Flesh+Blood (1985)

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Clemence
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Clemence

RetroAdept
Joined
1 Αύγ 2009
Μηνύματα
1.017
Αντιδράσεις
194
δεν ξερω αν την εχετε πετυχει αλλα αξιζει τον κοπο. μεσαιωνικο εφιαλτικο παραμυθι σε σκηνοθεσια ... Paul Verhoeven! θαμμενο διαμαντακι ;)

http://www.imdb.com/title/tt0089153/

Υπόθεση:

Μία νεαρή πριγκίπισσα πέφτει θύμα απαγωγής από ομάδα μισθοφόρων πολεμιστών, οι οποίοι δεν πληρώθηκαν για τις πολεμικές υπηρεσίες τους από τον πατέρα του υποψήφιου γαμπρού της πριγκίπισσας. Σύντομα αρχίζει να έχει στενές σχέσεις με τον Αρχηγό της συμμορίας, ενώ ο μέλλοντας σύζυγός της προσπαθεί να την ξανακερδίσει πολεμώντας τους μισθοφόρους.Σχόλια:

Υπέρ- βίαια περιπέτεια εποχής, που λαμβάνει χώρο στη Βόρεια Ευρώπη το 16ο αιώνα, όπου η βία και απάνθρωπη συμπεριφορά ήταν καθημερινά φαινόμενα.

Το "FLESH & BLOOD" ήταν η πρώτη κινηματογραφική απόπειρα του Verhoeven να κατακτήσει την Αμερικανική αγορά, ένα εγχείρημα το οποίο φαίνεται ότι στέφτηκε από επιτυχία, αφού ο Verhoeven εδραίωσε τη θέση του στο Hollywood και μας έδωσε ορισμένες δυνατές (και φυσικά πολύ αιματηρές) ταινίες, όπως ROBOCOP, το BASIC INSTINCT που σάρωσε τα ταμεία και το αγαπημένο μας TOTAL RECALL, κατά τη γνώμη μου μία από τις κορυφαίες Χολιγουντιανές ταινίες Ε/Φ όλων των εποχών.

Το "FLESH & BLOOD" καταφέρνει να μεταδώσει στο θεατή με ωμότητα και ρεαλισμό την κατάσταση που επικρατούσε στη Β. Ευρώπη της εποχής. Μάχες σώμα με σώμα, αποκεφαλισμοί, παλουκώματα και βιασμοί ήταν στο ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων των στρατιωτών της εποχής, πάντα κάτω από την προστατευτική ασπίδα του Θεού. Η φράση «δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο» μάλλον πρέπει να βγήκε για τις πρακτικές των Βορειοευρωπαίων!

Οι πρωταγωνιστές του "FLESH & BLOOD" παρουσιάζονται ως άξεστοι, βρωμεροί και αμόρφωτοι βάρβαροι, που το μόνο τους ενδιαφέρον είναι να εισπράττουν τα κέρδη τους από τις μάχες για τις οποίες τους προσέλαβαν, αφού πρώτα βιάσουν τις περισσότερες θηλυκές υπάρξεις εκεί γύρω. Κάτι το οποίο κάνει τους πρωταγωνιστές της ταινίας ιδιαίτερα αντιπαθείς στο θεατή. Αλλά ακόμα και οι λεγόμενοι ευγενείς και μορφωμένοι δεν πάνε πίσω, με το να αρνούνται να πληρώσουν τα χρωστούμενα στους μισθοφόρους της ομάδας του Hauer, χρησιμοποιώντας τις ίδιες τακτικές εξαπάτησης και- τελικά- εξολοθρεύσεως με τους τελευταίους.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας συμπαθητικός χαρακτήρας στο "FLESH & BLOOD", με εξαίρεση ίσως τον Rutger Hauer που, αν και βάρβαρος, έχει τουλάχιστον μια γοητεία που παρασύρει φαινομενικά και την Jennifer Jason Leigh στις ερωτικές του ορέξεις.

Η τελευταία δίνει μια πολύ καλή ερμηνεία στο ρόλο της Πριγκίπισσας που πέφτει θύμα απαγωγής την ώρα που θα συναντούσε τον μέλλοντα σύζυγό της και γενικά όλοι οι πρωταγωνιστές είναι πειστικότατοι στους ρόλους τους.

Η δράση είναι συχνή και πολύ αιματηρή, στα επίπεδα που θα περίμενε κανείς από τον Verhoeven, ενώ ακόμα και οι λίγες ρομαντικές σκηνές έχουν μία αίσθηση βαρβαρότητας και παρακμής. Τυπικό παράδειγμα η σκηνή όπου η Jennifer Jason Leigh μαζί με τον υποψήφιο σύζυγό της ξεθάβει από το έδαφος μία ρίζα που αν φαγωθεί υποτίθεται έχει τη δύναμη να κάνει το ζευγάρι να αγαπιέται για πάντα. Η ρίζα αυτή όμως βρίσκεται στο έδαφος ακριβώς κάτω από ένα δέντρο στο οποίο κρέμονται δύο απαγχονισμένα και σαπισμένα από τον καιρό πτώματα! Αυτό δεν εμποδίζει όμως το νεαρό ζευγάρι να δώσει υποσχέσεις αγάπης, και γενικότερα να ζήσει την πιο ρομαντική του στιγμή σε όλη τη διάρκεια της ταινίας!

Πολύ σκληρή γενικά ταινία εποχής, σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φίλους του Rutger Hauer και του Verhoeven, αλλά εξίσου σίγουρα θα σοκάρει αυτούς που δεν είναι μυημένοι στο βάρβαρο και πολλές φορές απωθητικό σινεμά του.

http://www.b-movies.gr/index.php?co=movies&movie_id=48
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πραγματικά, πολύ βιάιη και πεσιμιστική ταινία. Μετά το "Βασικό ένστικτο" είναι η ταινία του Βερχόφεν με το περισσότερο γυμνό...
 
τρομερή ταινία , μαζί με τα , Exclibur ,Lady Hawk και

Kingdom of Heaven , οι καλύτερες μεαιωνικές...
 
Διαφωνω εν μερει με την παρουσιαση, γιατι ο συμπαθητικος χαρακτηρας, και αυτος με τον οποιο ταυτιζεται ο θεατης (παροτι δεν ειναι "πρωταγωνιστης" σε χρονο ταινιας) ειναι ο Στηβεν που προσπαθει να σωσει την Αγκνες απο τους μισθοφορους.

Επισης η παρουσια του κρεμασμενου πτωματος δεν ειναι τυχαια, ουτε ειναι απο διαστροφη του Βερχοφεν, αφου οι μανδραγορες φυτρωνουν κατω απο κρεμασμενους.

ΚΑτα τα αλλα ειχα πετυχει την ταινια τυχαια στην τηλεοραση ενα βραδυ οταν ημουν πολυ μικρος και φυσικα μου φαινοταν απιστευτο οτι εβλεπα ολογυμνη γυναικα στην οθονη. Κολησα και ειδα την υπολοιπη ταινια :Ρ
 
Το εχω ξαναπει ο Xαουερ ειναι απο τους πιο ενδιαφεροντες και αδικημενους πρωταγωνιστες. Το Σαρκα και Αιμα ειναι μια απο τις πιο ρεαλιστικες απεικονισεις των απαρχων της Αναγεννησης οπου η φιλοσοφια και διψα για επιστημη συμβιωνει με την μεσαιωνικη πραγματικοτητα.

Θα διαφωνησω με το οτι ο θεατης ταυτιζεται με τον Στηβεν, ο οποιος υπαρχει για χαρη του κλισε. Ο πραγματικος πρωταγωνιστης ειναι ο Mαρτιν. Γιαυτο και στο τελος την σκαπουλαρει εχοντας κερδισει (νοητα εστω) το κοριτσι.

Για την εποχη του ηταν πολυ ρεαλιστικο (δεν θα ελεγα σκληρο).
 
Αγαπημένη ταινία για όλους τους παραπάνω λόγους, πολύ ωραίες σκηνές και ερμηνείες.

 
FLESH + BLOOD (1985) - THE FIRST BATTLE

[edit] Αυτό το βίντεο έχει καταργηθεί επειδή παραβιάζει την πολιτική του YouTube σχετικά με σεξουαλικό περιεχόμενο ή γυμνό [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αγαπημενο, αλλα το ειδα στο δημοτικό επειδη μου αρεσε το ᾽᾽Γερακι και ο Λυκος᾽᾽(η Γυναικα αρπακτικο) και η σκηνη του βιασμού με έβαλε σε σκέψεις. Μετα το επανεκτιμησα.
 
Αγαπημενη ταινια.Ο Ρουτγκερ Χαουερ ειναι ενας ηθοποιος πολυ χαρισματικος.Ειναι κριμα που δεν πηρε περισσοτερη αναγνωρισημοτητα απο οτι του αξιζε.Στα της ταινιας πιστευω πως στεκεται ακομα και τωρα ως μια αρτια παραγωγη εποχης που λενε.Σκληροι χαρακτηρες ωμες σκηνες που δεν εχουν να ζηλεψουν τιποτα απο αναλογες που βλεπουμε σε σημερινες παραγωγες.Παροτι υπαρχουν δυο διαφορετικα στρατοπεδα βλεπουμε πως στην ουσια ολοι οι χαρακτηρες στο ιδιο καζανι ''βραζουνε''.
 
Eιναι απο τις λιγες ταινιες,που μεταφερουν εντελως ρεαλιστικα,την εποχη του υστερου μεσαιωνα.Δεν ειναι απλα ιπποτες και πριγκηπισες.Ειναι ο απολυτος και ωμος κυνισμος του ανθρωπινου ψυχισμου.Σιγουρα ειναι αναχρονιστικη και ανακριβης ιστορικα σε μεγαλο βαθμο και με σκηνες που φτανουν στα ορια του παραλογου.Ενα παραδειγμα,ειναι η πληρης απουσια πυροβολων οπλων,αν και εκεινη την εποχη ηταν σε χρηση απο εναν μεγαλο στρατο.Επισης υπαρχουν σκηνες οπου 5-6 μισθοφοροι χωρις πανοπλια,χωρις ασπιδα,με ελαφρυ οπλισμο,καταφερνουν να σφαξουν στρατιωτες σε πληρη πανοπλια σαν να ειναι χωριατες.Μια ακομα ενοχλητικη σκηνη ειναι αυτη με τον στηβεν που τον χτυπαει κεραυνος ενω ειναι τυλιγμενος με μεταλλικη αλυσιδα και αντι να ψηθει,απλα σπαει η αλυσιδα.Επισης υπερβολη ειναι οτι οι περισσοτεροι πεθαινουν σχεδον αμεσα απο πανουκλα,ενω ο μαρτιν εχει ανοσια,ουτε φταρνισμα να πουμε.

Τελος εχω μια απορια για την ιστορια της ταινιας,οποιος ξερει ας βοηθησει.Στην αρχη η καλογρια που ριχνει με ενα οπλο πετυχαινει εναν ακυρο,αυτος ηταν συμμαχος του χοκγουαρντ(στρατηγου)?,κατα συνεπεια ηθελε να σκοτωσει τον στρατηγο ή τον αντιπαλο του?Ο στρατηγος την ηξερε?,μετα τη σκηνη οπου μοιαζει να λιποθυμα στο χωραφι,τελικα πεθαινει?Και τελος ο στρατηγος την ειχε γκομενα ή οχι? :sealed:
 
Πρέπει να είναι η ταινία που έχω νοικιάσει τις περισσότερες φορές σαν έφηβος. Ωμή βία και ίντριγκα στα φέουδα της Ευρώπης! Αλλιώς τα μαθαίναμε στο μάθημα της Ιστορίας, αλλιώς μας τα έδειξε ο Βερχόφεν, και πιστεύω τον Βερχόφεν. Ο Χάουερ είναι ηθοποιάρα σε ότι έχει παίξει έτσι κι αλλιώς.

Να προσθέσω ότι είναι από τις καλύτερες μεταφορές παλιάς ταινίας σε μπλέ δισκάκι που έχω δεί, οπότε αν σκέφτεται κάποιος την αγορά του ας το κάνει άφοβα.
 
Πίσω
Μπλουζα