GoldStar GS100 (8088) και εκτυπωτής Star LC-10II

Eagle 1

RetroMasteR
Joined
31 Ιαν 2016
Μηνύματα
1.298
Αντιδράσεις
4.543
Σε πρόσφατη επίσκεψη στο πατρικό μου έγινε μία μικρή ανασκαφή στο πατάρι και ανακαλύφθηκε κούτα με τον πρώτο μου οικιακό υπολογιστή και τα περιφερειακά του που είχα αγοράσει το καλοκαίρι του 1990. Τον είχα κρατήσει έως το 1995, οπότε και αντικαταστάθηκε με 386. Ακολούθησαν αρκετοί, οι οποίοι χαρίζονταν κάθε φορά σε γνωστούς μόλις ερχόταν το επόμενο μοντέλο, με αποτέλεσμα να έχω λησμονήσει τελείως, ότι είχα κρατήσει τον πρώτο!

Μεγάλη η χαρά μου όταν τον ξαναανακάλυψα, όπου λόγω περιορισμένου χρόνου, έβγαλα τα τμήματα από την κούτα, τα φωτογράφησα βιαστικά και τα ξανατοποθέτησα πάλι μέσα σε νέο περιτύλιγμα για κάποια χρήση ρετρό αργότερα. Δεν δοκίμασα τη λειτουργία τους και λόγω χρόνου και γιατί η μπαταρία του BIOS θα θέλει αλλαγή μετά από τόσα χρόνια. Στο μέλλον λοιπόν, όταν θα τον μεταφέρω σπίτι μου.

Τα χαρακτηριστικά του:

Η κεντρική μονάδα: GoldStar (σήμερα LG) GS100, στα 10 ΜΗz (τα μοντέλα του 1989 έτρεχαν στα 4,77 MHz), επεξεργαστής 8088, 640 RAM, 360k Floppy (δισκέττα 5,1/4) και ο εντυπωσιακός σκληρός δίσκος 20Μb (που δεν γέμισε ποτέ)!!!

Λειτουργικό: DOS (δεν θυμάμαι την έκδοση), όπου τους ελληνικούς χαρακτήρες τους αγόρασα έξτρα για 10.000δρχ. (και δυστυχώς πέταξα το εγχειρίδιο και τη δισκέττα πριν τη μετανάστευση νομίζοντας ότι δεν είχα κρατήσει τον υπολογιστή.....).

Το Μόνιτορ: HYUNDAI Model HMM-1401, μονόχρωμο φυσικά

Το πληκτρολόγιο: NTC Co Model KB-6151EA, 101 πλήκτρων

Ο εκτυπωτής: Ο θρυλικός της εποχής εκείνης dot matrix STAR LC-10II.

Όλο το σύστημα είχε κοστίσει περίπου 150.000 δρχ. την εποχή εκείνη....

Παραθέτω τις σχετικές φωτογραφίες:









































 
Ομορφιές ! :cool: ;)
 
Ωραιο κομματι και κομπλε ,απορω γιατι στα τοτε γκριζα τετραγωνα κουτια δεν ειχαν σκεφτει να προσθεσουν καμπυλες,επρεπε να ερθει η apple..
 
Eξαιρετικο ευρημα!!!Δοκιμουλα εγινε???

Aardvark είπε:
Ωραιο κομματι και κομπλε ,απορω γιατι στα τοτε γκριζα τετραγωνα κουτια δεν ειχαν σκεφτει να προσθεσουν καμπυλες,επρεπε να ερθει η apple..
Οχι μυρμηγκοφαγε ΔΕΝ θελουμε καμπυλες ,ουτε τους αντιπαθητικους σαπιομηλαρακηδες,θελουμε τετραγωνα γκριζα κουτια!! :p
 
Απο τις δυο επιλογες που μου εβαλες προτιμω τις καμπυλες του παρακατω,lol.




IMG_0554.jpg
 
geoanas είπε:
Ευχαριστώ αγαπητέ geonas, αυτό ακριβώς σκέφτηκα και εγώ, όταν τον είδα μετά τόσα χρόνια....

Aardvark είπε:
Ωραιο κομματι και κομπλε ,απορω γιατι στα τοτε γκριζα τετραγωνα κουτια δεν ειχαν σκεφτει να προσθεσουν καμπυλες,επρεπε να ερθει η apple..
Ευχαριστώ αγαπητέ Aardvark, είχα βάλει ευτυχώς και όλα τα καλώδια, απλά ξέχασα να τα φωτογραφήσω. Όσον αφορά την apple, είναι η πρώτη φορά που διαφέρουν οι απόψεις μας. Παρά τις αδιαμφισβήτητες καινοτομίες της (ποντίκι, εργονομικό λογισμικό κλπ.).... έμεινα πιστός στην ΙΒΜ....

angel_grig είπε:
Eξαιρετικο ευρημα!!!Δοκιμουλα εγινε???Οχι μυρμηγκοφαγε ΔΕΝ θελουμε καμπυλες ,ουτε τους αντιπαθητικους σαπιομηλαρακηδες,θελουμε τετραγωνα γκριζα κουτια!!
Ευχαριστώ αγπαπητέ angel_grig, δεν έκανα δοκιμή, αν και ήταν όλα τα καλώδια διαθέσιμα στην κούτα, διότι είχα αφενός πολύ περιορισμένο χρόνο, αφετέρου η μικρή μπαταρία (3 volt νομίζω) που είναι στο motherboard για το BIOS θα ήταν σίγουρα εξαντλημένη. Πάντως τότε λειτουργούσαν όλα άψογα. Μόλις τον φέρω εδώ θα τον ενεργοποιήσω. Έχω ακόμη πολλές δισκέττες 5.1/4 από τότε με ρετροπρογράμματα.... Όσον αφορά τους μηλαράκηδες, και εγώ μαζί σου: ΙΒΜ και ξερό ψωμί......

Και μερικά αξεσουάρ που θα χρειαστούν για την ενεργοποίηση:

Το χαρτόνι που θα μπει στο Floppy για τη μεταφορά

Το καθαριστικό σετ για το Floppy (δισκέττα και υγρό καθαρισμού)

και τέλος οι...δισκέττες, που θα παρουσιαστούν στο αντίστοιχο θέμα.









Νομίζω ότι έχει ρετροενδιαφέρον και ένα χαρτόκουτο από μόνιτορ της Olivetti του 1986/87. Ήταν χαρακτηριστικά τότε τα χρώματα στα κουτιά αυτής της εταιρείας, οι δε υπολογιστές-μόνιτορ-περιφερειακά ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Κράτησα τότε το κουτί από φίλο που αγόρασε το σύστημα στη Γερμανία, διότι ήταν εξαιρετικά γερό για μεταφορά πραγμάτων στην επικείμενη επιστροφή μου (που να ήξερα ότι 25 χρόνια μετά θα επέστρεφα, να γλύτωνα τον κόπο του κουβαλήματος....).













4.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg

3.jpg

5.jpg

6.jpg

4.jpg

2.jpg

1.jpg
 
Prima mein lieber Freund, ich wollte immer so einen Rechner haben: :) Τώρα πλάκα πλάκα θυμάμαι τους φίλους μου στη Γερμανία, Neu Isenburg που είχαν πάρει amiga 2000, και παίζαμε μόνο defender of the crown και αυτό με το υποβρύχιο. Αυτή η amiga είχε drive 5 1/4 αν δεν κάνω λάθος ήταν PC συμβατή και πρέπει να ήταν πανάκριβη αν και ήταν ο πατέρας τους μηχανικός και η μαμά τους δασκάλα δηλ. φουλ μεσαία τάξη την χρονιά που πήραν την amiga δεν ήρθαν οικογενειακώς στην Ελλάδα! 3 παιδιά και οι 2 γονείς φυσικά (Ingenieur-κοίταξα την ορθογραφία στο λεξικό neue rechtschreibung που έχω) :p
 
Uskoke είπε:
Prima mein lieber Freund, ich wollte immer so einen Rechner haben: :) Τώρα πλάκα πλάκα θυμάμαι τους φίλους μου στη Γερμανία, Neu Isenburg που είχαν πάρει amiga 2000, και παίζαμε μόνο defender of the crown και αυτό με το υποβρύχιο. Αυτή η amiga είχε drive 5 1/4 αν δεν κάνω λάθος ήταν PC συμβατή και πρέπει να ήταν πανάκριβη αν και ήταν ο πατέρας τους μηχανικός και η μαμά τους δασκάλα δηλ. φουλ μεσαία τάξη την χρονιά που πήραν την amiga δεν ήρθαν οικογενειακώς στην Ελλάδα! 3 παιδιά και οι 2 γονείς φυσικά (Ingenieur-κοίταξα την ορθογραφία στο λεξικό neue rechtschreibung που έχω) :p
Πολύ καλά τα γερμανικά σου αγαπητέ Uskoke!!!!! Θυμάμαι την Amiga, ήταν καταπληκτικό μηχάνημα ιδίως για παιχνίδια, με πολύ καλή κάρτα γραφικών. Δεν είχα εγώ, αλλά την έβλεπα στα καταστήματα και πράγματι κόστιζε πολύ. Τι εποχές.......
 
Απίθανα!!! :wub:

Ειδικά ο εκτυπωτής είχε ξεχωρίσει εκείνη την εποχή. Τους εκτυπωτές Star (μαζί με τα PC compatible Tulip) αντιπροσώπευε τότε η Infoquest, η εταιρεία του σημερινού προέδρου του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα. O LC-10 II κόστιζε περίπου 50.000 δρχ. το '89/'90.

Παραθέτω μια διαφήμιση και μια κριτική για τον Star LC-10 II και ένα διαφημιστικό στυλό PARKER για τους Star, the Computer Printers όπως γράφει!



Star-LC10II-ad.jpg

Star-LC10II.jpg

Star-pen.jpg
 
Φανταστική η διαφήμιση του STAR αγαπητή ΝΙΟΒΗ, που την ξετρύπωσες!!!!! Λέει ακριβώς για την μετάβαση από τον LC-10 στον δικό μου LC-10II. Πράγματι την αντιπροσωπεία είχε η InfoQuest, ο εκτυπωτής μου έχει ακόμα το σχετικό στίκερ κάτω από το λογότυπο της Star. Ήταν θυμάμαι πολύ καλός και δεν χάλασε παρά την εντατική χρήση που του έκανα.... Ήταν πολύ διαδεδομένος και διαφημισμένος (βλέπω και με στυλό!). Μου θύμισες επίσης τους υπολογιστές Tulip, είχα δουλέψει για λίγο σε έναν από αυτούς σε συνεργαζόμενο γραφείο. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πληροφόρηση!
 
angel_grig είπε:
Και χρηστης olivetti M24!!!Respect!!!
Ήταν το κάτι άλλο η ποιότητά του αγαπητέ! Από το σκληρό πλαστικό, την αθόρυβη λειτουργία του, τα συμπαγή πλήκτρα του.... Όταν έγραφα σε αυτόν έβλεπα τη διαφορά....
 
Βρήκα ξεχασμένα στο πατρικό και 2 πεννάκια του plotter που χρησιμοποιούσα την περίοδο 1985-86.
Τους υπολογιστές και τα περιφερειακά τους διέθετε ελεύθερα για χρήση το πανεπιστήμιο, ωστόσο τα πεννάκια έπρεπε να τα αγοράζουμε εμείς. Ήταν μαγεία να βλέπεις τον Plotter να πηγαίνει ο βραχίονάς του να παίρνει το πεννάκι και να διαμορφώνει (στην ουσία να ζωγραφίζει) το διάγραμμα με ταυτόχρονη κίνηση του χαρτιού (πάνω-κάτω) και του βραχίονα (δεξιά-αριστερά).....

Ο Plotter Α4 που χρησιμοποιούσα τότε μπορούσε να πάρει μέχρι 4 πεννάκια με διαφορετικό πάχος (όπως αυτά που δείχνω, Ρ3 και Ρ7) ή χρώμα (μαύρο, κόκκινο, μπλε και πράσινο), ώστε να κάνει και έγχρωμα διαγράμματα. Αφού έκανε το ένα χρώμα, άφηνε το πεννάκι και πήγαινε να πάρει το άλλο για να συνεχίσει. Σε σχέση με τις εκτυπώσεις Dot-Printer της εποχής (που ήταν ασπρόμαυρες), η ποιότητα ήταν εξεπέραστη.
Ρετροεποχές, τώρα ο λέιζερ σε 5" σου βγάζει το διάγραμμα έγχρωμο..........

1.jpg2.jpg3.jpg
 
Και ήρθε η ώρα που έβγαλα τον ρετρουπολογιστή Goldstar του 1990 από το κουτί του, τον σύνδεσα με το πληκτρολόγιο του και το μόνιτορ Hyundai, όπως τα περιέγραψα στην αρχή του θέματος (και από ότι βλέπω οι φωτογραφίες εξαφανίσθηκαν), τον άναψα και άρχισε να διαβάζει το σκληρό δίσκο, πήγε στο Floppy, μετά ξαναγύρισε στο δίσκο, άρχισε να δείχνει στο μόνιτορ εικόνα, έφθασε περίπου στη μέση της οθόνης κάνοντας Ram Test έως 045Κ και.....σταμάτησε. Μετά από ένα τέταρτο τον έσβυσα και τον ξαναάναψα, άρχισε πάλι να πηγαίνει σε δίσκο και Floppy, αλλά η οθόνη έμεινε κενή. Το μόνιτορ δεν άναβε πλέον (ή δεν έδειχνε).

Φυσικά ήξερα ότι με τη μπαταρία του bios χαλασμένη μετά από 30 χρόνια δεν θα λειτουργούσε, δεν είχα και πρόχειρη δισκέττα 5,1/4 με DOS να βάλω στο Floppy, αλλά με προβλημάτισε το μόνιτορ. Χάλασε στιγμιαία μετά το reset?

Αν έχει κάποιο μέλος άποψη θα χαρώ να την ακούσω. Πάντως ήταν μία στιγμή ρετροχαράς να δω το μόνιτορ πάλι να δουλεύει......

22.jpg23.jpg
 
Δεν νομιζω οτι ειναι προβλημα της οθονης, αλλα του υπολογιστη.

Παντως φαινεται οτι η μπαταρια ειναι τυπου coincell, οποτε πιθανοτατα δεν θα εχεις προβλημα απο εκει.

Αυτη την στιγμη υπαρχει στο ebay ενα motherboard για GS100.
 
@freaktmp Αυτό είναι;;

Αυτό είδα και εγώ και μάλιστα πουλιέται από την Αθήνα. Σκέφτηκα να το πάρω, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θα τα καταφέρω να το περάσω, δεν έχω ιδέα από Hardware και το ζήτημα είναι επίσης αν θα δουλεύει το μόνιτορ και ο σκληρός δίσκος.
 
Δεν το εψαξα και τοσο πολυ, αλλα φαινεται να ειναι εξαιρετικα σπανιο, οποτε υπαρχουν ελαχιστες πιθανοτητες να ξαναβρεις.

Εγω στην θεση σου θα το αγοραζα, μονο και μονο για backup.

Οσο για μια απλη αντικατασταση, δεν ειναι τιποτα ιδιαιτερο. Ακομα και αν δεν μπορεις εσυ, ολο και καποιος θα βρεθει να σε βοηθησει.
 
Πίσω
Μπλουζα