Google Books

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.887
Αντιδράσεις
3.888
Δεν ξερω αν εχει ερθει στην αντιληψη σας η σχετικα νεα ,τουλαχιστον για εμενα,υπηρεσια της Google.

Μιλαμε για δωρεαν βιβλια και περιοδικα και ενα απιστευτο search engine!!

Bαλτε το ονομα ,αντικειμενο που σας ενδιαφερει και θα σας βγαλει τα βιβλια μεχρι και τα αρθρα που το(ν) αναφερουν ,δεν ειναι ολα δωρεαν αλλα εχει επιλογη στο search full view που θα σας τα βγαλει.

Δοκιμαστε με Sugar,Spectrum,Amstrad,Ηulk Hogan οτιδηποτε ερθει στο μυαλο σας και πειραματιστειτε.

Aφορμη για να το ανακαλυψω ηταν το ανεβασμα του αγαπημενου μου περιοδικου εν Ελλαδει οταν κυκλοφορουσε με την Καθημερινη περιοδικου Popsci ,μιλαμε για 140 χρονια σκαναρισμενων περιοδικων,ολα δωρεαν και σχετικα με την τεχνολογια!!

Καλο διαβασμα. ;)

http://books.google.com/books/serial/ISSN:01617370?rview=1

P.S Τελεια συνοδεια για το Ipad!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
χαχαχα απίστευτος συγχρονισμός!

μιλάμε πάνω που μπήκα να ποστάρω και εγώ το λινκ για τα τεύχη του Popular Science ...το βρήκα το πρωί σήμερα και κάθομαι και χαζεύω τα απίστευτα εξώφυλλα του περιοδικού!
 
Μην μεινεις μονο στα Cover,προχωρα δεκαετια 80ς και μπες στα εσωφυλλα!!!

Διαβαζω ενα αρθρο για την 3D τηλεοραση εν ετει 80something.

Eιναι απιστευτο το ποσο πισω ξεκινησαν ορισμενες τεχνολογιες,εχει και HDTV και atari και απο'λα. :D
 
Aardvark είπε:
Μην μεινεις μονο στα Cover,προχωρα δεκαετια 80ς και μπες στα εσωφυλλα!!!Διαβαζω ενα αρθρο για την 3D τηλεοραση εν ετει 80something.

Eιναι απιστευτο το ποσο πισω ξεκινησαν ορισμενες τεχνολογιες,εχει και HDTV και atari και απο'λα. :D
Εννοείται...έχω ιδιαίτερ η αδυναμία στο PopSci..και φυσικά το έπαιρνα όταν έβγαινε με καθημερινή ;)

Αν αρχίσω τέτοια ώρα να διαβάζω άρθρα πάει κάηκα ...έχουμε και δουλειά...

ήδη με τα εξώφυλλα έχασα κάνα 2ωρο χαχαχα

Υπόψιν, αναφέρομαι στα εξώφυλλα έως το πολύ τα μέσα της δεκαετιας του '60...μιλάμε υπάρχουν κάποια αριστουργήματα εκεί...όλα σχέδια στο χέρι ;)
 
Thanx Aardvark, εξαιρετικό ευρημα...
 
To προβλημα που προκυπτει απο τις ενεργειες του Google στο θεμα της παγκοσμιας ψηφιοποιησης ειναι πολυ μεγαλυτερο απο τα εξωφυλλα καποιων περιοδικων

Free Software Foundation files objection to Google Book Search settlement

Υπαρχουν και "εγχωριες" αντιδρασεις :

Η κριτική δεν αφορά γενικά την ψηφιοποίηση αλλά τους όρους της συμφωνίας της Google με τους Αμερικάνους εκδότες, γνωστής και ως Google Books Settlement. Η συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ της Google και των οργανώσεων Association of American Publishers (AAP) και Authors Guild. Προβλέπει τον διαμοιρασμό των κερδών της πώλησης βιβλίων μέσω του Google Books στις ΗΠΑ, 37% για την Google και 63% για τους έχοντες τα πνευματικά δικαιώματα.
Η συμφωνία προβλέπει μάλιστα και μια διαδικασία για την δημιουργία μιας λίστας κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων, το Books Rights Registry. Οι κάτοχοι δικαιωμάτων σε βιβλία καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην εξής ιστοσελίδα. Εκεί δηλώνουν εάν θέλουν τα βιβλία τους να μπουν στο Google Books και με ποιους όρους. Οι κάτοχοι δικαιωμάτων που θα συμφωνήσουν θα πάρουν και τα αντίστοιχα χρήματα από τη Google.

Τα βιβλία, για τα οποία δεν θα υπάρξει καμία εκδήλωση ενδιαφέροντος, θα θεωρηθούν “ορφανά έργα”. Τα ορφανά έργα είναι τα βιβλία που έχουν εξαντληθεί από το εμπόριο, υπάρχουν μόνο σε συλλογές και βιβλιοθήκες, καλύπτονται από το copyright αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας η Google θα διαθέτει πλέον το δικαίωμα να τα ψηφιοποιήσει και να τα διαθέσει χωρίς περιορισμούς.

Οι αντιδράσεις στη συμφωνία ήταν πολλές είτε από ανταγωνιστές της Google, είτε από εκδότες που δεν εκπροσωπούνται από την AAP και την Authors Guild, όπως οι Ευρωπαίοι, είτε από οργανώσεις και απλούς πολίτες. Έτσι το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης πάγωσε τη διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας που πλέον βρίσκεται στο αέρα.

Οι κριτικές είναι διαφορετικές σε σχέση με το από που προέρχονται. Οι ανταγωνιστές της Google (Microsoft, Yahoo, Amazon κτλ.), μέσω της Open Book Alliance, διαμαρτύρονται ενάντια στην εγκαθίδρυση ενός μονοπωλίου στην ψηφιοποίηση και διανομή των βιβλίων. Το βασικό κίνητρο τους είναι το οικονομικό τους συμφέρον.

Οι οργανώσεις των Ευρωπαίων βιβλιοθηκάριων από την πλευρά τους θέτουν το θέμα από την άποψη του δημοσίου συμφέροντος. Παρότι αναγνωρίζουν το ενδιαφέρον του εγχειρήματος, υποστηρίζουν ότι η εναπόθεση της παγκόσμιας γνώσης στα χέρια μιας ιδιωτικής εταιρείας αμερικανικών συμφερόντων, χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο, υποθάλπει κινδύνους για την ελευθερία της έκφρασης, της έρευνας και της πολιτισμικής ποικιλότητας.

Άλλοι, όπως James Grimmelman, καθηγητής της New York Law School, υποστηρίζουν ότι η συμφωνία για το Google Books περιέχει κινδύνους για την ιδιωτικότητα αφού επιτρέπει στη Google να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με το τι διαβάζει ο καθένας από εμάς. Μια τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με άλλες, κάνει δυνητικά δυνατή την ανάδυση μιας οργουελιανής κοινωνίας.

Σε τελική ανάλυση το κεντρικό θέμα που αναδεικνύει η ιστορία του Google Books, είναι η θέση και ο ρόλος στην κοινωνία ενός αγαθού όπως είναι η γνώση. Το αγαθό αυτό ανήκει σε όλους, τόσο στους αναγνώστες όσο και στους συγγραφείς και εκδότες. Με άλλα λόγια η βιβλιοθήκη της Βαβέλ δεν είναι ιδιωτική ιδιοκτησία αλλά δημόσιο αγαθό.

Δεν είναι θεμιτό η πνευματική ιδιοκτησία να περιορίζει την πρόσβαση των πολιτών στον πολιτισμό. Από την άλλη όμως, με πρόφαση τον εκδημοκρατισμό της γνώσης και την αδυναμία του κοινωνικού συνόλου να την πραγματοποιήσει με δικά του μέσα, λόγου χάρη μέσω των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δεν πρέπει η αποστολή αυτή να διατεθεί ως λευκή επιταγή σε ένα μονοπώλιο ιδιωτικών συμφερόντων.

Και στο blog του το Geraki μια χαρα τα λεει :

Το Google Books σε κάθε περίπτωση έχει ψηφιοποιήσει και θα συνεχίσει να ψηφιοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία από όλο τον κόσμο στα οποία θα μπορεί να γίνεται αναζήτηση στο πλήρες κείμενό τους και ανάγνωση μέρους ή ολόκληρου του βιβλίου. Έχει ήδη ψηφιοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων που δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα (πριν το 1923) και πλέον προχωρά στην ψηφιοποίηση και έργων που καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα. Αυτό το κάνει χωρίς την έγκριση από τους κατόχους των δικαιωμάτων (εκδότες ή συγγραφείς) συνεπώς ξεκάθρα παραβιάζει τα δικαιώματά τους. Φυσικά κάποιοι από αυτούς έχουν εναντιωθεί και εν μέσω αγωγών, εγκλήσεων και αντεγκλήσεων έχει δημιουργηθεί μια πλατφόρμα αδειοδότησης στην οποία οι εκδότες/δημιουργοί θα μπορούν να κάνουν opt-in ώστε να μπορέσουν να κάνουν κάτι (αλλά ουσιαστικά υποκείμενοι σε εκβιασμό).Συγκεκριμένα η πλατφόρμα προβλέπει ότι το Google Books θα ψηφιοποιήσει ΟΛΑ τα βιβλία χωρίς εξαίρεση. Από αυτά θα προβάλλονται αποτελέσματα στις αναζητήσεις και το Google Books θα μπορεί να εισπράττει αντίτιμο για την προβολή/πώληση/download ολόκληρου ή μέρους του βιβλίου.

Τι μπορούν να κάνουν οι εκδότες/δημιουργοί; Ένας εκδότης ή συγγραφές ο οποίος θα έχει αντιληφθεί τι γίνεται, μπορεί να μπει στην συμφωνία για να αποσύρει τα βιβλία του ώστε να μην εμφανίζεται το περιεχόμενο στις αναζητήσεις και να μην μπορεί να πωληθεί. Εναλλακτικά μπορεί να λάβει 60$ για κάθε βιβλίο του που δεν κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, και ένα ποσοστό επί των πωλήσεων μέσω ενός Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης.

Τα προβλήματα; Πολλά.

Ένα είναι ένα μεγάλο μέρος έργων, αυτά που λέγονται «ορφανά», δηλαδή βιβλία τα οποία πλέον δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, πιθανώς ο εκδοτικός οίκος που τα έχει κυκλοφορήσει έχει κλείσει, και ο συγγραφέας δεν μπορεί να βρεθεί. Πρακτικά το Google κάνει hijack όλων αυτών των έργων χωρίς την άδεια των δικαιούχων όπως προβλέπεται από τον νόμο. Αυτοί δεν είναι μέρος της συμφωνίας. Απών μέλος από την συμφωνία όμως μπορεί να είναι και ένας εκδότης ή συγγραφέας που απλά δεν ασχοληθεί με το να κάνει το opt-in σε αυτή. Και σε αυτή την περίπτωση τα έργα του θα υπάρχουν στο Google Books (και ουσιαστικά θα πωλούνται) χωρίς την άδειά του και χωρίς δική του αποζημίωση.

Το Google ορίζει ως «εμπορικά διαθέσιμα» βιβλία αυτά που πωλούνται από καταστήματα στις ΗΠΑ. Δηλαδή μπορεί ένα βιβλίο να είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα (ίσως και best seller) αλλά όχι στις ΗΠΑ, και σε αυτή την περίπτωση το μόνο που θα μπορεί να λάβει ο εκδότης/συγγραφέας θα είναι 60$ άπαξ. Στην σημερινή εποχή αυτός ο ορισμός είναι αυθαίρετος και σύμφωνα με το συμφέρον του Google, αφού το διαδίκτυο έχει καταργήσει τέτοιους περιορισμούς και οποιοσδήποτε πολίτης της ΗΠΑ είναι πολύ εύκολο να αγοράσει ένα τίτλο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου όπως η Ελλάδα.

Οι τιμή «αποζημίωσης» (για τα «μη εμπορικά διαθέσιμα¨) και τα ποσοστά (για τα «εμπορικά») ορίζονται μονομερώς από την συμφωνία. Δεν πέφτει λόγος σε έναν εκδότη/συγγραφέα για το πόσο κοστολογεί το έργο του, και δεν μπορεί να κάνει άλλη συμφωνία με το Google. Αν δεν δεχτεί αυτή την συμφωνία, δεν θα πάρει τίποτε.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία είναι προϊόν ενός διακανονισμού μεταξύ του Google και ομάδας εκδοτών που κατέθεσε συλλογική αγωγή εναντίον της (στις ΗΠΑ). Αυτός ο διακανονισμός θα πρέπει να επικυρωθεί από δικαστήριο (το φθινόπωρο/χειμώνα).

Δικά μου σχόλια:

Το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι εκδότες και συγγραφείς του κόσμου θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τον εκβιασμό στον οποίο τους υποβάλλει η Google θα πρέπει να τους κάνει να σκεφτούν ότι έχουν μείνει πολύ πίσω και προσκολλημένοι σε παλιές νοοτροπίες για την διακίνηση των έργων τους. Το ότι τόσα έργα που είναι ουσιαστικά «κλειδωμένα» επειδή είναι ορφανά (και συνεπώς δεν μπορεί να τα δημοσιεύσει κανείς αφού δεν μπορεί να πάρει την άδεια) θα γίνουν διαθέσιμα στο κοινό είναι πολύ καλό για το κοινό. Μιλάμε για εκατομμύρια βιβλία που δεν μπορούν να είναι διαθέσιμα επειδή απλά δεν τα εκδίδει κανείς σήμερα. Γιατί κλειδώνονται τα έργα; Μα επειδή η περίοδος προστασίας τους έχει τραβήξει τόσο μακριά που είναι πρακτικά αδύνατο να ανιχνευθεί ο δικαιούχος μιας πνευματικής ιδιοκτησίας για μπορέσει κάποιος να πάρει μια ρητή άδεια δημοσίευσης ώστε να είναι νόμιμος και να είναι σίγουρος ότι δεν θα μπλέξει αναδημοσιεύοντας ένα κατά τα άλλα ξεχαμένο έργο π.χ. του μεσοπόλεμου ή της δεκαετίας του 1960.

Εβδομήντα (70) χρόνια προστασίας μετά τον θάνατο του δημιουργού (ή κατά περίπτωση, μετά την πρώτη δημοσίευση) είναι υπερβολικά πολλά και ήδη καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της λογοτεχνικής, μουσικής και εικαστικής παραγωγής από καταβολής κόσμου. Ένα όριο που τραβιέται συνεχώς και ξεχειλώνει για να προστατευθούν λίγα και συγκεκριμένα έργα, απομακρύνει από το κοινό ένα τεράστιο αριθμό άλλλων έργων.

Κάποτε θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το κοινό, οι δημιουργοί και κυρίως οι νομοθέτες ότι θα πρέπει να φροντίσουμε ότι πέρα από την προστασία της δημιουργίας για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να υπάρχει και κίνητρο δημοσίευσης, τα έργα θα πρέπει να γίνονται κοινό κτήμα πριν ξεχαστούν ολότελα αν δεν τα διασώσει μια μονοπωλιακή εταιρία στις ΗΠΑ με εκβιαστικούς όρους.

Εν κατακλειδι, περα απο το προφανες (της Ελευθερης - προς στγμην - προσβασης) δημιουργουνται ερωτηματα αν αυτο ειναι θεμιτο ως μια εταιρικη προσπαθεια (με λογικο επακολουθο το κερδος) ή μηπως θα επρεπε να το δικαιωμα αυτο να δωθει σε καποιο μη κερδοσκοπικο φορεα.
 
Ε ναι εχετε δικιο - οτι φαμε και οτι πιουμε.
 
Ειναι χαρακτιριστικο γνώρισμα των καιρών μας, οσο μας βολευει, δεν πα να καταπατά το συνταγμα, μας αρέσει.

Και δεν αρνουμαι οτι σε μερικά θεματα είμαι και εγώ ετσι.

Το google books παντως δεν ειναι μεσα σε αυτα και καταλαβαίνω την αρνηση και την συμεριζομαι.

Προτιμώ το project Gutenberg χίλιες φορές.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πλήρες αρχείο του Popular Science

Το περιοδικό εκλαϊκευμένης επιστήμης Popular Science σε συνεργασία με τη Google, ψηφιοποίησε όλα τα τεύχη του, από το 1872 (όχι δεν είναι τυπογραφικό, είναι τόσο παλιό!) μέχρι σήμερα.

Εδώ μπορείτε να ψάξετε με βάση κάποιο λήμμα, και εδώ μπορείτε να ψάξετε τα τεύχη με βάση τη χρονολογία και το εξώφυλλο.

Καλό όρεξη!
 
Πίσω
Μπλουζα