Flashback: Launch of the Amiga in 1985

CORE

RetroN00b
Joined
3 Απρ 2011
Μηνύματα
66
Αντιδράσεις
17
Flashback: Launch of the AMIGA in 1985

Το 1985, την χρονιά που θα άλλαζε τον κόσμο των υπολογιστών, ζούσα στην Γερμανία. Τα καταστήματα ήταν γεμάτα από κάθε λογής υπολογιστές: ΙΒΜ, Schneider (στην Ελλάδα λεγότανε Amstrad), Sony MSX, Thomson, Atari και φυσικά Commodore. Οι ΙΒΜ ήταν καθαρά υπολογιστές γραφείου, πανάκριβοι και επιβλητικοί, παρόλο που έβλεπα να κυκλοφορούν και κάποια παιχνίδια (θυμάμαι ακόμα έναν εξομοιωτή πτήσης). Επιβλητικοί μεν, αλλά αυστηρά για συγκεκριμένες «επιχειρηματικές» εφαρμογές και από την άλλη.. χαρακτηριστικά «ασπρόμαυροι» και με ηχητικές δυνατότητες που ούτε σαν «βούισμα» δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Τα μηχανήματα που κυριαρχούσαν στον χώρο ήταν κυρίως ο Commodore 64 (ο παγκοσμίως πιο επιτυχημένος σπιτικός υπολογιστής μέχρι εκείνη τον εποχή), και κάποια μοντέλα Atari. Οι Schneider δεν ξέρω καν αν μπορούσαν να ακολουθήσουν έστω την αγορά (εγώ και ο φιλικός μου κύκλος ούτε που τους δίναμε σημασία). Σύντομα έκανε την εμφάνισή του και ο Commodore 128, ο διάδοχος του ʽ64, ο οποίος παρόλο που τον ενσωμάτωνε και τον επέκτεινε (και ακριβώς γιʼ αυτόν τον λόγο), δεν αξιοποιήθηκε από τις εταιρίες λογισμικού στον βαθμό που μπορούσε.

Η μάχη χρηστών και εταιριών διαδραματιζότανε ουσιαστικά μεταξύ Commodore 64 και Atari 260 ST, και αργότερα, μεταξύ Commodore 128 και Atari 520 ST, με σαφή προβάδισμα της Commodore, όχι επειδή οι Atari δεν ήταν καλοί (ειδικά ο 520 ήταν πολύ καλός υπολογιστής με ορισμένα ανώτερα χαρακτηριστικά), αλλά κυρίως επειδή ο συνολικός συνδυασμός υλικού και λογισμικού των Commodore 64 και 128, υπερτερούσε στα κρίσιμα σημεία, άσχετα από τα όποια πλεονεκτήματα των υπολογιστών Atari και κυρίως του 520 ST, οι οποίοι παρέμειναν στον μεγαλύτερο βαθμό η προτίμηση των μουσικών. Η καθημερινότητα εκείνη την εποχή είχε ως εξής: τόσο όσοι είχαν ήδη κάποιον υπολογιστή, αλλά κυρίως εκείνοι που δεν είχαν, ήταν σχεδόν καθημερινοί θαμώνες στα διάφορα καταστήματα, όπου υπήρχαν τα πάντα με έναν πραγματικά πλουσιοπάροχο τρόπο, ο οποίος τρόπος άργησε δυστυχώς πολύ να έρθει στην Ελλάδα.

Κάθε φορά που επισκεπτόμουνα τα δύο αγαπημένα μου καταστήματα, ακόμα και όταν είχα σταδιακά γίνει κάτοχος ενός Commodore Plus/4 και ενός Commodore 128, ήταν όπως όταν επισκέπτεται κανείς μία λέσχη ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Παιδιά που δοκίμαζαν τα πειρατικά παιχνίδια τους με την ανοχή των καταστηματαρχών, άλλα που περίμεναν να αντιγράψουν (και να ανταλλάξουν έτσι) αυτά που είχαν με αυτά που επιθυμούσαν, και άλλοι, απλοί θεατές, υποψήφιοι αγοραστές, ή γκαντέμηδες που δεν θα αποκτούσαν ποτέ αυτά τα μαγικά μηχανήματα, όλοι βοηθούσαν περισσότερο ή λιγότερο σε αυτή την μοναδική ατμόσφαιρα που δεν είχε προηγούμενο, αλλά και που δεν θα διαρκούσε για πολλά χρόνια…

Και τότε, κάπου στο 1986 (δεν θυμάμαι ακριβή μήνα) έφτασε η μέρα της κρίσης. Επισκέφτηκα το κατάστημα που σύχναζα συνήθως, κατευθύνθηκα στην «συνηθισμένη κατεύθυνση» του τμήματος Commodore και Atari, μακριά από το τμήμα των IBM, αλλά σχεδόν πριν προλάβω να το κάνω, άκουσα έναν ήχο κιθάρας με τρομερή ηχητική πιστότητα, που (σαν σπουδαστής και χομπίστας μουσικός στα Keyboards τότε) μου τράβηξε την προσοχή. Μπα.. σκέφτηκα, τι κάνουν στο τμήμα των IBM.. έβαλαν να παίξει CD, ή έφεραν κανένα synthesizer; Προχωράω λίγο και βλέπω μία στοίβα κόσμο να στέκεται πάνω από έναν υπολογιστή για τον οποίο είχαν δημιουργήσει έξτρα χώρο. Δεν μπορούσα να δω τι έβλεπαν, αλλά είδα κάτω από το γραφείο ένα CD-κασετόφωνο 3D (δηλ. με τρία ηχεία) που το είχαν συνδέσει σε έναν καινούριο υπολογιστή για να ακούγεται πιο καλά. Αυτή ήταν η άφιξη του Commodore AMIGA 1000!

Ότι είχα δει, ακούσει και βιώσει με τον μαγικό κόσμο του Commodore 64, δεν μπορούσε να συγκριθεί με την μηχανή που βρισκότανε πια μπροστά στα μάτια μου, μια μηχανή που για ορισμένο διάστημα οι καταστηματάρχες δεν μας άφηναν καν να την πλησιάσουμε. Θυμάμαι χαρακτηριστικά που άκουσα τον καταστηματάρχη να λέει «Μην τον πειράζετε αυτόν. Αυτός δεν είναι για παιχνίδια». Που να ήξερε ο άνθρωπος τι έλεγε.. όλα αυτά άλλαξαν μέσα σε ελάχιστους μήνες, αν όχι σε εβδομάδες. Τα γραφικά του Commodore 64 χαρακτηρίζονταν από συνδυασμό 4 χρωμάτων (ή λίγο περισσότερων με διάφορα κολπάκια) και ο ήχος (αν και πολύ ικανοποιητικός λόγω του synthesizer-chip), δεν ήταν απαλλαγμένος βουίσματος. Ο νέος υπερυπολογιστής, ο Amiga, έβαλε μονομιάς ένα τέλος σε όλα αυτά. Η παρουσίαση εκατοντάδων ή και χιλιάδων χρωμάτων ταυτοχρόνως στην οθόνη και ένας ήχος που συχνά δεν ξεχώριζε από τον ήχο ενός CD (αν και ακόμα λίγοι από μας είχαμε ακούσει CD εκείνη την εποχή), εισήγαγε μια νέα εποχή χωρίς προηγούμενο και τολμάω να πω και χωρίς επόμενο.

Πριν τον Amiga υπήρχε μια κατάσταση. Αυτή η κατάσταση άλλαξε δραματικά με την άφιξη του Amiga και όταν αυτός πια σταμάτησε να παράγεται, δεν υπήρξε τίποτα στον κόσμο των υπολογιστών που να συγκρίνεται μαζί του. Καμία βελτίωση, καμία τεχνολογία των μετέπειτα PC μέχρι και αυτή τη στιγμή που γράφω σε ένα υπερσύγχρονο PC 3GHz με 3GB RAM και με κάρτα γραφικών χιλιάδες φορές ταχύτερη από τα AGA του Amiga, δεν μου προξένησε το δέος ή έστω έναν αντίστοιχης έντασης θαυμασμό και την εμπειρία χρήσης που κάθε θεατής ή χρήστης ενός υπολογιστή Amiga ένοιωθε καθημερινά.. τόσα χρόνια νωρίτερα. Ότι κι αν παρουσίασαν τα λεγόμενα «PC» έπειτα από αρκετά χρόνια, ήταν πράγματα που είχαν ήδη καλυφθεί από την τεχνολογία και το λογισμικό του Amiga.

Χιλιάδες χρώματα (αργότερα και εκατομμύρια) είχε και ο Amiga, ποιοτικό ήχο είχε και ο Amiga, έγχρωμο λειτουργικό σύστημα με παράθυρα είχε και ο Amiga κτλ. Το ότι η 24μπιτη εικόνα του Amiga εξελίχθηκε σε 32μπιτη στα PCʽs, αυτό δεν μου θάμπωσε και πολύ τα μάτια. Θα έλεγα μάλιστα ότι δυσκολεύτηκα και να το προσέξω.

Ό,τι ήταν να ανακαλυφθεί λοιπόν, ανακαλύφθηκε και ενσωματώθηκε στον Amiga. Όλα τα υπόλοιπα από τότε μέχρι και σήμερα (από τη σκοπιά του χρήστη), δεν ήταν παρά βελτιώσεις της αρχικής επανάστασης, που φυσικά δεν σταματάνε ποτέ.

Ο Amiga ήτανε κυριολεκτικά ένας απλησίαστος υπερυπολογιστής. Κόστιζε αρχικά 3995 μάρκα, όταν ο Commodore 64 κόστιζε (με οθόνη και floppy) γύρω στα 1500 μάρκα, ποσό ήδη σεβαστό, αφού ξεπερνούσε έναν συνήθη μηνιαίο μισθό (έναν ελληνικό μισθό.. ας πούμε γύρω στα  1200 των ημερών μας) και σε μία εποχή που οι υπολογιστές δεν είχαν στην κοινωνία την θέση που έχουν σήμερα, όπου τους θεωρούμε αναγκαίους (3995 μάρκα --> ~3200 σημερινά Ευρώ). Εκείνη την εποχή τους αγοράζαμε με την βασική δικαιολογία «για να μάθουμε πράγματα», αλλά καταλήγαμε να τους χρησιμοποιούμε κυρίως για να.. «παίξουμε πράγματα». Βέβαια.. η αλήθεια είναι ότι ως έναν βαθμό, η μάθηση ερχότανε με το παιγνίδι και αυτό είναι κάτι που δεν το ξέχασα ποτέ, ούτε σταμάτησα ποτέ να το λέω μέχρι σήμερα, παρόλο που προσωπικά αφιέρωσα αμέτρητες εργατοώρες στην εκμάθηση προγραμματισμού.

Όλοι μας ξέρουμε ότι η εμφάνιση αυτού του υπολογιστή, τάραξε τα νερά σε παγκόσμιο επίπεδο και έφερε κυριολεκτικά τα πάνω κάτω για αρκετά χρόνια. Η NASA χρησιμοποιούσε έναν (τροποποιημένο) AMIGA 1000 μέχρι κάποιο έτος της δεκαετίας του ʽ90 (δεν θυμάμαι ακριβώς μέχρι ποιό), για να κατευθύνει «μεγάλα» πράγματα στο διάστημα, παρόλο που το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν υπερβολικά (!) γερασμένο και η Commodore ήταν στα πρόθυρα, ή είχε ήδη πάψει να υφίσταται σαν εταιρία, προκαλώντας έτσι την αρχή του τέλους για ένα καταπληκτικό και πιο «δημοκρατικό» μέλλον, το οποίο τελικά κυριαρχήθηκε άδοξα από το μονοπώλιο των συμβατών-IBM και τα Windows της Microsoft.

Έτσι, δεν είναι παράξενο που όταν πριν λίγες μέρες είδα για πρώτη φορά στο Google ένα απόσπασμα από την πρεμιέρα παρουσίασης του Amiga 1000 στις ΗΠΑ, ήταν σαν να ζούσα για πρώτη φορά το όνειρο, παρά το ότι αυτές τις 2 δεκαετίες από τότε μέχρι σήμερα, βίωσα την εξέλιξη της τεχνολογίας σε πολύ μεγάλο μέρος του μεγαλείου της. Ήρθα στη θέση εκείνων των τυχερών καλεσμένων της πρεμιέρας και καθώς εξελίσσονταν η παρουσίαση ήξερα επακριβώς τον λόγο που χειροκροτούσαν έκπληκτοι όταν είδαν και τα 4096 χρώματα να παρουσιάζονται ταυτόχρονα την οθόνη του υπολογιστή. Ήξερα επακριβώς την αιτία του ενθουσιασμού τους όταν άκουσαν να βγαίνει από τα σωθικά αυτού του μηχανήματος ο μεγαλοπρεπής ήχος ενός τύμπανου και στη συνέχεια μιας ηλεκτρικής κιθάρας χωρίς το παραμικρό ψεγάδι. Αυτά που είχαν συνηθίσει να βλέπουν από τους ΙΒΜ, δεν ήταν παρά οθόνες με μονόχρωμα γραφικά και με ήχους που το βούισμα μύγας ακουγότανε πολύ καλύτερα. Αλλά ήξερα επίσης επακριβώς την ψυχολογία του αξιέπαινου παρουσιαστή Robert Pariseau, ο οποίος είχε ήδη γευτεί αυτή την τεχνολογία πριν την παρουσιάσει και γνώριζε ακριβώς από πριν, τι θα προκαλέσει τον ακραίο θαυμασμό του κοινού ενώ την παρουσίαζε.

Αυτό είναι το πρώτο μου επίσημο μήνυμα στην ελληνική κοινότητα των «Αμιγκάδων», έπειτα από μία δεκαετία AmIRC και mIRC.. και παραπέμπω στο σχετικό βίντεο, το οποίο είναι κρίμα που δεν υπάρχει με ελληνικούς υπότιτλους, ώστε, όπως ο Amiga, έτσι κι αυτό να είναι για όλους. Αλλά δεν πειράζει. Όπως λέει και o Robert Pariseau στην παρουσίαση, «το σύστημα μιλάει από μόνο του».

Flashback λοιπόν στο «Launch of the Amiga»:

http://video.google.com/videoplay?docid=1199004375595376444

Υ.Γ. Πρωτοαναρτήθηκε στο: http://www.amigahellas.gr/modules/sections/index.php?op=viewarticle&artid=15
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ ωραίο post, το είχα διαβάσει και στο Amigahellas. Στο "γένος" μόνο μου το χαλάς λιγάκι, έχω μάθει τις Amigες μου θηλυκιές !!! Η 500άρα ας πούμε, ή 4χίλιαρη - κάτι σάν τις μηχανές ! - και είναι το μόνο μηχάνημα που ίσως έχει περάσει ώς θυληκό !

Στο θέμα του ήχου, θυμάμαι και εγώ το πρώτο μου "ψάρωμα" όταν σε μία έκθεση που είχε γίνει στο ΣΕΦ, πιτσιρικάς με τον πατέρα μου τότε, πέσαμε σε μιά παρουσίαση - περίπτερο της ALFA Computers άν δέν κάνω λάθος, όπου μια 500άρα -μόλις είχαν έρθει στην Ελλάδα- έπαιζε μερικά mods συνδεδεμένη με ένα μεγάλο στερεοφωνικό Technics. Ο κόσμος πραγματικά είχε μαζευτεί σάν τις μύγες απο πάνω της, και για πρώτη φορά στη ζωή μου άκουσα τέτοιο μπάσο και τέτοια ποιότητα μουσικής απο υπολογιστή. Βλέπεις, με τον Amstrad 1512 και τον Spectrum που είχαμε τότε σπίτι, ούτε για αστείο δέν μπορούσες να ακούσεις τέτοιο ήχο ! Κάπως έτσι, μου μπήκε και το μικρόβιο της μουσικής με υπολογιστές, και ασχολήθηκα με το Protracker, οπότε η Amiga για μένα ήταν και το πρώτο μου "αρμόνιο" !!! Πρέπει να ήταν 1988 όταν τελικά την απέκτησα, νομίζω κοντά στις 350 χιλιάδες δραχμές μαζί με το 1084 και μιά χούφτα δισκέττες !
 
Εγω το '87 οταν ειδα για πρωτη φορα Amiga (1000αρα συνδεδεμενη με στερεοφωρικο συγκροτημα να παιζει Test Drive, Defender of the Crown κλπ):

 
Other_Reality είπε:
Πολύ ωραίο post, το είχα διαβάσει και στο Amigahellas. Στο "γένος" μόνο μου το χαλάς λιγάκι, έχω μάθει τις Amigες μου θηλυκιές !!! Η 500άρα ας πούμε, ή 4χίλιαρη - κάτι σάν τις μηχανές ! - και είναι το μόνο μηχάνημα που ίσως έχει περάσει ώς θυληκό !
Τα αισθήματα είναι (ή μάλλον ήταν κάποτε) αμοιβαία :cool:

Κι εμένα μου τα "χάλαγαν" λιγάκι όταν επέστρεψα στην Ελλάδα και άκουγα να Τον αποκαλούν με το (ισπανικό) όνομά Του, αντί με την ιδιότητά Του ως Υπολογιστή.

Εμείς Τον είχαμε συνηθίσει ως: Ο (Commodore) Amiga.

Ή αλλιώς ως: Ο (υπολογιστής) Amiga.

Γνωρίζαμε τί σημαίνει το όνομά Του, αλλά δεν επικράτησε αυτό ως προσδιορισμός.

Κουλτούρες... ::)
 
Ναί, όμως, με αυτή την λογική, τρέχουμε το Windows, και όχι τα ,αφού η ιδιότητά Του είναι λειτουργικό (και είναι ένα όχι πολλά...) Ορθολογικά στέκει, αλλα είναι αυτό που λέμε "δέν μου πάει"...Όταν λές στο εξωτερικό, εννοείς μάλλον Γερμανία έ ? Και αυτό γιατί στην Αγγλία ή Αμερική ας πούμε λές ένα "the" και τελειώνεις, ενώ στην Γερμανία έχουνε τα Der,Die,Das.
 
Δεν είχα δει ποτέ το video της επίσημης παρουσίασης. Απίστευτη ατμόσφαιρα!!
 
αχ εχεις δικιο και δεν θα ξεχασω το δεος οταν αποκτησα την amiga 500 plus ..ο ηχος τα γραφικα το ασπρο χρωμα ολα ηταν και ειναι τελεια..ομολογω οτι για μενα μεγαλυτερος ερωτας ειναι ο amstrad cpc 6128 αλλα η amiga ειναι σιγουρα κυρια..ωρες και ωρες τα απογευματα παιζοντας simulators ...ρε γαμωτο αυτη την συγκινηση και χαρα δεν μου την δινουν οι σημερινοι υπολογιστες..γιατι? θα ηθελα την γνωμη σας..
 
Αν και ήμουν κάτοχος (και είμαι) Amiga από το 1990, ποτέ δεν μπόρεσα να φανατιστώ όπως έκανα με τα pc. Ακόμα και σήμερα θεωρώ ότι ένα καλό pc μπορεί να σου δώσει thrill που δεν συγκρίνεται με τίποτε. Βέβαια το pc που θα κάνει αυτό σήμερα, θα κοστίζει όσο η Amiga 1000 του '80 πάνω από το όριο των 3000 ευρώ μη σου πω και στα 4000. Με δύο 580, 16 gb ram, SSD drives και μια καλή 27'' Apple cinema display, το feeling είναι όπως τότε αλλά σε τιμές όπως και τότε. Το ίδιο και οι κονσόλες. Ένα 360 σε HD προβολικό στις 120 ίντσες θα κόψει την ανάσα σε οποιονδήποτε.

CORE το thread σου είναι εξαιρετικό. ΑΝ τώρα είναι η/ο Amiga μη δίνεις σημασία, θα πέταγα μια καλή κακία περί του θέματος που θα έκανε τον DINO να βαράει παλαμάκια!!!!!
 
Εμενα και εγω Γερμανια τοτε και οταν πηγαινα Δημοτικο ο έφηβος αδερφος μιας φιλης μου ειχε παρει απο τους γονεις του μια αμιγκα 2000 για 2000 μαρκα νομιζω, τελη του 88.

Πηγαινα και εγω στα καταστηματα που λες και επαιζα ή χαζευα με τις ωρες.

Εγω συνηθισμενος στο αταρι2600 και στο nιnτεndο (στα αrcαdες απαγορευοταν οι ανηλικοι στη γερμανια, εκτος απο λουνα παρκ) ειχα παθει την πλακα μου.

Ο ηχος της δισκετας ακομα με στοιχειωνει.

Καποιοι φιλοι του ειχαν αμιγκα 500 οποτε επαιζα και εδω και εκει ή εβλεπα.

Η μεταβαση απο τα 8 στα 16 bιτ ηταν πολυ πιο εντυπωσιακη απο την εξελιξη των 3d γραφικων σημερα.

Απλα τοτε βγαιναν πολλα παιχνιδια που καθοριζαν το ειδος τους. Και καταλαβα τοτε πως τα παιχνιδια αυτα ηταν για μεγαλους στην πλειοψηφια τους. Εγω βεβαια οταν εγινα εφηβος στα 90ς μπηκα στο pc gαmιng αλλα προλαβα το κυκνειο ασμα των 80ς
 
...πολύ ωραία παρουσίαση και βίντεο! Αν και έχει ειπωθεί πολλές φορές θα το ξαναγράψω και φυσικά θα διαφωνήσω με τον pooky!

Είχα και zx και cpc τα χρόνια εκείνα... όμως το πέρασμα στα 16μπιτ και ο high ...wow factor της αμίγκα είναι μοναδικό γεγονός στην ιστορία των υπολογιστών! Δέχομαι ότι ξεπεράστηκε πλέον, δέχομαι ότι τα σημερινά πισι κάνουν παπάδες όμως αυτό έγινε σταδιακά στα 20 αυτά χρόνια εξέλιξης ενώ το πέρασμα από τα 8μπιτ στην αμίγκα ήταν αλλαγή επιπέδου...χάσματος γενεών! Αυτός ο θαυμασμός μας έκανε πωρωμένους με το μηχάνημα τότε και αυτό υμνούμε και τώρα! Δείτε το συγκυριακά και ιστορικά στην βάση της εποχής της και όχι ως μια στείρα ανάγνωση χαρακτηριστικών σε σχέση με τον ανταγωνισμό!

Η αμίγκα άφηνε στόματα ανοικτά με αυτά που έβλεπες και άκουγες (γι' αυτό και το χειροκρότημα του κοινού στην παρουσίασης της χιλιάρας το '85) κάτι που το σύγχρονο πισι δεν μπορεί να κάνει στα κορεσμένα πλέον από άρτια γραφικά και ήχους μυαλά μας! Πόσο μάλλον στα φτωχά από ερεθίσματα μυαλουδάκια των παιδιών και των εφήβων της εποχής με τα περιορισμένα σε επίπεδο 8μπιτ ηλεκτρονικά ερεθίσματα! Ακόμα και τα coin ops της εποχής έδειχναν λίγα απέναντι στο συγκεκριμένο μηχάνημα!

Να γιατί το αγαπώ αυτό το μηχάνημα!
 
Χρειαζόμαστε κάτι διαφορετικό. Τα σιδερένια κουτιά, οι GPUs με τα τετραψήφια νούμερα και οι ανεμιστήρες είναι μπασκλας.
 
Spyros μαζί σου κι εγώ. Απλά αναφέρθηκα στο γεγονός ότι ακόμα και σήμερα υπάρχει η αίγλη της εποχής εκείνης και θα υπάρχει πάντα. Στα άλλα συμφωνούμε. Βέβαια το pc το αγάπησα περισσότερο γιατί από τη πρώτη στιγμή μπόρεσα και έβαλα χέρι, έκοψα και έραψα ότι ήθελα και όπως ήθελα και μάλιστα από το 1992 που το απέκτησα για πρώτη φορά. Στο γεγονός αυτό βοήθησε και το ότι η πρώτη μου εμπειρία με σκληρό δίσκο και την απίστευτη ταχύτητα, τότε, φορτώματος, ήταν σε pc. Ούτε δισκέτες, ούτε swap, ούτε τίποτε.

Όσο για το pc μου, το gaming rig μου φυσικά και όχι το φορητό ή το server μου, δεν έχει σιδερένιο κουτί, είναι από αλουμίνιο, έχει 2 GPUs και σκέφτομαι να μπει και τρίτη, 12 ανεμιστήρες, 8 συνολικά σκληρούς και φυσικά το θεωρώ κόσμημα, είμαι gamer και μου προσφέρει απίστευτη ευχαρίστηση και διασκέδαση κάθε μέρα.

Όσο για τις εναλλακτικές, υπάρχει και ο mac.

Βέβαια αναφορικά με την εποχή που πήρα την πρώτη μου Amiga, αν ξαναγύρναγα πίσω σήμερα, πάλι Amiga θα έπαιρνα. Δεν το συζητώ! Οι πρώτες αγάπες δεν ξεχνιούνται ποτέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κάτι δυνατότερο στην πορεία!
 
Απλα βρε παιδια τοτε ολα αυτα τα βλεπαμε για πρωτη φορα.Αν απ το πρασινο η μαυρο μονιτορ με τις 4 αποχρωσεις η εστω με τα 8 χρωματα βλεπεις μπροστα σου ενα μηχανημα με 4096 χρωματα και τεραστια διαφορα στα γραφικα σε σχεση με τα καλυτερα που εχεις δει ποτε,ε οσο να ναι παθαινεις ενα σοκ.Ακομα θυμαμαι την πρωτη φορα που ειδα σε Amiga ενος φιλου το Defender Of The Crown.Απλα χαζεψα..Τωρα αν δω το Cysis σε αναλυση 1680χ1050 η 1920Χ1080 με ολα full δεν νομιζω να νιωσω αυτο που ενιωσα πρωτη φορα με την Amiga.
 
Ακριβως ετσι.Και γω μετα την Αmiga και το σοκ που ειχα παθει οταν ειχα πρωτοδει το shadow of the beast και το flashback,ποτε δεν ειχα νιωσει το ιδιο ακομα και με τα παιχνιδια του ps3.
 
Κύριοι αυτό σας έγραψα και εγώ...ήταν στα όρια του σοκ εντυπωσιασμού το πέρασμα από τα αγαπημένα 8μπιτα της εποχής στην αμίγκα 500!

Αυτό το πράγμα δεν θα μας ξανασυμβεί ποτέ ακόμα και αν τα γραφικά φτάσουν να είναι σαν αληθινή εικόνα στο μέλλον! Δεν θα μας συμβεί γιατί αυτό θα γίνει σταδιακά και όχι απότομα όπως τότε!

Έχουμε λόγου χάρη ήδη δει στο σινεμά τα 3d γραφικά του άβαταρ και αν τα δούμε στον υπολογιστή μας δεν μας κάνει πλέον εντύπωση!

Για μένα το παιχνίδι εντυπωσιασμού θα παιχθεί στο μέλλον με εμπλοκή και άλλών παραμέτρων πέραν των τέλειων γραφικών και ήχου 3d, όπως 4d διαδραστικές προβολές ταινιών και παιχνίδια! Όσοι τυχεροί σαν και μένα για παράδειγμα, βρεθήκατε στο Λονδίνο πρόσφατα και είδατε το σώου της μαρβελ κόμικς 4d στο μανταμ τισώ ξέρετε τι εννοώ!

http://www.madametussauds.com/London/NewsAndEvents/MarvelSuperHeroes4Dannounce/Default.aspx
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ θυμάμαι όταν είχαμε πάει σε κάτι φίλους μας στην Γερμανία, πόση εντύπωση μου είχε κάνει η Amiga 2000 τους! Θα πρέπει να ήταν πολύ ακριβή ακόμη και για τα δεδομένα της Γερμανίας, γιατί ο πατέρας τους τους είπε, ή ταξίδι στην Ελλάδα το καλοκαίρι ή υπολογιστή. Defender of the crown, το άλλο με το υποβρύχιο κλπ. Αν και εγώ, πολύ έχω αγαπήσει το τωρινό μου PC, καθώς το χρησιμοποιώ σχεδόν για τα πάντα: εκτύπωση φωτογραφιών και cd, μετατροπή αναλογικού ήχου σε ψηφιακό, παιχνίδια, ίντερνετ, σχεδιασμό με autocad, φτιάξιμο δίσκων dvd από την κάμερα μου, και όλα αυτά που κανείς δεν θα τολμούσε να ονειρευτεί την δεκαετία του '80! Μάλιστα, είχα ρωτήσει έναν από τους φίλους μας (τον λέγανε Ματίας) Hast Du Pascal? (=έχεις Πασκάλ;δηλ. την γλώσσα προγραμματισμού), αλλά αυτός άκουσε Heisst Du Pascal? (=λέγεσαι Πασκάλ; Και είχε και έναν αδερφό πυ λεγόταν Πασκάλ, εξ ου και η παρεξήγηση).
 
Δέν είναι μόνο το wow factor, είναι όλα όσα συμπεριλάμβανε η amiga σκηνή στα 80's/90's, demoscene που δέν ονειρευόταν κανένα μηχάνημα, slideshows, diskmags. Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που "σύστησε" η Amiga (multitasking OS, digital image editng, video editing ) που ουσιαστικά όλοι οι υπόλοιποι απλά ακολουθούσαν. Είναι για μένα ένας απο τους "θρύλους" του computing, και όταν το έχεις ζήσει αυτό realtime, δύσκολα το ξεπερνάς. Στην εποχή που το ιντερνετ απλά δέν ξέραμε τί σημαίνει, εγώ μάθαινα για το breakbeat και την acid house με ότι συνεπάγεται στην κουλτούρα του απο την Amiga !

Και για να "Απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι" να είναι καλά όλοι οι πειρατές που διακινούσαν software απο το 87 μέχρι και το 90-κάτι, και δέν μιλάω για τα παιχνίδια , αλλα για τα demos και τα λοιπά καλούδια (trackers, προγράμματα, diskmags, slideshows, ναι ακόμα και pr0n !) που χωρίς αυτούς, απλά δέν θα μπορούσε ένας πιτσιρικάς να βρεί απο μόνος του στην Ελλάδα. Τους κράζαμε, τους κράζουμε (τα παλιοτόμαρα κονομήσανε, κάνανε-δείξανε απατεώνες κλπ) αλλα χωρίς αυτούς η Amiga στην Ελλάδα δέν θα ήτανε τόσο ζωντανή (και ίσως δέν θα πέθαινε κιόλας αλλα αυτό είναι άλλη ιστορία).
 
divined είπε:
Δεν είχα δει ποτέ το video της επίσημης παρουσίασης. Απίστευτη ατμόσφαιρα!!

Αναρτήθηκε υποτιτλισμένο βίντεο στα ελληνικά στο Youtube με τίτλο "Παρουσίαση του υπολογιστή Amiga το 1985".

Εδώ το link:

[video=youtube_share;gf5ACwHQrhc]http://youtu.be/gf5ACwHQrhc

simonkey είπε:
αχ εχεις δικιο και δεν θα ξεχασω το δεος οταν αποκτησα την amiga 500 plus ..ο ηχος τα γραφικα το ασπρο χρωμα ολα ηταν και ειναι τελεια..ομολογω οτι για μενα μεγαλυτερος ερωτας ειναι ο amstrad cpc 6128 αλλα η amiga ειναι σιγουρα κυρια..ωρες και ωρες τα απογευματα παιζοντας simulators ...ρε γαμωτο αυτη την συγκινηση και χαρα δεν μου την δινουν οι σημερινοι υπολογιστες..γιατι? θα ηθελα την γνωμη σας..

Κατά την γνώμη μου, τότε ήταν η εποχή του ενθουσιασμού, λόγω των μεγάλων καινοτομιών.

Σήμερα η τεχνολογία είναι δεδομένη για μας και την έχουμε συνηθίσει.

Κατά συνέπεια, χαρά και συγκίνηση από αυτήν, δεν μπορεί παρά να είναι ελάχιστη για βετεράνους σαν κι εμάς.

kajwbtfe είπε:
Απλα βρε παιδια τοτε ολα αυτα τα βλεπαμε για πρωτη φορα.Αν απ το πρασινο η μαυρο μονιτορ με τις 4 αποχρωσεις η εστω με τα 8 χρωματα βλεπεις μπροστα σου ενα μηχανημα με 4096 χρωματα και τεραστια διαφορα στα γραφικα σε σχεση με τα καλυτερα που εχεις δει ποτε,ε οσο να ναι παθαινεις ενα σοκ.Ακομα θυμαμαι την πρωτη φορα που ειδα σε Amiga ενος φιλου το Defender Of The Crown.Απλα χαζεψα..Τωρα αν δω το Cysis σε αναλυση 1680χ1050 η 1920Χ1080 με ολα full δεν νομιζω να νιωσω αυτο που ενιωσα πρωτη φορα με την Amiga.
Φυσικά. Από τα 8 χρώματα στα 4096 είναι θεαματική διαφορά.

Από τα 4096 στα 16.000.000 είναι μια χαλαρή κατάσταση που δεν συγκινεί ιδιαίτερα.

pooky(1) είπε:
Αν και ήμουν κάτοχος (και είμαι) Amiga από το 1990, ποτέ δεν μπόρεσα να φανατιστώ όπως έκανα με τα pc. Ακόμα και σήμερα θεωρώ ότι ένα καλό pc μπορεί να σου δώσει thrill που δεν συγκρίνεται με τίποτε. Βέβαια το pc που θα κάνει αυτό σήμερα, θα κοστίζει όσο η Amiga 1000 του '80 πάνω από το όριο των 3000 ευρώ μη σου πω και στα 4000. Με δύο 580, 16 gb ram, SSD drives και μια καλή 27'' Apple cinema display, το feeling είναι όπως τότε αλλά σε τιμές όπως και τότε. Το ίδιο και οι κονσόλες. Ένα 360 σε HD προβολικό στις 120 ίντσες θα κόψει την ανάσα σε οποιονδήποτε.
CORE το thread σου είναι εξαιρετικό. ΑΝ τώρα είναι η/ο Amiga μη δίνεις σημασία, θα πέταγα μια καλή κακία περί του θέματος που θα έκανε τον DINO να βαράει παλαμάκια!!!!!

Ευχαριστώ για το σχόλιο.

Ρίξε και μια ματιά και σε ένα εξαιρετικό βίντεο, περί της πρεμιέρας Amiga το 1985, με ελληνικούς υπότιτλους εδώ:

www.youtube.com/channel/UCPxo_haZidFFzB-VAQVyEOQ

Και πέτα κάποια στιγμή και την "κακία" σου.. αν δεν την ξέχασες στο μεταξύ... ;)

Other_Reality είπε:
Ναί, όμως, με αυτή την λογική, τρέχουμε το Windows, και όχι τα ,αφού η ιδιότητά Του είναι λειτουργικό (και είναι ένα όχι πολλά...) Ορθολογικά στέκει, αλλα είναι αυτό που λέμε "δέν μου πάει"...Όταν λές στο εξωτερικό, εννοείς μάλλον Γερμανία έ ? Και αυτό γιατί στην Αγγλία ή Αμερική ας πούμε λές ένα "the" και τελειώνεις, ενώ στην Γερμανία έχουνε τα Der,Die,Das.

Κοίτα, δεν είναι θέμα λογικής, αλλά επιλογής, συνήθειας κτλ.

Στην Γερμανία επικράτησε το αρσενικό (ο -υπολογιστής- Amiga) και στην Ελλάδα το όνομα (η -δεσποινίς- Amiga)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατά την γνώμη μου, τότε ήταν η εποχή του ενθουσιασμού, λόγω των μεγάλων καινοτομιών.

Σήμερα η τεχνολογία είναι δεδομένη για μας και την έχουμε συνηθίσει.

Κατά συνέπεια, χαρά και συγκίνηση από αυτήν, δεν μπορεί παρά να είναι ελάχιστη για βετεράνους σαν κι εμάς.
 
Φυσικά. Από τα 8 χρώματα στα 4096 είναι θεαματική διαφορά.

Από τα 4096 στα 16.000.000 είναι μια χαλαρή κατάσταση που δεν συγκινεί ιδιαίτερα.
 
Πίσω
Μπλουζα