροτι το drive ειναι 1.2ΜΒ/1.44ΜΒ, λογω της τεχνικης αδυναμιας στη ΜΒ που ανεφερα στη παρουσιαση μου.
  • Τη καρτα Parallel Port τη θελω να προσθεσω μια ακομα παραλληλη στο PC για να συνδεσω ενα παραλληλο ZIP drive 100MB που εχω και θα χρησιμοποιηθει ως μεσο backup.
Οντως αυτο το πληκτρολογιο ειναι μοναδικο. Το μονο προβλημα που εχω ειναι πως θα το επισκευασω διοτι καποια πληκτρα δεν δουλευουν καλα παροτι εχω αλλαξει ελλατηρια. Πως θα αλλαχθουν τα αντιστοιχα switches;
Τωρα οσον αφορα τιε δυο φωτος, οταν ξαναπω το εξοχικο μας οπου εχω το μηχανημα θα τις τραβηξω πιο καθαρες.

R-E-S-P-E-C-T! :bow: Εδω μιλαμε για μια σοβαρη επενδυση! Τα εχεις τοποθετησει ολα αυτα ή ειναι στα μελλοντικα σχεδια;

Αν δεν τα εχεις κανει ηδη, η συμβουλη μου ειναι κανε τις αναβαθμισεις μια-μια. Αμα σιγουρευτεις οτι κατι δουλευει σωστα, τοτε προχωρας στο επομενο.

Προφανως θελουμε απειρες φωτογραφιες απο τα παντα και την διαδικασια της αναβαθμισης.

IMHO δεν εχει νοημα να μπλεκεις με δισκετες. Ειδικα HD floppies σε XT κλασης υπολογιστη ειναι τελειως αχρηστα. Μονη αξια που μπορει να εχει κατι τετοιο ειναι για νοσταλγικους λογους (αν εχεις ηδη καποιες δισκετες που εχουν σημασια για σενα, πχ αυθεντικα παιχνιδια κλπ). Απο κει και περα δεν προκειται να χρησιμοποιησεις δισκετες για μεταφορα δεδομενων προς το XT. Ειναι ενα βασανο. Πιο χρησιμο ισως βρεις ενα floppy emulator.

Αντι για μηχανικο δισκο, καλυτερα να πας σε CF καρτα. Θα εχεις μεγαλυτερες χωρητικοτητες και επιδοσεις και εξαιρετικη ευελιξια (διαφορετικες καρτες για διαφορετικες λειτουργιες πχ να δοκιμαζεις λειτουργικα συστηματα κλπ). Θα μπορεις να μεταφερεις δεδομενα απο και προς το XT πανευκολα. Η ευκολια της CF καθιστα το zip drive εντελως αχρηστο. Ειναι 100 φορες πιο γρηγορες και 1000 φορες πιο βολικες απο τα zip drives. Συν οτι με τοσες καρτες στο συστημα, ξαφνικα θα αρχισεις να στριμωχνεσαι με IRQ κλπ, οποτε καλυτερα να μην εχεις να κανεις και με δευτερη παραλληλη.

Την σημερον ημερα οι δυο αναβαθμισεις για XT που εχουν περισσοτερο νοημα και value-for-money ειναι ενα Picomem και ενα PicoGUS.

To Picomem θα σε καλυψει σε οτι αφορα την αναβαθμιση μνημης, δισκου και floppy emulation, ενω με το picogus μπορεις να δοκιμασεις διαφορες κλασσικες καρτες ηχου και ειναι και intelligent mode MPU-401 αν καποια στιγμη θες να εξερευνησεις και midi ηχο στα παιχνιδια κλπ. Εχω ενα picomem εδω και καμποσο καιρο, αλλα δεν εχω ξεμπλεξει να ασχοληθω μαζι του. Και σουπερ-ψηνομαι για PicoGUS ειδικα τωρα που ανακοινωθηκε η λειτουργια εξομοιωσης CDROM!

Τελος για εναν τοσο σοβαρο υπολογιστη οπως θα ειναι ο δικος σου αμα τα βαλεις ολα αυτα, θα ελεγα οτι καλυτερα να βαλεις MSDOS 5. Δεν θα χρειαζεται να παλευεις με τους περιορισμους του 3.3.

Οσο για το πληκτρολογιο, βγαλε περισσοτερες φωτογραφιες για να καταλαβουμε τι ακριβως ειναι και θα την βρουμε και εκει την ακρη!

Πίσω
Μπλουζα