(Generic) Μετατροπή μοχλού Pacman/Tomahawk σε USB

manos426f

The King of Retro®
Joined
9 Οκτ 2006
Μηνύματα
5.388
Αντιδράσεις
150
O παρακάτω οδηγός είναι πόνημα του χρήστη psolord,αναρτημένος ήδη σε άλλο ελληνικό forum,απ' όπου και τον αντέγραψα,κατόπιν άδειας του δημιουργού του,o οποίος απλούστατα μου ζήτησε να του στείλω το link της παρούσης δημοσίευσης,και τον οποίο και θέλω να ευχαριστήσω εδώ δημοσίως...

 


Ξέρω ότι εδώ μέσα ελάχιστοι,μπορεί και κανείς,δε θα θυσίαζε έτσι εύκολα το Tomahawk/Pacman του για να το κάνει USB joystick για PC (αν δε το κάνω άλλωστε μια μέρα εγώ,ποιος θα το κάνει άραγε ;!;!; ),αλλά καλό είναι να τον έχουμε τον οδηγό,μπας και τον χρεαστούμε στο μέλλον....


Πάμε λοιπόν να δούμε τι έκανε ο φίλος μας:

Γεια σας φίλοι μου.

Το project αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο! Αρχικά δεν είχα πρόθεση να το κάνω άρθρο,ήθελα να παίξω λίγο kick off ο χριστιανός, για να θυμηθώ λίγο τα νιάτα μου!

Ο λόγος που καθυστέρησε είναι οτι κατάφερα να μετατρέψω τον ένα μου PACMAN, σε USB, με τη μία. Μετά λέω, δεν φτιάχνω και τον δεύτερο να γράψω και ένα αρθράκι? Εκεί ξεκίνησαν όλα. Απο τότε έχω κάνει 3-4 αποτυχημένες απόπειρες, για τις οποίες τους λόγους, θα αναφέρω στη συνέχεια.

Απο τον τίτλο , θα καταλάβατε οτι πρόκειται για ένα άρθρο για τους ρομαντικούς και συνομίληκους μου (30+), που έφαγαν ένα καλό κομμάτι απο τα νιάτα τους στα home computers , Amiga , Atari ST, Amstrad, Spectrum,Commodore! (σημείωση από manos426f:Και είναι,αν μη τι άλλο,στο πιο καταλληλο forum πλέον ο οδηγός σου φίλε μου..! )

Για όσους δεν ξέρουν την ιστορία και το τι ρίγη μπορεί να προκαλέσει ο τίτλος του παρόντος σε μερικούς, πριν απο πολλά πολλά χρόνια, σε μία χώρα μακρυνή που τη λέγανε Ελλάδα, ένας Έλληνας ονόματι κος Ανερούσης, κατασκεύασε έναν απο τους τελειότερους arcade μοχλούς που έχει δει ποτέ αυτός ο πλανήτης και ίσως τον καλύτερο. Ο μοχλός αυτός ονομάστηκε PAC-MAN και αργότερα για κάποιο λόγο μετονομάστηκε σε TOMAHAWK, εξʼου και το «/» στον τίτλο. Εκτός απο το όνομα ήταν βασικά ίδιοι.

Ήταν στοιβαρές κατασκευές, με μεταλλικό σκελετό και θεόχοντρο πλαστικό. Τσιγκουνιές δεν γίνανε. Απόδειξη οτι ακόμα και σήμερα και μετά απο τόσες και τόσες ταλαιπωρίες και κοπανήματα, ακόμα δουλεύουν!

Ο οδηγός αυτός , έχει σκοπό να σας δείξει, πως μπορείτε να μετατρέψετε τον σκονισμένο σας PACMAN, σε σύνδεση USB, για να θυμηθείτε τις παλιές σας δόξες!

Πριν προχωρήσω, αμέτρητα respect στον κο Ανερούση. :bow: :bow: :bow:

Υλικά που θα χρειαστούμε

Ο οδηγός είναι μια απλή μετατροπή. Δεν χρειάζεται γνώσεις ηλεκτρονικού (ούτε εγώ έχω καμία σχέση με το επάγγελμα), αλλά ότι παραπάνω ξέρει ο καθένας, καλό στον εαυτό του κάνει.

Πιστεύω οτι γνώσεις ηλεκτρονικής, θα είχαν κάνει το έργο μου πιο έυκολο και δεν είχα πετάξει τόσα joypad στα σκουπίδια μόλις είδα τα σκούρα.

Θα χρειαστούμε λοιπόν

- 1 μοχλό PACMAN / TOMAHAWK

- 1 joypad φτηνό και απλό χωρίς αναλογικά χειριστήρια (Thrustmaster Digital 3). Προτείνω σχεδόν επιμόνως το αναφερόμενο στο παρόν άρθρο για να γλυτώσετε απο τις περιπέτειες που έμπλεξα εγώ.

- Κολλητήρι καλάι και θερμοκόλληση

- 1 μαχαιράκι κοφτερό για να χαράξουμε την πλακέτα και ένα κοφτάκι για να γυμνώσουμε τα καλώδια αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το μαχαιράκι

- Τανάλια ή κάτι λιγότερο «χασάπικο» για να κόψουμε την πλακέτα

- Έξι λεπτά καλώδια (τρία ζεύγη απο παλιό UTP είναι μια χαρά)

- Υπομονή, επιμονή, 10-30� (ανάλογα με τα joypad που θα χαλάσουμε), να πιάνει λίγο το χεράκι μας, μουσικούλα,καφεδάκι και air condition!

Ας δούμε και τους 2 βασικούς συμετέχοντες.

Ο άρχοντας PACMAN σε close up

attachment.php


Και εδώ μία φωτό με το 9pin, να αποτελεί ακόμα, μέρος της ύπαρξης του.

attachment.php


Και το μελλοθάνατο joypad

attachment.php


Το καλώδιο που θα χρησιμοποιήσουμε, για να ενώσουμε τις δύο δεκαετίες!

attachment.php


Και όλα μαζί σε μία πανοραμική!

attachment.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

manos426f

The King of Retro®
Joined
9 Οκτ 2006
Μηνύματα
5.388
Αντιδράσεις
150
Προετοιμασία του PACMAN

Ξεκινάμε με τον PACMAN. Aφού τον έχουμε ανοίξει ξεβιδώνοντας τις τέσσερις βίδες του στην βάση του και αφού θαυμάσουμε τα απόκρυφά του για άλλη μία φορά, προχωράμε στο ξεκόλλημα των καλωδίων που μας υπηρέτησαν πιστά τόσα χρόνια.

attachment.php


attachment.php


Προσοχή δεν ξεκολλάμε το μάυρο καλώδιο.

Εδω βλέπουμε τον PACMAN καθαρό απο καλώδια, παρα μόνο με το μαύρο που αποτελεί το κεντρικό ρεύμα +5V (pin 7 σε AMIGA)! Αυτό σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα καλώδια, μας δίνουν τις κατευθύνσεις και το fire button.

attachment.php


Επίσης καλό είναι να βάλουμε λίγο καλάι στις προυπάρχουσες κολλήσεις, πάνω στα switches, αν χρειάζεται.

attachment.php


Γνωριμία με το joypad

Ας δούμε και το joypad που πρόκειται να διαλύσουμε.

Εδώ βλέπουμε το καινούριο μας joypad στο κουτάκι του, να περιμένει το βιασμό του!

attachment.php


Επαναλαμβάνω για όποιον τυχόν προσπαθήσει να ακολουθήσει τον οδηγό, προτείνω το συγκεκριμένο joypad, γιατί όλα τα άλλα μου σπάσανε το τσαμπουκά.

Έχει ότι χρειάζεται : επαφές κατευθύνσεων που ξεκολλάνε, επιτρέποντας μας να κολλήσουμε τα καλώδια του PACMAN απάνω τους, PCB που κόβεται εύκολα, με καλή κατευθυντικότητα, χωρίς να κινδυνέουμε να κόψουμε το τσιπάκι του joypad στα δύο!

Θα σταθώ εδώ σε κάποια προβλήματα που αντιμετώπισα στα άλλα joypad και στο λόγο που επιμένω στην απλότητα της επιλογής σας. Τα joypad έχουν πολλές φορές εξαιρετικά πολύπλοκες γραμμές, που περνάνε απο πυκνωτάκια, αντιστασούλες, πηνιάκια και δε συμαζεύεται. Όταν αρχίσουμε να κόβουμε την περισσευούμενη πλακέτα όπως θα δούμε παρακάτω, κινδυνεύουμε να την χαλάσουμε αν στο κομμένο κομμάτι υπάρχουν κάποια απο τα παραπάνω και ο κόπος μας και τα χρήματα μας να πάνε χαμένα. Επίσης ο σχεδιασμός του καλώδιο που πιάνει στο σασί του joypad (το σημείο εξόδου του καλωδίου απο το πλαστικό), ταιριάζει γάντι με την εγκοπή που έχει το πλαστικό του PACMAN, ουτώς ώστε, ούτε το καλώδιο να κολυμπάει μόλις κλείσουμε το μοχλό, ούτε να χρειαστεί θερμοκόλληση.

Την έπαθα τρεις τουλάχιστον φορές γιατί δεν θυμόμουν τι joypad είχα πάρει την πρώτη φορά και έπαιρνα διαφορετικό joypad κάθε φορά που προσπαθούσα να γράψω τον οδηγό προσπαθώντας ή να πετύχω το πρώτο ή κάτι άλλο που να μπορώ να το κάνω να δουλέψει. Εδω ξαναθυμίζω οτι γνώσεις ηλεκτρονικής θα είχαν βοηθήσει πολύ και ίσως να μην είχα πετάξει τόσες πλακέτες.

Βασικό πριν κάνουμε οτιδήποτε και αρχίσουμε το μαστροχάλασμα είναι να βάλουμε το joypad στο PC πριν το διαλύσουμε, για να βεβαιωθούμε οτι δουλεύει!

attachment.php


Παρακάτω βλέπουμε την πλακέτα του joypad αφού το έχουμε διαλύσει. Όταν τελειώσουμε, θα έχει μείνει η μισή! Σκοπός του όλου εγχειρήματος άλλωστε, είναι να έχουμε την πλακέτα μέσα σε έναν όμορφο PACMAN, όπως τον θυμόμαστε και όχι ένα FRANKMAN

attachment.php


attachment.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

manos426f

The King of Retro®
Joined
9 Οκτ 2006
Μηνύματα
5.388
Αντιδράσεις
150
Προετοιμασία του joypad

Ξεκινάμε αφαιρόντας τα fire buttons που βρίσκονται κολλημένα πάνω στο PCB. Απλά ζεσταίνουμε διαδοχίκα και γρήγορα τις υπαρχουσες κολλήσεις και τραβάμε τα καλώδια για να φύγουν. Προσοχή να μην κάνουμε απότομη κίνηση και ενώσουμε τις κολλήσεις του καλάι μεταξύ τους. Θα έχουμε ένα fire button μονίμως πατημένο μετά!

Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα μαχαιράκι και χαράζουμε την πλακέτα, για να δώσουμε μια διαδρομή για το που θα κατευθυνθεί το κόψιμο που θα κάνουμε. Αν και το συγκεκριμένο PCB έχει την τάση να κόβεται ευθεία, έχω δει και επικίνδυνες λοξοδρομήσεις σε άλλα PCB. Το κόψιμο πρέπει να γίνει ακριβώς εκει που δείχνει η χαρακιά, για να μην κόψουμε και τίποτα που χρειαζόμαστε.

attachment.php


attachment.php


Εδω βλέπουμε την πλακετα κομμένη στην προηγούμενη χαρακιά. Παρατηρήστε πόσο ξιστά πέρασε το κόψιμο απο το τσιπάκι. Άλλο λίγο και θα πήγαινα και για πέμπτο joypad! Επίσης έχω χαρακώσει και κάτω αριστερά άλλο ένα κομματάκι που δεν χρειάζεται.

attachment.php


attachment.php


Η ίδια φωτό, αλλά με σημειωμένα τις κατευθύνσεις και τα fire buttons. Εγώ χρησιμοποίησα το έξι! Θυμίζω οτι τα fire buttons 1,2,3,4 ήταν στο κομμάτι που κόπηκε. Ούτως η άλλως ο μοχλός στο δικό μου project προορίζεται για χρήση με winuae κυρίως, που είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο, ώστε να μπορώ να επιλέξω amiga fire = joy 6 το οποίο και χρησιμοποίησα. Πιστεύω οτι θα δουλεύει και στους άλλους emus, αλλά επιφυλλάσομαι.

attachment.php


Παρατηρήστε το βελάκι power. Εκεί πρέπει να συνδεθεί το κεντρικό ρεύμα του PACMAN, που είναι το μαύρο καλώδιο που αφήσαμε. Απλώς απο το switch του fire button του pacman που καταλήγει το μαύρο καλώδιο, βάζουμε άλλο ένα καλώδιο (στη δική μου περίπτωση το κόκκινο για να κάνει εντύπωξη ) και το συνδέουμε εκεί που δείχνει το βελάκι.

Κολλήσεις κατευθύνσεων

Πάμε τώρα να δούμε τις περίεργες κολλήσεις των κατευθύνσεων.

Τις λέω περίεργες γιατί αλλιώς είχα σκεφτεί οτι θα το έκανα και αλλίως μου βγήκε. Είχα φανταστεί οτι θα έρβισκα ένα τσιπάκι με ποδαράκια και ότι θα κόλλαγα εκεί τις κατευθύνσεις. Διαφορετικά, θα έβρισκα τις διαδρομές πάνω στο PCB και θα κόλλαγα πάνω στις κολλήσεις τους.

Όπως είπα και νωρίτερα έχοντας κάνει πολλαπλές προσπάθειες για αυτό το project, αυτή αποδείχθηκε η καλύτερη. Ήταν η πρώτη και η αντιγραφή της Πέμπτη που είναι και η τελευταία.

Στις άλλες προσπάθειες έφαγα φόλα. Βρήκα πλακέτες που φάνηκαν με πρώτη ματιά να έχουν το δυναμικό που χρειζόμουνα, αλλά μόλις άρχισα να κόβω,μια βραχυκύκλωνε, μία δεν αναγνώριζαν τα windows το PCB και το τραγικότερο που είδα τελευταία και κόντεψα να σπάσω το PC, ενώ το JOYMAN δούλευε μια χαρά κάνοντας δεξιόστροφους κύκλους, μόλις προσπαθούσα να κάνω αριστερόστροφους, κόλλαγε το ρημίδι στην πάνω αριστερά και έπεφτε στο κέντρο αντι να πάει αριστερα και μετά κάτω άριστερα!

Ας συνεχίσουμε όμως αφου τέλος καλό όλα καλά! Βασικα η διαδικασία είναι για άλλη μια φορά πολύ απλή. Απλά ακουμπάμε το καυτό κολλητήρι πάνω στο λαμάκι της εκάστοτε κατεύθυνσης ώστε αυτο να φουσκώσει και να ξεκολλήσει ελαφρώς απο την πλακέτα. Ελαφρώς είπα έτσι, όχι τελείως! Μετά με ένα μαχαιράκι σηκώνουμε ελαφρά το λαμάκι και κάνουμε μυτούλες για να πιάσει καλύτερα το καλάι.

attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


Προσοχή εδώ, μας ενδιαφέρει μόνο το λαμάκι των κατευθύνσεων και όχι και το διπλανό του, που είναι για να κάνει κύκλωμα το κεντρικό ρεύμα. Θυμίζω οτι το κεντρικό ρεύμα το έχουμε συνδέσει με το κόκκινο καλώδιο που με τη σειρά του συνδέεται με το μαύρο του PACMAN

Ολοκλήρωση εργασιών

Έχοντας κάνει τις μυτούλες στις κατευθύνσεις, προχωράμε και κάνουμε όλες τις κολλήσεις όπως φαίνεται στην φωτό.

attachment.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

manos426f

The King of Retro®
Joined
9 Οκτ 2006
Μηνύματα
5.388
Αντιδράσεις
150
Προτείνω να κάνετε πρώτα τις κολλήσεις στην πλακέτα και μετα στον PACMAN, για να έχετε πιο ελεύθερο το άλλο άκρο όταν κολλάτε στην πλακέτα, που είναι πιο λεπτοδουλειά απο τις κολλήσεις του PACMAN. Επίσης μην ξεχνάτε οτι η πλακέτα είναι ένα ελαφρύ κομματάκι PCB που είναι μανιτζέβελο, ενω ο PACMAN είναι ολόκληρο δαμάλι!

Εδω οι κολλήσεις στον PACMAN. Ενημέρωνω ότι σε γενικές γραμμές μέσα στον PACMAN κυκλοφορούν έξι καλώδια. Ένα κεντρικό ρεύμα, ένα fire button, 4 κατευθύνσεις. Το κεντρικό ρεύμα περνάει απο ΟΛΑ τα υπόλοιπα, και μόλις κλείσει ένα κύκλωμα γίνεται η αντίστοιχη κίνηση. Προσέχουμε λοιπόν να κάνουμε σωστά τις αντιστοιχίες του PACMAN με του JOYPAD για να βγει σωστό PACPAD ή JOYMAN και να μη βάζουμε αυτογκόλ στο kick off! Τα switches μπερδεύουν λίγο. Έχουν μια σβαστιγκοειδή διάταξη και όχι ξεκάθαρο πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά. Πριν κάνουμε οποιαδήποτε κόλληση, παίζουμε λίγο με το μοχλό για να δούμε ποιο switch αντιστοιχεί σε κάθε κίνηση.

attachment.php


Σκοπός των φωτό (πάλι δε μου βγήκαν καλές) δεν είναι να γίνουν αντιγραφή, αλλά να υποψιάσουν τον αναγνώστη.

Εδώ έρχεται η ώρα της θερμοκόλλησης. Καλύπτουμε με αρκετή σιλικόνη τις ενώσεις που κάναμε στο joypad για να τις σταθεροποιήσουμε και να τις μονώσουμε. Επίσης καλύπτουμε με θερμοκόλληση όλες τις κολλήσεις τις πλακέτας γιατί όταν μπει στον pacman υπάρχει κίνδυνος να γίνει κάνα βραχυκύκλωμα (σαν να μην φτάνανε όλα, κόντεψα να κάψω και τη μητρική )

attachment.php


Τέλος αφου έχουμε κάνει όλες τις κολλήσεις, μονώσεις κάνουμε έναν έλεγχο εαν δουλεύουν όλα σωστά, απο το control panel-> game controllers. Αν είναι όλα εντάξει, βάζουμε την πλακετίτσα μέσα στον PACMAN. Η αλήθεια έιναι οτι στριμώχνεται άσχημα και μη ξεχνάτε και τις τεράστιες βεντουζάρες του PACMAN που πιάνουν πολύ χώρο μέσα στο κουτί. Για αυτό και θέλει πολύ κόψιμο η πλακέτα. Επίσης καλό είναι να ακολουθηθεί η τοποθέτηση της φωτό γιατί ο μοχλός κινείται μέσα στο κουτί. Αν πάνω στην κίνηση του χτυπησει κανένα ηλεκτρικά σημαντικό στοιχείο, μπορεί να χαλάσει ο μοχλός ή να βραχυκυκλώσει.

attachment.phpΚλείσιμο και gaming test


Ήρθε η ώρα της αλήθειας! Gaming test με το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών kick off 2 (extended v.1.6e), (σημείωση από manos426f:Εδώ φίλε psolord μας τα χαλάς,αφού το SWOS είναι μακράν το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών !!! :D :D :D ),αφού πρώτα δούμε όμως πως είναι οι ασθενείς μετά την επέμβαση.

attachment.php


attachment.php


Μια χαρά τους βρίσκω, μόνο που έχουν ένα φουσκωματάκι στο κάτω μέρος λόγο της προσθήκης της πλακέτας. Είναι σχεδόν ιεροσυλία. PACMAN με USB! Αλλά απο το να μην μπορώ να παίξω , ας ιεροσυλιτήσω λιγάκι!

attachment.php


Μερικές φωτό απο το match μου με τον υπολογιστή. Πέσανε και κάτι μούτζες για χάρη ελληνοπαδοποίησης!

attachment.php


attachment.php


attachment.php


Φυσικά υπάρχει και το video για όποιον θέλει να δει kick off 2 σε παράθυρο PC παιγμένο με PACMAN, σε [ame=http://www.youtube.com/watch?v=v2CwtV0eVx8] Youtube και Rapidshare . Προτείνω το Rapidshare γιατί στο Youtube ήταν στραβό το κλίμα (video), το έφαγε και το γαιδούρι (youtube) και απόγινε!

Κλείνοντας θα ήθελα να αφιερώσω το παρόν άρθρο, που πιο πολύ για λόγους ρομαντισμού και νοσταλγίας έγινε, στους συνομίλικους μου και γενικότερα σε όσους έζησαν εκείνη την χρυσή εποχή και φυσικά στην Anerousis Control ,η οποία έχει αμέτρητα respect απο μένα, ακόμα και 20 χρόνια μετά!

Εύχομαι να βγάλουν κάνα six button PACMAN USB αλλά με το μοχλό ΔΕΞΙΑ!

(Σημείωση manos426f:Μάλλον τον φίλο μας τον arc θέλει ο psolord.... ;) )

ΥΓ. Επειδή ο κόσμος είναι κακός και πονηρός, μη νομίσει κανείς οτι έχω οποιαδήποτε διάθεση για διαφήμιση. Ούτε οτι είχα καμία inside info για κυκλοφορία νέου PACMAN και λειτούργησα σαν διαφημιστής τάχα μου. Φυσικά και δεν έχει καμία τρελλή αγορά ένα τέτοιο εγχείρημα.

Αντιθέτως, με την αφορμή αυτού του άρθρου, εγω ο ίδιος θα ενοχλήσω την Aneroussis Control μπας και ψηθουνε να φτιάξουν κάνα νέο PACMAN/TOMAHAWK!

ΥΓ2. Όποιος θέλει, τον παίζω κάνα Kickoffάκι (όπως το λέγαμε τότε)

Ορίστε λοιπόν τι γίνεται με λίγη όρεξη,μεράκι και δουλειά.Βέβαια,ο φίλος psolord προφανώς και δε διαθέτει Amiga/Atari ST,αλλιώς δε θα το έκανε αυτό,αλλά επειδή κι άλλα παιδιά εδώ μέσα δε διαθέτουν,μπορεί να σκεφτούν να καταφύγουν στη λύση αυτή προκειμένου να παίζουνε SWOS in the old good way...!


Φίλε psolord,και πάλι ευχαριστούμε για τον χρησιμότατο αυτό οδηγό...!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Amigos

RetroMasteR
Joined
15 Ιαν 2007
Μηνύματα
1.505
Αντιδράσεις
40
προπονήσου στο sensible και άσε το kick off .... χαχαχαχα

respect για τον οδηγό μετατροπής..
 

manos426f

The King of Retro®
Joined
9 Οκτ 2006
Μηνύματα
5.388
Αντιδράσεις
150
Amigos είπε:
προπονήσου στο sensible και άσε το kick off .... χαχαχαχα
respect για τον οδηγό μετατροπής..
Προπονούμαι εντατικά,κι υπάρχει και σημαντικός λόγος γι' αυτό....! :D

Όχι,ΔΕΝ θα το αποκαλύψω τώρα και εδώ,αλλά....stay tuned...!!! ;) ;)
 

Amigos

RetroMasteR
Joined
15 Ιαν 2007
Μηνύματα
1.505
Αντιδράσεις
40
σχετικά με την μετατροπή : μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο ιδικά για αυτούς που δεν πιάνουν και πολύ τα χέρια τους στα ηλεκτρονικά

1)αγορά CMS για pc (24ευρω απο πλαίσιο με 4 κουμπιά και 29ευρω με 6 κουμπιά)

2)αγορά ανταπτορα gameport to USB.. (είχε το πλαίσιο και cosmodata στουρνάρι με 12-15 ευρώ)

αλλά και εδώ : http://www.multistore.gr/shop/product_info.php?products_id=1242&ref=pathfinder
 

manos426f

The King of Retro®
Joined
9 Οκτ 2006
Μηνύματα
5.388
Αντιδράσεις
150
Nαι,αλλά ρε Γιάννη,έτσι θα δώσει κάποιος 40 ευρώ κοντά,για μια κατασκευή,που καμία,μα καμία σχέση δεν έχει με Tomahawk/Pacman...
 

Amigos

RetroMasteR
Joined
15 Ιαν 2007
Μηνύματα
1.505
Αντιδράσεις
40
manos426f είπε:
Nαι,αλλά ρε Γιάννη,έτσι θα δώσει κάποιος 40 ευρώ κοντά,για μια κατασκευή,που καμία,μα καμία σχέση δεν έχει με Tomahawk/Pacman...

σωστά.... απλά το έγραψα για όλους εμάς που άμα πιάνουμε κολλητήρι κολλάμε όλα τα άλλα γύρο μας εκτός από αυτά που πρέπει.. :D :D:D
 

spyros_s

Human RetroDatabase
Joined
27 Ιαν 2008
Μηνύματα
2.894
Αντιδράσεις
197
προσωπικά θα κρατήσω τα πακμαν και τομαχωκ για χρήση στην αμίγκα μου και μόνο εκεί (άντε και στο 6128 μόλις το φτιάξω)
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.119
Αντιδράσεις
2.823
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!! Οι μούτζες όλα τα λεφτά!

Αλλά respect και για τον οδηγό.
 

manos426f

The King of Retro®
Joined
9 Οκτ 2006
Μηνύματα
5.388
Αντιδράσεις
150
Ρε παιδιά,με αφορμή τον οδηγό αυτό,εμένα μου ήρθε να κάνω μια ερώτηση για το ακριβώς ανάποδο !!!

Δηλαδή,joystick του PC (Pacman,multijoy κλτ κτλ ),μπορούμε με κάποιο τρόπο να το χρησιμοποιήσουμε σε Amiga ;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

phil_vr

RetroNuts!
Joined
7 Μάρ 2007
Μηνύματα
1.944
Αντιδράσεις
52
Αν δεν ειναι USB μανο (που αν δεν κανω λαθος το PACMAN για PC ηταν), αυτο ισως κανει την δουλεια: http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=285

Για τα ανωτερω και την ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ του ανοιγματος και ξεκοιλιασματος Tomahawk joystick, παρτε το κατωθεν adaptorακι και αφηστε το εργο τεχνης να παλιωνει σαν το καλο κρασι! http://www.stelladaptor.com (προσωρινα το store του atariage εχει διακοπες, αλλα θα το ανεβασει ο Al συντομα. Απο οσο θυμαμαι το adaptor αυτο ειναι παμφθηνο και ισως σωσει αρκετα απο τα αμοιρα Tomahawk!).

Ο οδηγος παντως ειναι κατατοπιστικοτατος και αν καποιος εχει αφησει πισω του τα home μηχανηματα και ασχολειται μονο μεσω emulator, ειναι μια καλη περιπτωση για πειραματισμο και επαναχρησιμοποιηση των καταπληκτικων αυτων joystick!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

telonio

Retro PaTRi@RcH
Joined
19 Ιουλ 2006
Μηνύματα
4.177
Αντιδράσεις
1.661
phil_vr είπε:
Αν δεν ειναι USB μανο (που αν δεν κανω λαθος το PACMAN για PC ηταν), αυτο ισως κανει την δουλεια:
Phil το pacman ήταν για amiga, atari, amstrad, spectrum και commodore. Για pc υπήρχαν μόνο κάτι κάκιστες απομιμήσεις που ουδεμία σχέση με το γνήσιο pacman του Ανερούση είχαν.
 

phil_vr

RetroNuts!
Joined
7 Μάρ 2007
Μηνύματα
1.944
Αντιδράσεις
52
telonio είπε:
Phil το pacman ήταν για amiga, atari, amstrad, spectrum και commodore. Για pc υπήρχαν μόνο κάτι κάκιστες απομιμήσεις που ουδεμία σχέση με το γνήσιο pacman του Ανερούση είχαν.
Ξερω telonio.. τα καλα τα δικα μας ηταν τα Starfighter 2000, PAC MAN, Tomahawk οπως τα μαθαμε και τα εμπιστευομασταν μεχρι την τελευταια τους ριπη!

Απλα στο ερωτημα του μανου, μου φαινεται οτι ειχε βγαλει και το PACMAN με τα δυο κουμπια και για PC. Δεν παιρνω ορκο καθως εχουν περασει και χρονια απο τοτε, αλλα πιστευω οτι υπαρχει και PC εκδοση του PAC MAN αυτου.. (τωρα αν ειναι με 15pin η USB, εδω θα σε γελασω)..
 

manos426f

The King of Retro®
Joined
9 Οκτ 2006
Μηνύματα
5.388
Αντιδράσεις
150
Υπήρχε KAI PC έκδοση του δίκουμπου pacman,αλλά όχι USB...
 

Anestis

RetroActive
Joined
22 Σεπ 2006
Μηνύματα
416
Αντιδράσεις
4
Εύγε, μου έφτιαξες τη μέρα μου πρωί πρωί διαβάζοντας το threadaki. Το φάσκελο κορυφαία στιγμή.
 

phil_vr

RetroNuts!
Joined
7 Μάρ 2007
Μηνύματα
1.944
Αντιδράσεις
52
Φρεσκα πραγματα..

Mε μια τετοια πλακετουλα στο εσωτερικο του Tomahawk (αφου σωνει και καλα επιμενετε για σφαξιμο των Tomahawk!) θα του χαριζε USB θυρα αμεσα αναγνωρισιμη απο ενα σωρο emulators, και θα επωφελουνταν μια χαρα. Και με δυνατοτητα να προστεθουν επιπλεον πληκτρα (μεχρι 10) σιγουρα θα λυσει τα χερια καθε επιδοξου joystickομαστορα!

http://www.atariage.com/forums/index.php?showtopic=131503&st=0

Υπομονη. Σε λιγο καιρο θα ειναι διαθεσιμο..
 

geoanas

Commodore Vampire
Διαχειριστές
Joined
14 Ιαν 2006
Μηνύματα
2.225
Αντιδράσεις
271
Εγώ πάντως έκανα το αντίθετο ...μετέτρεψα το δίκουμπο PC PACMAN σε AMIGA !!!
 

abyss

RetroWannaBe
Joined
28 Απρ 2006
Μηνύματα
30
Αντιδράσεις
2
Καλό project, αλλά πονά η ψυχή μου βλέποντας το καημένο το joystick ξεκοιλιασμένο.

Αφού θες να παίξεις Kick Off, δεν περνάς μια βόλτα από το:

http://ko-gathering.com/forum/viewtopic.php?f=12&t=14611

(ανακοίνωση του 8ου Παγκόσμιου Κυπέλλου Kick Off 2, που φέτος γίνεται στην Αθήνα, 8-9 Νοεμβρίου)

http://ko-gathering.com/wiki/index.php?title=Joysticks

(τα κλασικά joysticks που χρησιμοποιούνται στην Kick Off Association)

http://ko-gathering.com/koasi/

Στατιστικά των 13294 παιχνιδιών KO2 που έχουν παιχτεί στα διάφορα τουρνουά (ναι, το δείχνω γιατί το έφτιαξα εγώ το site :) )
 
Μπλουζα