flickering σε sega master system 1

simonkey

RetroAdept
Joined
9 Ιολ 2007
Μηνύματα
855
Αντιδράσεις
18
το συνδεσα στην 42 lg lcd μου και μου τρεμοπαιζει...το συνδεσα μετα στο 23 monitor τv lg μου και στην μια υποδοχη scart δεν ειχα εικονα ενω στην δευτερη ηταν ολα οκ...τι μπορει να συμβαινει στην 42αρα...πρεπει να το στεισω εκει ...να παρω κανα adapter scart to rf?
 

Dr. SLUMP

RetroMasteR
Joined
6 Απρ 2007
Μηνύματα
1.283
Αντιδράσεις
89
Simon, μήπως παίζεις μπάσο;

Υπάρχουν πολλά προβλήματα με παλιές κονσόλες σε νέες τηλεοράσεις. Δοκίμασε με καλώδιο composite.
 

simonkey

RetroAdept
Joined
9 Ιολ 2007
Μηνύματα
855
Αντιδράσεις
18
ναι παιζω ..πρεπει να βρω λυση θα παρω κανα αταπτορα σκαρτ σε ρφ
 

mike

RetroJunkie™
Joined
17 Νοέ 2008
Μηνύματα
2.153
Αντιδράσεις
72
Για γινε λιγο πιο κατανοητος.

Καταρχην το ms δεν εχει εξοδο scart, εχει rf. Εχεις κανει καποια μοντα?

Δοκιμασες μεσα απο την εξοδο rf δεν δειχνει καλα?

Οταν λες οτι εβαλες με scart, μηπως εννοεις οτι μετα το μονταρισμα που ισως εχει γινει

και βγαζει composite, εχει βαλει τον ανταπτορα composite-L-R(audio) σε scart και το συνδεσες?
 

gallos_11

Retro Member
Joined
31 Δεκ 2009
Μηνύματα
144
Αντιδράσεις
10
Αφού έχεις Master System 1 είναι ανόητο να χρησιμοποιήσεις την RF έξοδο, μπορείς να εκμεταλλευτείς την A/V έξοδο, που δεν έχει το Master System 2.

Θα χρειαστείς ένα τέτοιο καλώδιο:

http://cgi.ebay.co.uk/Scart-cable-RGB-lead-Sega-Megadrive-Master-System-/160562757529

Ή αν πιάνουν τα χέρια σου, φτιάξτο μόνος σου:

http://www.mmmonkey.co.uk/console/sega/ms-md-scart.htm
 

mike

RetroJunkie™
Joined
17 Νοέ 2008
Μηνύματα
2.153
Αντιδράσεις
72
Kλασσικη περιπτωση. Απο οτι καταλαβα εχεις το καλωδιο που στην μια ακρη εχει στρογγυλο 8 πιν και στην αλλη σκαρτ.

Παντως μπαινει στην στρογγυλη εξοδο σηματος με τα πιν, οχι στο rf.

Λοιπον απο αυτη την εξοδο βγαινει ειτε full rgb σημα, ειτε composite σημα. Δες

http://forum.wda-fr.org/viewtopic.php?f=9&t=687

Εαν το καλωδιο ειναι composite (το λεμε ψευδο-σκαρτ!)δεχεται και στελνει composite σημα, εαν ειναι full rgb στελνει rgb.

Τωρα οι συγχρονες τηλεορασεις LCD θελουν και ενα signal για να καταλαβουν οτι παει στη θυρα σκαρτ, rgb σημα. Ενα δεν παρουν

το ρευμα απο αυτο το πιν, "καταλαβαινουν" οτι στη θυρα scart παει σημα composite και αυτο προβαλουν. Στις κονσολες

ειναι μαυρη οθονη, στην αμιγκα ειναι καταλευκη, αλλα αυτο παιζει.

Επισης πρεπει να ξερεις ενα η τηλεοραση σου, στην θυρα σκαρτ της, υποστηριζει full rgb.

Συνηθως για λογους οικονομιας οι καινουργιες τηλεορασεις εχουν 2 θυρες σκαρτ, μια full rgb, μια "ψευδο-σκαρτ" δηλαδη composite μεσα στο σκαρτ. Η δευτερη τηλεοραση ειναι αυτη η περιπτωση, με 2 θυρες.

Τωρα βεβαιωσου οτι η πρωτη τηλεοραση υποστηριζει rgb στην θυρα που το συνδεσες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

simonkey

RetroAdept
Joined
9 Ιολ 2007
Μηνύματα
855
Αντιδράσεις
18
ναι το master system που εχω ειναι γαλλικο και δεν εχει rf...εχει το στρογγυλο με τα pin που καταληγει σε scart..μεσολαβει ενα κουτακι pcb στο καλωδιο που δεν ξερω ακριβως τι κανει εγω παραγγειλα αυτο..

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270730899662&ssPageName=STRK:MEWNX:IT

λετε να κανει?
 

gallos_11

Retro Member
Joined
31 Δεκ 2009
Μηνύματα
144
Αντιδράσεις
10
simonkey είπε:
Δεν θα έχεις πάντως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα ήταν καλύτερα με το scart που έγραψα στο προηγούμενο μήνυμα...

Edit: Ίσως το καλώδιο scart με το οποίο έκανες την δοκιμή να είναι προβληματικό...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

simonkey

RetroAdept
Joined
9 Ιολ 2007
Μηνύματα
855
Αντιδράσεις
18
oxi στο tv monitor που εχω 2 εισοδους scart οπως προανεφερα στην μια παιζει αψογα..
 

mike

RetroJunkie™
Joined
17 Νοέ 2008
Μηνύματα
2.153
Αντιδράσεις
72
πιστευω να σου λυθηκαν οι αποριες. Συμπερασματα:

Η 2η τηλεοραση εχει 2 θυρες σκαρτ, η μια που παιζει ειναι full rgb, η αλλη που δεν παιζει ειναι composite (μεσα στο σκαρτ).

Η πρωτη τηλεοραση ΜΑΛΛΟΝ ειναι rgb εφοσον κατι δειχνει. Ομως αυτο που δεν ξερουμε ειναι εναν το καλωδιο σου ειναι

composite ή RGB. Αλλα αν ηταν composite το καλωδιο, θα εδειχνε και στις 2 θυρες τις μικρης...

Eφοσον παιζει σωστα τουλαχιστον σε μια τηλεοραση, τοτε βγαζω συμπερασμα οτι φταιει η αλλη τηλεοραση που δεν παιζει.

EDIT : εχω ολων των ειδων τα καλωδια, ακομα και αυτο που πηρες, εαν θες να σου τα δωσω να δοκιμασεις.
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
7.070
Αντιδράσεις
2.982
Προσοχη στα γαλλικα Master System!

Προσφατα ηρθε στα χερια μου και εμενα ενα γαλλικο Master System I, δυστυχως (απ'οτι τελικα ανακαλυψα) εντελως γυμνο.

Πηρα μοντελο Ι γιατι το ΙΙ που ειχα μεχρι τωρα:

  1. δεν εχει RGB εξοδο και το mod ειναι αρκετη δουλεια

  2. δεν εχει το όμορφο κλασσικό look του Ι
Για λογους οικονομίας κατέληξα σε ενα γαλλικο κομματι εντελως σκετο, αλλα tested. Δεν ηξερα, δεν ρωταγα ο ταλαίπωρος; .gif

2012-06-04-01h13m32.JPG

Οταν ηρθε το συνδεσα με το SCART RGB καλωδιο που ειχα ηδη προμηθευτεί. Το αποτελεσμα τζιφος. Μερικα δευτερόλεπτα απο αυτο:

2012-06-04-01h12m49.JPG

ακολουθουμενα απο "No Signal" και το μαυρο κενο. Η μουσικη ομως να παιζει κανονικα.

Εκανα δοκιμη με δυο διαφορετικα δοκιμασμενα καλωδια, τοσο σε LCD οσο και σε CRT τηλεορασεις. Το αποτελεσμα μηδεν. :shake:

Ετσι αρχισε το ψαξιμο. Κατ' αρχην ανοιξα την κονσολα μηπως και υπάρχει καποιο εμφανές πρόβλημα. Περιπου 16 βιδες και ενα καλο καθάρισμα αργοτερα ειχα μπροστα μου το board.

2012-06-04-01h01m21.JPG

Μια σύγκριση με φωτογραφιες απο αντιστοιχα PAL και γιαπωνεζικα boards αποκαλύπτει οτι οντως λειπουν οχι μονο το RF module (οπως λειπει στα γιαπωνεζικα) αλλα και το ολοκληρωμένο του video decoder και πρακτικα ολα τα συνοδευτικά ηλεκτρικα στοιχεια (αντιστασεις, πυκνωτες κλπ).

Μια ματια στο σχηματικό διάγραμμα της κονσολας αποκαλύπτει οτι χωρις το video decoder δεν μπορουμε να εχουμε composite σημα και οντως μια μικρη αναζητηση στο board με το πολυμετρο δειχνει οτι το composite pin στο βυσμα ειναι στον αερα. Επιπλεον χωρις τα αλλα στοιχεια, πιθανολόγησα οτι μαλλον λειπουν ή δεν ειναι σωστα και καποια απο τα αλλα σηματα που χρειάζονται για να δουλεψει το κλασσικο SCART RGB καλωδιο.

Μια εκτεταμένη αναζητηση στα σκοτεινα μονοπάτια του internet (που ηταν πιο δυσκολη απο συνήθως γιατι πολλες σελιδες με χρησιμες πληροφορίες ειναι, οπως ειναι αναμενόμενο, στα γαλλικα) απέδειξε οτι οντως εχω δίκιο. Οι γαλλικές κονσολες συνοδεύονταν στην αρχικη τους συσκευασία απο ενα ειδικο καλώδιο SCART (κωδικος SEGA 3085) με κυκλωμα που διορθωνει τα ασυμβατα σηματα που βγαζει η κονσολα (blanking κλπ). Περισσοτερες πληροφοριες εδω (στα γαλλικά).

cable-cordon-peritel-sega-model-3085.jpg

Συνεπως το συμπερασμα που βγαζουμε ειναι να μην αγοράζετε γαλλικες κονσολες αν δεν συνοδεύονται απο το ειδικο δικο τους καλωδιο! Ευτυχως βρηκα ενα τετοιο καλωδιο σε ενα γαλλικο μαγαζακι και ελπιζω συντομα να επιβεβαιωσω και στην πραξη αυτα που παρουσίασα εδω. Δυστυχως για μια ακομα φορα βγαινει αληθινό το απόφθεγμα οτι η φτήνια τρωει τον παρά και η αρχικη οικονομια που εκανα αγοραζοντας την γαλλικη κονσολα ουσιαστικα πεταξε εφόσον αναγκάστηκα να αγοράσω και το ειδικο καλώδιο.

:bash: :banghead: :points: :takethat: :frypan: :rant:
 
Τελευταία επεξεργασία:

simonkey

RetroAdept
Joined
9 Ιολ 2007
Μηνύματα
855
Αντιδράσεις
18
λυπαμαι αλλα εγω αυτο το καλωδιο με το κουτακι ειχα και δυστηχως ειχα flickering στην lg...
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
7.070
Αντιδράσεις
2.982
Μεχρι τωρα η δικη μου δεν με εχει απογοητευσει. Αλλα ακομα κι αν υπαρχει καποιο θεμα, τουλαχιστον πλεον θα μπορω να το ψαξω το θεμα απο μια πιο σωστη βαση.
 

cauldron

RetroActive
Joined
9 Αύγ 2007
Μηνύματα
419
Αντιδράσεις
9
Γιατί όμως να το κάνουν αυτό στη Γαλλική έκδοση?
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
7.070
Αντιδράσεις
2.982
Αυτο το κανουν γιατι οι γαλλοι ειχαν τηλεοπτικο σημα SECAM (ασυμβατο με PAL και NTSC) και θα επρεπε να εφτιαχναν μια ακομα εκδοση της κονσολας μονο και μονο για μια χωρα. Ετσι απλα χρησιμοποιουσαν NTSC motherboards χωρις το tuner και τα περιφερειακα στοιχεια και πουλαγαν την κονσολα με το SCART (γνωστο στην Γαλλια σαν peritel) RGB καλωδιο που ηταν πολυ διαδεδομενο σαν standard. Γενικα ειναι κερδος και για την εταιρια και για τους καταναλωτες, γιατι οι κονσολες ειναι φτηνοτερο να παραχθουν και η ποιοτητα του σηματος ειναι μακραν καλυτερη του RF, composite κλπ.
 

mike

RetroJunkie™
Joined
17 Νοέ 2008
Μηνύματα
2.153
Αντιδράσεις
72
Eγω ειμαι ο δευτερος κατοχος της κονσολας του simonkey, και πραγματικα ολα αυτα ισχυουν.

Η κονσολα συνοδευεται απο καλωδιο rgb-scart, το οποιο ειναι σπεσιαλ (!) και δεν δειχνει π.χ. σε megadrive1, παρολο που εχει τα ιδια πιν.

Επισης το κανονικο rgb-scart καλωδιο της sega δεν δειχνει με το συγκεκριμενο ms1.

Εγω το συνδεσα με το σπεσιαλ καλωδιο του σε τηλεοραση που υποστηριζει τα παντα και δειχνει κανονικα, φυσικα πολυ καλυτερα απο rf ή composite.

Με το σωστο rgb καλωδιο, θα δειξει αριστα.
 

ZXXZ

RetroN00b
Joined
24 Ιον 2011
Μηνύματα
2
Αντιδράσεις
0
Νομίζω ξέρω τι φταίει και έχεις αυτό το πρόβλημα. Aντί του composite στην κονσόλα σου χρησιμοποιείται το σήμα Sync που αν κάποιος είναι γνώστης ξέρει ότι δίνει πολύ καλύτερη εικόνα στο RGB ειδικά σε LCD τηλεοράσεις (σε CRT δε βλέπεις κάποια διαφορά). Το σημα Sync δίνεται απο το πιν 7 του din8 (όπως κοιτάς το βίσμα στην κονσόλα , είναι το ακριβώς απο πάνω του composite, το πιο πάνω αριστερά απο τις τρύπες). Σε αυτό το πιν πρεπει να συνδέσεις το καλωδιακi που θα καταλήξει στη συνέχεια στο πιν20 του σκαρτ.

Το Sync πηγαίνει κανονικά στη θέση του composite στο pin 20 του scart, ΟΜΩΣ για να δείξει καθαρή και σταθερή εικόνα απαιτεί να βάλεις σε σειρά μια αντίσταση 75ohm και έναν ηλεκτρολυτικό πυκνωτή 220μF με τον αρνητικό του πόλο προς το pin 20 (δηλαδή... SMS-αντίσταση-θετικός πόλος-αρνητικός πόλος-pin20 scart). Όπως γίνεται και με τα καλωδιάκια των χρωμάτων που και σε αυτά κανονικά πρεπει να υπάρχει αντίσταση και πυκνωτής ίδιων τιμών και με την ίδια συνδεσμολογία.

Εννοείται θα τα βάλεις μέσα στο βίσμα του scart και θα χρησιμοποιήσεις κλάσικό καλώδιο (όχι αυτό με το κουτάκι).

H κονσόλα νομίζω ότι είναι ΟΚ απλά επειδή την πήρες ξερή χωρίς καλώδιο, έχεις αυτό το θέμα επειδή χρησιμοποιεί το sync αντι του composite. Τα διαγράμματα που κυκλοφορούν στο ιντερνετ ειναι ολα με composite.

Στη δική μου SMS I έχω φτιάξει δικό μου καλώδιο και χρησιμοποιώ το Sync εννοείτι γιατί μονο με αυτό δεν παίρνεις τις περίεργες κάθετες γραμμές σε LCD οθόνη που βλέπεις αν κοιτάξεις προσεκτικά και ειδικά σε solid χρώματα όπως πχ στον γαλαζιο ουρανό στο WB in monsterland. Tα ιδια ΑΚΡΙΒΩΣ ισχύουν και για Megadrive I.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
7.070
Αντιδράσεις
2.982
Δεν ειπε κανεις οτι η κονσολα εχει προβλημα (ελπιζω δηλαδη να μην με δουλεψε ο Γαλλος, γι' αυτο και δεν του εχω αφησει feedback ακομα). Το μονο προβλημα ηταν που ειπαμε να κανουμε λιγο οικονομια και τελικα παλι ηρθαμε μια η αλλη.

Σε ευχαριστω για το tip με το καλωδιο, αλλα ειχα παραγγειλει το αυθεντικο απο Γαλλια και ηρθε μολις πριν μερικα λεπτα (σφαιρα αυτοι οι γαλλοι)!

Μολις ηρεμησω λιγο (γιατι τωρα κανω test drive τον Commodore 128DCR που μολις παρελαβα) θα το δοκιμασω και θα αναφερω τα αποτελεσματα.
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
7.070
Αντιδράσεις
2.982
Επιτυχία!!!! Το αυθεντικό καλωδιο δουλευει αψογα.

2012-06-10-08h59m17.JPG

2012-06-10-08h59m25.JPG

Επομενο βημα 50/60Hz mod, που στην συγκεκριμένη κονσολα ειναι παρα πολυ ευκολο, αφου δεν χρειάζεται καν να σηκώσεις το pin απο το ολοκληρωμένο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπλουζα