Forrest Gump (1994)

Thor είπε:
Συμπαθητική ταινία (λόγω του Χανκς κυρίως) όμως νομίζω ότι είναι υπερεκτιμημένη.
Υπερ-εκτιμημένη, full στο μελό σε ένα αλά USA ~κοελικό σύμπαν .

H οποία αφού πάτησε επιδέξια ένα επιτυχημένο συνδιασμό "κουμπιών" ευαισθησίας/ενοχών/νοσταλγίας του κοινού,

επιβραβεύτηκε με .................. Oscar σεναρίου .

Crimson Moonlight είπε:
Είναι παρατραβηγμένη σε πολλά σημεία. Προτιμούσα να εστιάσουν σε κάτι άλλο απ' το να παρουσιάζουν τον πρωταγωνιστή παρών σχεδόν σε όλες τις σημαντικότερες στιγμές της αμερικανικής ιστορίας του δευτερου μισού του 20ού αιώνα.
Οταν έβλεπα το "The Curious Case of Benjamin Button" μου δημιουργήθηκε μια ελαφριά DejaVu αίσθηση στον τρόπο αφήγησης και αμέσως μετά διαπιστώσα ότι ο σεναριογράφος είναι ο ίδιος, αν και το 2ο το "The Curious Case of Benjamin Button" είναι νομίζω λίγο καλύτερο.

Για το οποίο btw ήταν πάλι υποψήψιος για Oscar σεναρίου ............................................
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν ξέρω τι να πω για αυτήν την ταινία.

Άριστη σκηνοθεσία, ερμηνείες, καταπληκτικός Τομ Χανκς και όλοι οι υπόλοιποι (Ρόμπιν Ράιτ, Γκάρι Σινιζ).

Ωραίο, νοσταλγικό soundtrack εποχής.

Είναι μια ταινία που όσες φορές προβάλλει το STAR θα κάτσω να δω.

Ποιο είναι το νόημα της ταινίας; Το "μήνυμα";

Ένας άνθρωπος χαμηλής νοημοσύνης έζησε το αμερικάνικο όνειρο: Έγινε ήρωας πολέμου, έπαιξε ράγκμπι και πινγκ-πονγκ, πλούτισε και έγινε σύμβολο εξαιτίας του τρεξίματος (το κομμάτι αυτό που του τη σβουράει και αρχίζει και τρέχει είναι το χειρότερο wtf κομμάτι της ταινίας). Επίσης γνώρισε 3-4 προέδρους των ΗΠΑ και πολλές προσωπικότητες της εποχής. Αποκάλυψε (άθελα του πάντα) το Σκάνδαλο Γουώτεργκέητ κλπ. κλπ.

Το πιο τραγικό να το πω; Εξωφρενικό να το πω; Είναι πως σε καμία περίπτωση δεν είχε συνείδηση των πράξεων του. Ποτέ του δεν κατάλαβε τι πέτυχε στη ζωή του.

Ποιο το νόημα; Τι θέλει να πει ο ποιητής; Είναι μια σάτιρα για το αμερικάνικο όνειρο;

BTW ο χαρακτήρας βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Ουίνστον Γκρουμ. Στο βιβλίο ο Φόρεστ Γκαμπ κάνει ακόμα πιο εξωφρενικά πράγματα (ταξιδεύει στο διάστημα κ.α.)

Πληροφορίες για το βιβλίο https://en.wikipedia.org/wiki/Forrest_Gump_(novel)
 

Ενδιαφερουσες σκεψεις 1@stratos84[/USER]. Εδω ομως μπαινει το φιλοσοφικο αναπαντητο ερωτημα "τι θελει να πει ο ποιητης". Δηλαδη οντως υπαρχει ενα νοημα που θελει να μας μεταδωσει, ή απλα μας παραθετει μια σατιρικη ανασκοπηση του 20ου αιωνα για να βγαλουμε εμεις ενα δικο μας συμπερασμα; Μαλλον η αληθεια ειναι καπου στη μεση. Εγω βλεπω την ταινια να αποδομει τα σημεια-σταθμους της Αμερικανικης ιστοριας και να πει οτι μαλλον δεν ειναι ολα οπως τα θυμομαστε ή οπως μας τα παρουσιασανε, αλλα αυτο που ειναι η Αμερικη τωρα μαλλον εγινε εν πολλοις "κατα λαθος".

Στο βιβλιο παντως ο Φορρεστ ειναι διαφορετικος χαρακτηρας. Δεν ειναι καθυστερημενος οπως στην ταινια, αλλα ενας savant με αυτισμο που δεν μπορει να επικοινωνησει καλα με τον εξω κοσμο.

 
Ήμουν από τους πρώτους που είχαν απαντήσει στο νήμα με ένα ας πούμε επιφανειακό σχόλιο και δεν παρακολούθησα την συνέχεια. Πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις που παρατίθενται.Β 

Β Εγώ θέλω να σημειώσω τα εξής:

1) Η ταινία σαν σύνολο βλέπεται ευχάριστα παρά την μεγάλη διάρκεια της.

2) Το σενάριο της θεωρώ ότι είναι κλάσεις ανώτερο από πολλές άλλες σημερινές αμερικανικες ταινίες.

3) Η σκηνή με το τρέξιμο είναι από τις πλέον αγαπημένες μου. Καταφεύγει ως διέξοδο στο μοναδικό πράγμα που καταφέρνει καλά πιεσμένος από την ζωή.

4) Κατά την γνώμη μου η ταινία εξυψώνει το αμερικανικό όνειρο δείχνοντας ότι ένας άνθρωπος αφοσιωμένος σε ότι κάνει ανταμείβεται. Προφανώς και είναι υπερβολή κάποιες καταστάσεις.

5) Η κοπέλα αντικατοπτρίζει τον μέσο αμερικάνο της περιόδου όπου η άστατη ζωή και η έλλειψη στόχων τον οδηγεί συνεχώς σε αδιέξοδα.
 
foutix είπε:
3) Η σκηνή με το τρέξιμο είναι από τις πλέον αγαπημένες μου. Καταφεύγει ως διέξοδο στο μοναδικό πράγμα που καταφέρνει καλά πιεσμένος από την ζωή.
+1 :thumbup:

Συν οτι θα μου επιτρεψεις να κανω μια μικρη προσθηκη... :)

Εκτος απο το τρεξιμο ειναι καλος και στο να ακουει/εκτελει εντολες. ;)

Π.χ. στην σκηνη με το ping-pong...μολις του ειπαν "Μην παρεις ποτε τα ματια σου απο το μπαλακι"....αυτο ηταν,το κατεγραψε στον "σκληρο"!!! :D

Forest Gump Ping Pong

 
O Hanks δεν είναι από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς, ούτε η ταινία ανήκει στις καλύτερές μου. Αλλά το κομμάτι που αναφέρεται στην κατάταξή του στον στρατό, καθώς και στην αποστολή του στο Βιετνάμ είναι από τα καλύτερα του Hollywood.

Όσο για την αγαπημένη του, την Τζένη, νόμιζα ότι είχε πεθάνει από καρκίνο. Πρέπει να ξαναδώ το κομμάτι αυτό, γιατί δεν το θυμάμαι.
 
Πίσω
Μπλουζα