Facebook vs Forums: Μερικές σκέψεις

AEON

Retromaniax Founder
Διαχειριστές
Joined
6 Ιαν 2006
Μηνύματα
1.790
Αντιδράσεις
1.727
Παρατηρώντας τα δρώμενα στο ευρύτερο ελληνικό retro community, διαπιστώνω με θλίψη πόσο fast food και κακομαθημένος έχει γίνει ο μέσος Έλληνας χρήστης με το facebook, αλλά και πόσο δραματικά έχει πέσει το επίπεδο.

Για παράδειγμα ιδού τι περίπου συμβαίνει στα αδελφά forums από πλευράς αριθμού μελών τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές: Retromaniax.gr (7000), Μame.gr (2943), Retrocomputers.gr (1103), iamretro (840). Όλα τους αξιόλογες προσπάθειες, καθεμιά σχετιζόμενη συγγενικά με το Retromaniax με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Μόνο στο facebook group του Retromaniax, την τελευταία δεκαετία έχουμε 22.200 άτομα με φοβερά αυξητικές τάσεις κάθε μέρα. Όχι μόνο αθροίζει πολύ περισσότερους χρήστες από όλα τα προαναφερθέντα forums μαζί, αλλά οι ενεργοί του τελευταίου μόλις μήνα υπερβαίνουν τους 12.000. Προφανώς δεν το γράφω με έπαρση (δεν με ευχαριστεί καν το γεγονός), αλλά για να καταδείξω με τι είδους ισοπεδωτική λαίλαπα έχουμε να κάνουμε.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που δεν έχει πια ιδέα πως να χρησιμοποιήσει ένα forum (και το χειρότερο ούτε καν διάθεση να προσπαθήσει να μάθει) προτιμώντας την ετοιματζίδικη ευκολία ( ; ) του facebook. Τι κι αν δεν υπάρχει οργανωμένη δομή ή σοβαρή κατηγοριοποίηση των θεμάτων; Τι κι αν δεν υπάρχουν οι εξαιρετικές δυνατότητες που παρέχει ένα ολοκληρωμένο forum software; Ακόμα κι αν πρέπει να τα στερηθούν, θεωρούν ότι τους βολεύει να τα έχουν όλα συγκεντρωμένα σε μια πλατφόρμα με την οποία λίγο-πολύ είναι ήδη εξοικειωμένοι.

Πιο πολύ από όλα όμως προσωπικά με θλίβει το επίπεδο πολύ μεγάλης μερίδας των facebook μελών που βρίσκεται στα τάρταρα. Τι να πρωτοπιάσει κανείς... ψεκασμένους συνομωσιολόγους, άτομα που δεν ξέρουν να πληκτρολογήσουν σωστά ούτε και το όνομα τους, τύποι με μηδενική αγωγή και άθλια συμπεριφορά, διαφημιστές και ντελάληδες, κουτοπονηράκηδες που ψάχνουν αφορμή να κάνουν προπαγάνδα ή να στήσουν σκυλοκαβγάδες / κοκορομαχίες για να ταΐσουν το υπερεγώ τους... Η λίστα είναι δυστυχώς ατελείωτη και το ντάντεμα που χρειάζονται αρκετά χρονοβόρο και ίσως χωρίς να αξίζει καν τον κόπο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που σκέφτηκα τόσο εγώ όσο και η d@redevil παλιότερα να το κάνουμε Archive. Nα μείνει δηλαδή κλειδωμένο μόνο για ανάγνωση, χωρίς τη δυνατότητα νέων δημοσιεύσεων. Είναι όμως τέτοιο το είδος και η νοοτροπία των περισσοτέρων εκεί που αντί για να απορροφηθούν από το forum, απλά θα προτιμούσαν να δημιουργήσουν ένα νέο facebook γκρουπ ή να ενταχθούν σε κάποιο άλλο ήδη υπάρχον.

Σε τελική ανάλυση όμως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Ως παράπλευρο όφελος δημιουργείται ένα αυτόματο ραφινάρισμα / διύλιση και στο forum τελικά έρχονται κατά συντριπτική πλειοψηφία άνθρωποι με μόρφωση αρκετά άνω του μετρίου, που όχι μόνο γνωρίζουν πως να κινηθούν έξω από τα ημιλοβοτομημένα στεγανά των social media, αλλά και να αρθρώσουν γραπτό λόγο κάποιων αξιώσεων. Θεωρώ ότι τα πραγματικά ψαγμένα άτομα που αγαπούν το αντικείμενο και διψούν για εξειδικευμένο διάλογο ουσίας κι όχι για fast-food καταστάσεις, θα βρουν όπως συνέβαινε πάντοτε το δρόμο τους προς τα εδώ. Φρονώ ότι τα forums θα αντέξουν, συγκεντρώνοντας λιγότερο αλλά πιο συνειδητοποιημένο και καταρτισμένο κοινό.

Όπως ανέφερα εξάλλου κι άλλοτε, ο προσανατολισμός μας θα βρίσκεται σταθερά και αταλάντευτα στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Αν η δεύτερη προκύψει εξαιτίας της πρώτης, δε μας πειράζει, όμως δεν θα την επιδιώξουμε ποτέ εις βάρος των σκοπών για τους οποίους δημιουργήθηκε ο παρών δικτυακός τόπος.

Θα χαρώ να διαβάσω και τις δικές σας απόψεις για το θέμα.
 
Παλιότερα και εγώ απορούσα, που είναι όλοι αυτοί που μαζεύονται στο FB ; Όμως ακριβώς για τους ίδιους λόγους που ανέφερες, κατέληξα στο λίγοι και καλοί. Τρομάζω και μόνο στην σκέψη, πως όλοι αυτοί οι περίεργοι που βλέπουμε στις σελίδες του FB , θα έφταναν και στα φόρουμς. Μου αρέσει και εμένα το facebook, αλλά πραγματικά εκεί το επίπεδο είναι δυστυχώς εξαιρετικά χαμηλό ( το λέω χωρίς κανενός είδους έπαρση). Οπότε καλά είμαστε και έτσι.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τα forums είναι καλύτερα γιατί μπορείς να κάνεις search και να δεις και θέματα που είχαν φτιαχτεί πριν από 10 χρόνια και να κάνεις "bump" αν θες αν δεν έχουν κλειδωθεί. Με λίγα λόγια, καλύτερο archiving. Ποιος ξέρει πόσο πίσω μπορείς να πας στο FB, λογικά αρκετά πίσω αλλά όλα τα θέματα είναι σε έναν κοινό τοίχο δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση, ούτε μπορείς να κάνεις search συγκεκριμένα θέματα. Με λίγα λόγια είναι μόνο για το καθημερινό νέο.

Επίσης στα forums υπάρχουν admins και mods που μπορούμε να τους μιλήσουμε. Τους ξέρουμε, είναι σαν εμάς. Το κάνουν γιατί το αγαπάνε το άθλημα. Στα FB groups μπορεί να υπάρχουν κι εκεί οι ίδιοι admins και mods αλλά από πάνω τους υπάρχει πάντα ο μέγιστος admin που κάνει κουμάντο σε όλους, δηλαδή ο αλγόριθμος της ίδιας της πλατφόρμας με το αυτοματοποιημένο censoring και τις πολιτικές ατζέντες. Συν τις διαφημίσεις σε μορφή post :sick:.

Αλλά για να είμαι ειλικρινής: Οτιδήποτε >>>>> Social Media.

Γενικά social media χρησιμοποιώ μόνο από ανάγκη (μόνο FB προς το παρόν ευτυχώς) γιατί αλλιώς δεν μπορώ να κάνω και την δουλειά μου. Πχ, το marketplace του FB είναι το καλύτερο μέρος για να πουλήσεις οτηδίποτε (αν όχι και να αγοράσεις, το καλύτερο εκεί είναι ακόμα το Insomnia λόγω βαθμολογιών). Συν το ότι όλοι οι φίλοι και γνωστοί τα χρησιμοποιούν οπότε πρέπει κι εσύ να μπορείς να έρθεις σε επαφή. Αλλιώς τα Social είναι o ορισμός του Mainstream. Είναι τα μέρη που μαζεύεται το όλος ο κόσμος που έχει το attention span ενός μωρού και δεν θα μπορούσε ποτέ να χρησιμοποιήσει ένα παραδοσιακό forum η ακόμα γενικά έναν υπολογιστή. Και όλοι ξέρουμε πως όταν κάτι γίνεται mainstream, μετατρέπεται σε χωματερή που πρέπει να σκάβεις για να βρεις κάτι.

Οσο για το κανάλι Retromaniax στο FB... θα μπορούσε και να μην υπάρχει. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει fan page αλλά για ποιο λόγο να υπάρχει κάποιο επίσημα? Οκ η "αφρόκρεμα" μπορεί να καταλήξει στο forum, κάτι είναι και αυτό.

Για κάποιο λόγο εγώ πάντως δεν μπορώ να δω το group στο FB. Είμαι σίγουρος ότι ήμουν μέλος κάποτε αλλά τώρα έχω να το δω κάτι χρόνια. Λογικά πρέπει κάποιος να με έχει κάνει ban αλλιώς δεν εξηγείται...
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Imgema Στείλε μου pm με το account σου να δω αν είσαι banned και να το αφαιρέσω.
 
Παρατηρώντας τα δρώμενα στο ευρύτερο ελληνικό retro community, διαπιστώνω με θλίψη πόσο fast food και κακομαθημένος έχει γίνει ο μέσος Έλληνας χρήστης με το facebook, αλλά και πόσο δραματικά έχει πέσει το επίπεδο.
Επειδη καποιος παταει like στο facebook δεν παει να πει οτι ειναι μερος καποιας κοινοτητας. Και ενεργος χρηστης εκει και εδω ειναι δυο εντελως διαφορετικα πραγματα. Δεν χρειαζεται ιδιαιτερη προσπαθεια για να εισαι ενεργος στο facebook.

Δεν είναι λίγες οι φορές που σκέφτηκα τόσο εγώ όσο και η d@redevil παλιότερα να το κάνουμε Archive. Nα μείνει δηλαδή κλειδωμένο μόνο για ανάγνωση, χωρίς τη δυνατότητα νέων δημοσιεύσεων.

Αυτο! Yes please! :thanks:

Ο κοπος σας θα εχει πολυ καλυτερα αποτελεσματα εδω, παρα στο facebook.

Είναι όμως τέτοιο το είδος και η νοοτροπία των περισσοτέρων εκεί που αντί για να απορροφηθούν από το forum, απλά θα προτιμούσαν να δημιουργήσουν ένα νέο facebook γκρουπ ή να ενταχθούν σε κάποιο άλλο ήδη υπάρχον.

Με γεια τους, με χαρα τους. Αυτοι που θελουν θα ερθουν. Οι υπολοιποι, οπως ειπες εξαλλου, ετσι κι αλλιως καλυτερα να μην ερθουν.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που δεν έχει πια ιδέα πως να χρησιμοποιήσει ένα forum

Αυτο το σκεφτομουν και εγω τις προαλλες. Ισως αν υπηρχαν καποια ενημερωμενα tutorials; Σαν μικρα βιντεακια;
 
Πολλές φορές μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως η σελίδα στο fb δεν έχει διαχειριστή.
Αυτό γιατί συνέχεια βλέπω άσχετες δημοσιεύσεις απο άσχετα άτομα,πράγμα που αναφέρεται και στο αρχικό ποστ.
Να κρατηθεί η σελίδα και να μην είναι ανοιχτό σε όλους σαν 'ομάδα'. Να κάνει δημοσιεύσεις μόνο σε σχέση με το Φόρουμ,
πχ για την προβολή του.
 
Τα σοσιαλ μιντια, εν προκειμενω τα φβ γκρουπς δεν βγηκαν για να αντικαταστησουν τα φορουμς. Το ρετρομανιαξ ειναι πρωτιστως ενα φορουμ και πρεπει να βρεθει μια χρυση τομη, να διατυπωθει η σχεση του με το φβ γκρουπ. Δηλαδη αν υπαρχει σχεση μεταξυ φορουμ και γκρουπ, το δευτερο μπορει να υποστηριξει το ρετρομανιαξ, δηλ. το φορουμ.

Αν οχι, το γκρουπ υπαρχει απλα ωστε ευκολα και γρηγορα να κανει ο οποιοσδηποτε share περιμενοντας σχολια απο τον οποιονδηποτε ασχετο, που δεν ειναι απαραιτητα κακο.
 
Πολλές φορές μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως η σελίδα στο fb δεν έχει διαχειριστή.
Αυτό γιατί συνέχεια βλέπω άσχετες δημοσιεύσεις απο άσχετα άτομα,πράγμα που αναφέρεται και στο αρχικό ποστ.
Να κρατηθεί η σελίδα και να μην είναι ανοιχτό σε όλους σαν 'ομάδα'. Να κάνει δημοσιεύσεις μόνο σε σχέση με το Φόρουμ,
πχ για την προβολή του.

Kι όμως, υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 άτομα που επιβλέπουν, αλλά τα μέλη ποστάρουν με απίστευτους ρυθμούς (πολλές φορές δεκάδες posts και εκατοντάδες comments ανά δίωρο) και προφανώς έχουμε κι άλλες δουλειές να κάνουμε. Θα μπούμε μια-δυο φορές την ημέρα και φυσικά δεν υπάρχει ημέρα που να έχουμε αφήσει reports να εκκρεμούν. Eπίσης έχουμε κι άλλες υποχρεώσεις, οπότε κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε υπό τις περιστάσεις. Αν κάποιο μέλος του forum αισθάνεται αρκετά γενναίο και θέλει να συνδράμει εκεί ως moderator, είναι ευπρόσδεκτο!

On a more serious note, είναι υπό συζήτηση το μέλλον του group. Αυτό που πρότεινε ο Rakeesh δεν είναι άσχημο, εκτός κι αν αυξηθούν οι moderators και μπορέσει να υπάρξει πλήρης επίβλεψη around the clock. Mάλλον τα Χριστούγεννα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
 
Ο σκοπός ενός Facebook Group είναι εντελώς διαφορετικός από τον σκοπό ενός φόρουμ. Δεν έχουν την ίδια δομή, την ίδια χρήση, την ίδια μορφή συμμετοχής. Δεν ξέρω για ποιο λόγο τα συγκρίνετε. Δεν μοιάζουν σε τίποτα. Ίσως να μοιάζουν μόνο στον τίτλο.

Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο δημιουργήθηκε Facebook Group για το Retromaniax. Προσωπικά δεν είμαι μέλος του και δεν βρίσκω τον λόγο για να γίνω μέλος. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τον λόγο δημιουργίας αυτού του group? Ίσως εκεί να βρίσκεται η απάντηση που ψάχνεις Aeon.
 
Το πρόβλημα με τα FB groups για μένα είναι το εξής: αντί να λειτουργούν συμπληρωματικά προς το forum (πχ προβάλλοντας κάποιο ιδιαίτερο/δημοφιλές thread, κάποια δράση/συνάντηση...) λειτουργούν σαν 2ο fast food forum. Βρίσκει κάποιος 2 παλιά σχολικά βιβλία? Με το κινητό σε 5" είναι στο FB "κοιταχτε τη βροικα σορυ για το autocorrect". Παίρνει x likes και y φατσούλες και αυτό ήταν, πάπαλα. Χάνεται για πάντα και δεν θα τα δει κανείς άλλος από την επόμενη μέρα ή εβδομάδα. Και εντάξει στην περίπτωση δημοσίευσης για παράδειγμα μια παλιάς κοινής διαφήμισης δεν έγινε και τίποτα. Σκεφτείτε όμως την περίπτωση κάποιου σπάνιου υπολογιστή, την επίλυση κάποιου προβλήματος, την εύρεση σπάνιου software... Όλη αυτή η γνώση και η πληροφορία εμφανίζεται εφήμερα στο FB και εξαφανίζεται. Δεν θα γίνει ποτέ συζήτηση και δεν θα χρησιμεύσει ποτέ ξανά σε κάποιον άλλο.
 
Τα περισσότερα τα είπατε ήδη. Το φόρουμ εδώ έχει την ποιότητα και το γκρουπ του FB είναι σαφώς πολύ πιο ελεύθερο και ο καθένας ανεβάζει ό,τι του έρθει στο κεφάλι. Τις προάλλες, τρανταχτό παράδειγμά, ένας ανέβασε ότι σε ένα κανάλι παίζει την ταινία "Μαδαγασκάρη". Μα είναι δυνατόν μια ταινία 15 χρονών να νοείται ως ρετρό; Δεν υπάρχει κανένας φραγμός. Άσε δε το λεξιλόγιο.

Από εδώ έχω κρατήσει την εξής φράση που αναγράφεται στους όρους "Το φόρουμ δεν είναι τεκές για να ξεχαρμανιάζουμε..." Προσωπικά νιώθω ότι τα μέλη εδώ είναι πραγματικά πολύ πειθαρχημένα και στην όλη πορεία φάνηκε ότι όσοι δεν μπορούσαν να συμπλεύσουν σε αυτό απλά δεν συμμετέχουν ενεργά.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Να προσθέσω στην κουβέντα μας, ότι το forum πρέπει να είναι και διασκέδαση, όχι μόνο προσφορά (αλλιώς καταντάει ψυχαναγκασμός και επάγγελμα). Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη περίοδος του Retromaniax ήταν τότε πίσω στα πρώτα δύο-τρία χρόνια του.
Υπήρχε ενθουσιασμός, και παρεΐστικο κλίμα. Όλα τα μετέπειτα, μου κάνουν κάτι σε "ευγονική" και με τρομάζουν. Επίσης, αν η μαγιά μιας κοινότητας, έχει ποιοτικά στοιχεία, δύσκολα θα παρεισφρήσουν, σε αυτήν, άτομα μη συμβατά. Άντε ένα - δυο posts το πολύ, και μετά φεύγουν μόνοι τους.
 
@domniki Υποτίθεται ότι και στα 2 μπορεί να αναρτήσει κάποιος ένα θέμα και από κάτω να υπάρξουν σχόλια. Η αντιστοιχία είναι με το original post και τα posts που ακολουθούν σε ένα thread. Κατηγοριοποίηση μπορεί να υπάρξει κι εκεί με τα group topics, αλλά σε groups τέτοιων διαστάσεων ουδείς τα τηρεί. Το group φτιάχτηκε από τον tsalk σε προϊστορικές εποχές όπου ήμασταν τρεις και ο κούκος ως Greek Retro Maniax. Πήρε τότε την πρωτοβουλία και με έβαλε συνδιαχειριστή και μετά μετακομίσαμε στο τωρινό fb group. Που να φανταστώ ότι θα είχε τέτοια εξέλιξη :D O σκοπός που δημιουργήθηκε τότε ήταν απλώς να μπορούν να βρίσκονται και να τα λένε κι εκεί τα μέλη του forum που είχαν fb account, κυρίως για χαβαλέ. Το διάστημα που έλειπα κάπου ξέφυγαν τα πράγματα και σε αυτό συνέβαλε φυσικά και η δραματική αύξηση στην δημοτικότητα της πλατφόρμας.

@konc Προσυπογράφω κάθε λέξη. Είναι διασταύρωση σιφονιού με οδοστρωτήρα. Δεν μπορεί να επιζήσει σοβαρό μέσα του για πάνω από μερικά δευτερόλεπτα.

@johnny19818 Δική μου ατάκα από εποχή που είχα απαυδήσει, όταν η κίνηση εδώ μέσα ήταν ακόμα πιο ατίθαση, μαζικότερη και ανεξέλεγκτη. Τα εύσημα ανήκουν κυρίως στην Kambia και d@redevil που στον τομέα της πειθαρχίας έκαναν φανταστική δουλειά την δεκαετία που μας πέρασε (χώρια τις αμέτρητες νομικές περιπέτειες από τις οποίες μας γλύτωσαν).

Wolverrmmm.. @Turrican Moυ λείπει πολύ αυτή η εποχή (σε αντίθεση με το χάος που παραλίγο να επικρατήσει λίγο αργότερα). Στο χέρι όλων μας είναι σιγά σιγά να την επαναφέρουμε τώρα που έχει παγιοποιηθεί πάλι ένας σταθερός και αξιόλογος πυρήνας.

Σας ευχαριστώ πάντως όλους για το feedback. Πιστεύω ότι συνέβαλε αρκετά προς την λήψη της τελικής απόφασης (η οποία πάντως δεν προβλέπεται πριν τα Xmas).
 
Σα μέλος που εμφανίστηκα το 12, ένα έχω μόνο να πω. Χαίρομαι το φόρουμ και τα μέλη του που συνομιλούμε. Ωραίοι τύποι ένας και ένας. Μερικές φορές μπορεί να αρπαχτούμε/τζατζριστουμε με κάποιον, αλλά η αγάπη για το ρετρό υπερνικά τα εμπόδια. Τρομάζω στην ιδέα το φόρουμ να μεταφερθεί σε μια πλατφορμα τύπου fb. Αν είναι να θυσιαστεί κάτι λόγω πολλαπλών υποχρεώσεων των διαχειριστων, ας είναι το fb. Επιπλέον, τι ρετρό θα ήμασταν αν δεν είχαμε το φόρουμ;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αυτό που με τρομάζει στα social media είναι ο ολοκληρωτικός έλεγχος, ο καθωςπρεπισμός και η λογοκρισία από λίγες μεγάλες εταιρίες. Πχ ένας δημοσιογράφος είχε ανεβάσει στο φβ μια κλασσικη φωτογραφία από τον πόλεμο του Βιετναμ όπου ένα κοριτσάκι έτρεχε γυμνό και κλαίγοντας και του την αφαίρεσαν για παιδική πορνογραφία! Αυτός ο έλεγχος και προστατευτισμός δεν βοηθάει καθόλου τις καταπιεσμένες ομάδες, όσο και να καυχιούνται αυτές οι εταιρίες.

Τουλάχιστον τα φορουμ δεν έφτασαν σε αυτό το επίπεδο και διατηρούν κάπως το κλίμα δεκαετίας 90 οπου μπορουσες να μιλήσεις για το οτιδήποτε χωρις λογοκρισία.
 
Μονο Forum και τα 'μυαλά στα κάγκελα' μέχρι να κλείσει μια για πάντα στο OFF o διακόπτης του WWW ή καλύτερα μέχρι να σβήσει ο ήλιος! :biglaugh:
 
Τελευταία επεξεργασία:
Προσωπικά δεν έχω fb κι η μόνη φορά που επισκέφθηκα το φέισμπουκ του ρετρό ήταν όταν είχε πέσει το φόρουμ κι έψαχνα μήπως βρω κάποια άκρη. Οι δικές μου σκέψεις είναι οι εξής:
1. Ως μανιακή με την αρχειοθέτηση στεναχωριέμαι να ανεβαίνει υλικό και να 'χάνεται' στα ιντερνετικά βάθη προτού το δουν οι ενδιαφερόμενοι και χωρίς να μπορείς να το αναζητήσεις εύκολα. Οι κατακερματισμένες πληροφορίες είναι κι ένα σοβαρό ζήτημα που έχω αντιμετωπίσει με τη βάση για την οποία έχω πολλές φορές στηριχτεί στο φορουμ και ποτέ στο φείσμπουκ. Αυτό κάτι λέει.
2. Δε θα μπω σε συζήτηση για το επίπεδο των χρηστών. Είναι λογικό να είναι χαμηλότερο για διάφορους λόγους που δεν αξίζει να αναπτύξουμε.
3. Το fb του ρετρό θα πρέπει να λειτουργεί ως μέσο διαφήμισης του φόρουμ κατά τη γνώμη μου (και της βάσης παιδιά, και της βάσης :) )
4. Είναι δυσκολότερο να συμμετέχεις σε φόρουμ. Θέλει και περισσότερο χρόνο αλλά και συγκεκριμένη διάθεση και μεράκι. Δεν είναι όλα για όλους. Δεν είναι το φόρουμ για κάποιον που θέλει μόνο να σχολιάσει μια φωτογραφία της Βουγιουκλάκη. Παρόλα αυτά, μπορεί να πάει καλύτερα με την υπάρχουσα θεματολογία. Μια σκέψη είναι να εξελιχθούν τα κουίζ που έτσι κι αλλιώς είναι αγαπητά κι ευχαριστα για πολύ κόσμο. Εννοώ να μπορείς να πατάς πάνω στις επιλογές να πηγαίνει αυτόματα στην επόμενη και στο τέλος να σου βγάζει το αποτέλεσμα. Δεν ξέρω βέβαια αν τεχνικά αυτό είναι εύκολο να γίνει αλλά είναι οπωσδήποτε αναβάθμιση. Κι εύκολα διαφημίζεται μέσα απ το φμπ με απλό λινκ σε κάθε νέο κουίζ που ανεβαίνει.
5. Δεν θα άλλαζα το φόρουμ με καμία φμπ ομάδα. Το ρετρομάνιαξ και το εδώ παρεάκι είναι το δεύτερο μου σπίτι και το κατάλαβα καλά όταν έπεσε. Συνήθεια; Μπορεί αλλά όχι μόνο.
6. Δεν έχω ιδέα αν θα πρέπει να το κλειδώσετε ή όχι, αυτό είναι εντελώς θέμα των διαχειριστών. Αλλά θα ήταν ωραία να μαζεύεται κάπως το υλικό.
 
@domniki Υποτίθεται ότι και στα 2 μπορεί να αναρτήσει κάποιος ένα θέμα και από κάτω να υπάρξουν σχόλια. Η αντιστοιχία είναι με το original post και τα posts που ακολουθούν σε ένα thread. Κατηγοριοποίηση μπορεί να υπάρξει κι εκεί με τα group topics, αλλά σε groups τέτοιων διαστάσεων ουδείς τα τηρεί. Το group φτιάχτηκε από τον tsalk σε προϊστορικές εποχές όπου ήμασταν τρεις και ο κούκος ως Greek Retro Maniax. Πήρε τότε την πρωτοβουλία και με έβαλε συνδιαχειριστή και μετά μετακομίσαμε στο τωρινό fb group. Που να φανταστώ ότι θα είχε τέτοια εξέλιξη :D O σκοπός που δημιουργήθηκε τότε ήταν απλώς να μπορούν να βρίσκονται και να τα λένε κι εκεί τα μέλη του forum που είχαν fb account, κυρίως για χαβαλέ. Το διάστημα που έλειπα κάπου ξέφυγαν τα πράγματα και σε αυτό συνέβαλε φυσικά και η δραματική αύξηση στην δημοτικότητα της πλατφόρμας.
Στο facebook δεν μπορεί να γίνει η συζήτηση που γίνεται σε ένα φόρουμ, γι' αυτό και δεν μπόρεσα να καταλάβω τον ρόλο του. Το Facebook είναι πολύ ευχάριστο και με μεγάλη δημοτικότητα, όπως αναφέρεις, αλλά θα το χαρακτήριζα πιο "κουτσομπολίστικο". Θα μπεις να δεις φωτογραφίες, θα μπεις να γράψεις ένα σχόλιο, να βάλεις ένα sticker, ένα emoticon, να παίξεις ένα παιχνίδι, κτλ. Δεν θα μπεις να διαβάσεις ένα ενδιαφέρον θέμα, ούτε να αναπολήσεις παλιά σχολικά είδη, ή μια παιδική σειρά.
Έχω facebook, όπως είχα και icq, msn :) Αλλά δεν το χρησιμοποιώ όπως ένα φόρουμ.
Επίσης είμαι σε διάφορα φόρουμ. Είμαι στο michanikos.gr, όπως και στο AUGI forum. Εκεί μπαίνω για τεχνικά θέματα.
Το retromaniax δεν είναι για μένα ένα καθαρά "τεχνικό" φόρουμ, παρόλο που επιχειρήθηκε να γίνει. Γι'αυτό κ'εγώ θεωρώ ότι ήταν στα καλύτερά του, όσο ήταν λιγότερο "τεχνικό" και περισσότερο νοσταλγικό. Και αυτό είναι που λείπει: η νοσταλγικότητα.
 
Kι όμως, υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 άτομα που επιβλέπουν, αλλά τα μέλη ποστάρουν με απίστευτους ρυθμούς (πολλές φορές δεκάδες posts και εκατοντάδες comments ανά δίωρο) και προφανώς έχουμε κι άλλες δουλειές να κάνουμε. Θα μπούμε μια-δυο φορές την ημέρα και φυσικά δεν υπάρχει ημέρα που να έχουμε αφήσει reports να εκκρεμούν...

Εννοείται,λογικό.
Απλά το έγραψα έτσι ,γιατί έτσι φαίνεται. Δηλαδη,δεν έχω δεί να δημοσιεύονται άρθρα και θέματα απο το Φόρουμ.
Αυτο που λέω είναι να υπάρχει περισσότερο Retromaniax - σε περίπτωση που στο fb συνεχιστεί η "ανοιχτή ομάδα"...
 
@domniki Το group φτιάχτηκε από τον tsalk σε προϊστορικές εποχές όπου ήμασταν τρεις και ο κούκος ως Greek Retro Maniax. Πήρε τότε την πρωτοβουλία και με έβαλε συνδιαχειριστή και μετά μετακομίσαμε στο τωρινό fb group. Που να φανταστώ ότι θα είχε τέτοια εξέλιξη :D O σκοπός που δημιουργήθηκε τότε ήταν απλώς να μπορούν να βρίσκονται και να τα λένε κι εκεί τα μέλη του forum που είχαν fb account, κυρίως για χαβαλέ. Το διάστημα που έλειπα κάπου ξέφυγαν τα πράγματα και σε αυτό συνέβαλε φυσικά και η δραματική αύξηση στην δημοτικότητα της πλατφόρμας.



Σας ευχαριστώ πάντως όλους για το feedback. Πιστεύω ότι συνέβαλε αρκετά προς την λήψη της τελικής απόφασης (η οποία πάντως δεν προβλέπεται πριν τα Xmas).
Ωραίο θέμα πιάσατε βρε παιδιά, με πήγατε πολλά χρόνια πίσω, και αν δεν απατώμαι το 2011 όπου μετά από κάποια συνάντηση στην Αθήνα και μετά από προτροπή του Ηρακλή αποφασίσαμε να είμαι εγώ ο δημιουργός του fb group.
Σχεδόν καθημερινά για αρκετό διάστημα έβλεπα να μέλη να ανεβαίνουν και ενημέρωνα τους διαχειριστές, πιάσαμε 1000 μέλη, 2000, 5000 μέλη (στα 10000 κάτι που είχαν τάξει μεταξύ σοβαρού και αστείου). Λίγο πριν τα 10000 μέλη προσωπικά πιστεύω η μπάλα χάθηκε. Πλέον στα 22000 πόσα είναι τέλος πάντων το fb group έχασε τελείως τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.
Αν διαβάσετε την περιγραφή του fb group θα αντιληφθείτε τι εννοώ. Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια βλέποντας τον κακό χαμό και το μπάχαλο που επικρατεί αηδιασμένος σκέφτηκα να αποχωρήσω. Προσωπικα δεν έχω πλέον ούτε τον χρόνο, ούτε και την διάθεση να προσπαθήσω στο fb group.

Είμαι σίγουρος ότι ο Χρήστος θα κάνει το καλύτερο δυνατό (άλλωστε σ αυτόν οφείλουμε όλοι την παρουσία μας εδώ)
 
Πίσω
Μπλουζα