(Generic) Κατασκευή καλωδίου SCSI 50 Pin

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.093
Αντιδράσεις
2.732
Πρόσφατα χρειάστηκε να κανω δοκιμές επανω σε ενα Mac εχοντας το SCSI δίσκο χύμα, μονο που το απελπιστικά μικρού μήκους σκαζοκαλώδιο δε με βοηθούσε. Οπότε και αποφάσισα να φτιάξω ενα μεγαλύτερο, αφου είναι πρακτικά αδύνατον να βρει κανείς στην αγορά. Μονο σε καμια αποθήκη ή σε καποια μεγάλη εταιρεία που παροπλίζει παλιούς servers, ή στα σκουπίδια (για μερικούς μερικούς :D ). Το καλό είναι ότι ναι μεν δε βρίσκεις το συγκεκριμένο καλώδιο έτοιμο (ή αν το ζητήσεις ως SCSI θα σε κοιτάνε παράξενα), βρίσκεις όμως άνετα μια πλεξούδα 50 μικρών πολύκλωνων καλωδίων, ακριβώς ίδια με την SCSI, αρκεί το κατάστημα ηλεκτρονικών να είναι σοβαρό (να φέρνει και πιο εξεζητημένα υλικά δηλαδή). Και εννοείται δε θα το βρείτε σε αλυσίδα ειδών πληροφορικής! Εκτός από το καλώδιο θα χρειαστείτε και 2 βύσματα 50πινα. Καλύτερα να πάρετε μαζί σας το παλιό καλώδιο που θέλετε να αναπαράγετε (επειδή κόπηκε ή θελετε να το μακρύνετε) ώστε να το δείξετε στον πωλητή. Μην του πείτε ότι ειναι SCSI, ίσως να μην καταλάβει. Αρκεί που θα το του δείξετε.Επίσης, θα χρειαστείτε μια μέγγενη, μια φαλτσέτα, καλό φωτισμό και λίγη υπομονη. Δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Με φωτογραφίες, θα χρειαστείτε τα πιο κάτω:

50πινο καλωδιο σε χύμα μορφή (με το μέτρο)

picture.php


50πινα βύσματα (μη σας ξεγελά το μέγεθος, είναι όντως 50πινς :D )

picture.php


Μεγγενη

picture.php


Το προς αναπαραγωγή καλώδιο που θα χρησιμοποιήσετε ως "οδηγό" για να φτιάξετε το νέο

picture.php


(το καλώδιο αυτό ειναι από Mac LCIII, το μήκος του ήταν ιδέα της Apple μάλλον για να μειώσει το κόστος :D )

Υποθέτουμε ότι έχετε αγοράσει 1 μέτρο καλώδιο. Με τη φαλτσέτα κόβετε ενα κομμάτι καλώδιο στο μήκος που θέλετε, χαράσσοντας χαλαρά στην αρχή και μετά πάλι το ίδιο με την ίδια φορά αλλά πιο δυνατά, ώστε στο τέλος να κοπεί σχεδόν μόνο του. Η χάραξη θα πρέπει να είναι εντελώς κάθετη (χρησιμοποιήστε εναν χάρακα) για να σας βοηθήσει πιο ύστερα να ευθυγραμμήσετε και το βύσμα κάθετα ως προς το καλώδιο.

Τώρα θα πρέπει να τοποθετήσετε τις 2 άκρες του στα 50πινα βύσματα. Δείτε λίγο πιο κάτω:

picture.php


Παρατηρήστε ότι πάνω από τα μαχαιράκια υπάρχουν κοιλώματα. Σε αυτά τα κοιλώματα θα πρέπει να εφαρμόζει το κάθε καλωδιάκι της 50πινης πλεξούδας, οπως φαίνεται (στο περίπου) στην πιο κάτω φωτογραφία:

picture.php


Το 50πινο καλώδιο θα πρέπει να εφαρμόσει ακριβώς σε αυτά τα κοιλώματα. Εάν προσπαθείτε να το τοποθετήσετε και σπρώχνοντάς το, βρίσκετε αντίσταση, δεν το έχετε βαλει σωστά. Πιο πάνω μαλιστα, φαίνεται ότι το καλώδιο έχει εφαρμόσει και ότι δεν υπαρχει περιθώριο να τοποθετηθεί λίγο αριστερά ή δεξιά. Απαξ και τοποθετηθεί, εχετε ολοκληρώσει το 80% της διαδικασίας. Εάν θέλετε να φτιάξετε καλώδιο για να συνδέσετε περισσότερες από μια SCSI συσκευές, εννοείται θα αφήσετε τη μια άκρη κενή και θα σπρώξετε όλα τα βύσματα ως το σημείο που τα θέλετε. Σε περίπτωση που ήδη φτιάξατε το καλώδιο αλλα αποφασίσατε ότι θέλετε να προσθέσετε ακόμα ενα (ή περισσότερα) βύσμα, είναι επίσης εύκολο, αφου το 50πινο βύσμα αποτελείται από 2 αφαιρούμενα μέρη, απλώς θέλει μεγαλύτερη προσοχή στην τοποθέτηση. Η υπομονή που έγραψα στην αρχή, αφορά μονο αυτά τά κρίσιμά σημεία. Εάν φτιάχνετε το ακραίο βύσμα, αφήστε περίπου μισό πόντο περίσσευμα μιας και θα το κόψετε μετά. Εχοντας σιγουρευτεί ότι το βύσμα είναι κάθετο ως προς το καλώδιο, πιέστε λίγο με το χέρι σας στις 2 άκρες του βύσματος για να πατήσουν τα μαχαιράκια στα καλώδια και έτσι να σταθεροποιηθεί λίγο το βύσμα και να μην επιπλέει την ώρα που το τοποθετείτε στη μέγγενη. Μετά και απ'αυτό, τοποθετήστε το βύσμα στη μέγγενη. Εννοείται ότι ακολουθείτε τα ίδια βήματα για όσα βύσματα τοποθετήσετε. Πιο κάτω βλέπετε το βύσμα λίγο πριν αρχίσω να σφίγγω.

picture.php


Σφίξτε μέχρι τα 2 κομμάτια του βύσματος έρθουν να σε επαφή, και αμεσως σταματήστε εκεί χωρίς να ξαναπιέσετε, δεν υπάρχει λόγος. Αν συνεχίσετε πιο πολύ, θα σπάσετε το βύσμα. Κάντε την ίδια διαδικασία και με την άλλη άκρη και τελειώσατε. Μένει μονο να κόψετε με την φαλτσέτα το περίσσευμα του καλωδίου στις άκρες των 2 βυσμάτων (γι'αυτό αφήσατε πιο πάνω περίσσευμα μισό πόντο)

picture.php


Και η απόδειξη ότι δουλεύει :D

picture.php


Εάν δεν έχετε μέγγενη, θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα. Την πρώτη φορά που είχα κάνει αυτή τη δουλειά πριν πολλά χρόνια, είχα χρησιμοποιήσει μια μεγάλη πένσα, αρχικά πιέζοντας από λίγο στις 2 άκρες και μετά στη μέση και μετά παλι στις 2 άκρες πιο δυνατά όμως κλπ κλπ. Μπορεί όμως να χαλάσετε το βύσμα με αυτό τον τρόπο.

Σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε καλώδιο SCSI χωρίς να έχετε ένα αλλο SCSI για δείγμα, ίσως να προκύψει η ερώτηση τί τοποθέτηση θα έχουν τα βύσματα αφου και τα 2 έχουν το γνωστό δοντάκι-οδηγό στη μέση τους για να μη μπει ανάποδα στο header του SCSI controller. Δεν έχω απάντηση. Καλύτερα να έχετε για οδηγό σας ενα αλλο SCSI καλωδιο και να φτιάξετε ενα ιδιο, αλλάζοντας μονο το μήκος.

Τέλος, θελω να πω ότι είναι πρακτικά αδύνατον να χαλάσετε το σκληρό σας δίσκο αν κάνετε λάθος, αφου δεν περνάει ρεύμα από το εν λόγω καλώδιο, παρα μόνο δεδομένα. Εάν όμως τολμήσετε να φτιάξετε καλώδιο 44pin για σκληρό δίσκο 2.5"(η διαδικασία ειναι η ίδια) θέλει προσοχή γιατί εκεί περνάει ΚΑΙ ρεύμα!

Το καλώδιο και τα βύσματα μου κόστισαν περίπου 3 ευρώ. Η μέγγενη είναι της Stanley, είναι καταπληκτική για χομπίστες και επίσης παμφθηνη (αλλά από ΕΒΑΥ, στην Ελλαδα δε την βρήκα πουθενα)...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Ethaniel

RetroActive
Joined
17 Ιουν 2008
Μηνύματα
475
Αντιδράσεις
15
εχω και εγω μεγγενη γραφειου οχι της Stanley αλλα την κανει την δουλεια της. Σιγουρα υπαρχει no name στην Σπυρου Πατση. Απο ebay ποσο ηταν τα μεταφορικα αν επιτρεπεται;
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.093
Αντιδράσεις
2.732
(Συνολο 26 ευρώ με τα μεταφορικά, αλλά ας μή σκίσουμε το θρεντ, ναι; :D )

Και μιας και βλέπω αμιγκάδες εκεί κάτω ;) , ναι, παίζει και σε A3000, certified by ...me:p.
 
Μπλουζα