Ergostar, προγραμμα επεξεργασιας κειμενου [Ergodata 1988,89]

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.253
Αντιδράσεις
9.280
Ψαχνωντας για κατι ασχετο, πετυχα σε μια παλια δισκετα μου το προγραμμα επεξεργασιας κειμενου Ergostar της εταιριας Ergodata. Θυμαμαι αμυδρα οτι μπορουσα να το χειριστω σχετικα καλα τα χρονια εκεινα, αλλα πλεον δεν θυμαμαι το παραμικρο. Υπαρχει μια πιθανοτητα οτι ειναι μεταφραση καποιου ξενου προγραμματος, αλλα δεν μπορω να το πω σιγουρα.

Η αρχικη οθονη.Αν εισαγουμε ονομα ενος αρχειου που δεν υπαρχει, μας ρωταει αν θελουμε να το δημιουργησει.Η βασικη οθονη λειτουργιας.
Τα μενου

Το online help.Λογω του περιορισμου των 20 εικονων ανα μηνυμα, η συνεχεια παρακατω.
 
Και όμως το περιβάλλον των DOS προγραμμάτων εκείνης της εποχής με μαγεύει ακόμα και τώρα.. :love:
 
Πολύ ωραίο flashback @freaktmp.

Και όμως το περιβάλλον των DOS προγραμμάτων εκείνης της εποχής με μαγεύει ακόμα και τώρα.. :love:
Το ίδιο και εδώ. Γρήγορα, απλά, καλογραμμένα, σταθερά προγράμματα που σπάνια κρασάρουν και που κάνουν ακριβώς αυτό για το οποίο έχουν φτιαχτεί. Με στεναχωρεί λίγο πως χάθηκαν μέσα σε ένα βράδυ όλα αυτά τα προγράμματα με την έλευση των παραθυρικών εφαρμογών. Η τεχνολογία εξελίσεται και σαν σίφουνας τα παρασύρει και τα αλλάζει όλα. Χαίρομαι όμως που τα πρόλαβα, τα δούλεψα και έχω όμορφες αναμνήσεις της μαύρης οθόνης. Όποιος έχει σετάρει autoexec.bat και config.sys αυτός ξέρει. :)
 
Τελευταία επεξεργασία:Δεν θα δωσω link, αλλα θα το βρειτε με μια απλη αναζητηση στο archive.org
Το ERGOSTAR δεν το είχα υπόψη μου, αλλά από τα screenshots μου θύμισε κατευθείαν τον Grafos για PC και πράγματι συγκρίνοντας τα δυο λογισμικά σε επίπεδο UI το ERGOSTAR αποτελεί κατά την γνώμη μου κάποια OEM έκδοση του Grafos για την ERGODATA ή η τελευταία εξαγόρασε κάποια στιγμή συνολικά το λογισμικό ή/και την εταιρία παραγωγής του COMCO..

Για την ιστορία το Grafos που διαθέτω έχει έτος κατασκευής 1987-1988 (άρα κυκλοφορεί κάπου το '88) από την εταιρία λογισμικού COMCO με ταυτότητα έκδοσης "GRAFOS plus ver 4.1".

Το ERGOSTAR που αναρτήθηκε έχει έτος κατασκευής 1988-1989 (άρα κυκλοφορεί κάπου το '89, δηλαδή ένα χρόνο μετά το Grafos 4.1) από την ERGODATA Α.Ε με ταυτότητα έκδοσης 2.04.

Ακολουθούν screenshots - τα χρώματα του UI είναι μονόχρωμα μεν αλλά πλήρως customizable από τον χρήστη, οπότε δυνητικά το Grafos UI μπορεί να παραμετροποιηθεί στα χρώματα του ERGOSTAR..

00.png
02.png
03.png
04.png
05.png
06.png
07.png
08.png
09.png
10.png
11.png
12.png

ΥΓ.
01. Το Grafos ερχόταν σε μορφή COM (μαζί με δυο resource αρχεία) και με βάση το copyright που υπάρχει στην έναρξη του πρέπει να γράφθηκε με κάποιον compiler / assembler της Borland , από το έτος 1985 πιθανολογώ ότι επρόκειτο για την Borland Turbo PASCAL.

BinaryCopyright.png

02. Έχω την εντύπωση , αλλά όχι την βεβαιότητα καθώς έχουν περάσει πραγματικά πολλές δεκαετίες από τότε που είχα διαβάσει το άρθρο σε κάποιο περιοδικό, πως στα μέσα του '80 η COMCO πρέπει να είχε κάποια συνεργασία με την Amstrad Hellas η οποία επέτρεπε στην τελευταία να συμπεριλαμβάνει το Grafos ως συνοδευτικό λογισμικό στα Amstrad PC (πχ. 1512). Μάλιστα η COMCO πρέπει να είχε κλειδώσει αυτή την έκδοση του Grafos για τα Amstrad PCs εκμεταλλευόμενη κάποιες ιδιορρυθμίες του Amstrad hardware (καθώς δεν ήταν πλήρως IBM συμβατά) ώστε αυτή η έκδοση να μην τρέχει σε hardware άλλον κατασκευαστών. Η συνεργασία πρέπει να έληξε άδοξα το '88 ή κάπου εκεί , ήταν μια περίοδος που υπήρχαν θέματα με την Amstrad Hellas αλλά δεν θυμάμαι λεπτομέρειες πλέον από εκείνο το άρθρο.. Συνεπώς ήταν μάλλον σύνηθες για τον Grafos να κυκλοφορεί ως συνοδευτικό software με διάφορα συμβατά (ή λιγότερο συμβατά) PCs της εποχής..

03. Ανέκαθεν είχα και έχω την εντύπωση πως επρόκειτο για 100% ελληνικό προϊόν λογισμικού , ικανοποιητικότατο για την εποχή του...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εγώ είχα ένα Professional Write αν θυμάμαι καλά, εξελληνισμένο. Δεν είχα PC, αλλά το KCS PC Power Board στην Amiga (επί της ουσίας PC σε κάρτα) για ό,τι χρειαζόμουν από DOS. Σχεδόν όλες μου οι δισκέττες από τότε έχουν χαθεί.
Αν το έχει κάποιος ας ανεβάσει image, αν δεν είναι κόπος φυσικά.
 
Ανέκαθεν είχα και έχω την εντύπωση πως επρόκειτο για 100% ελληνικό προϊόν λογισμικού
Δεν μπορω να πω οτι το θυμάμαι, αλλα και παλι δεν ημουν ο φανατικότερος οπαδός των επεξεργαστών κειμενου. :sleep:

Παντως δεν θα απέκλεια την πιθανοτητα να ειναι και οι δυο ανεξάρτητες μεταφράσεις ενος ξενου προϊόντος. To οτι εχουν επιλογες On/Off πχ, ειναι ύποπτο.

index.jpg

Υπαρχει πουθενα online να του ριξουμε μια ματια; Αν οχι, κανε εναν κοπο και ανεβασε το στο archive.org.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δεν μπορω να πω οτι το θυμάμαι, αλλα και παλι δεν ημουν ο φανατικότερος οπαδός των επεξεργαστών κειμενου. :sleep:

Παντως δεν θα απέκλεια την πιθανοτητα να ειναι και οι δυο ανεξάρτητες μεταφράσεις ενος ξενου προϊόντος. Οτι οτι εχουν επιλογες On/Off πχ, ειναι ύποπτο.

Προβολή συνημμένου 248104

Υπαρχει πουθενα online να του ριξουμε μια ματια; Αν οχι, κανε εναν κοπο και ανεβασε το στο archive.org.
 
[..]
Παντως δεν θα απέκλεια την πιθανοτητα να ειναι και οι δυο ανεξάρτητες μεταφράσεις ενος ξενου προϊόντος. To οτι εχουν επιλογες On/Off πχ, ειναι ύποπτο.
[..]
Δεν αποκλείεται - όλα παίζουν , υπάρχουν αγγλικές συμβολοσειρές και στα δυο λογισμικά αν και το GRAFOS έχει πιθανόν λιγότερες από το ERGOSTAR , οι οποίες μπορεί να υποδεικνύουν πράγματι προς ένα αγγλόφωνο λογισμικό ή να χρησιμοποιούνταν ως τεχνικοί όροι που δεν θεώρησαν ότι χρειάζονταν μετάφραση στα ελληνικά καθώς ήταν πλήρως κατανοητός ο σκοπός τους προς το κοινό της εφαρμογής (πχ. Italics αντί Πλάγια "γραφή", ON/OFF αντί ΝΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΝΕΡΓΟ / ΑΝΕΝΕΡΓΟ, ΑΝΟΙΧΤΟ / ΚΛΕΙΣΤΟ κλπ) , πάντως για την ιστορία και τα δυο έχουν προέλθει από τον ίδιο assembler / compiler καθώς τα COM τους ξεκινούν με κοινή υπογραφή "Copyright (C) 1985 BORLAND Inc".

ES_BinaryCopyright.png

Μακάρι κάποτε να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία τους :)
 
Πίσω
Μπλουζα